Název:
Vliv kondice holštýnského skotu v období stání na sucho na kvalitu mleziva a mléčnou užitkovost ve vybraném chovu
Autoři:
Křístková, Jana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této diplomové práce bylo zhodnotit vliv kondice holštýnského skotu v období stání na sucho na kvalitu mleziva a mléčnou užitkovost. K tomuto účelu bylo provedeno bodové hodnocení kondice (Body condition score, BCS) u dojnic v době zaprahnutí (zasušení) a následně po otelení. Pokus proběhl v období od prosince 2015 do října 2016 v podniku Mléčná farma Lubina s. r. o. Bodové hodnocení kondice bylo provedeno v době zasušení a následně do týdne po otelení. Celkem bylo hodnoceno 384 krav v době zasušení a 384 krav po otelení. Hodinu po porodu bylo provedeno oddojení mleziva, u kterého byla zjišťována kvalita pomocí manuálního refraktometru ATC (s automatickou kompenzací teploty). Parametry užitkovosti byly získávány z kontroly užitkovosti pro každou dojnici 100 dnů po otelení. U vlivu kondice dojnic při zasušení bylo zjištěno, že kondice dojnic měla vysoce průkazný vliv (P je menší než 0,01) na průměrné BCS v jednotlivých kondičních rozmezích. U vlivu kondice po otelení bylo zjištěno, že kondice měla vysoce průkazný vliv (P je menší než 0,01) na průměrné BCS v jednotlivých kondičních rozmezích. Dále byl zjištěn průkazný vliv (P je menší než 0,05) na obsah mléčné bílkoviny u dojnic s hodnotou BCS menší nebo rovno 3 (3,77 %) a u dojnic, které se nacházely v optimálním rozmezí BCS, tedy 3,25 až 3,75 (3,89 %). U vlivu pořadí laktace byl prokázán vysoce průkazný vliv (P je menší než 0,01) na dojivost mléka u krav, které se nacházely na 2. laktaci (38,16 kg) a u krav na 3. laktaci (41,17 kg). Dále pak byl zjištěn statisticky průkazný vliv (P je menší než 0,05) na dojivost mléka u krav na 3. laktaci (41,17 kg) a u krav na 4. a vyšší laktaci (38,59 kg). Také byl zjištěn statisticky průkazný vliv (P je menší než 0,05) na obsah mléčné bílkoviny a obsah laktózy u dojnic na 2. laktaci (3,71 % a 5,03 %) a dojnic na 4. a vyšší laktaci (4,10 % a 4,96 %). Ostatní výsledky byly statisticky neprůkazné.The main objective of this thesis is to assess the influence of condition of Holstein cattle during the dry period on the quality of colostrum and on the milk yield. The assessment is based on Body Condition Score (BCS) performed on dairy cows during the dry period and, subsequently, after calving. The experiment was carried on from December 2015 to October 2016 in Mléčná farma Lubina, s. r. o. farm. The Body Condition Score was assessed in the dry period and then within a week after calving. The overall number of examined animals is 384 cows in the dry period and 384 cows after calving. An hour after calving, a sample of colostrum was taken and its quality was assessed by a manual refractometer ATC (with automatic temperature compensation). The parameters of milk yield were obtained from the milk yield examination of each dairy cow 100 days after calving. The experiment showed that the physical condition of dairy cows in the dry period was highly influential (P is smaller than 0,01) in the average BCS in component ranges and that the physical condition after calving was also highly influential (P is smaller than 0,01) in the average BCS in component ranges. Furthermore, the conclusive impact (P is smaller than 0,05) on the contents of proteins in milk of dairy cows with BCS is smaller or equal than 3 (3,77 %) and of dairy cows with optimum BCS of 3,25 to 3,75 (3,89 %) was proved. In case of succession of lactation periods, the conclusive impact (P is smaller than 0,01) was proved on milk yield of cows in their 2nd lactation period (38,16 kg) and cows in their 3rd lactation period (41,17 kg), as well as on cows in their 4th lactation period (38,59 kg). Also, the statistically conclusive impact (P is smaller than 0,01) on the contents of proteins in milk and of lactose of dairy cows in their 2nd lactation period (3,71 % a 5,03 %) and of dairy cows in their 4th lactation period and latter (4,10 % a 4,96 %) was proved. Other results weren´t statistically significant.
Klíčová slova:
dojnice; holštýnský skot; kondice; mlezivo; mléčná užitkovost