Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 104 záznamů.  začátekpředchozí73 - 82dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Srovnání nutriční kvality školních jídel
Plisková, Gabriela ; Kouřimská, Lenka (vedoucí práce) ; Diana, Diana (oponent)
Školní obědy jsou součástí dne skoro každého školáka, proto je důležité, aby pokrmy podávané ve školní jídelně byly nutričně vyvážené a dodaly dítěti důležité živiny. Správné složení školních obědů je jeden z možných nástrojů sloužící k prevenci dětské obezity, která se stala fenoménem dnešní doby. Podle vyhlášky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy č. 107/2005 Sb. by měl oběd tvořit 35 % denního příjmu energie. V této práci byly hodnoceny obědy na dvou českých základních školách po dobu 10 dnů. Nutriční hodnota obědů byla zhodnocena zpracováním výdejek a jejich následným porovnáním s doporučenými dávkami v programu Nutriservis. Výsledky porovnání s doporučenými normami vyšly pro obě dvě školy velmi podobně. Obědy v obou školách překročily doporučenou denní dávku stanovenou pro bílkoviny, sodík, draslík a vitamin C. Naopak vápník tuto normu nesplnil ani v jednom z případů. Nelze však vyvodit zcela jednoznačný závěr o nevhodnosti podávaných pokrmů ve školních jídelnách, protože analýza nebere v potaz stravování dítěte po zbytek dne.
Význam spotřeby v ekonomice
Janovská, Terezie ; Brčák, Josef (vedoucí práce) ; Milan Robin, Milan Robin (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na spotřebu, která je největší položkou hrubého domácího produktu, a zároveň nejdůležitějším makroekonomickým ukazatelem výkonnosti ekonomiky. Teoretická část práce podává základní informace o makroekonomických ukazatelích (HDP, důchod, nezaměstnanost, inflace, úroková míra), které ovlivňují spotřebu. Následně je rozebírána teorie v dvousektorovém modelu, teorie spotřební funkce, úspory a užitek (kardinalistická a ordinalistická teorie). Analytická část rozebírá vybrané makroekonomické ukazatele v čase (HDP, úrokovou míru, úspory, mzdy), jež jsou doplněny o graf a koeficient růstu či tempo růstu. Jsou vybrány ukazatele, jako je HDP a minimální mzda, a porovnány se Spolkovou republikou Německo, Slovenskou republikou a Českou republikou. Ukazatel úspory je následně porovnáván s úsporami EU27. Následně je řešena statistika rodinných účtů na základě definovaného spotřebního koše a jednotlivé spotřeby jsou doplněny o graf, který vyjadřuje strukturu vydání v procentech a průměrné výdaje domácností na osobu a rok.
Srovnání kvality stravování ve vybraných základních školách na Vysočině a v Jihomoravském kraji
VEVERKOVÁ, Dagmar
Diplomová práce srovnává školní stravování na vybraných základních školách v Jihomoravském kraji a v Kraji Vysočina. Jihomoravský kraj zastupují školy v okrese Znojmo, konkrétně ZŠ a MŠ Jevišovice, ZŠ a MŠ Kravsko a ZŠ a MŠ Pražská Znojmo. Kraj Vysočina reprezentují školy z okresu Třebíč ZŠ a MŠ Budkov a ZŠ Jemnice. Teoretická část se soustředí na výživu jedince, výživová doporučení, stravovací návyky dětí a správné stravování ve škole. Práce se dále věnuje obecným poznatkům HACCP a spotřebnímu koši. Je zde zahrnuta i pestrost jídelních lístků a stavba denního menu. V praktické části hodnotím pět vybraných jídelen a srovnávám je mezi sebou. Do každé jídelny jsem měla možnost několikrát nahlédnout a posoudit nejen její vybavení, ale také stavební členění a zhodnotit čistotu. V kapitole Výsledky popisuji jednotlivé části kuchyňského zázemí, jako jsou skladovací prostory, jídelny a samotné kuchyně. Z každé jídelny mi byla poskytnuta interní dokumentace společně s možností pořízení fotodokumentace. Díky těmto skutečnostem a dialogu s vedením zařízení a jídelen jsem získala informace o vnitřních řádech kuchyní. Ve všech zařízeních jsem se zaměřila hlavně na dodržování kritických bodů HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), kontrolu výrobního diagramu. Z každé jídelny jsem si vyžádala protokoly kontroly kritických bodů za měsíc září nebo říjen 2014. Vedoucí školních jídelen mi poskytly plnění spotřebního koše za dva měsíce, konkrétně září a říjen 2014. S plněním spotřebního koše úzce souvisí měsíční skladba jídelních lístků. Ty byly pozorovány rovněž za měsíc září a říjen. Z jídelního lístku jsem měla možnost vyčíst, z jakých surovin kuchařky vaří a zda se jídla pravidelně střídají nebo jsou stále stejná. Kapitola je doplněna o dvoje dotazníková šetření. První z nich bylo rozdáno vedoucím školních kuchyní. Každá vedoucí na otázky svědomitě a podle skutečných informací odpověděla. Šetření se týkalo chodu školní jídelny. Druhé dotazníkové šetření bylo vypracováno samotnými strávníky, to znamená žáky a pedagogy. Strávníci v ní hodnotili subjektivně kvalitu podávaných jídel a prostředí školní jídelny. Veškerá získaná data jsou zpracována v grafech a tabulkách s popisem. Získané výsledky mají poukázat na kvalitu školního stravování ve vybraných jídelnách. Závěrem této práce mohu konstatovat, že nelze jednoznačně určit, která jídelna vaří zdravě a je tou nejlepší ze zkoumaných provozů. Každá jídelna je v něčem jedinečná, všechny vaří jídla vhodná pro děti. Jídelna ZŠ a MŠ Budkov se o své strávníky stará skvěle, neboť jim vytváří různé programy ve stravování během roku. Pořádá dny cizí kuchyně, strávníci si sestavují vlastní menu a kuchařky jim vaří jídla na přání. ZŠ Jemnice má vhodně řešené skladovací prostory a moderní vybavení kuchyně. ZŠ a MŠ Jevišovice svým strávníkům dopřávají každý den k hlavnímu jídlu různý doplněk (ovoce, zeleninu, tyčinku, pudink, salát, aj.). ZŠ a MŠ Kravsko svým strávníkům nabízí různé saláty a čerstvé ovoce. Jako nápoj je poskytován bylinkový čaj, ovocný čaj s citronem a džus. ZŠ a MŠ Pražská Znojmo disponuje moderním vybavením kuchyně i jídelny. Jídelna je nad výdejním oknem krásně vymalovaná. Pro své žáky v dopoledních hodinách připravuje chutné svačiny. Zvolené jídelny pravidelně jídla střídají nebo zcela obměňují. Ve všech jídelnách je k hlavnímu jídlu podáván různý doplněk minimálně třikrát za týden. Všechny jídelny vaří pestrá a nutričně vyvážená jídla. V jídelnách se často vyskytují obilné zavářky a zdravé přílohy. Pokud tomu bude tak i nadále, bude z každé školní jídelny zdravá jídelna, což by měli vědět hlavně rodiče strávníků, že jejich školní jídelna je opravdu ta nejlepší
Ceny v maloobchodě
ČAPEK, David
Tématem bakalářské práce jsou ceny v maloobchodě. Cílem je analýza vývoje spotřebitelských cen v České republice z hlediska vývoje v čase a pro různé skupiny zboží. V této práci je shrnut teoretický základ o maloobchodu, spotřebitelských cenách, tvorbě cen, inflaci, indexu spotřebitelských cen, spotřebitelský koš. Dále o cenové politice České republiky. V praktické části jsou analyzována dostupná data z Českého statistického úřadu, zkoumána daňová politika státu a vše je porovnáváno v čase. Zvlášť jsem analyzoval vybrané oddíly spotřebního koše jako potraviny a nealkoholické nápoje, alkoholické nápoje a tabák, bydlení, voda, energie a paliva, zdraví, doprava. V závěru jsou shrnuty výsledky mé práce a popsány možné dopady.
Možnosti zvyšování spotřeby ovoce, zeleniny a luštěnin u dětí ve školních jídelnách
PAVCOVÁ, Lucie
Cílem diplomové práce bylo zpracování a praktické ověření nutričního programu zaměřeného na zvýšení spotřeby zeleniny, ovoce a luštěnin (dále jen ?ZOL?), ve školní jídelně Mateřské školy T. G. Masaryka v Českém Krumlově. V teoretické části, kromě informací o nutričních požadavcích na výživu školních dětí, je popsán současný oficiální systém kontroly stravování, založený na tzv. spotřebním koši, který vychází ze stanovených hmotnostních norem jednotlivých potravin pro příslušné věkové kategorie dětí. Metodicky bylo postupováno tak, že data získaná z programu spotřebního koše za období leden až duben 2015 byla porovnána s daty ze stejného období roku 2016, kdy byl aplikován nutriční program ZOL. Výzkumný soubor byl tvořen dětmi z Mateřské školy Český Krumlov, T. G. Masaryka. Celkem 43 dětí, 21 dívek a 22 chlapců předškolního věku ve věkovém rozpětí 4-7 let. Získaná data byla zpracována graficky a pomocí základních statistických veličin. Srovnáním dat ze spotřebního koše před nutričním programem bylo zjištěno, že spotřeba sledovaných tří komodit, se v průběhu konání nutričního programu zvýšila u zeleniny o 10%, u ovoce o 10% a u luštěnin o 5%. Získané výsledky poukazují na vhodně zvolený nutriční program a jeho přínos pro praxi ve školních jídelnách.
Analýza postoje žáků a rodičů ke školnímu stravování u pilotních škol programu Skutečně zdravá škola
TVRDOŇOVÁ, Nikola
Tématem této bakalářské práce je analýza postoje žáků a rodičů ke školnímu stravování u pilotních škol programu Skutečně zdravá škola. Cílem této práce je analyzovat postoje žáků a rodičů ke školnímu stravování na pilotních školách zapojených do programu. Dále posoudit úspěšnost programu a celkové hodnocení zlepšení kvality stravování. Teoretická část je věnována kvalitě a rozsahu stravování, regionálním potravinám, spotřebnímu koši a především programu Skutečně zdravá škola. Tato část také podrobněji informuje o programu Skutečně zdravá škola. V praktické části jsou analyzovány jednotlivé postoje žáků a rodičů. Nedílnou součástí práce byl také výzkum. Výzkum byl prováděn na pilotních školách, které byly zapojeny do programu Skutečně zdravá škola. V této části jsou také prezentovány výsledky realizovaného dotazníkového šetření a vše je pro přehlednost doplněno o grafy. Z dotazníkovém šetření postoje rodičů ke školnímu stravování vyplývá, že pokud jejich dítě nenavštěvuje školní jídelnu, má obědy zajištěné jinak. V otázce, zda jsou spokojeni s kvalitou stravování ve školní jídelně, většina rodičů odpověděla, že spíše ano. Stejný názor má většina rodičů i na skladbu nabízených jídel. Většina rodičů si myslí, že nabízená jídla ve školní jídelně respektují zásady správné výživy. Závěr práce nabízí výsledky postoje žáků a rodičů ke školnímu stravování, posouzení úspěšnosti programu a celkové hodnocení zlepšení kvality stravování.
Struktura spotřebního koše a příjmy domácností ve vybraném regionu ČR
Kňažík, Ondřej
Práce je zaměřena na analýzu struktury spotřebního koše a příjmů vybraných domácností v Jihomoravském kraji. Při této analýze bylo využito dotazníkové šetření, které proběhlo v rámci domácností, jejíž členy tvoří také studenti středních a vysokých škol. Na základě takto získaných údajů byla popsána struktura spotřebního koše zkoumaných domácností v daném regionu. Prostřednictvím dotazníkového šetření byly sledované domácnosti současně rozděleny do několika příjmových kategorií, což vytvořilo předpoklad pro analýzu Engelových vztahů ve spotřebě. Struktura výdajových podílů zkoumaných domácností v rámci Jihomoravského kraje byla následně porovnána s chováním průměrné české domácnosti.
Vývoj a perspektivy školního stravování v ČR
Podroužková, Lucie
Tato bakalářská práce je zaměřena na školní stravování, výživu dětí a související problematiku. Seznamuje čitatele s historií školního stravování, informuje o právních předpisech pro školní stravování a srovnává situaci v České republice se způsoby stravování dětí v zahraničních školách. Část práce se zabývá výživou dětí různých věkových skupin. Práce přibližuje aktuální stav stravovacích návyků školních dětí a upozorňuje na zdravotní problémy související se špatnými stravovacími návyky. Dále představuje dostupné programy zdravého stravování, které jsou schopny špatné stravovací návyky a postoje k výživě upravit a které se jeví jako východisko pro snížení vzrůstající nadváhy a obezity a dalších zdravotních problémů.
Zdravý životní styl jako příležitost prevence onemocnění
Hejč, Martin ; Kubešová,, Hana Matějovská (oponent) ; Škapa, Stanislav (vedoucí práce)
Hlavním cílem bakalářské práce je analyzovat spotřební koš spotřebitele, který preferuje zdravý životní styl. Dílčím cílem je poukázat na důležitost zdravého životního stylu v souvislosti s předcházení onemocnění, odhadnout náklady na tento životní styl a jaké přínosy plynou pro tohoto spotřebitele z tohoto způsobu života.
Minimální mzda v zemích Evropské unie - přehled, vývoj a dopady do stavebnictví
Maršounová, Eva ; Tichý,, Jan (oponent) ; Tichá, Alena (vedoucí práce)
Práce uvádí, co znamená institut minimální mzdy a různé typy mezd v České republice. Dále se zabývá přehledem vývoje minimální mzdy ve vybraných zemích Evropské unie a nezaměstnanosti daných zemí. Pro zjištění, co se dá za minimální mzdu koupit jsou uvedeny spotřební koše hlavních měst vybraných zemí. V další kapitole se práce zabývá vlivem minimální mzdy na nezaměstnanost. V závěru práce pojednává o možných dopadech minimální mzdy do stavebnictví.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 104 záznamů.   začátekpředchozí73 - 82dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.