Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 23 záznamů.  předchozí4 - 13další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Mechanické vlastnosti bobulí révy vinné a metody jejich stanovení
Fendrychová, Aneta
Cílem práce bylo vypracování literární rešerše na téma Mechanické vlastnosti bobulí révy vinné a metody jejich stanovení. Mechanické vlastnosti bobulí jsou ovlivněny již jejich stavbou (charakterem buněčné stěny, její pevností, soudržností sousedních buněk, obsahem vlákniny a velikostí buněk) a genotypem odrůdy. U stolních hroznů je textura významnou senzorickou vlastností (zejména křupavost). Mechanické vlastnosti hroznů jsou ovlivněny i klimatickými, půdními a topografickými podmínkami, zejména tvrdost a tloušťka slupky. Dále jsou ovlivněny termínem sklizně a způsobem sklizně (ruční nebo mechanizované). Mezi metody stanovení mechanických vlastností ovoce patří penetrační test, kompresimetrie, zkouška tahem, a zkouška střihem. Mechanické vlastnosti se dají nepřímo stanovit metodami chemickými (obsah cukrů, extrahovatelnost polyfenolů).
Kvalita ovocných moštů a burčáku
Švestka, Michal
Cílem bakalářské práce je informovat o ovocných moštech s hlavním zaměřením na jablečný mošt a na částečně zkvašeným hroznovým moštu, v naší zemi zvaný burčák. Práce se věnuje základním údajům o ovocných sadech a vysázených vinicích v České Republice a jejich odrůdovou skladbou. Zaměřuje se na vstupní surovinu a její složení. Další kapitola popisuje technologickou výrobu moštů i burčáku a následné možnosti konzervace. Práce se také zaměřuje na kvalitu moštů uváděných na tuzemský trh a statistiky kontrol burčáku prováděné státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Závěr práce informuje o vlivu a prospěchu těchto nápojů na zdraví člověka.
Změna půdních vlastností v biovinohradnictví v porovnání s vinohradnictvím konvenčním
Tichá, Lenka
Hlavní cíl této bakalářské práce se zaměřuje na zpracování poznatků o půdě, jak o jejím vzniku, vývoji, charakteristice, tak především o faktorech, které na ni působí. Také se snažím popsat současnou situaci vlivu konvenčního vinohradnictví a biovinohradnictví na půdní vlastnosti. Do práce jsem také zahrnula i cíle a principy ekologického vinohradnictví. V návaznosti na hlavní cíle práce jsou v závěrečné části zpracovány data a výstupy z pokusu se zaměřením na srovnání hodnot bazální produkce etylenu, etanu a oxidu uhličitého z půdních vzorků z dvou zmiňovaných vinohradů.
Rozdíly v druhové diverzitě a abundanci pavouků na hlavách révy vinné na terasovaných a klasických vinicích v závislosti na typu hospodaření
Havlová, Lucie
Pavouci patří k jedněm z nejdůležitějších přirozených antagonistů škůdců v mnoha agroekosystémech. Druhová rozmanitost a početnost pavouků, tudíž jejich biokontrolní potenciál, přímo souvisí a je často zvyšován přítomností nezemědělských, myšleno neprodukčních ploch v krajině, které s agroekosystémy přímo souvisejí. V disertační práci jsem se zaměřila na pavouky vyskytující se na hlavách révy vinné, a to za prvé jako na organismy reflektující funkci viničních teras ve vztahu k zvyšování jejich heterogenity, což se ve výsledku odrazí na výsledné biodiverzitě krajiny, a za druhé jako na antagonisty škůdců ve vinicích, kteří mohou svojí přítomností účinně a zejména šetrně přispět k trvalé udržitelnosti těchto celků. Vybrány byly výzkumné plochy v Jihomoravském kraji a byla na nich analyzována druhová diverzita a abundance pavouků. Na každé vinici byly vybrány dvě výzkumné plochy, a to klasická – plochá vinice a terasovaná vinice lemována neprodukčními svahy. Od listopadu roku 2013 do října roku 2014 bylo celkem zaznamenáno 727 dospělých jedinců pavouků náležejících do 21 druhů a 7 čeledí. Co se ohroženosti jednotlivých druhů týká, bylo zjištěno 12 hojných druhů, 4 druhy téměř ohrožené, 3 druhy ohrožené, 1 druh silně ohrožený a 1 druh kriticky ohrožený. Na základě zjištěných výsledků můžeme konstatovat, že druhové spektrum pavouků nalezených na kmíncích révy vinné může do budoucna fungovat jako biokontrolní prostředek a mít znatelný vliv na škůdce révy vinné.
Studium antioxidativního potenciálu výlisků vybraného ovoce
Havlíčková, Barbora ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tématem této bakalářské práce byla antioxidační aktivita vybraného druhu ovoce. Mezi vybrané druhy patřily matoliny z červeného a bílého hroznového vína, výlisky z černého bezu a aronie. Rovněž byly analýze podrobeny dva druhy vyrobených kapslí z výlisků bílého hroznu a aronie. Výsledky této bakalářské práce jsou shrnuty do čtyř kapitol. V první kapitole jsou porovnány obsahy vody při sušení 40 °C a 105 °C. Ve druhé jsou diskutovány výsledky extrakce v různých poměrech směsi rozpouštědel voda – ethanol a výsledky extrakce v připravené umělé žaludeční šťávě. Ve výsledku byla směs ethanol – voda účinnější rozpouštědlo než umělá žaludeční šťáva. Třetí kapitola se zabývá výsledky a diskuzím stanovení celkového obsahu fenolických látek. V případě směsi rozpouštědel bylo největší množství polyfenolů v matolinách červené révy stanovené na 43,56 ± 1,23 mg.g-1, oproti tomu v žaludeční šťávě největší obsah byl v bezinkách stanoven na 11,89 ± 0,07 mg.g-1.V žaludeční šťávě byly extrahovány i kapsle, u aróniových kapslí byl zjištěn obsah 2,53 ± 0,04 mg.g-1, zatímco u kapslí z matolin bílého hroznu 5,93 ± 0,05 mg.g-1. V poslední kapitole jsou srovnány výsledky měření TAA pomocí metody TEAC a EPR. Metoda EPR byla vhodnější pro hodně zředěné roztoky než metoda TEAC. Výsledky této práce dokazují, že ve výliscích je velké množství polyfenolů a jiných antioxidantů, které ovlivňují celkovou antioxidační aktivitu. Výlisky mají velký potenciál využití jako přírodní barviva nebo se mohou využít k výrobě doplňku stravy.
Vinařské obce Hnanice a Šatov
Špetík, Milan
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem klimatických a půdních podmínek na révu vinnou. Konkrétně se zabývá obcemi Hnanice a Šatov. Hlavní naplní práce je popis viničních tratí daných obcí, především z hlediska odrůdové skladby, půdních podmínek, klimatických podmínek a způsobu vedení révy. Dále popisuje významné místní vinaře a vinohradníky. V praktické části se práce zabývá chemickou a senzorickou analýzou charakteristických vín z dané oblasti.
Mělnická vinařská podoblast-východní část
Chábera, Jan
Hlavním cílem mé práce bylo popsat vinařské oblasti ČR zejména východní část vinařské podoblasti. V práci jsem charakterizoval klimatické, geografické a půdní podmínky daných oblastí včetně legislativní stránky, dále jsem popsal současný stav vinařství v této podoblasti a to ve vinařství Ždánice na Kolínsku a v čáslavské a kutnohorské oblasti. Krátce jsem v práci zmínil i o historii vinařství v ČR. Mým úkolem bylo zjistit informace o fungujících vinařstvích dané oblasti, popsat viniční tratě, ale zmínit i informace o obcích, které mají vinařskou historii, ale nedošlo zde k obnovení vinařství.
Komentovaný překlad: Gasnier, Vincent: Jan vybírat víno, Singapur, DK- Dorling Kindersley, 2006, str. 8-70
Němcová, Tereza ; Tobrmanová, Šárka (vedoucí práce) ; Jettmarová, Zuzana (oponent)
Cílem této bakalářské práce je přeložit vybrané kapitoly z první části knihy How to Choose Wine od Vincenta Gasniera a následně k tomuto překladu vypracovat komentář. Ten obsahuje překladatelskou analýzu originálu, dále popis zvolené metody překladu, hlavních problémů, které při překladu nastaly a jejich řešení, a konečně posunů, k nimž v překladu došlo. Klíčová slova vinná réva, víno, styl, odrůda, translatologie, výchozí text, překlad, analýza textu, metoda, posuny
Vinohradnictví a vinařství z pohledu práva
Osičková, Jitka ; Damohorský, Milan (vedoucí práce) ; Drobník, Jaroslav (oponent)
Diplomová práce se zabývá právní úpravou vinohradnictví a vinařství v České republice. Cílem této diplomové práce je seznámit čtenáře, jak odborné tak i laické veřejnosti, s vinohradnickým a vinařským právem v celém jeho rozsahu a systematice. Za tímto účelem je podrobněji rozebrána právní úprava vinohradnictví a vinařství podle zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství, ve znění pozdějších předpisů, s ohledem na unijní právní předpisy. Diplomová práce je rozdělena na sedm částí. V úvodní části, práce vymezuje nejčastěji použité zkratky. První kapitola diplomové práce pojednává o původu a pěstování vinné révy a výrobě vína. Druhá část se zabývá historickým vývojem vinohradnického a vinařského práva na území České republiky a je rozdělena do pěti podkapitol pro přehlednost. Třetí část vymezuje postavení vinohradnického a vinařského práva v systému Českého právního řádu a charakterizuje toto specifické zemědělské odvětví. Čtvrtá část poskytuje přehled právních pramenů vinohradnického a vinařského práva. Z hlediska systematičnosti je tato část rozdělena na prameny mezinárodního práva, unijního práva a v neposlední řadě českého práva. Část pátá je nerozsáhlejší a stěžení částí této diplomové práce. Zabývá se současnou právní úpravou vinohradnictví a vinařství v ČR dle platného zákona č....

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 23 záznamů.   předchozí4 - 13další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.