Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 33 záznamů.  předchozí4 - 13dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Doplňky stravy při silových sportech
KLEČKA, Jan
V této bakalářské práci s tématem Doplňky stravy při silových sportech jsem se zabýval tím, jestli vrcholoví sportovci dokážou přijmout dostatečné množství živin i bez doplňků stravy a jaké druhy doplňků stravy užívají siloví sportovci. Respondenty jsem si zvolil z tří odvětví silových sportů, těmi sporty jsou silový trojboj, strongman sport a vzpírání. Jedná se o přední sportovce v těchto odvětvích v České republice a jsou mi schopni nastínit téma užívání doplňků stravy. Teoretická část je zaměřena na výživu sportovců. V jednotlivých částech jsem se zabýval popsáním silových sportů, včetně historie silových sportů, dále jsem se zabýval makronutrienty, mikronutrienty a také problematikou doplňků stravy, kde jsem popsal historii doplňků stravy a dále jejich rozdělení. V teoretické části jsem čerpal z knih a odborných časopisů. Pro praktickou část práce jsem si stanovil tři cíle. Prvním cílem bylo zmapovat jaké druhy doplňků stravy používají siloví sportovci, druhým cílem bylo zmapovat jaké množství doplňků stravy používají siloví sportovci a třetím cílem bylo zjistit, jestli běžná a plnohodnotná strava zajišťuje potřebné množství energie a jednotlivých živin. Na mém výzkumu se podílelo deset sportovců, 9 mužů a 1 žena. Data jsem od nich získal pomocí polostrukturovaného rozhovoru a ze záznamu jejich jídelníčku. Z výsledků vyplývá, že respondenti užívají 10 druhů doplňků stravy a 6 z 10 respondentů je schopno přijmout dostatečné množství energie z běžné stravy. Z analýzy jídelníčku vyplývá, že respondenti preferují stravu s vyšším obsahem tuků a bílkovin na úkor sacharidů, kdy větší zastoupení tuků v jídelníčku snižuje objem stravy potřebný k naplnění energetické potřeby respondentů. Také lze zpozorovat, že respondenti příliš nekladou důraz na příjem vlákniny.
Příjem D vitaminu u dětí staršího školního věku
SALZEROVÁ, Eliška
Nejnovější vědecké poznatky hovoří o dalekosáhlém významu vitaminu D v oblasti našeho zdraví. Je známo, že vitamin D významně ovlivňuje metabolismus vápníku, avšak nově vychází na povrch i důkazy o jeho pozitivních účincích nejen na imunitní systém. Dále ovlivňuje i správný růst a vývoj dítěte, činnost nervového systému a tvorbu a růst nervových buněk. Až 60 % evropské dětské populace trpí nedostatkem vitaminu D. Důvodem tohoto nedostatku může být nízký příjem potravin s obsahem vitaminu D a nedostatečný pobyt na slunci. Pro bakalářskou práci jsem si zvolila čtyři cíle. Prvním cílem je zjistit, jaké množství vitaminu D přijímají děti staršího školního věku perorálně. Druhým cílem je zjistit význam suplementace pro perorální příjem vitaminu D u dětí staršího školního věku. Třetím cílem je zjistit, jaké množství produktů s obsahem vitaminu D mají děti staršího školního věku běžně ve stravě. Posledním cílem je zjistit, kolik procent z doporučené denní dávky vitaminu D přijímají děti staršího školního věku ze stravy. Jako způsob dosažení výsledků byla zvolena metoda kvantitativně-kvalitativní. Výzkumný soubor tvořilo 20 dětí staršího školního věku z Písku a okolí. Pro výzkumné šetření jsem použila dotazníky a sedmidenní jídelníčky. Pomocí dotazníků jsem zjišťovala počet produktů s obsahem vitaminu D, který respondent za týden běžně zkonzumoval a údaj, zda dotyčný suplementoval. Potraviny uvedené v jídelníčcích byly vloženy do programu Nutriservis, který vypočítával obsah vitaminu D v mikrogramech ze zadaných potravin za den a celkem za týden. Následně jsem pomocí týdenního příjmu vitaminu D počítala, kolik procent z perorální doporučené týdenní dávky respondenti přijímají. Pokud respondent suplementoval, přičetla jsem k této dávce hodnotu suplementace a opět počítala procentuální zastoupení přijatého vitaminu D z perorální doporučené týdenní dávky. Na základě výsledků z dotazníků jsem dospěla ke zjištění, že z produktů, které obsahují vitamin D děti staršího školního věku, preferují mléko či mléčné výrobky a vejce. Dalším často konzumovaným produktem byly rostlinné oleje. Ryby se v jídelníčcích objevovaly 1-2× týdně. Játra téměř polovina respondentů vůbec nekonzumovala. Z výsledků dosažených pomocí jídelníčků vyšlo najevo, že suplementace je klíčová pro naplnění perorální doporučené týdenní dávky, neboť bez současně probíhající každodenní suplementace by žádný respondent nenaplnil perorální doporučenou týdenní dávku. U suplementujících respondentů byla suplementace úspěšná ze 75 %. Perorální doporučenou týdenní dávku naplnilo šest z osmi suplementujících respondentů. Z výsledků vyplývá, že je nutné zvýšit gramotnost dětí a rodičů zaměřenou na příjem D vitaminu.
Příjem D vitaminu u dětí mladšího školního věku
PAVLÍČKOVÁ, Adéla
Vitamin D je nedílnou složkou našeho jídelníčku. Je velmi důležitý pro správný růst a vývoj dítěte, nepodílí se jen na růstu a vývoji kostí, ovlivňuje i činnost nervového systému, tvorbu a růst nervových buněk a imunitní systém. V současné době trpí nedostatkem tohoto vitaminu více než 60 % dětí v Evropě. Nedostatečná konzumace zdrojů vitaminu D z živočišných produktů může být příčinou nedostatku u této skupiny osob. Až 90 % vitaminu D přijímá člověk ze slunečního záření, proto příčinou nedostatku u dnešních dětí může být i méně častý pobyt venku. Pro mou bakalářskou práci jsem si zvolila 4 cíle. Prvním cílem je zjistit, jaké množství vitaminu D přijímají děti mladšího školního věku perorálně. Jako druhý cíl jsem si stanovila zjistit význam suplementace pro perorální příjem vitaminu D u dětí mladšího školního věku. Třetím cílem bylo zjistit jaké množství produktů s obsahem vitaminu D mají děti mladšího školního věku běžně ve stravě. Posledním cílem bylo zjistit kolik procent z doporučené denní dávky vitaminu D přijímají děti mladšího školního věku ze stravy. V praktické části se zabývám interpretací výsledků výzkumu pomocí textu a tabulek. Výzkumným souborem je 20 respondentů ve věku od 6 do 12 let. Sběr dat byl prováděn ve městě Písek a jeho okolí. Pro výzkum byla použita metoda kvalitativně-kvantitativní. Pro sběr dat byl použit dotazník a jídelníček. Pomocí dotazníku byl zjišťován počet produktů s obsahem vitaminu D, které zkonzumoval jednotlivý respondent za týden. V dotazníku byla také položena otázka, zda respondenti vitamin D suplementují. Pomocí jídelníčku bylo zjišťováno množství přijatého vitaminu D u jednotlivých respondentů ze stravy za týden. Sesbíraná data z jídelníčku byla následně vložena do programu Nutriservis, který vypočítal hodnoty vitaminu D v mikrogramech ze zadaných potravin. Z výsledných hodnot z programu jsem vypočítala celkový týdenní příjem vitaminu D a procentuální část z perorální doporučené týdenní dávky vitaminu D. V případě, že respondent suplementoval, jsem k týdenní dávce vitaminu D přijatého ze stravy přičetla hodnotu současné suplementace za týden a z této hodnoty jsem opět určovala procentuální zastoupení vitaminu D z perorální doporučené týdenní dávky. Z výsledných údajů, vycházejících z dotazníku, který se zabýval množstvím přijatých produktů s obsahem vitaminu D, vyplývá, že mezi nejoblíbenější produkty s obsahem vitaminu D patří mléko a mléčné výrobky. Méně časté, ale také významné zastoupení ve stravě respondentů měly žloutky a rostlinné oleje. Naopak játra zahrnují týdně do své stravy pouze 3 respondenti z 20 tázaných. Na základě vyhodnocení dat a získaných informací o vitaminu D lze říct, že suplementace má v tomto věkovém období velký význam. Tento údaj je podložen výslednými hodnotami, kdy bylo zjištěno, že žádný ze zkoumaných respondentů nesplnil bez současné suplementace požadovanou perorální týdenní dávku vitaminu D. Respondentů, kteří současně suplementují tento vitamin, bylo 8 z 20 tázaných. U těchto respondentů byla naplněna perorální doporučená týdenní dávka u 7 respondentů z 8 suplementujících. Z výsledků vyplývá, že je nutné zvýšit gramotnost dětí a rodičů zaměřenou na příjem D vitaminu.
Užití suplementace u amatérských kulturistů, fotbalistů a hráčů amerického fotbalu
ROHLÍK, Jiří
Cílem mé diplomové práce je v první části teoretické seznámení se suplementy v obecné rovině, zkoumání jejich vlivu na sportovní výkon a využívání těchto produktů v oblastech kopané, amerického fotbalu a kulturistiky. Další částí mé diplomové práce je část výzkumná, která se zabývá užíváním jednotlivých suplementů ve vybraných sportovních kategoriích. Teoretická část obsahuje obecné informace o suplementech, jejich využití z hlediska zvýšení výkonnosti a vlivu na zdraví uživatelů. Teoretická část se věnuje pouze vybraným suplementům, které jsou nejčastěji využívány ve sportovním odvětví. Teoretická část se přímo zabývá užíváním těchto látek u hráčů amerického fotbalu, kulturistů a hráčů kopané. Cílem mé výzkumné části bylo zjistit, jaké druhy suplementů probandi jednotlivých kategorií užívají, v jaké formě a v jakých časových intervalech. Výzkumná část byla prováděna prostřednictvím kvantitativního dotazníku. Osloveno bylo čtyřicet hráčů amerického fotbalu, čtyřicet kulturistů a čtyřicet hráčů kopané. Jednalo se vždy u muže ve věkovém rozmezí 18 - 50 let. Respondentům byl dotazník rozeslán v elektronické podobě. Dotazník byl určen aktivním hráčům či cvičencům, kteří danou aktivitu provozují v Jihočeském kraji, a to pouze na amatérské úrovni.
Analýza dietních zvyklostí běžců na lyžích a biatlonistů dorosteneckých a juniorských kategorií
Gräfová, Martina ; Červinka, Pavel (vedoucí práce) ; Kotlík, Kamil (oponent)
Název: Analýza dietních zvyklostí běžců na lyžích a biatlonistů dorosteneckých a juniorských kategorií. Cíle: V teoretické části diplomové práce jsou shrnuty informace o výživě vytrvalostních sportovců. V praktické části jsou analyzovány a hodnoceny stravovací zvyklosti českých běžců na lyžích a biatlonistů dorosteneckých a juniorských kategorií během přípravného období, se zaměřením se na skladbu potravin, poměr jednotlivých živin, užívání výživových doplňků a příjem tekutin. Metody: Výzkumu se zúčastnilo osmnáct mužů a třináct žen. Proveden byl formou dotazování na základě vyplněných formulářů s otevřenými otázkami. Dotazování bylo zaměřeno na informace o respondentech a respondentkách nezbytných pro uskutečnění výzkumu, na zkonzumovanou stravu, včetně tekutin, výživových doplňků, a pohybové aktivity po dobu dvou týdnů. Výsledky: Většina sportovců, zejména žen, přijímá nedostatečné množství energie z potravy v porovnání s odhadovaným energetickým výdejem. Většinu kalorií konzumují v druhé části dne, nejvíce k večeři. Z přijímaných makronutrientů je nedostatečné pouze množství sacharidů. Naopak množství proteinů je u většiny mužů i žen nad doporučeným množstvím. I přesto, že vytrvalostní sportovci a sportovkyně potřebují zejména v tréninkové dny vyšší příjem tekutin než běžné obyvatelstvo, většina...
Spotřeba potravinových doplňků u různých skupin klientů fitness centra
Tůmová, Olga ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Vilikus, Zdeněk (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá spotřebou potravinových doplňků u různých skupin klientů fitness centra. Práce je rozčleněna na část teoretickou a praktickou. Teoretická část práce je zaměřena na základy výživy, přičemž je popsán energetický příjem a výdej, makronutrienty (sacharidy, bílkoviny a tuky), mikronutrienty (vitaminy a minerály) a pitný režim. Následuje kapitola popisující základní suplementy nejčastěji užívané ve fitness. Praktická část byla zpracována pomocí dotazníkového šetření na sociálních sítích a ve fitness centru Kentoya, Praha 10. Cílem bylo prozkoumání nejčastěji užívaných doplňků stravy, zhodnocení znalostí hlavních účinků daných doplňků a zkušeností návštěvníků s dietami. Výsledky jsou zaznamenány do tabulek a grafů s následným porovnáním odpovědí na internetu a ve fitness centru Kentoya. Z výsledků vyplývá, že téměř 79 % návštěvníků fitness centra užívá potravinové doplňky, přičemž nejčastěji užívaným suplementem je proteinový nápoj. Přibližně 67 % návštěvníků drželo v životě nějakou dietu a bohužel nejčastěji využívaným zdrojem informací ohledně stravy je internet. Klíčová slova: fitness, potravinové doplňky, suplementy, výživa, pitný režim
Srovnávací analýza příloh celostátních deníků Salon, Kavárna, Orientace
Farná, Kateřina ; Köpplová, Barbara (vedoucí práce) ; Šoltys, Otakar (oponent)
Diplomová práce nazvaná Srovnávací analýza příloh celostátních deníků Salon, Kavárna a Orientace se zabývá analýzou suplementů deníků Právo (Salon), Mladá fronta DNES (Kavárna) a Lidové noviny (Orientace). Základní metodou je kvantitativní obsahová analýza příloh z vybraných měsíců v letech 2006-2008 doplněných o chronologickou analýzu vybraných příloh v letech 1998, 1999, 2000 a 2005. Práce sleduje hlavní charakteristiky a specifika těchto suplementů stejně jako jejich rozdíly. Zkoumá jejich obsahovou a grafickou koncepci, zařazení v mateřských denících, strukturu novinářských útvarů, témat a podtémat, jimž se přílohy věnovaly. Rovněž přibližuje historický vývoj suplementů, jejich autorskou základnu či internetové verze. Autorka práce se též zaměřila na scénu literárních a kulturních časopisů (Literární noviny, Host, Divoké víno, Revolver Revue, Tvar nebo A2), stručně uvedla profily domovských deníků a provedla sociologickou sondu mezi vysokoškolskými studenty týkající se jejich znalosti Salonu, Kavárny a Orientace.
Výživové doplňky a jejich využití pro ovlivňování zdatnosti
Ješko, Václav ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Černá, Sylvie (oponent)
Název práce: Doplňky stravy a jejich využití u osob navštěvují fitness centra Cíle práce: Cílem této práce je shromáždit informace o doplňcích stravy a zjistit, jaké doplňky stravy jsou nejvyužívanější ve fitness centrech. Metody práce: Řízeným rozhovorem zjistit, jaké doplňky stravy nejvíce využívají osoby navštěvující fitness centra. Výsledky práce: Většina osob navštěvující fitness centra užívá nějaký druh doplňků stravy. Klíčová slova: strava, makronutrienty, mikronutrienty, suplementy, fitness centrum, doporučené denní dávky.
Luxusní lifestylové přílohy deníků v České republice
Tesařová, Valentina ; Zezulková, Markéta (vedoucí práce) ; Jirák, Jan (oponent)
Diplomová práce mapuje fenomén českých deníkových příloh luxusního charakteru. Suplementy ZEN, City Life, Esprit a Proč ne?! vycházejí společně s deníky E15, MF Dnes, Lidové noviny a Hospodářské noviny. V teoretické části práce je nejdříve nastíněn vývoj, kterým si prošly lifestylové časopisy a klasické deníkové přílohy, protože studované suplementy představují jakousi kombinaci právě těchto dvou mediálních produktů. Další kapitola práce se věnuje obsahu médií z hlediska politické ekonomie komunikace, podle níž jsou média skrytě ovlivňována politickými a ekonomickými elitami, které prostřednictvím inzerce a public relations zasahují do redakčního obsahu médií. Formují tak veřejné mínění dle potřeb svých zájmů. Teoretická část se tedy ve svém závěru soustředí i na definici reklamy a public relations. Praktická část práce zkoumá metodou sémiotické analýzy, jakým způsobem je čtenářům prezentována ideologie úspěchu - všeobecně přisuzovaného právě politickým a ekonomickým elitám, které dle politické ekonomie komunikace mediální produkty tajně ovládají. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Využití výživových doplňků u vrcholových sportovců
Teclová, Julie ; Coufalová, Klára (vedoucí práce) ; Jandová, Tereza (oponent)
Název: Využití výživových doplňků u vrcholových sportovců Cíle: Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit charakter a současné trendy užití výživových doplňků u vrcholových sportovců v různých sportovních odvětvích. Dílčím cílem bylo porovnání výsledků užívání výživových doplňků a vypracování zpětné vazby pro jednotlivé firmy prodávající sportovní suplementaci. Metody: Ke sběru dat bylo použito anketní šetření, obsahující otevřené i uzavřené otázky týkající se užívání doplňků výživy. Dále obsahovalo otázky, v jaké formě sportovci doplňky užívají, hlavní důvody užívání, při jaké četnosti a jaké jsou preferované značky suplementů. Anketa byla v elektronické podobě zaslána 33 respondentům, kteří se v České republice věnují sportu na vrcholové úrovni. Výsledky: Z průzkumu vyplynulo, že všichni z dotazovaných jedinců užívají výživové doplňky. U vytrvalostních sportovců se potvrdilo tvrzení, že preferují suplementace s excitačním účinkem v kombinaci s doplňky vedoucí k redukci hmotnosti. Taktéž bylo prokázáno, že více než 50 % dotázaných respondentů preferuje určitou firemní značku výživových doplňků a neplánuje změnu a více jak 50 % z dotazovaných sportovců využívá suplementace denně. Dále bylo zjištěno, že vrcholový sportovci kladou důraz na kvalitu a ověřený účinek výživových doplňků. Klíčová slova:...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 33 záznamů.   předchozí4 - 13dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.