|
Výpočet destilační kolony
Bytešník, Jan ; Jecha, David (oponent) ; Jícha, Jaroslav (vedoucí práce)
Bakalářská práce je rozdělena na tři hlavní části. První část se zabývá principem a teoretickým základem pro pochopení problematiky destilace. Podstatná část práce je věnována podrobnému řešení elementárních mezikroků, které vedou k výsledným parametrům destilační kolony. Tyto parametry mohou sloužit jako výchozí k dalším výpočtům, jenž směřují k efektivnímu nadimenzování destilační kolony v praxi. Poslední část bakalářské práce porovnává hodnoty získané výpočtem s výsledky, které jsou generovány programem ChemCAD na základě identického schématu a parametrů destilační kolony.
|
|
Suroviny a mikroorganismy pro výrobu pálenek
Jechová, Iva ; Vitoulová, Eva (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Výroba destilátů patří k tradičním fermentačním výrobám. Než se ze suroviny stane kvalitní pálenka musí projít řadou procesů. Nejdůležitějšími z procesů jsou kvašení, které probíhá díky mikrobiální kultuře, destilace a následná rektifikace a v neposlední řadě zrání destilátu, pro které je nutné vybrat vhodnou nádobu. Pro všechny procesy jsou určené dané podmínky, za kterých by měly probíhat, aby výsledný destilát dosáhnul co nejlepší kvality a senzorických vlastností. Proto se tato práce snaží zmapovat tyto jednotlivé procesy a zaměřuje se převážně na proces kvašení.
|
|
Srovnání právních požadavků na výrobu ovocných destilátů ve vybraných státech EU
Šulganová, Simona
Bakalářská práce "Srovnání právních požadavků na výrobu ovocných destilátů ve vybraných státech EU" byla napsána v Lednici na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně v roce 2014. V první části této práce byly popsány veškeré kroky nutné pro výrobu ovocného destilátu, jako je výběr ovoce, proces kvašení, látky uvolňující se při alkoholovém kvašení, příprava kvasu, mikroorganismy ve výrobě destilátů, destilace a jakostní vady ovocných destilátů. Druhá část práce je zaměřena na legislativní požadavky ve výrobě ovocných destilátů, kde je zahrnuto platné ustanovení Evropské unie jednotné pro všechny členské státy a také shrnutí výroby lihovin a ovocných destilátů v České republice, kde se zaměřuji především na pěstitelské pálení. Dále jsou zde porovnány legislativní požadavky na výrobu ovocných destilátů se dvěma okolními státy, kterými jsou Rakousko a Slovenská republika. Zde porovnávám rozdíly v oblasti pěstitelského pálení a následnou spotřební daň. V poslední části je zmíněna spotřební daň pro lihovary ve všech státech Evropské unie.
|
|
Studium faktorů ovlivňujících produkci bioetanolu z obilných a ovocných rmutů
Koubková, Hana
Tato práce se zabývá popisem výroby etanolu určeného pro potravinářské účely a průmyslovou výrobou bioetanolu, sloužícího jako pohon pro dopravní prostředky. Pozornost je zaměřena na přípravu obilných a ovocných rmutů. Součástí práce je také vyhodnocení výtěžnosti bioetanolu u vybraných odrůd pšenice pěstovaných v lokalitě Obora. Výsledky pokusů ukázaly na vysokou výtěžnost bioetanolu u odrůd pekařské jakosti B. Nepotvrdilo se, že odrůdy s nižší pekařskou kvalitou vykazují vyšší výtěžnost etanolu. Zároveň bylo zkoumáno, zda obsah škrobu výrazně ovlivňuje výtěžnost bioetanolu. Nebylo prokázáno, že vyšší obsah škrobu má zásadní vliv na produkci bioetanolu.
|
| |
| |
| |
| |
| |
| |