Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 467 záznamů.  začátekpředchozí347 - 356dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Agroturistické využití Vinařství Sádek
Macková, Martina
Tato bakalářská práce se zabývá agroturistickým využitím vinařství Sádek. V první části jsou popsány druhy cestovního ruchu a vysvětleny základní pojmy jako je např. agroturistika a ekoagroturistika. Další část je věnována Třebíčskému regionu a jeho klimatickým, půdním a hydrometeorologickým podmínkám. Popsány jsou zde i vinařské oblasti, vinařská agroturistika a Moravské vinařské stezky. Podstatná část práce je věnována vinařství Sádek, jeho zajímavostem a nabídkám pro širokou veřejnost. Je zde také poukázáno na zajímavosti měst a obcí v blízkosti podniku. Závěr je tvořen mými připomínkami a nápady pro rozvoj vinařství, SWOT analýzou a zhodnocením současného stavu podniku. Návrhy jsou zaměřeny především na rozvoj agroturistiky a zvýšení počtu návštěvníků.
Význam glutathionu pro kvalitu hroznů a vína
Kandourova, Alexandra
Glutathion je důležitá složka hroznů, moštu a vína. Zvláštní důraz je kladen na jeho výskyt v hroznech, moštu a víně, na jeho funkci jako antioxidantu. Účinek na různé aromatické sloučeniny je také popsán. Objevují se informace o pozitivním účinku použití přípravku obohacených glutathionem ve vinařském průmyslu. Je ohodnocena jeho účinnost v kombinaci s kyselinou askorbovou proti vzniku oxidačního zbarvení.
Význam glutathiónu pre kvalitu hrozna a vína
Kacina, Michal
Glutathion má důležitou roli jako antioxidant při oxidaci muštů bílých odrůd. Do jisté míry omezuje hnědnutí muštů, má ochranný efekt na aromatické látky a zabraňuje netypickému stárnutí vína. Je překurzorem některých aromatických volatilných thiolů. Jeho obsah v hroznech je ovlyvněný odrůdou, ročníkem a zásobou živin v půde. Jeho obsah v muště ovlyvňuje vystavení kyslíku, aktivita tyrosinázy, délka předfermentační macerace a podmínky lisování. Jeho koncentrace během alkoholické fermentace kolísá. Glutathion má synergický efekt s oxidem siřičitým na stabilitu vína a umožňuje znížení jeho dávek. Cílené řízení hladiny glutathionu během vinifikace může zvýšit kvalitu výsledného vína a délku jeho skladovatelnosti.
Vliv terapeuticky aktivních látek obsažených ve víně na cévní systém
Chvalinová, Klára
Onemocnění cévní soustavy je každoročně velkým problémem po celém světě. Nemoci oběhového systému nepostihují pouze seniory, nýbrž i mladé, jinak zdravé lidi. Problematika konzumace vína ve vztahu k těmto chorobám byla již několikrát bohatě prozkoumána, cílem této práce bylo vytvořit ucelený přehled vědeckých výzkumů a experimentů na toto oblíbené téma. Předmětem studie byly odborné články vědců celého světa a jejich rešerše, které se zabývaly průzkumem vína, zejména složkami ve víně obsažených, které pozitivně ovlivňují cévní soustavu. Většina výsledků klinických studií potvrzuje pozitivní vliv vína na onemocnění cévní soustavy, zahrnující prevenci, vznik a průběh nemoci.
Vliv kyseliny askorbové na senzorické a analytické parametry bílých vín
Smrčka, Jakub
Tato diplomová práce byla zaměřená na vliv kyseliny askorbové na senzorické a analytické parametry bílých vín během technologie výroby.Teoretická část se věnuje podrobnému popisu mechanizmů oxidace kyseliny askorbové a konečným produktům degradace kyseliny askorbové.V teoretické části jsou také uváděny základní metody stanovení kyseliny askorbové. Další část je zaměřena na synergii kyseliny askorbové a, jedné z nejdůležitějších látek při výrobě vína, oxidu siřičitého. Praktická část obsahuje pokus založený v roce 2014. Studie porovnává různé dávky kyseliny askorbové a oxidu siřičitého, které byly přidány do rmutu dvou odrůd Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Pokus sleduje antioxidační schopnost kyseliny askorbové a její vliv na analytickou a senzorickou složku výsledných vín. Na základě získaných výsledků můžeme konstatovat, že kyselina askorbová má požadující antioxidační schopnosti pokud je vhodně suplementována právě oxidem siři-čitým.
Víno jako účinná prevence a lék vůči srdečním chorobám
Brzobohatá, Anna
Příznivé působení střídmé konzumace vína je v současné době stále diskutovanějším tématem. Jeho pozitivní účinky jsou nesporné zejména v oblasti kardiovaskulárního zdraví. Existuje mnoho neodborných a nepodložených článků s touto tématikou. Bakalářská práce svojí nejrozsáhlejší kapitolou zpracovává několik desítek vědeckých studií zabývajících se vlivem konzumace vína na léčbu a prevenci vzniku srdečních, a do jisté míry i souvisejících cévních, onemocnění. Osvětluje rozdíly mezi působením bílého a červeného vína, poskytuje doporučení o vhodném, pravidelně konzumovaném objemu vína, lišícím se u žen a mužů, a stručně seznamuje s nejvýznamnějšími srdečními chorobami a látkami, obsaženými ve víně, které mu dávají jeho blahodárné účinky.
Úprava a zpracování vína pro další nápojové aplikace
Zelenka, Martin
Bakalářská práce se zabývá možnostmi úpravy a zpracování vína s následnou aplikací pro výrobu aromatických vín a pro výrobu lihovin na bázi vína. Stěžejním prvkem jsou teoretické znalosti chemického složení vína s jeho praktickým patentovým zpracováním až do podoby produktů uveditelných na spotřebitelský trh. Součástí bakalářské práce jsou senzorické, analytické a legislativní opory a jejich vyhodnocení v grafické i tabelární podobě.
Rozbor struktury nákladů na výrobu vína u vybraného vinařského provozu
Vítkovičová, Lenka
Diplomová práce Rozbor struktury nákladů na výrobu jednoho litru vína se zabývá analýzou nákladů spojených s výrobou vína ve vybraném vinařském provozu. V práci je pomocí tabulkových přehledů zaznamenáno technologické zařízení a vybavení používané při výrobě bílého a růžového vína, dále výpočty provozních nákladů a závěrečná analýza. Na základě této analýzy pak byly určeny náklady, které jsou potřebné vynaložit na výrobu jednoho litru vína. Ze získaných výpočtů vyplývá, že u sledovaného vinařského provozu se v současnosti náklady na produkci sudového vína pohybují na úrovni 36,74 Kč.l-1 a u lahvového vína 67,88 Kč.l-1.
Použití dřeva ve vinařství
Foltýnová, Zuzana
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou použití dřeva ve vinařství. Nejdříve je zde vymezeno chemické složení dřeva a jeho fyzikální vlastnosti, zejména jeho jednotlivých složek. Jsou popsány druhy dřev nejčastěji používaných ve vinařství a jejich následné uplatnění při výrobě sudů. Samotné výrobě sudů se věnuje samostatná kapitola, kde je popsáno technologické zpracování dřeva, vypalování sudů a vliv na změnu jeho chemických vlastností, stejně tak jsou sudy zanalyzovány jako prostředky ke kvašení vín a ke zrání vín. U zrání vín jsou navíc samostatně zmíněny sudy typu barrique a sudy na zrání speciálních (převážně pak fortifikovaných) vín. V této souvislosti jsou zde popsány také možné choroby a vady vín související se zráním vína v dřevěných sudech. Další kapitola pojednává o přípravcích nahrazujících použití barikových sudů, které zároveň vínu dávají dubové a vanilkové tóny, jako jsou "chipsy", desky a dubové drtě. Zvláštní pozornost je věnována korkům, jejich výrobě, typům a vlivu na víno při zrání v láhvi. Závěr práce se zabývá využitím taninů extrahovaných ze dřeva, jejichž oblíbenost v současné době pomalu roste.
Možnosti identifikace kvasinek rodu Brettanomyces ve víně pomocí PCR
Lachmanová, Klára
Tato práce je zaměřena na možnosti identifikace kvasinek rodu Brettanomyces ve víně pomocí molekulární metody PCR. Jsou zde popsány mikroorganismy vyskytující se ve víně, jejich charakteristika a vlastnosti. Dále jsou charakterizovány nejčastější nemoci vína, které vedou v mnohých případech ke znehodnocení, až nepoživatelnosti vína. Hlavní část práce je věnována izolaci DNA, potřebné pro další hodnocení pomocí molekulárních metod, se zaměřením na metodu PCR. Jsou zde popsány jak postupy izolace, tak metodika PCR a její následné vyhodnocení. Závěr práce je soustředěn na práce autorů, kteří již tyto mikroorganismy detekovali, zejména kvasinky rodu Brettanomyces. Je zde zhodnocena jejich rychlost, přesnost a spolehlivost.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 467 záznamů.   začátekpředchozí347 - 356dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.