Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 33,909 záznamů.  začátekpředchozí33900 - 33909  přejít na záznam: Hledání trvalo 2.44 vteřin. 

Porovnání tvorby výnosu a kvality nahého a pluchatého ječmene
MAREK, Jan
Na pozemcích Jihočeské univerzity byl v roce 2015 založen jednoletý pokus,ve kterém byly porovnávány tři pluchaté a jedna nahá odrůda jarního ječmene, každá odrůda byla vyseta ve čtyřech opakováních. U každého opakování byl posuzován počet vzešlých rostlin, počet odnoží, počet klasů, výnos, hmotnost tisíce zrn, podíl předního zrna, objemová hmotnost a obsah dusíkatých látek. Průměrný výnos pluchatých odrůd přesahoval 6 t/ha, naopak u nahé odrůdy byl 4,68 t/ha. Ta dále vykazovala nejnižší HTZ, nejvyšší objemovou hmotnost anejvyšší obsah N - látek.

Možnosti programu Cinema 4D při tvorbě komplexní 3D scény
Bílková, Stanislava ; Bubeníček, Jan (vedoucí práce) ; Vítek, Pavel (oponent)
Tato bakalářská práce je zaměřena na program Cinema 4D, sloužící k tvorbě 3D grafiky, jeho funkce a nástroje pro užití k tvoření komplexní 3D scény. Následně se zaměřuje na další možné programy, využívané v oblasti 3D grafiky. Dále na úvod do 3D vizualizací, na proces tvorby komplexní vizualizace v programu Cinema 4D a jeho převedení na konkrétní projekt. Obsah práce má za cíl nastínit a ukázat řešení možných problémů vznikajících při tvorbě komplexní 3D scény, kterými jsou celkové pojetí projektu a náročnost na techniku při výpočtu komplexní podrobné 3D scény.

Labyrint\nl Autorský projekt inspirovaný myšlenkami a dílem Paula Klee.
TRUHLÁŘ, Richard
Tato bakalářská práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část se bude zabývat pojmem labyrintu v kontextu umělecké tvorby německého malíře Paula Klea. Zároveň obecně přiblíží, co vlastně labyrint je, jaký má obsah a symbolický význam. Následující kapitoly budou postupně zpracovávat tvorbu Paula Klea v dostatečné šíři tak, aby mohlo být navázáno na praktickou část. Praktická část a její zpracování inspiračních motivů - labyrintu je volnou inspirací tvorby Paula Kleho. Výtvarná část bude složena z kreseb a grafickým listem v technice suché jehly.

Vinanová stabiliácia vína procesom elektrodialýzy
Zvolenská, Ivana
Parametry kvality v produktu jako je víno jsou velmi objektivní záležitostí. Vinný kámen je však složka, kterou si všimne i zákazník laik, a právě ten by jeho obsah ve víně mohl hodnotit negativně. Trh nabízí množství stabilizátorů vinného kamene, no nabízí se i další možnost stabilizace vinného kamene - elektrodialýza. Cílem této práce bylo zpracovat 4 druhy vína , z toho alespoň 2 bílé a 2 červené, preferenčně vína nestabilní z hlediska tvorby vinného kamene procesem elektrodialýzy laboratorním zařízením EDR-Z/10, od firmy MemBrain. Během provozu byly měřeny procesní parametry (elektrický proud, napětí, průtoky, objemy, pH a konduktivita jednotlivých hydraulických průtoků ) a odebírány vzorky vína pro senzorickou analýzu a k definování obsahu kyseliny vinné, draslíku a saturační teploty hydrogenvinanu draselného. V práci bylo pojednáno o souvislosti mezi úrovní demineralizace vína procesem elektrodialýzy a jeho senzorickými vlastnostmi (barva, vůně, chuť, harmonie). Dále byla stanovena optimální úroveň demineralizace vína procesem elektrodialýzy jako kompromis mezi zvýšením stability hydrogenvinanu draselného a negativním dopadem procesu na senzorické vlastnosti vína. Výsledky práce byly vyhodnoceny pomocí programu Statistica10.eng

Semena zástupců rodu Lupinus- zdroje bílkovin pro potravinářské účely a krmivářství(současný stav a možnosti)
MAREK, Josef
Cílem bakalářské práce bylo vypracování literární rešerše o současném uplatnění proteinů semen rodu Lupinus u druhů Lupinus angustifolius, Lupinus albus a Lupinus luteus v potravinářství. Využití v potravinářství vzrostlo s pěstováním sladkých odrůd s nižším obsahem alkaloidů. Semena rodu Lupinus mají vysoký obsah proteinů shodující se sójou. Proteiny semen rodu mají však nedostatek některých sírných aminokyselin jako je methionin. Tento nedostatek sírných aminokyselin se řeší v poslední době tvorbou geneticky modifikovaných rostlin rodu Lupinus. Ze semen rodu Lupinus se získává lupinová mouka, která se nepoužívá jenom pro pekařské účely, ale také ve fermentaci proteinů a pro produkci koncentrátů proteinů lupiny. Proteinové koncentráty lupiny se vyrábí vysrážením proteinového roztoku lupiny, pomocí filtračních technik, micelizací, na bázi polyakryamidové gelu, a s využitím enzymů. Procesem tvorby koncentrátů se upraví vlastnosti proteinů lupiny. Mezi nevýznamnější vlastnosti izolátů proteinů lupiny patří pěnivost, emulzní vlastnosti a schopnosti proteinů vytvářet gely. Jednotlivé vlastnosti proteinů závisejí na způsobu přípravy koncentrátů. Proteinové koncentráty lupiny vysrážené v isoelektrickém bodě se projevují menší pěnivou stabilitou a kapacitou oproti ostatním izolátům proteinů lupiny. Pěnivé, emulzní vlastnosti p a schopnost proteinů lupiny vytvářet gel lze ovlivnit po přidání DTT, NaCl a xantanové gumy. Izoláty proteinů lupiny lze přidat do pekařských výrobků, salátových dresingů a masných výrobků. Lupinové koncentráty proteinů mají i dietetické a farmaceutické využití. Izoláty proteinů lupiny snižují hladinu cholesterolu v krvi a pasterizované izoláty proteinů jsou prevencí proti rakovině a kardiovaskulárním chorobám.

Přízemní ozón - sezóny, vztahy, souvislosti
Borovanský, Jan
Přízemní ozon - sezóny, vztahy, souvislosti Jan Borovanský Abstrakt Sezóny zvýšených koncentrací přízemního ozonu se mění v závislosti na typu prostředí. Zatímco v městském prostředí mají krátké trvání a vyskytují se nepravidelně, rozšiřuje se směrem do pozaďových oblastí a vyšších nadmořských výšek délka jejich trvání a klesá ostrost (resp. výraznost) jejich hranic. Zároveň v uvedeném směru roste průměrná roční koncentrace přízemního ozonu. Přízemní ozon je sekundárním polutantem, který je závislý jednak na množství prekurzorů jeho tvorby v ovzduší a jednak na meteorologických podmínkách. Závislost na těchto faktorech se však v případě množství prekurzorů v ovzduší výrazně mění v souvislosti opět s různým typem prostředí, kdežto v případě meteorologických podmínek zůstává neměnná. Zatímco ve městech je vazba na obsah prekurzorů v ovzduší poměrně velká, v pozaďových oblastech je prakticky nulová (pokles závislosti se projevuje i s rostoucí nadmořskou výškou). Dálkový přenos je proto považován za dominantní zdroj přízemního ozonu v těchto oblastech. Objevují se však situace, během nichž může v pozaďových oblastech kromě dálkového přenosu hrát úlohu i jiný faktor. Kromě výše uvedených zjištěných skutečností jsou v práci dále zkoumány souvislosti mezi přízemním ozonem a jeho prekurzory v rámci společného...

Vývoj katalogizačních pravidel "Resource Description and Access"
Kárászová, Lenka ; Drobíková, Barbora (vedoucí práce) ; Římanová, Radka (oponent)
Cílem této diplomové práce je zmapovat vývoj vznikajících katalogizačních pravidel "Ressource Description and Access". První část je věnována současným mezinárodním standardům a úmluvám, které výrazně ovlivnily podobu i obsah RDA. Je zde představena historie a vývoj katalogizačních pravidel AACR2 a stručně popsána česká katalogizační politika. Dále jsou zmíněny studie FRBR a FRAD a vysvětleny jejich modely, popsány jsou také Ustanovení mezinárodních zásad katalogizace. Jádrem práce je představení způsobu tvorby pravidel RDA, stručný popis jednotlivých kapitol návrhu pravidel a porovnání s pravidly AACR2, přičemž jsou zmíněny především výrazné změny v konkrétních instrukcích. V praktické části jsou uvedeny příklady zpracování různých typů informačních zdrojů a různých bibliografických entit podle pravidel RDA. Závěrem je nastíněn přínos RDA pro mezinárodní i českou katalogizační praxi.

Morfogenetické změny v procesu tvorby hlíz lilku bramboru (Solanum tuberosum L.) v in vitro podmínkách
Kůrková, Jana
Tato práce se zabývá morfogenetickými změnami v procesu tvorby hlíz lilku bramboru (Solanum tuberosum L.) v in vitro podmínkách. Cílem bylo zjistit optimální délku kultivace jednonodálních segmentů lodyh na indukčním médiu se sníženým obsahem anorganického dusíku 12 mikromolů, 80 g/l sacharózy a přídavku 10 mg/l BA pro tvorbu hlíz. A zároveň potvrdit předpoklad, že snížené množství anorganického dusíku v médiu vede obecně k výraznější indukci tuberizace u lilku bramboru (Solanum tuberosum L.). Byly sledovány morfologické změny v průběhu tuberizace a její frekvence. Byly založeny čtyři varianty a kontrola lišící se délkou kultivace na indukčním médiu. Byly sledovány změny v obsahu endogenní ABA v jednonodálním segmentu lodyhy, listu, stonku a hlíze v průběhu tuberizace. Bylo zjištěno, že delší doba kultivace na indukčním médiu se sníženým obsahem anorganického dusíku v nitrátové formě vede k vyšší a dřívější tuberizaci u lilku bramboru (Solanum tuberosum L.). Na základě měření obsahu ABA bylo zjištěno, že obsah ABA se zvyšuje s dobou, po kterou jsou explantáty vystaveny stresu. Zvýšený obsah ABA v době tvorby hlíz dokládá vliv ABA na indukci tuberizace u lilku bramboru (Solanum tuberosum L.).

Music effects
Marko, Matej ; Valla, Tomáš (oponent) ; Bálek, Martin (vedoucí práce)
Názov práce: Hudobné efekty Autor: Matej Marko Katedra (ústav): Katedra aplikovanej matematiky Vedúci baklárskej práce: Mgr. Martin Bálek e-mail vedúceho: Martin.Balek@mff.cuni.cz Abstrakt: Efekty zohrávajú v procese tvorby hudby významnú úlohu. Pomáhajú doplniť a obohatiť aranžmán skladby. Cieľom práce je vyvinúť aplikáciu, ktorá umožní užívateľovi prehrať zvukový súbor a v reálnom čase na prehrávaný obsah aplikovať zvolené efekty. Každá zmena v nastavení efektov sa tak ihneď prejaví na výslednom zvuku a užívateľ ju môže okamžite posúdiť. Konkrétne nastavenie môže užívateľ aplikovať na celý vstupný súbor a tento výsledok uložiť. Súčasťou aplikácie je tiež implementácia vybraných efektov. V texte práce sa potom zameriavame na postupy, ktoré sú použité pri implementovaní týchto efektov. Kľúčové slová: efekty, hudba, zvuk

Využití HTML5 při vývoji webových aplikací
Hanyš, Pavel ; Buchalcevová, Alena (vedoucí práce) ; Mittner, Jan (oponent)
V současné době se na internetu neobjevují převážně klasické internetové stránky, které nabízejí uživatelům multimediální obsah v podobě textů, obrázků a videí či oblíbené e shopy umožňující nákup nejrůznějšího zboží z pohodlí domova. Čím dál tím více se objevují na internetu stránky, resp. aplikace, které poskytují uživateli nějakou konkrétní službu. Tato diplomová práce popisuje nové moderní přístupy při tvorbě webových stránek a aplikací za použití nejnovější verze značkovacího jazyka HTML, kterým je HTML5. Práce je primárně určena webových kodérům a vývojářům, kterým by měla poskytnout přehled a základní informace v oblasti tvorby webových aplikací. Získané znalosti by jim měly zjednodušit a zefektivnit práci a hlavně ušetřit čas, který mohou vrátit zpět uživatelům webu v podobě nových funkcí. Výsledkem jejich práce tak mohou být rychlejší, uživatelsky komfortnější webové aplikace (stránky), které plně využívají potencionálu webových prohlížečů.