Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 51 záznamů.  začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výskyt kvasinek v silážích a jejich význam
Vaculíková, Barbora
Cílem práce bylo posouzení vlivu kvasinek v silážích a ověřit fakt, zda aditiva vždy zaručí inhibici nežádoucích mikroorganismů. V literárním přehledu byla věnována pozornost metabolismu kvasinek, jejich významu v silážích a možnostem omezení. V této souvislosti byly provedeny modelové pokusy s luskoobilní směskou a kukuřičnou siláží. Byl posouzen vliv aditiv na výslednou kvalitu siláží a jejich vliv na obsah mikroorganismů s následným vyhodnocením fermentačního procesu. Dle stanovených měření lze konstatovat, že použitá aditiva měla pouze částečně vliv na omezení aktivity kvasinek a na aerobní stabilitu. Chemický konzervant na bázi organických kyselin příznivě zpomalil nástup druhotné fermentace u luskoobilní směsky, a to i přesto, že nedošlo u této varianty k potlačení počtu kvasinek. U kukuřičné siláže byla potvrzena negativní korelace počtu kvasinek na obsah sušiny (r= 0,6219). U siláže s chemickým konzervantem (2,402 +- 0,775 log CFU/g) byl prokázán (P<0,05) pozitivní vliv na omezení kvasinek oproti kontrolní siláži. Bylo potvrzeno, že jen na základě měření hodnoty pH nelze usuzovat míru kontaminace kvasinkami. Byl potvrzen fakt, že ani ten nejlepší konzervační přípravek nezaručí kvalitní a stabilní siláž, při nedodržení technologických zásad silážování.
Vliv obsahu sušiny a kvality fermentačního procesu na aerobní stabilitu kukuřičné siláže
Sadílek, Roman
Obsahem této diplomové práce je jak název tématu napovídá vliv obsahu sušiny a kvality fermentačního procesu a aerobní stabilitu kukuřičné siláže. Kukuřice jako rostlina se využívá pro silážování jak pro krmné účely, tak pro zajjištění provozu bioplynových stanic. V současné době je jednou z nejčastějších pěstovaných pícnin. V této práci uvádím jak botanické zařazení, tak i způsob pěstování, agrotechnické lhůty, přípravu půdy, ochranu před škůdci, hnojení a další vlastnosti a věci důležité k produkci dostatečného a kvalitního materiálu pro silážování. Další část práce se zabývá způsobem sklizně, průběhem naskladňování a samotným silážním procesem. Ve vlastní práci jsem hodnotil vliv sušiny silážní kukuřice a kvalitu fermentačního procesu na aerobní stabilitu kukuřičných siláží. Výsledky hodnocení jsem zaznamenal v tabulkách a grafech.
Silážování travních a jetelotravních porostů
Neuman, Aleš
Tato práce popisuje několik představitelů nejrozšířenějších českých druhů jetelovin a trav, jejich ekologické nároky a faktory ovlivňující jejich pěstování. Posuzuje jejich přínosy a vhodnost jakožto jednotlivých komponentů jetelovinotravních společenstev. U jednotlivých travních a jetelotravních směsek porovnává způsoby a účelnost jejich pěstování. Charakterizuje jejich krmivářské hodnoty, posuzuje faktory působící na kvalitu výsledné píce a také faktory ovlivňujících vhodnost píce z těchto porostů ke konzervaci silážováním. Význam konzervace spočívá v uchování kvalitního krmiva po celý rok. Zajišťuje pro produkční dojnice stabilní krmné dávky ve všech ročních obdobích. Silážování má vliv na výslednou kvalitu a nutriční hodnotu krmiva, která také velmi závisí na správném technologickém postupu. Silážní aditiva mají konkrétně při výrobě siláží ze zavadlé bílkovinné a polobílkovinné píce, svůj nezpochybnitelný podíl na kvalitě výsledného krmiva.
Porovnání výnosových a kvalitativních parametrů vybraných hybridů silážní kukuřice
Seryn, Jaroslav
Předložená diplomová práce se zabývá porovnáním kvality a výnosu vybraných hybridů kukuřice seté. Podkladem k celé práci byl poloprovozní pokus, který byl založen v roce 2013 na pozemcích firmy ÚSOVSKO a.s. V průběhu vegetace byly sledovány rozdíly mezi hybridy při různých fázích růstu. Při sklizni byl hodnocen výnos zelené hmoty, a následně po odebrání vzorků byly laboratorně zjištěny tyto vlastnosti u jednotlivých hybridů: obsah sušiny, obsah škrobu, obsah N-látek, obsah ADF a NDF, obsah celulózy, obsah popele a obsah tuku. Ze získaných hodnot byly vypočteny odhady produkce metanu a mléka z jedné tuny siláže a z jednoho hektaru porostu u hodnocených hybridů. La vypočítána přibližná stravitelnost.
Ekonomika výroby kukuřičných siláží
Bártů, Ondřej
Tato bakalářská práce pojednává o kukuřičných silážích a faktorech, které mohou ovlivňovat ekonomiku jejich výroby. V práci jsou nejprve popisovány agrotechnické požadavky pěstování kukuřice vhodné pro výrobu kvalitní siláže. Dále je možné se z práce dozvědět o správném průběhu silážování a faktorech, které ho ovlivňují. Zmíněn je i vliv chorob a škůdců, kteří mohou způsobovat významné ztráty kvality a výnosu a mají tedy negativní vliv na ekonomiku podniku. Naopak pozitivně mohou ekonomiku ovlivnit silážní aditiva, která zlepšují průběh fermentačního procesu. Část práce je věnována hodnocení výroby kukuřičné siláže v konkrétním podniku, přičemž jsou porovnávány postupy, které uplatňuje tento podnik a postupy doporučované vědeckými odborníky.
Vliv vybraných faktorů ovlivňujících fermentační proces a využití živin kukuřičné siláže v bachoru
Poštulka, Roman
Cílem práce bylo posouzení vlivu ošetření porostu kukuřice proti napadení zavíječem kukuřičným, vlivu použitého hybridu a silážního aditiva na kvalitu fermentačního procesu a dále na bachorovou degradovatelnost škrobu a neutrálně detergentní vlákniny (NDF). Pokus probíhal na 3 stanovištích. Pro stanovení bachorových degradovalností bylo použito metody in sacco. Byly nalezeny vysoce signifikantní rozdíly v obsahu jednotlivých kyselin i jejich sumy. Na prvním stanovišti obsahovaly siláže z ošetřených porostů více kvasných kyselin (9,89 g/kg sušiny) ve srovnání s kontrolní skupinou (7,72 g/kg sušiny). Na zbývajících stanovištích byla situace opačná. Nejnižší obsahy kvasných kyselin a hodnoty titrační kyselosti byly zjištěny u siláží ošetřených chemickým konzervantem. Chemicky ošetřené siláže vykazovaly nejvyšší hodnoty obsahu etanolu (3,47; 2,83; 4,38 g/kg sušiny). Na jednom stanoviští byl potvrzen vliv ošetření porostu na bachorovou degradovatelnost škrobu. U siláží z ošetřených porostů byly naměřeny nižší hodnoty BDŠ (45,97 resp. 48,02 %). Degradovatelnost NDF nebyla průkazně ovlivněna žádným ze sledovaných faktorů.
Různé způsoby využití kukuřice pro pícninářské účely
SLANEC, Roman
Cílem této práce bylo zhodnotit různé způsoby využití kukuřice pro pícninářské účely. Stručně nastínit hospodářský, ekonomický a ekologický význam pěstování kukuřice. Ze získaných dat a informací je možné konstatovat, že pěstování kukuřice pro pícninářské účely u nás získává stále větší oblibu. Největší část kukuřice pro pícninářské účely se uplatňuje v podobě siláží. Pro získání kvalitní siláže je důležité věnovat pozornost agrotechnice a s tím spojený výběr hybridů, ošetřování porostů a následný proces sklizně. V oblasti skladování silážní hmoty vykazovaly lepší výsledky jak po ekonomické i kvalitativní stránce vaky oproti silážním žlabům.
Pěstování kukuřice pro výrobu bioplynu
POSLUŠNÝ, Marek
Ve své bakalářské práci se zabývám pěstováním kukuřice a její nezastupitelnou rolí při výrobě bioplynu v BPS z pohledu výběru vhodného hybridu pro dané výrobní podmínky. Toto alternativní využití kukuřice jako energetické plodiny je jedním z možných směrů, kterým se ubírají některé zemědělské podniky. S ohledem na využití stávajících technologií na výrobu kukuřičné siláže, s možností použití digestátu jako plnohodnotného hnojiva a především samotnou výrobou bioplynu se stabilizují tyto podniky po ekonomické stránce.
Poruchy energetického metabolismu u skotu
HORČIČKOVÁ, Michaela
Bakalářská práce byla zaměřena na zhodnocení dopadů dvou typů krmných dávek u dojnic holštýnského plemene v období rozdojování a na vrcholu laktace na metabolismus sledovaných zvířat. Porovnávána byla směsná krmná dávka na bázi travní senáže a směsná krmná dávka založená na travní senáži a kukuřičné siláži. U prováděných metabolických profilových testů byly hodnoceny následující energetické parametry: glykémie, cholesterol, triacylglyceroly, močovina a celkové bílkoviny. Doplňujícími parametry byly enzym gama-glutamyltransferáza, ketolátky a acidobazický výluček moči. Práce prokázala, že krmná dávka na bázi travní senáže nenaplnila normované potřeby živin z hlediska sušiny a netto energie laktace. Uvedený nedostatek se projevil snížením obsahu triacylglycerolů, zejména ve vzestupné fázi laktace. Energetický deficit v tomto období však nebyl takový, aby docházelo ke snížení kondice dojnic a tvorbě ketolátek. Krmnou dávku na bázi travní senáže lze použít pouze jako alternativu výživy vysokoprodukčních dojnic v krajních situacích a po omezenou dobu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 51 záznamů.   začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.