Název:
Vliv vybraných faktorů ovlivňujících fermentační proces a využití živin kukuřičné siláže v bachoru
Autoři:
Poštulka, Roman Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem práce bylo posouzení vlivu ošetření porostu kukuřice proti napadení zavíječem kukuřičným, vlivu použitého hybridu a silážního aditiva na kvalitu fermentačního procesu a dále na bachorovou degradovatelnost škrobu a neutrálně detergentní vlákniny (NDF). Pokus probíhal na 3 stanovištích. Pro stanovení bachorových degradovalností bylo použito metody in sacco. Byly nalezeny vysoce signifikantní rozdíly v obsahu jednotlivých kyselin i jejich sumy. Na prvním stanovišti obsahovaly siláže z ošetřených porostů více kvasných kyselin (9,89 g/kg sušiny) ve srovnání s kontrolní skupinou (7,72 g/kg sušiny). Na zbývajících stanovištích byla situace opačná. Nejnižší obsahy kvasných kyselin a hodnoty titrační kyselosti byly zjištěny u siláží ošetřených chemickým konzervantem. Chemicky ošetřené siláže vykazovaly nejvyšší hodnoty obsahu etanolu (3,47; 2,83; 4,38 g/kg sušiny). Na jednom stanoviští byl potvrzen vliv ošetření porostu na bachorovou degradovatelnost škrobu. U siláží z ošetřených porostů byly naměřeny nižší hodnoty BDŠ (45,97 resp. 48,02 %). Degradovatelnost NDF nebyla průkazně ovlivněna žádným ze sledovaných faktorů.Corn silage quality is determined by fermentation process quality and nutrient utilization (i.e. starch and fiber). The goal of this trial was to observe the effect of plant protection (against European corn borer), used hybrid and silage additive on the fermentation process quality and ruminal degradability of starch and neutral detergent fiber. The trial was realized on three localities. For the rate of degradability assessment we used the method in sacco. We found high significant differences in the particular and total acid content. On the first locality, the silages from protected plants contained more acids (9,89 g/kg dry matter = DM) than control (7,72 g/kg DM). On other localities was the situation opposite. The lowest content of silage acids and titrable acidity values was measured in the chemical treated silages. These silages had a highest content of ethanol (3,47; 2,83; 4,38 g/kg DM). We confirmed the effect of plant protection on ruminal starch degradability on the first locality. The plant protection led to the decreasing of the starch degradability (45,97 resp. 48,02 %). The NDF degradability did not affect by any experimental factor.
Klíčová slova:
etanol; fermentace; kvašení; siláže; výživa zvířat; zavíječ kukuřičný; škroby