Název:
Silážování travních a jetelotravních porostů
Autoři:
Neuman, Aleš Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce popisuje několik představitelů nejrozšířenějších českých druhů jetelovin a trav, jejich ekologické nároky a faktory ovlivňující jejich pěstování. Posuzuje jejich přínosy a vhodnost jakožto jednotlivých komponentů jetelovinotravních společenstev. U jednotlivých travních a jetelotravních směsek porovnává způsoby a účelnost jejich pěstování. Charakterizuje jejich krmivářské hodnoty, posuzuje faktory působící na kvalitu výsledné píce a také faktory ovlivňujících vhodnost píce z těchto porostů ke konzervaci silážováním. Význam konzervace spočívá v uchování kvalitního krmiva po celý rok. Zajišťuje pro produkční dojnice stabilní krmné dávky ve všech ročních obdobích. Silážování má vliv na výslednou kvalitu a nutriční hodnotu krmiva, která také velmi závisí na správném technologickém postupu. Silážní aditiva mají konkrétně při výrobě siláží ze zavadlé bílkovinné a polobílkovinné píce, svůj nezpochybnitelný podíl na kvalitě výsledného krmiva.This thesis describes several representatives of the most common types of Czech legumes and grasses, their ecological requirements and factors that affecting their cultivation. It assesses their benefits and suitability as individual components of clover-grass communities. It compares the cultivation methods and effectiveness for individual grass and clover-grass blends. It characterizes their feed value, assesses the factors affecting the quality of the resulting forages as well as the factors affecting the suitability of these forages for preservation as silage. The importance of conservation is to preserve quality feed throughout the year. Conservation provides stable ration for production dairy cow in all seasons. Ensiling affects the final quality and nutritional value of feed, which is also highly dependent on the proper technological process. Silage additives has its undeniable contribution to the quality of the resulting feed, especially in the production of protein and half-protein wilted forage silage.
Klíčová slova:
konzervace; píce; pícniny; siláže