Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 88 záznamů.  začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Technológie výroby ochutených pív
Mešťánek, Matej
V diplomové práci jsme se věnovali tématu technologii ochucených piv a sestávala ze dvou částí. V prvej- teoretické, jsme se věnovali jejich základnímu rozdělení, běžně využívaným surovinám, popisu jednotlivých technologických kroků a rozdílem mezi výrobou běžných a ochucených piv. Rovněž byly rozděleny na základě jejich původu a přiřazeny k typickým zeměpisným oblastem, ve kterých jsou produkovány. Ve druhé, experimentální části, bylo vytvořeno devět mikro vzorků, při kterých za pomoci přístroji FermentoFlash, destilace a spektrofotometru přišlo ke stanovení jejich základních parametrů jako extrakt původní mladiny, hmotnostní a objemový alkohol či barva. Dále byl ve vzorcích stanoven celkový obsah polyfenolů a antioxidační kapacita za využití metod DPPH a FRAP. U piv bylo také provedeno senzorické hodnocení s cílem zjištění senzorických rozdílů v závislosti na fázi přidání ovoce. Výsledky jsme podrobili statistickému zkoumání a porovnali s hodnotami publikovanými jinými autory.
Třídící systémy pro ovoce a zeleninu
Vlach, Martin
Bakalářská práce na téma Třídící systémy pro ovoce a zeleninu je vypracována na Ústavu zahradnické techniky na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Cílem bakalářské práce je pojednání o třídících systémech pro ovoce a zeleninu, jejich rozdělení a významu v daných třídících skupinách, dále se zaměřuje na využití a přednosti. Naznačení moderních trendů v práci s ovocem a zeleninou. Práce obsahuje obrázky, které dopomáhají k lepší orientaci a představě fungování strojů.
Zdravotní aspekty konzumace ovoce a ovocných šťáv
Stašková, Nicole
Literární část bakalářské práce zahrnuje obecnou charakteristiku ovoce, jeho vlivy na naše zdraví a obsah zdraví prospěšných látek (vitaminy, antioxidanty, minerální látky). Praktická část této bakalářské práce se zabývá analýzou ovoce (jablko, hruška, ananas, pomeranč, citron, grapefruit) a ovocných šťáv (100% pomerančová šťáva z koncentrátu, 100% pomerančová šťáva lisovaná za studena, Multivitaminová ovocná šťáva, Bio šťáva z černého rybízu (nefiltrovaná), 100% ananasová šťáva lisovaná za studena, 100% šťáva z růžového grapefruitu, Bio hrušková šťáva, Bio jablečná šťáva z koncentrátu). U všech vzorků byl analyzován obsah kyseliny askorbové metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Výsledky byly vyhodnoceny a sestaveny do tabulky i grafů a byly porovnány se zahraničními autory.
Význam a výskyt konzervantů ve výrobcích z ovoce a zeleniny
Kotrlová, Adéla
Bakalářská práce na téma Výskyt a význam konzervantů ve výrobcích z ovoce a zeleniny byla vypracována v letech 2017 až 2019 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Konzervační metody jsou rozděleny na ty konzervaci fyzikálními metodami, které se používají při výrobě výrobků z ovoce a zeleniny. Konzervaci přídavkem chemickými látkami neboli konzervanty, kde jsou popsány jednotlivé chemické přídatné látky používané při konzervaci výrobků z ovoce a zeleniny. Právní omezení a specifikace chemických konzervujících látek přidávaných do takovýchto výrobků. Kdy je omezeno jejich množství v různých typech výrobků. Dále práce obsahuje frekvenci konzervantů ve výrobcích z ovoce a zeleniny.
Hodnocení změn při dozrávání a skladování ovoce s využitím metod NIR spektroskopie
Šnurkovič, Petr
Disertační práce byla zaměřena na možnosti využití NIR spektroskopie při hodnocenílátkového složení ovoce a zeleniny. V literární části jsou charakterizovány jednotlivé základní složky ovoce a zeleniny, metody skladování jablek, broskví a rajčat. Detailně je popsána historie infračervené spektroskopie, současnost, principy a typy analýz NIR spektroskopie. Jsou zde také popisovány možnosti využití NIR spektroskopie v potravinářském průmyslu se zaměřením na hodnocení kvality ovoce a zeleniny. V experimentální části jsou hodnoceny změny látkového složení ovoce a zeleniny v průběhu dozrávání. K pokusu byla vybrána jablka (odrůda Rubinola), rajčata (odrůda Dagmar) a broskve (odrůda Redhaven), u kterých byly hodnoceny změny v obsahu celkových polyfenolů, obsahu titrovatelných kyselin, rozpustné sušiny, kyseliny jablečné, askorbové, citronové, pevnosti slupky a u jablek i pevnosti dužniny. Ze získaných hodnot byly vytvořeny metodou NIR spektroskopie kalibrační modely, pomocí kterých byly hodnoceny změny látkových složek u skladovaných plodů. Dle výsledků lze poměrně rychle a přesně stanovovat u různých odrůd jablek, broskví a rajčat rozpustnou sušinu, titrovatelné kyseliny, kyselinu askorbovou a pevnost dužniny u jablek. V případě přesnosti modelů celkových polyfenolů a pevnosti slupky hraje významnou roli počet kalibračních standardů, u kyseliny jablečné a citronové přesnost modelu úzce souvisí s koncentrací dané látky v plodech.
Sledování jakostních parametrů ciderů v prodejní síti
Urbášek, Martin
Diplomová práce na téma Sledování jakostních parametrů ciderů v prodejní síti byla zpracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy Univerzity v Brně v letech 2016/2017. Cílem této práce bylo navrhnout a připravit několik variant jablečných ciderů a srovnat je s produkty dostupnými z maloobchodní sítě. Práce definuje cidery, jejich historii a rozdělení, legislativní nařízení, požadavky na označování, technologii výroby a srovnává dostupné výrobky na českém trhu. V praktické části se práce zabývá srovnáním vyrobených a zakoupených ciderů dle stanovených jakostních parametrů a senzorického hodnocení.
Výroba a srovnání ovocných protlaků
Grůzová, Lenka
Diplomová práce na téma Výroba a srovnání ovocných protlaků byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v letech 2016/2017. Cílem této práce bylo navrhnout a připravit několik variant ovocných protlaků a srovnat s produkty z maloobchodní sítě.Práce pojednává o technologii výroby ovocných protlaků a příkrmů, požadavcích na složení a označování těchto výrobků. V experimentální části se práce zabývá srovnáním vyrobených a koupených ovocných protlaků dle stanovených jakostních parametrů a senzorického hodnocení.
Význam a použití ovocných dřevin v krajině
Švarcová, Karolína
Tato bakalářská práce se zabývá využitím ovocných druhů v krajině České republiky. Identifikuje vhodné ovocné druhy, které lze využít pro krajinotvorné typy výsadeb v krajině. Zabývá se jednotlivými příklady krajinotvorných výsadeb, ve kterých se nacházejí ovocné stromy. Podrobněji popisuje význam ovocných dřevin, definuje aleje a stromořadí, ovocné sady, záhumenky a sakrální stavby (kostely, hřbitovy, farní zahrady, křížky a kapličky). Na závěr se zabývá školkařskou produkcí a příkladem některých generativně množených podnožích, které lze uplatnit v extenzivních výsadbách.
Růstová charakteristika souboru odrůd rakytníku řešetlákového
Chelíková, Hana
Růstová charakteristika souboru odrůd rakytníku řešetlákového Cílem práce na téma Růstová charakteristika souboru odrůd rakytníku řešetlákového bylo zpracovat přehled literárních zdrojů, týkajících se původu a rozšíření rostliny. Popsat nároky na prostředí a možnosti využití plodů. Místem experimentální části byl Školní statek v Žabčicích. U každé odrůdy ve sledované výsadbě byly zaznamenány růstové údaje nadzemních partií keřů rakytníku. Hodnotila se délka jednoletých přírůstků, výška , šířka a objem keře. Dále tvar, trnitost a větvení. Údaje byly poté dále zpracovány. Na základě vyhodnocení výsledků, byly doporučeny vhodné odrůdy pro pěstování v našich klimatických podmínkách.
Jakostní požadavky na chlazené a mražené výrobky z ovoce a zeleniny
Skotáková, Andrea
Práce s názvem Jakostní požadavky na chlazené a zmrazované výrobky z ovoce a zeleniny byla zpracována na Zahradnické fakultě v Lednici Mendelovy univerzity v Brně na ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů v letech 2015-2017. Cílem práce bylo zhodnotit význam konzervace ovoce a zeleniny sníženou teplotou, následně zpracovat přehled o jakostních požadavcích na kvalitu zmrazovaných a chlazených výrobků z ovoce a zeleniny a poté porovnat sortiment těchto výrobků ve vybraných částech třech maloobchodních sítí. První část práce se zabývá látkovým složením neúdržných potravin a procesem konzervace sníženou teplotou. Druhá část informuje o jakostních požadavcích a požadavcích bezpečnosti kvality potravin. Dále je zde kladen důraz na srovnání zmrazovaných výrobků jednotlivých značek a průměrných cen na kilogram ve vybraných prodejnách.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 88 záznamů.   začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.