Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 368 záznamů.  začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.05 vteřin. 
Analýza vybraných ukazatelů kvality mléka a jejich vliv na výtěžnost a senzorické vlastnosti čerstvých sýrů
PLONER, Michaela
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit vliv kvality mléka na prokysávání, výtěžnost a vybrané vlastnosti čerstvých sýrů vyráběných v laboratorních podmínkách. Pro ten-to účel bylo ve třech pokusech vyrobeno 51 vzorků čerstvých sýrů ze 17 bazénových vzorků kravského mléka pocházejících z šesti chovů. U vzorků mléka, resp. sýrů byly provedeny vybrané analýzy a získaná data byla statisticky vyhodnocena. Chemické složení, fyzikálně-chemické a senzorické vlastnosti, hmotnost a výtěžnost čerstvých sýrů byly vyhodnoceny v závislosti na: i) čase prokysávání, ii) provedeném pokusu, resp. kvalitě mléka. Průměrné hodnoty pH, hmotnosti a výtěžnosti čerstvých sýrů se v průběhu prokysávání podle očekávání statisticky významně odlišovaly. Z kvalitativních ukazatelů mléka měly na výtěžnost a kvalitativní ukazatele čerstvých sýrů nejvyšší vliv obsah bílkovin, laktózy a počet somatických buněk. Kvalita mléka ovlivnila rovněž hodnocení senzorických vlastností, zejména intenzitu barvy a konzis-tenci. K dosažení požadovaného pH čerstvých sýrů (<5,00) by byla optimální doba prokysávání 15 až 16 hodin.
Aflatoxin M1 v mléce v závislosti na ročním období
ROHRBACHEROVÁ, Tereza
Cílem bakalářské práce bylo vyhodnocení přítomnosti aflatoxinu M1 (AFM1) v mléce v závislosti na ročním období. Stanovení AFM1 v bazénových vzorcích syrového kravského mléka bylo provedeno ve čtyřech ročních obdobích roku 2022 u 172 vzorků mléka z 30 farem. Byla použita testovací souprava Charm MRL AFM1 (Charm), která umožňuje kvantitativní stanovení AFM1. Nejvyšší zastoupení vzorků, u kterých byl AFM1 detekován, bylo pozorováno v podzimním období (18,6 %), nejnižší v letním období (9,4 %). Z celkového počtu 172 analyzovaných vzorků byly pouze dva vzorky s hodnotou přesahující MRL Evropské unie (tj. 0,05 ug/kg). Průměrný obsah AFM1 v mléce za rok 2022 činil 0,0037 ug/l.
Analýza mléčné užitkovosti u dojnic českého strakatého skotu ve vybraném chovu
Jánišová, Lucie
V této bakalářské práci byla provedena analýza mléčné užitkovosti Českého strakatého plemene ve vybraném chovu, s přihlédnutím na vnější a vnitřní vlivy působící na produkci mléka. Sledování probíhalo 12 měsíců a to v období 01/2019 až 12/2019 ve stáji Lubník, která spadá pod zemědělsko-obchodní družstvo Žichlínek a vychází z dat kontroly užitkovosti. Sledování bylo zaměřeno na kolísání dojivosti a mléčných složek, zejména tuku a bílkovin, v závislosti na ročním období, pořadí a fázi laktace. Na základě zjištěných výsledků, můžeme konstatovat, že nejvyšší průměrné dojivosti dosáhly krávy na 4. a vyšší laktaci, dojnice s fází laktace do 100 dnů a v období jaro. Nejvyšší obsah tuku a bílkovin v mléce byl zjištěn u dojnic s fází laktace nad 301 dnů. Nejvyšší obsah tuku v mléce se vyskytoval u dojnic v období léto a nejvyšší obsah bílkovin v období podzim.
Zhodnocení vztahu kvantitativních a kvalitativních parametrů mléčné užitkovosti dojnic holštýnského plemene v konkrétním chovu
Poláčková, Pavlína
Cílem této bakalářské práce bylo zhodnotit vztah mezi kvantitativními a kvalitativními složkami mléčné užitkovosti. Jako kvantitativní znak bylo využito množství nadojeného mléka. Z kvalitativních parametrů byl sledován tuk, bílkoviny, laktóza, somatické buňky a močovina. K dané problematice byl zpracován literární přehled. Hodnocení bylo prováděno v zemědělském podniku AGROS Vyškov-Dědice zabývajícím se chovem holštýnského plemene s průměrnou užitkovostí 35 kg mléka za den. Data k mléčné užitkovosti byla získána z kontroly užitkovosti a následně podrobena analýze v programu MS Excel. Bylo zjištěno, že s rostoucím nádojem se zvyšuje i obsah tuku a bílkovin, což v našich chovech nebývá běžné a je v rozporu s většinou literárních zdrojů. Naopak u laktózy byl zhodnocen spíše nepřímý vliv – s narůstajícím nádojem klesá obsah laktózy. U somatických buněk a močoviny nebyla zjištěna korelační závislost s množstvím nadojeného mléka.
Vliv médií na konzumaci mléka a mléčných výrobků
Klosová, Radka
Diplomová práce na téma Vliv médií na konzumací mléka a mléčných výrobku se zabývá mýty o mléce a mléčných výrobcích, které se šíří mezi lidmi. Na začátku této práce je popsán vliv mléka a jeho základních složek (bílkoviny, tuky, cukry, minerální látky a vitaminy) na výživu člověka. Dále je zde uvedeno konzumní mléko, máslo, fermentované mléčné výrobky, sýry, tavené sýry, syrovátka, kojenecká a dětská výživa z hlediska vlivu na lidský organismus. Nejdůležitější části této práce je 30 nejrozšířenějších mýtů o mléce a mléčných výrobcích a jejich pravdivé vysvětlení pomocí odborných informací. Tyto mýty byly zpracovány do dotazníků a rozdány mezi širokou veřejnost. Hlavním cílem bylo zjistit, která média (televize, internet, noviny, časopisy, rádio a jiné) nejvíce šíří tyto mýty a zda jim lidé věří. Výsledky tohoto průzkumu jsou zaznamenány pomocí tabulek a grafů, které jsou uvedeny v praktické části této práce.
Využití NIR spektrometrie k hodnocení kvality mlékárenských výrobků
Krumplová, Adéla
Tato práce je zaměřena na využití NIR spektrometrie pro kontrolu kvality mlékárenských výrobků. Popisuje princip měření, měřící techniku a způsoby vyhodnocování naměřených spekter. V následující části je popsána legislativa, pro kontrolu kvality mlékárenských výrobků. Dále je zde zpracovaný literární přehled o využití NIR spektrometrie pro stanovení mléka a mlékárenských výrobků z hlediska analýzy obsažených složek a detekci falšování těchto výrobků. Jsou zde popsány praktické aplikace měření kvality mlékárenských výrobků.
Čisté mlékařské kultury a jejich využití v potravinářství
Urbanová, Iveta
Bakalářská práce je zaměřena na charakterizaci čistých mlékařských kultur a způsoby jejich využití při výrobě kysaných mléčných výrobků, sýrů, fermentovaných masných výrobků, při výrobě fermentované zeleniny, fermentovaných nápojů a dalších fermentovaných potravin. Jelikož se kultury používají nejčastěji při zpracovávání mléka, jsou zde uvedeny základní požadavky na mléko. Důraz je kladen na jednotlivé typy kultur, jejich parametry a jednotlivé mikroorganismy v ČMK. Dále je popsána příprava a vedení ČMK. V neposlední řadě se práce zabývá druhy komerčních forem kultur, inhibičními látkami, probiotiky, prebiotiky a synbiotiky.
Zhodnocení vybraných ukazatelů mléčné užitkovosti u ovcí plemene východofríská ovce
Pokorná, Michaela
Cílem této disertační práce bylo zhodnocení vlivu vybraných faktorů na ukazatele množství a kvality ovčího mléka. Do pozorování, jež probíhalo v letech 2009 a 2010 bylo zapojeno celkem 80 ovcí na první až čtvrté laktaci, s jedním až třemi jehňaty. Jednotlivé měření denní dojivosti a odběry vzorků mléka probíhali vždy v květnu až září. Ze vzorků mléka se stanovovaly: obsahy sušiny (S), tuku (T), bílkovin (B), kaseinu (Kas), syrovátkových bílkovin (SB), laktózy (L) a močoviny (Moč), dále pH, titrační kyselost (TK), syřitelnost (SYŘ), jakost sýřeniny (JS) a počet somatických buněk (PSB). Vlivy fáze laktace, pořadí laktace, četnosti vrhu a měsíce obahnění na tyto vybrané ukazatele kvality ovčího mléka byly posuzovány. V roce 2009 měla fáze laktace průkazný vliv na denní dojivost (Doj), složení ovčího mléka, pH a TK. Pořadí laktace průkazně ovlivnilo obsah B, SB, L a také SYŘ. Pokud se jedná o četnost vrhu, ta měla průkazný vliv na Doj, obsah L, TK a obsah močoviny. Měsíc obahnění poté průkazně ovlivnil Doj, obsahy S, B, Kas, L a TK. V roce 2010 měla fáze laktace průkazný vliv na Doj, složení mléka, pH, TK, SYŘ a PSB. Pořadí laktace průkazně ovlivnilo obsah S, T, L a Moč. Dále četnost vrhu měla průkazný vliv na obsah L a měsíc obahnění na obsah L a PSB. V roce 2010 se dále stalo dílčím cílem posouzení vlivu fáze laktace na zastoupení vybraných mastných kyselin v mléčném tuku a jejich dopočítaných obsahů. Fáze laktace měla v tomto případě průkazný vliv na obsahy všech sledovaných ukazatelů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 368 záznamů.   začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.