Název:
Využití NIR spektrometrie k hodnocení kvality mlékárenských výrobků
Autoři:
Krumplová, Adéla Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce je zaměřena na využití NIR spektrometrie pro kontrolu kvality mlékárenských výrobků. Popisuje princip měření, měřící techniku a způsoby vyhodnocování naměřených spekter. V následující části je popsána legislativa, pro kontrolu kvality mlékárenských výrobků. Dále je zde zpracovaný literární přehled o využití NIR spektrometrie pro stanovení mléka a mlékárenských výrobků z hlediska analýzy obsažených složek a detekci falšování těchto výrobků. Jsou zde popsány praktické aplikace měření kvality mlékárenských výrobků.This thesis is focused on the use of NIR spectroscopy for quality control of dairy products. It describes the measuring principle, measuring equipment and methods for evaluation of measured spectra. The following section describes the legislation, quality control of dairy products. There is also treated review of literature on the use of NIR spectroscopy for the determination of milk and dairy products for the analysis of the ingredients and the detection of adulteration of these products. There are describe the practical appli-cations of measuring the quality of dairy products.
Klíčová slova:
kvalita; mléko; mlékárenské výrobky; NIR spektrometrie