Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 48 záznamů.  začátekpředchozí29 - 38další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Efekt aktivního životního stylu u muže a ženy středního věku
Říha, Radek ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Česák, Petr (oponent)
Název: Efekt aktivního životního stylu u muže a ženy středního věku Cíle práce: Cílem je nejprve diagnostikovat životní styl muže a ženy ve středním věku a na základě této diagnostiky stanovit intervenci, a to jak pohybovou, tak v oblasti stravování. Po skončení intervence pak zjistit rozdíl v tělesném složení obou jedinců. Metody: V práci je použita analýza odborné literatury, dále monitorování a měření. Cílovou skupinu sledovaných probandů tvoří muž ve věku 51 let a žena ve věku 47 let. K monitoringu jak pohybové aktivity, tak energetického příjmu byla využita online aplikace Sebekoučink na stránkách stobklub.cz. Pro určení intenzity pohybové aktivity byly použity monitory srdeční frekvence Polar RS400 a pro úplnou představu o pohybové aktivitě jedinců byly využity krokoměry OMRON Walking style Pro. Tělesné složení bylo stanoveno bioimpedančním přístrojem B.I.A. 2000-M. Výsledky: Monitorování životního stylu probandů prokázalo znaky sedavého ŽS. U probanda byl navíc zjištěn výrazně nadměrný energetický příjem. Pomocí šestitýdenní intervence se podařilo dosáhnout změny v tělesném složení, která s sebou přinesla úbytek tělesné hmotnosti 10,4 kg u probanda a 4,2 kg u probandky. To konkrétně představovalo úbytek o 2,8 %, resp. 1,9 % tukové tkáně v tělesném složení probandů. Klíčová slova: pohybová...
Jazykové prostředky současné francouzštiny v odborné oblasti zdravé výživy.
Kavalová, Eva ; Loucká, Hana (vedoucí práce) ; Nádvorníková, Olga (oponent)
(česky): Cílem této práce je charakterizovat jazykové prostředky odborného diskurzu současné francouzštiny v oblasti zdravé výživy na základě analýzy textů z této komunikativní oblasti. Práce je rozdělena do dvou částí. V první části se věnuje vymezení odborné oblasti zdravé výživy a teoretických základů potřebných k textové analýze. Odborný diskurz je charakterizován z hlediska jeho kompozice a jazykových prostředků jako jsou morfosyntaktické prostředky a slovní zásoba. Druhá část vymezuje typy odborných textů podle adresáta, kam zařazuje texty odborné teoretické, prakticky vědecké, populárně naučné a didaktické. Každý text je analyzován z hlediska roviny pragmatické, diskurzivní a výpovědní, následně prostředků morfosyntaktických a lexikálních. Samotné analýze předchází metodologie vymezující jednotlivé roviny rozboru.
Individuální tréninkový plán pro hráče fotbalu
Kraft, Daniel ; Buzek, Mario (vedoucí práce) ; Frýbort, Pavel (oponent)
Název práce: Individuální tréninkový plán pro hráče fotbalu Cíle práce: Diagnostikovat svalové dysbalance a zmírnit jejich působení. Zjistit a upravit stravovací režim sledovaného probanda, snížit procentuální zastoupení tuku v těle. Metody: Laboratorní vyšetření. Pohybová a výživová intervence. Vyhodnocování výsledků pomocí analýzy a srovnání vstupních, kontrolních a výstupních laboratorních vyšetření, expertních posudků z kineziologických rozborů a rozhovorů s probandem a jeho rodiči. Výsledky: Výrazné zmírnění svalových dysbalancí protažením zkrácených svalů a svalových skupin. Mírné posílení ochablých svalových skupin. Částečná úprava pohodlného držení těla. Mírný úbytek podkožního tuku a zlepšení stravovacích návyků. Klíčová slova: Individuální plán, kompenzační cvičení, svalové dysbalance, zkrácené svaly, zdravá výživa, stravovací návyky
Zdravý životní styl v kurikulu dětí předškolního věku
Obstová, Lenka ; Fialová, Ludmila (vedoucí práce) ; Tilinger, Pavel (oponent)
Název práce: Zdravý životní styl v kurikulu předškolního věku Cíle práce: Cílem práce je zjistit, nakolik je v kurikulu předškolního vzdělávání věnována pozornost zdravému životnímu stylu u dětí předškolního věku. Dále jsme zjišťovali, jak se sledované mateřské školy staví k problematice zdravého životního stylu dětí. Metoda: Pro splnění cíle byla použita kombinace kvantitativní (nestandardizovaný dotazník) a kvalitativní (interview) metody. Výsledky: Výsledky bylo zjištěno, že mateřské školy se snaží v dostatečné míře věnovat problematice zdravého životního stylu. Věnují také dostatek pozornosti každé z podoblastí zdravého životního stylu. Mezi vybranými mateřskými školami jsme nalezli rozdíly především u Montessori mateřských škol vzhledem k ostatním mateřským školám. Klíčová slova: mateřská škola, kurikulum předškolního vzdělávání, zdravý životní styl, pohybová aktivita, zdravá výživa, vnitřní pohoda, zdravé prostředí
Podnikatelský plán: instantní přírodní superjídlo
Mazal, Jakub ; Lukeš, Martin (vedoucí práce) ; Procházka, David Anthony (oponent)
Cílem této práce je vytvoření byznys plánu pro instantní přírodní náhradu jídla fungující na českém trhu, analýza tržního potenciálu a proveditelnosti tohoto podnikatelského záměru a vytvoření finančních projekcí. V první části diplomové práce je zmapována teorie podnikání s důrazem na současné trendy, mezi které patří canvas business model, lean canvas a lean startup. Toto je následováno popsáním struktury podnikatelského plánu, jež slouží jako základ pro praktickou část. Poslední téma teoretické části shrnuje současné trendy v potravinovém průmyslu se zvláštní pozorností věnovanou trhu s funkčním jídlem, doplňky stravy a práškovou náhradou stravy spolu s očekávanými vývoji do budoucnosti. Praktická část je tvořena podnikatelským plánem pro startup prodávající přírodní práškovou náhradu jídla na českém trhu. Cílem této části je ověření podnikatelského záměru provedením tržního výzkumu, zhodnocením tržního potenciálu, vytvořením firemní strategie a zanalyzováním její proveditelnosti na základě finančního modelu pro případné využití vnějšími stakeholdery.
Složení denní stravy dospělých s patologickým BMI
ADÁMKOVÁ, Martina
Bakalářská práce s názvem "Složení denní stravy dospělých s patologickým BMI" se zabývá problematikou nadváhy a obezity. V teoretické části jsem nejprve rozebrala jednotlivé složky výživy, potřebu energie, pitný režim a potravinovou pyramidu. Následně jsem popsala nadváhu a obezitu, body mass index, jednotlivé typy obezity, metody pro zjištění obsahu tuku v těle, choroby a komplikace obezity a léčbu. Cílem práce bylo zjistit příjem energie a makronutrientů u sledovaných vybraných respondentů s nadváhou a obezitou dle BMI a následné zjištění jejich pohybové aktivity. Dalším cílem pak bylo srovnat zjištěné hodnoty s doporučenými hodnotami pro dané respondenty. Pro zpracování výzkumné části bakalářské práce byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor tvořilo 20 respondentů ve věku 20-65 let. Každý z nich obdržel záznamový arch, ve kterém nejdříve vyplnil údaje o své tělesné výšce, pohlaví, tělesné hmotnosti a zaměstnání. Následně po dobu jednoho týdne pak zaznamenával druh a množství přijaté stravy a tekutin a také pohybovou aktivitu. Zkonzumovaná strava a nápoje byly po vyplnění a navrácení všech záznamových archů zadány do programu "Nutriservis Professional", který vypočítal množství přijaté energie a jednotlivých makronutrientů, tedy bílkovin, tuků a sacharidů. Ideální hmotnost jednotlivých respondentů jsem zjišťovala pomocí BMI. U každého z nich jsem ze získaných údajů o jeho pohlaví, věku, tělesné výšce a ideální tělesné hmotnosti spočítala, dle Harrisova a Benedictova vzorce, doporučené množství přijaté energie, které jsem vynásobila koeficientem pohybové aktivity. Následně jsem za pomoci knihy "Referenční hodnoty pro příjem živin" vypočítala doporučené množství bílkovin, tuků a sacharidů. Poté jsem tyto hodnoty srovnala se skutečnými hodnotami přijaté energie a makronutrientů ve stravě respondentů. Zjistila jsem, že téměř každý z nich má nadbytek energie, bílkovin, tuků i sacharidů. Data jsou zpracována formou tabulky a prostého textu.
Zdravý životní styl žáků II. stupně základní školy
HOUŠKOVÁ, Tereza
Diplomová práce se věnuje zdravému životnímu stylu žáků II. stupně základní školy. V teoretické části jsou definované základní pojmy spojené se zdravým životním stylem. Dále jsou popsány klíčové faktory ovlivňující styl života, jako strava, tělesná aktivita a trávení volného času. Z psychologického hlediska se věnuje také stresu a jeho zvládání pomocí psychohygieny. Poslední kapitola představuje předmět Výchova ke zdraví a její postavení v Rámcovém vzdělávacím programu. Praktická část analyzuje životní styl žáků na II. stupni základní školy a jejich postoj vůči předmětu Výchova ke zdraví. Na základě dat zjištěných pomocí dotazníkového šetření, porovnává výsledky podle věkových a genderových kategorií.
Projekt intervenčního programu zaměřeného na prevenci obezity u dětí
Halouzková, Radana ; Blahutková, Marie (oponent) ; Peričková, Lucie (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřena na prevenci dětské obezity. Cílovou skupinou jsou děti staršího školního věku v rozmezí 11-15 let ve městě Vsetín. V první části bakalářské práce jsou uvedená teoretická východiska, která s danou problematikou souvisí. Druhá část se zabývá analýzou současného stavu vybraného města a třetí část se zabývá samotným návrhem intervenčního programu, který by napomohl prevenci dětské obezity.
Analýza životního stylu vysokoškolských studentů na VUT v Brně
Klíma, Josef ; Muchová, Marta (oponent) ; Lepková, Hana (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu životního stylu vysokoškolských studentů na VUT v Brně. Vyhodnocuje stravovací a pohybové návyky a přináší návrhy řešení na zlepšení. Předkládá teoretické poznatky o zdravém životním stylu a srovnává je s výsledky ankety realizované na VUT v Brně v období leden 2013 a listopad 2013.
Alternativní směry ve výživě
JELÍNKOVÁ, Terezie
Trendem dnešní doby je vést společnost ke zdravému životnímu stylu s důrazem na vyváženou stravu. Tato skutečnost je masově podporována propagací v médiích - internet, televize, tištěné publikace. Zastánci alternativního stravování se tohoto faktu snaží využít a prosadit svůj životní styl mezi většinovou společnost. Cílem práce bylo zmapovat nutriční zvyklosti a životní styl alternativních strávníků. Pro výzkum byly stanoveny tyto výzkumné otázky: 1. Co je příčinou přechodu od běžného stravování k alternativním směrům ve výživě? 2. Jaká omezení přináší alternativní strava v každodenním životě? 3. Jaké změny v sociálním postavení svým vyznavačům přinesla alternativní strava? Pro získání požadovaných informací, byl využit kvalitativní výzkum za pomoci hloubkového rozhovoru, vedený převážně s vegetariány a vegany. Celkem bylo Pro získání požadovaných informací, byl využit kvalitativní výzkum za pomoci hloubkového rozhovoru, vedený převážně s vegetariány a vegany. Celkem bylo uskutečněno 13 rozhovorů. 8 dotazovaných preferovalo vegetariánskou stravu, 5 respondentů stravu veganskou. Dotazované osoby byly získány pomocí metody sněhové koule. Rozhovory byly nahrány na diktafon, poté doslovně přepsány. Všechny dotazníky se odehrály v Českých Budějovicích.uskutečněno 13 rozhovorů. 8 dotazovaných preferovalo vegetariánskou stravu, 5 respondentů stravu veganskou. Dotazované osoby byly získány pomocí metody sněhové koule. Rozhovory byly nahrány na diktafon, poté doslovně přepsány. Všechny dotazníky se odehrály v Českých Budějovicích.Rozhovory se zaměřovaly na důvody přechodu na alternativní stravu, s tím spojeným sběrem informací o daném typu stravování a na změnu zdravotního stavu po změně "klasické" stravy na alternativní. Další otázky byly směřovány na spokojenost s alternativní stravou, její finanční náročnost, dostupnost v obchodech, zaměstnání, popřípadě ve školách. Poslední téma, kterému byla věnována pozornost, se týkalo změny sociálního postavení po změně stravování, a to jak v širším okruhu známých, tak rodině. Také jsme se v této části dotazovali na názor respondentů na problém přijetí alternativního stravování většinovou společností. Výzkum obsahoval i otázky geografické, zaměřené na věk, pohlaví a dosažené vzdělání dotazovaných. Získané rozhory byly následně zaznamenány metodou papír a tužka. Pro potřeby analýzy dat jsme stanovili následující kategorie: Obecné informace od alternativních strávníků, Omezení způsobená alternativní stravou a Změna v sociálním postavení. K výše uvedeným kategoriím byly vytvořeny podkategorie obsahující kódy nejdůležitějších dat, které se v rozhovorech vyskytly. K dosažení přehlednosti těchto kódů, byla vytvořena barevná schémata. Z rozhovorů vyplývá, že více jak polovina dotazovaných přešla k alternativní stravě z etických důvodů. Velkou motivací se ukázala také snaha o minimalizaci ekologické stopy. Výsledky dále ukázaly, že nejčastěji používaným zdrojem informací je internet, kvalita sortimentu alternativních potravin hodnocena převážně kladně, objevily se zmínky o finanční náročnosti. Většina dotazovaných se shodovala v názoru na nedostatečnou nabídku alternativních pokrmů v restauračních zařízeních, jejich minimální dostupnost na pracovištích nebo školách. Z odpovědí části respondentů vyplynulo, že majoritní společnost je přijímá spíše skepticky, zároveň se objevily náznaky zvyšující se akceptace vyznavačů alternativní výživy. Názory rodiny a známých na alternativní stravu se ukázaly velmi různorodé. Objevily se reakce negativní, tak známky podpory.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 48 záznamů.   začátekpředchozí29 - 38další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.