Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 50 záznamů.  začátekpředchozí29 - 38dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Pohybová intervence jako prostředek ovlivnění životního stylu osob ve věku 20-53 let
Živný, Vít ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Mahrová, Andrea (oponent)
Název diplomové práce: Pohybová intervence jako prostředek ovlivnění životního stylu osob ve věku 20-53 let Zpracoval: Bc. Vít Živný Vedoucí bakalářské práce: prof. Ing. Václav Bunc, CSc. Cíle práce: Poskytnout informace o životním stylu vybrané skupiny osob ve věku 20 - 53 let. Ukázat rizikové faktory vedoucí k zdravotním problémům odvozené z jejich aktuálního stavu - tělesné hmotnosti, BMI, obvodu pasu a dalších. Pomocí užívaných antropometrických metod posuzovat aktuální tělesný stav. Pohybovou intervencí tyto rizikové faktory pozitivně ovlivnit a snížit. Metodika práce: Aplikace pohybové intervence v rozsahu 11 - 17 týdnů na vybraný soubor osob. Pravidelné antropometrické měření a vkládání dat do tabulek. Porovnávání s běžnými normami. Stanovení aktuálního stupně zdravotních rizik. Postupné vyhodnocování zlepšujícího se stavu a snižujících se rizik. Výsledky práce: Aplikovaná pohybová intervence výrazně snížila zdravotní rizika spojovaná s nepříznivým aktuálním tělesným stavem zjištěným antropometrickými metodami. Jeho aplikace také ovlivnila celkový náhled na životní styl vybraných osob. Pravidelná pohybová aktivita správné intenzity výrazně snižuje rizika zdravotních problémů a jiných onemocnění. Klíčová slova: životní styl, tělesná aktivita, hypokinéza, výživa, obezita, BMI, WHR, redukční...
Jídelní zvyklosti a chování u českých adolescentů ve vztahu k jejich tělesné hmotnosti
Paterová, Zuzana ; Hlavatá, Karolína (vedoucí práce) ; Vašíčková, Jitka (oponent)
Prevalence obezity u dětí a dospívajících dosahuje pandemických rozměrů. Obézní jedinci jsou ohroženi vznikem kardiovaskulárních onemocnění, diabetu 2. typu, dyslipidémie, onemocnění pohybového aparátu aj. Děti čím dál tím častěji žijí sedavým způsobem života a konzumují vysokoenergetické potraviny s nesprávnou skladbou živin. V České republice však neexistuje ucelená struktura pro boj proti dětské obezitě a chybějí data vypovídající o prevalenci obezity u dospívající populace. Tato práce je sepsána v rámci projektu COPAT (Childhood Obesity Prevalence And Treatment). Předložená bakalářská práce se věnuje problematice základních složek výživy a jejich vztahu k nadměrné hmotnosti, výživovými doporučeními pro adolescenty, hodnocením nutričního stavu, etiologií vzniku obezity a komplikacím s obezitou spojenými. Hlavní důraz je kladen na praktickou část práce, ve které jsou uvedeny a zpracovány výsledky výzkumu výživových zvyklostí a chování 100 adolescentů ve vztahu k jejich hmotnosti. Klíčová slova: obezita, výživa, nutriční stav, adolescenti, zdravotní rizika
Zajištění a odstraňování odpadů ze zdravotnických zařízení, možnost ohrožení zdraví producentů, zaměstnanců, vliv na životní prostředí
Lipjaková, Andrea ; Kožíšek, František (vedoucí práce)
Nemocnice by měla být bezpečným místem pro pacienty, návštěvníky a také pro personál. S tím souvisí rovněž bezpečné zajištění manipulace s odpadem a jeho odstranění, tak aby nedocházelo k ohrožení zdraví lidí a životního prostředí. Mimo odpad, se kterým se můžeme setkat při jakékoliv jiné činnosti, vzniká při léčebné činnosti specifický zdravotnický odpad, který může svou povahou představovat velké riziko. Do této skupiny odpadů patří odpady, které jsou kontaminovány lidskou krví, sekrety nebo výkaly. Biologicky kontaminované odpady mohou být kontaminovány podmíněně patogenními nebo patogenními mikroorganismy. Dále jsou to ostré předměty, které mohou způsobit poranění a s nimiž je spojeno potenciální riziko infekce. Cytostatické farmaceutické přípravky jsou nebezpečné především pro své mutagenní, karcinogenních a teratogenních účinky. Aby bylo možno tato rizika zcela vyloučit, je zapotřebí věnovat odstraňování tohoto vysoce nebezpečného odpadu patřičnou pozornost. Je nezbytné tento odpad řádně třídit a správně odstraňovat tak, aby nedocházelo k ohrožení zdraví pacientů, personálu a životního prostředí.
Fixace těžkých kovů v cementové matrici s příměsí přírodního zeolitu
Semerádová, Nikol ; Bayer, Patrik (oponent) ; Vyšvařil, Martin (vedoucí práce)
Těžké kovy uvolňované do přírodního ekosystému tvoří značné riziko, a to nejen pro organismy, ale i pro zásoby vody v přírodě. Existuje řada analytických metod stanovení těžkých kovů, z nichž každá je vhodná pro jiný prvek a jeho charakter. Jelikož výsledky analýzy se uplatňují při procesu solidifikace a stabilizace, je nutno zajistit co nejvyšší korelaci mezi nebezpečným odpadem a solidifikačním médiem pro maximální inhibici toxických iontů. Práce se zabývá zkoumáním stabilizace těžkých kovů pojivy na bázi cementu s příměsí přírodního zeolitu a jejich možné využitelnosti pro solidifikaci těžkých kovů v rozpustné formě.
The concentration of particulate matter in the air of selected areas of the city of Brno and its health risks
Bulejko, Pavel ; Čáslavský,, Josef (oponent) ; Adamec, Vladimír (vedoucí práce)
This thesis deals with air pollution caused by particulate matter (PM) in the city of Brno areas. The theoretical part focuses on potential sources of PM, its chemical composition and size classification and other physic-chemical properties. The next section is devoted to the health risks of PM. In this context, the work aims at the anatomy of respiratory system and the effects of PM on it. Health effects of dust pollution including the potential respiratory and cardiovascular disorders are also discussed. In experimental part, a collection of dust was carried out. The dust collection was carried out in four selected areas. Concentrations of airborne particles PM10 and PM2.5 were determined, subsequently. Concentration of heavy metals and polycyclic aromatic hydrocarbons bound to dust particles was determined. Finally, the comparison between the regulatory standards and results of analysis was done as well as the health risk assessment.
Hygienická problematika faktorů hluk, prach a vibrace na pracovišti broušení odlitků
STODOLOVSKÁ, Květa
Ve své diplomové práci jsem se soustředila na hygienickou problematiku vybraných faktorů v pracovním prostředí, ve kterém je prováděno broušení kovových odlitků. V tomto pracovním prostředí se vyskytují rizika s negativním dopadem na zdraví pracovníků. Zejména se jedná o riziko fyzické zátěže, hluku, prachu a vibrací přenášených na ruce. Vzhledem k překračování hygienických limitů těchto rizikových faktorů, je zaměstnavatel povinen přijímat opatření k ochraně zdraví zaměstnanců. Cílem mé diplomové práce bylo, na základě kvalitativního výzkumu, tj. podle výsledků měření faktorů hluk, prach a vibrace v pracovním prostředí broušení kovových odlitků, zjistit efektivnost opatření k ochraně zdraví, které provedl zaměstnavatel za účelem zlepšení pracovních podmínek v průběhu 10 let. Sledovaný soubor tvořili zaměstnanci společnosti, která v rámci své podnikatelské aktivity prováděla opracování kovových odlitků broušením za použití ručního nářadí. Ke sběru dat bylo užito přímého nezúčastněného pozorování, rozhovoru s majitelem firmy, studia platné legislativy, odborné literatury a zkušebních protokolů zpracovaných Zdravotním ústavem, pracoviště České Budějovice. Data získaná ze zkušebních protokolů byla zpracována prostřednictvím sekundární analýzy a sumarizována do tabulek a grafů. V rámci kvalitativního výzkumu jsem si stanovila tyto čtyři výzkumné otázky, na které jsem ve své práci postupně odpověděla: 1)Jaká opatření provádí zaměstnavatel u jednotlivých faktorů k ochraně zdraví zaměstnanců? 2)Jsou jednotlivá opatření účinná? 3)Jak se tato opatření odrážejí ve výsledcích měření jednotlivých faktorů? 4)Jaká opatření bych případně doporučila na základě zhodnocení daného pracovního prostředí? Mezi opatření k ochraně zdraví, které zaměstnavatel v současné době uplatňuje, patří jak prostředky kolektivní ochrany, tak prostředky individuální ochrany. Mezi kolektivní opatření patří opatření technická, technologická a organizační, mezi opatření individuální patří opatření zaměřená na zaměstnance a náhradní opatření. Jednotlivá opatření k ochraně zdraví jsou specifická pro příslušný faktor. Opatření, která zaměstnavatel v současné době uplatňuje na pracovišti broušení kovových odlitků, považuji za účinná. Zejména pokud jde o opatření k ochraně zdraví pracovníků před nadměrným prachem (instalace odsávacího zařízení s vysokým výkonem), která vedla ke snížení koncentrace prachu v pracovním prostředí v hale broušení. Avšak i přes všechna opatření k ochraně zdraví zaměstnanců, která jsou na pracovišti uplatňována, budou při tomto výkonu práce, vzhledem k používané technologii broušení kovových odlitků, vždy překračovány hygienické limity stanovené pro faktory hluk, vibrace přenášené na ruce a prach. Proto se domnívám, že je velmi důležité pravidelné informovat pracovníky v provozu broušení o rizikových faktorech, se kterými je tato práce spojena.
Informovanost konzumentů fastfoodu o jeho zdravotní rizikovosti a faktory vedoucí k preferenci stravy fast foodového typu
BENÝŠKOVÁ, Ivetta
Konzumace stravy fast foodového typu zvyšuje riziko vzniku zdravotních potíží, které mohou vyústit v některé choroby, označované jako civilizační. Častá konzumace stravy z fastfoodu, a s tím spojené nevhodné stravovací zvyklosti, vede k rostoucí morbiditě a mortalitě, související především s obezitou, diabetem, hypertenzí, srdečně cévními chorobami a dalšími zdravotními problémy, a to již od útlého věku života. Tato bakalářská práce rozebírá problematiku stravování v restauracích a stáncích rychlého občerstvení z hlediska zdraví, správné výživy a stravovacích zvyklostí. Cílem práce je popis objektivních zdravotních rizik, plynoucích z pravidelné konzumace stravy z fastfoodu. Byly popsány a analyzovány nutričních složky a hodnoty pokrmů z fastfoodu a jejich vliv na zdraví, eventuálně na riziko rozvoje některých z civilizačních chorob. Cílem praktické části této práce bylo zmapovat informovanost českých konzumentů fastfoodu o zdravotní rizikovosti, plynoucí z časté konzumace tohoto typu stravy, a rovněž faktory, které je vedou k preferenci, volbě této stravy oproti pokrmům racionální výživy. Výzkum byl proveden kvalitativními metodami sběru dat - pozorováním cílové skupiny, kterou představovali návštěvníci fastfood restaurací a stánků rychlého občerstvení a metodou strukturovaného rozhovoru s vybranými konzumenty fastfoodu. Výzkum byl realizován s patnácti respondenty, zvolenými metodou náhodného výběru. Výsledky sběru dat byly podrobeny obsahové analýze. Ukázalo se, že čeští konzumenti fastfoodu jsou informováni o zdravotních rizicích, jako jsou obezita, srdečně cévní onemocnění, diabetes, hypercholesterolémie, hypertenze a gastrointestinální potíže, které s sebou přináší častá konzumace fastfoodu, a jsou si vědomi negativních nutričních aspektů tohoto typu stravy, především vysokého obsahu tuků, soli a cukru. Z výsledků výzkumu rovněž plyne, že čeští konzumenti fastfoodu nepreferují stravování ve fastfoodu před běžnou racionální stravou. Pokud se v něm stravují, je to z důvodu spěchu a nedostatku času, a pokud usoudí, že nemají jinou možnost stravování. Fastfood konzumenti preferují, pokud na něj výslovně dostanou chuť, nebo se nacházejí v cizím městě nebo zahraničí. Vliv na konzumaci fastfoodu mají také sociální faktory, jak bylo vypozorováno. Stravování se ve fastfoodu společně s přáteli je oblíbené především u dospívajících a rovněž dětí, které si do fastfoodu chodí i hrát, slavit narozeniny apod. Výsledky pozorování ukázaly, že různé umístění provozoven fastfoodů nemá zásadní vliv na návštěvnost, typ konzumentů a faktory ovlivňující konzumaci tohoto typu stravy.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 50 záznamů.   začátekpředchozí29 - 38dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.