|
Simulační model skladu
Klán, Vojtěch ; Dlouhý, Martin (vedoucí práce) ; Kuncová, Martina (oponent)
Problematika práce je využití simulačních metod v podnikové praxi. Nejprve jsou vysvětleny skladové a simulační technologie použité v práci. Následně je převeden reálný podnikový sklad materiálu na počítačový simulační model. Hlavní část práce je věnována provádění experimentů na tomto modelu, které řeší reálné problémy ve skladu. V 1. experimentu se pomocí modelu hledá řešení, jak zkrátit čekání nákladních vozů na vyložení. Je provedena série experimentů, které jsou porovnány, a je určeno nejlepší řešení. Další tři experimenty se zabývají hypotetickou nebo budoucí situací ve skladu a na základě výsledků simulace je navrhován postup, jak se s nadcházející situací vyrovnat nebo jak se na ni připravit.
|
|
Ochrana zboží v logistickém řetězci
Mizuňová, Michaela ; Cimler, Petr (vedoucí práce) ; Hommerová, Dita (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou důsledků působení vnějších vlivů prostředí na zboží s ohledem na jeho vlastnosti, délku a složitost přepravního řetězce během vnitrostátní a mezinárodní přepravy. Dále zkoumá způsoby ochrany zboží včetně postupů nakládky, překládky, vykládky, označení a balení zboží a jeho zajištění a uložení pro potřeby přepravy, skladování a manipulace. Nakonec se práce věnuje průběhu logistického řetězce na příkladu vybrané komodity, čokolády a surovin pro její výrobu, se zaměřením na rizika namáhání zboží vnějšími vlivy a způsob jeho ochrany. První kapitola se zaměřuje na význam mezinárodní přepravy, definuje vlastnosti zboží, vnější vlivy prostředí a přepravní řetězce. Druhá kapitola se věnuje klasickým logistickým technologiím. Třetí a čtvrtá kapitola podrobně zkoumá obaly a další prvky systému ochrany zboží. Pátá kapitola obsahuje informace o uložení a fixaci zboží v dopravním prostředku. Poslední, šestá kapitola se zabývá logistickým řetězcem čokolády včetně kakaových surovin pro její výrobu, a to od pěstování kakaových bobů v Africe až po prodej čokolády v českém maloobchodě.
|
|
Import vína z Itálie
Krausová, Iveta ; Vinš, Marek (vedoucí práce) ; Pelichovská, Hana (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá importem vína z Itálie. Je zde popsán celý průběh dovozu od výběru dodavatele, dopravy vína z Itálie, skladování, závozů k potenciálním odběratelům až po vyřízení potřebných náležitostí ze strany Celní správy. V další části práce bude zvážena i možnost outsourcingu dopravy, skladování, závozů k zákazníkům a vyřízení náležitostí ze strany Celní správy s využitím logistické firmy. Cílem práce je představení průběhu celého importu a následný výběr a vyhodnocení nejvhodnější varianty.
|
|
Analýza požadavků na skladování nebezpečných látek v ČR pro mezinárodního poskytovatele logistických služeb
Potančoková, Petra ; Jirsák, Petr (vedoucí práce) ; Karban, Jan (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na procesy skladování nebezpečných látek v České republice mezinárodního poskytovatele logistických služeb. Cílem diplomové práce je zanalyzovat legislativní a bezpečnostní požadavky na skladování nebezpečných látek v České republice. Na základě zjištěných informací je proveden audit skladu, v rámci kterého je stanovena správnost skladování a navrhnuty rady a připomínky nejen k vybavenosti skladů, ale také k celkovému procesu skladování zboží. V první části práce jsou popsány legislativní prameny dané problematiky a bezpečnostní požadavky na výkon práce s chemikáliemi. Druhá část je věnována samotnému auditu, v rámci kterého byla zjištěna rizika vyskytujících se na pracovišti a navrhnuta opatření pro jejich eliminaci. Závěr praktické části je věnován zlepšení bezpečnosti ve skladu.
|
|
Analýza logistického řetězce FrostFood a.s.
Vlček, Jakub ; Vinš, Marek (vedoucí práce) ; Machová, Jana (oponent)
Diplomová práce popisuje analýzu logistického řetězce ve společnosti FrostFood a.s..Cílem práce je popsat logistický řetězec, vyjma výroby, a navrhnout řešení stávající situace. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části popisuji základní pojmy jako je logistika, skladování, distribuce atd. V praktické části představuji společnost a její působení na různých trzích. Nejdůležitější částí je potom analýza samotného logistické řetězce, najití slabých míst a navrhnutí jejich řešení.
|
|
Řízení zásob společnosti Pramet Tools, s.r.o.
Kufová, Zuzana
Kufová, Z. Řízení zásob společnosti Pramet Tools, s.r.o. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2015. Bakalářská práce se zaměřuje na zásoby a jejich řízení. Cílem bakalářské práce je navrhnout vhodný způsob řízení zásob v podniku Pramet Tools, s.r.o. Práce je tvořena dvěma částmi. V literární rešerši budou vymezeny teoretické pojmy z oblasti držení zásob, klasifikace zásob, nákladů na zásoby, řízení zásob a hodnocení řízení zásob. V praktické části bude provedena analýza současného stavu řízení zásob a následně budou vymezeny problematické oblasti. V závěru bakalářské práce budou navrhnuta opatření pro zlepšení současného stavu.
|
|
Hodnocení kvality přikrmování spárkaté zvěře na základě obsahu aflatoxinů
Kohoutová, Petra
Diplomová práce se zabývá problematikou aflatoxinu, ve vybraných orgánech zvěře dančí, srnčí a pro porovnání u druhu zvěře drobné, se zajícem polním. Cílem bylo vyhodnotit volné a oborní chovy u dostatečného množství vzorků a posoudit vhodnost přikrmování. Hodnoceny byly parenchymové tkáně a to ledviny a játra. Bylo vyhodnoceno 244 odebraných biologických tkání, z toho 150 z volnosti a 94 vzorků z oborních chovů. Po použití screeningové metody RIA doplněné plynovou chromatografií, byly vyhodnoceny koncentrace aflatoxinu B1. Na základě vzniklých vyhodnocení, byla posouzena odlišnost v rámci přikrmování v oborních chovech a ve volnosti. Následně byla rozebrána problematika předkládání krmiv, a zhotoven manuál pro předkládání krmiv zvěři.
|
|
Možnosti využití plodů druhů čeledi Cucurbitaceae pro zpracovatelské účely
Viktoříková, Lucie
Tématem bakalářské práce bylo zhodnocení vybraných sterilovaných okurek jak po stránce laboratorní tak i senzorické a zhodnocení salátových okurek a melounu vodního po stránce jakostní. V literární části bylo popisováno rozdělení a způsob pěstování jednotlivých druhů čeledi Cucurbitaceae, jejich látkové složení, jednotlivé normy pro jakost, způsoby skladování, obecný přehled konzervárenského zpracování a obeznámení s možností zpracování jednotlivých druhů. Pro vlastní práci bylo vybráno pět různých vzorků sterilovaných okurků. Po stránce laboratorní se hodnotil podíl nálevu a pevný podíl, jakostní měření, obsah kyselin titračně, rozpustná sušina refraktometricky a obsah soli titračně. Senzorickou analýzou se hodnotila barva a tvar plodu, vzhled nálevu, konzistence, vůně, chuť a celkový charakter. Po stránce kontroly jakosti dle norem se hodnotila délka a hmotnost jednotlivých plodů.
|
|
Způsoby a metody zpomalování zralosti jablek
Majorová, Anežka
Byly sledovány tři odrůdy jablek ( Idared, Prima, Golida) sklizené ve třech stádiích zra-losti (nezralé, zralé, přezrálé), které byly v průběhu 30 dnů skladovány ve dvou teplotách 2 °C a 20 °C. Na všech odrůdách byly v průběhu skladování sledovány hlediska zralosti, které vycházeli z objektivních měření. Provedená měření umožňovala stanovit 3 základní kritéria (penetrační napětí, rozpustnou sušinu, titrační kyselost). Ze skladovaných odrůd byla Prima v období měření již dostatečně zralá, u odrůd Idared a Golida byly v uvedených parametrech si podobné stanovené hodnoty, které jsou uvedeny v průměru se směrodatnou odchylkou. Předmětem bylo zjistit optimální zralosti jablek, zejména na dlouhodobé sklado-vání. Pro sledování zralostních procesů bylo důležité znát látkové složení během sklizně. Pozorují se jejich změny a hodnoty, které se zaznamenávají. Podle těchto hodnot se určují podmínky pro každou odrůdu jablek pro dlouhodobé skladování a udržení jablek v optimální zralosti.
|
|
Možnosti skladování a zpracování méně známých druhů zeleniny
Nedoma, Ondřej
V diplomové práci byly popsány některé méně známé druhy zelenin. V praktickém pokusu byly skladovány plody tykve muškátové, mochyně peruánské a nepravé cibule fenyklu sladkého. Tyto rostlinné části byly také konzervárensky zpracovány. U fenyklu byla skladovatelnost 2-3 týdny při teplotě 5 °C. U mochyně byla prokázána skladovatelnost bez poklesu nutriční kvality 3-4 týdny při teplotě 5 °C. U tykve byla zjištěna skladovatelnost 18 týdnů při teplotě 18 °C. Jako konzervárenský výrobek z fenyklu bylo vyrobeno a senzoricky vyhodnoceno fenyklové čatní k masu ve dvou variantách. Výrobkem z tykve muškátové byla kandovaná tykev dvou varintách. Z plodů mochyně byly navrženy a vyrobeny dva výrobky: kompotovaná a lyofilizováná mochyně. Lyofilizovaný výrobek byl navržen jako součást pro müsli směsi.
|