Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Kompatibilita cílů udržitelnosti ekonomik
Nedoma, Ondřej
Nedoma, O. Kompatibilita cílů udržitelnosti ekonomik. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2023. Náplní této práce je zkoumání interakcí mezi vybranými indikátory SDG pomocí korelační analýzy. Jsou počítány párové korelace mezi všemi vybranými indikátory v každé zemi. Výsledky jsou prezentovány v podobě počtu nevýznamných, pozitivních a negativních korelací. Počet korelací udává v kolika zemích dochází k danému výsledku korelace u dané dvojice indikátorů. Hlavním zjištěním je, že indikátory v rámci jednotlivých SDGs spolu nesouvisejí tolik, jak je mnohdy prezentováno. Dále byly identifikovány indikátory, které spolu negativně korelují ve většině zemí. V neposlední řadě bylo zjištěno, že u sociálních ukazatelů dochází ve většině zemí ke zlepšování, ale neplatí to pro některé ekologické a enviromentální indikátory.
Možnosti skladování a zpracování méně známých druhů zeleniny
Nedoma, Ondřej
V diplomové práci byly popsány některé méně známé druhy zelenin. V praktickém pokusu byly skladovány plody tykve muškátové, mochyně peruánské a nepravé cibule fenyklu sladkého. Tyto rostlinné části byly také konzervárensky zpracovány. U fenyklu byla skladovatelnost 2-3 týdny při teplotě 5 °C. U mochyně byla prokázána skladovatelnost bez poklesu nutriční kvality 3-4 týdny při teplotě 5 °C. U tykve byla zjištěna skladovatelnost 18 týdnů při teplotě 18 °C. Jako konzervárenský výrobek z fenyklu bylo vyrobeno a senzoricky vyhodnoceno fenyklové čatní k masu ve dvou variantách. Výrobkem z tykve muškátové byla kandovaná tykev dvou varintách. Z plodů mochyně byly navrženy a vyrobeny dva výrobky: kompotovaná a lyofilizováná mochyně. Lyofilizovaný výrobek byl navržen jako součást pro müsli směsi.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.