Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 33 záznamů.  začátekpředchozí24 - 33  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Složení mléčného tuku skotu v závislosti na pořadí laktace
HANZLÍKOVÁ, Klára
Cílem této diplomové práce bylo posouzení spektra mastných kyselin mléčného tuku dojnic ve vybraném zemědělském podniku v závislosti na pořadí laktace a vysvětlení příčin rozdílů.
Vliv vybraných společenstev pastevního porostu na množství mléka se zaměřením na spektrum mastných kyselin v tuku mléka
BOHÁČOVÁ, Lucie
Cílem práce bylo vyhodnotit vliv pastvy a složení pastevního porostu na množství a skladbu mléka a obsah mléčných složek u českého strakatého skotu v oblasti LFA v letech 2007 až 2009. Byla sledována kvalita pastevního porostu podle chemického složení skupin porostu, určení dominantních druhů trav, jetelovin a bylin a jejich procentuelního zastoupení a měření výšky pastevního porostu. Dále bylo analyzováno mléko na spektrum mastných kyselin a jejich zastoupení a na ověření přídavků objemných krmiv a jadrných komponentů na složení mléčného tuku.
Vliv obsahu potenciálně účinných bylin v pastevních porostech na příjem krmiv a jejich konzervaci
VONDRÁŠKOVÁ, Barbora
Cílem disertační práce bylo vyjádření chemického složení vzorků bylin, posouzení degradovatelnosti NDF metodou in sacco a energetické hodnocení bylin. Součástí výsledků bylo i zjištění degradovatelnosti DM. Během let 2006 a 2007 bylo uskutečněno 24 odběrů z pastevních porostů na třech různých farmách během celé pastevní sezóny a 6 odběrů z porostů lučních. Celkem bylo odebráno 175 vzorků sedmi druhů bylin na analýzy. V další části práce byla zjišťována porostová skladba pastevních porostů na třech sledovaných farmách pomocí sedmičlenné kombinované stupnice abundance a dominance Braun ? Blanqueta. Dále bylo sledováno chemické složení a výška pastevního porostu na jednotlivých farmách v průběhu celé pastevní sezóny. Cílem dalšího pokusu bylo vyjádření vlivu vybraných dvouděložných bylin na preferenci příjmu lučního sena kozami. Jitrocel kopinatý a krvavec toten byly použity jako experimentální bylinné druhy, které byly přidávány do lučního sena v množství 10 %. Dále byl sledován vliv Plantago lanceolata na jednotlivé složky mléka koz.
Změny v chemickém složení syrového kravského mléka v průběhu roku
DUŠEK, Aleš
Cílem práce bylo analyzovat výsledky syrového mléka podle těchto kvalitativních ukazatelů: obsah tuku, obsah bílkovin, obsah močoviny, obsah kaseinu, obsah tukuprosté sušiny, obsah laktózy a bod mrznutí. Data byla hodnocena od listopadu 2009 do října 2010 ve dvou chovech. Limity dané Evropskou unií a českou legislativou byly dodrženy u obou chovů. V prvním chovu byly zaznamenány následující průměry: 4,127 g/100 g tuku, 3,427 g/100 g bílkovin, 2,601 mmol/l močoviny, 2,688 g/100 g kaseinu, 9,015 g/100 g tukuprosté sušiny, 4,887 g/100 g laktózy a bod mrznutí -0,5265 °C. V druhé chovu byly zaznamenány průměrné hodnoty: 4,045 g/100 g tuku, 3,319 g/100 g bílkovin, 2,462 mmol/l močoviny, 2,603 g/100 g kaseinu, 8,839 g/100 g tukuprosté sušiny, 4,828 g/100g laktózy a bod mrznutí -0,5246 °C. Výsledky byly porovnány a příčiny rozdílu v kvalitě mléka byly vysvětleny.
Ověření vlivu krmiv na příjem krmných dávek koz a na složení jejich mléka
KRÁL, Václav
Kozí mléko má mnoho výborných nutričních vlastností, které vyplývají z jeho unikátního složení. To ovšem do jisté míry závisí na složení krmné dávky. Cílem této práce bylo ověřit, jak ovlivní krmná dávka množství a složení nadojeného mléka. Bylo také provedeno sledování, s cílem zjistit, jak vybrané byliny ovlivňují příjem krmných dávek kozami. Pokusná část byla rozdělena do třech částí. V první části byl hodnocen vliv vybraných bylin na příjem krmné dávky kozami. Bylo zjištěno, že přídavek jílku vytrvalého zvýšil množství přijatého krmiva. Naopak přídavek hrachoru lučního příjem krmiva snížil. Ve druhé části byl ověřován vliv jitrocele kopinatého na složení mléka. Bylo zjištěno, že přídavek této byliny v krmné dávce mírně zvýšil denní dojivost. Ve třetí části pak bylo sledováno stádo koz na pastvě. V této části byl hodnocen vliv složení pastevního porostu a přídavku ovsa na složení mléka a nádoj. Bylo zjištěno, že složení pastvy mělo výrazný vliv nejen na základní složky mléka, ale i na zastoupení jednotlivých skupin mastných kyselin. Přídavek ovsa pak vliv pastvy snižoval.
Jakostní ukazatele kozího mléka
SAMOHEJLOVÁ, Kamila
Cílem bakalářské práce bylo zhodnocení jakostních ukazatelů kozího mléka na vybrané farmě se zaměřením na chemické složení, posouzení změn v průběhu roku, vysvětlení příčin rozdílů, případně navržení postupů vedoucích ke zlepšení dosavadního stavu. Z jakostních ukazatelů se práce věnovala především obsahu tuku, bílkovin, laktózy a dojivosti. Odběr vzorků byl prováděn v 6ti kontrolních obdobích (květen až říjen) v průběhu roku 2009 od 14ti koz zařazených do kontroly užitkovosti. Průměrná dojivost ve stádě byla zjištěna 4,48 kg. Průměrná procentuální hodnota tuku byla zjištěna 4,15 %, bílkovin 3,18 % a laktózy 4,52 %. Zjištěný obsah tuku a bílkovin přesahoval hodnoty uváděné ve standardu plemene. Vliv stádia laktace byl potvrzen (p < 0,001) u všech sledovaných parametrů.
Hodnocení jakostních ukazatelů syrového kravského mléka ve vybraném zemědělském podniku
TIBITANZLOVÁ, Linda
Cílem diplomové práce bylo posouzení vybraných jakostních ukazatelů v závislosti na chovu, roku a sezóně. Ve třech vybraných zemědělských podnicích byly v rámci pravidelných kontrol získány bazénové vzorky mléka, u kterých byly sledovány následující ukazatele: celkový počet mikroorganismů (CPM), počet somatických buněk (PSB), obsah tuku, obsah bílkovin, obsah kaseinu, bod mrznutí, obsah tukuprosté sušiny (TPS) a obsah močoviny. Výsledky z jednotlivých zemědělských podniků byly mezi sebou porovnávány a byly vysvětleny příčiny rozdílů a kolísání jakosti mléka.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 33 záznamů.   začátekpředchozí24 - 33  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.