Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 60 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Poruchy buněčného metabolismu jako společný patofyziologický mechanismus onemocnění CNS
Hasala, Ondřej ; Otáhal, Jakub (vedoucí práce) ; Konopková, Renata (oponent)
SOUHRN Název práce: Poruchy buněčného metabolismu jako společný patofyziologický mechanismus onemocnění CNS Vymezení problému: Každá buňka lidského organismu potřebuje k životu energii. Pokud je výroba ATP jako univerzálního nosiče energie porušena, buňka nejprve omezuje svojí aktivitu a při déletrvajícím deficitu umírá. U většiny patologií CNS bylo zjištěno, že je poškozen buněčný metabolismus. Nejznámější je poškození dýchacího řetězce volnými radikály u Parkinsonovy choroby, epilepsie, mozkové ischémie atd. Mitochondrie, kde je dýchací řetězec uložen, je nejenom cílem volných radikálů, ale především jejich hlavním zdrojem. Aktivita dýchacího řetězce v průběhu života klesá a tento jev se hodnotí jako mechanismus stárnutí. Cíl práce: Zjistit, zda dochází ke zvýšené produkci volných radikálů v mitochondriích v hippocampu při epileptickém záchvatu u potkana kmene LE Wistar. Metoda řešení: Práce zahrnuje výzkum provedený na řezech mozkové tkáně (konkrétně hippocampu) potkana LE Wistar ex vivo. K vyvolání epileptických záchvatů u akutních, makroskopicky intaktních řezů byl použit model 4-aminopyridinu. Jako zobrazovací metoda byl použit fluorescenční imaging. Změny produkce superoxidu byly detekovány látkou MitoSOX. Elektorfyziologický záznam byl pořízen programem Spike 2 pomocí stimulační a registrační...
Oxidativní stres jako možný důsledek působení opioidů
Böhmová, Barbora ; Novotný, Jiří (vedoucí práce) ; Žurmanová, Jitka (oponent)
Volné radikály a reaktivní formy kyslíku jsou neustále vytvářeny ve všech aerobních organismech. Mohou být zapojeny v etiologii některých nemocí, jako je rakovina, ateroskleróza, revmatoidní artritida, nemoci jater, ledvin, kardiovaskulární, neurodegenerativní onemocnění či předčasné stárnutí. Volné radikály a reaktivní formy kyslíku také mohou způsobit oxidativní poškození důležitých buněčných komponent-proteinů, lipidů a DNA. V buňkách existují antioxidační systémy, které neutralizují tyto radikály. Patří mezi ně některé vitamíny (kyselina askorbová, α-tokoferol, β-karoten) a enzymy, např. superoxiddismutasa přeměňující superoxidový radikál na peroxid vodíku a molekulární kyslík, či katalasa odstraňující peroxid vodíku. Dalším důležitým enzymem odstraňující peroxid vodíku v lidských buňkách je glutathionperoxidasa. Při snížené aktivitě antioxidantů dochází k nadměrné produkci volných radikálů vedoucí k oxidativnímu stresu. Mezi prooxidanty (látky vyvolávající oxidativní stres) patří i opioidy. Opioidy svými účinky snižují aktivitu antioxidačních enzymů a mohou vytvářet reaktivní formy kyslíku. Cílem této práce je shromáždit poznatky týkající se potenciální schopnosti opioidů vyvolávat oxidativní stres. Jsou zde stručně shrnuty informace o opioidech, oxidativním stresu, volných radikálech a...
Vliv CO2 na poškození volnými radikály
Dušková, Eliška ; Kalous, Martin (oponent) ; Wilhelm, Jiří (vedoucí práce)
CO2, známý svou rolí v acidobazických regulacích, je mediátorem oxidačního poškození indukovaného peroxynitritem a podporuje aktivitu antioxidačního enzymu Cu,Zn-SOD. To jsou dva dobře probádané způsoby, kterými CO2 ovlivňuje reakce volných radikálů, ale mechanismů je mnohem více. Při zapojení CO2 do radikálových reakcí vzniká karbonátový radikál, který specificky poškozuje určité substráty, avšak není možné zobecnit, zda je jeho vliv pro-oxidační nebo antioxidační. Byla zaznamenána ochranná funkce CO2 při peroxidaci lipidů a při oxidaci DNA indukované peroxynitritem, kdy karbonátový radikál sice specificky poškozoval určité baze, avšak zamezil tvorbě zlomů DNA. Analogicky CO2 zabraňuje peroxynitritem indukované fragmentaci proteinů a zároveň specificky poškozuje určité aminokyseliny. Tato pozorování jsou většinou výsledkem pokusů v chemickém systému, to znamená za zjednodušených podmínek. In vivo se uplatňuje mnohem více mechanismů, kterými CO2 ovlivňuje reakce volných radikálů. V komplexnějších podmínkách, jako jsou buněčné kultury, byl po expozici CO2 v uvedených případech zvýšen oxidační stres. Zvýšená koncentrace CO2 způsobuje změnu funkce erytrocytů, což má za následek narušení redoxní rovnováhy krve a zvýšení oxidačního stresu na úrovni organismu.
Assay of fluorescent products in erytrocytes of patients with Alzheimer' s disease
Kohutiar, Matej ; Wilhelm, Jiří (vedoucí práce)
Voľné radikály sú vysoko reaktívne častice s nespárovaným elektrónom v orbitale. Medzi biologicky významné molekuly radikálovej povahy patria reaktívne zlúčeniny kyslíka a dusíka. Pre zachovanie homeostázy je dôležité, aby koncentrácia voľných radikálov bola udržovaná na hladine pre bunky netoxickej. Reaktívne častice majú schopnosť napadnúť celú radu biomolekúl. Produkty radikálového poškodenia sa hromadia v bunkách intra i extracelulárne a vedú k tvorbe pigmentov podobných lipofuscínu. Lipofuscinoidné pigmenty obsahujú fluorofory a sú preto vhodné pre fluorescenčnú analýzu. Alzheimerova choroba predstavuje v súčasnosti významný ekonomický a sociálny problém. Príčina Alzheimerovej demencie nie je známa. Histologickým korelátom Alzheimerovej choroby je nález senilných plakov zložených z amyloidu ?. ROS a RNS prenikajú hematoencefalickou bariérou do lumen mozgových kapilár a dostávajú sa do styku s erytrocytmi. Radikálové napadnutie krviniek vedie k intracelulárnemu zvýšeniu koncentrácie produktov oxidačného stresu v cytosole. Pre analýzu fluorescenčných produktov bol použitý extrakt z červených krviniek pripravený od 30 pacientov a 8 zdravých kontrol. Vyhodnotenie emisných spektier zdravých kontrol ukázalo prítomnosť emisných maxím v oblasti 327-343nm. Patologické vzorky v oblasti nad 380nm vykazovali...
Vliv chronicky podávaných subletálních dávek parakvatu na délku telomer a rezistenci vůči oxidačnímu stresu drozofily
TOMÁŠKOVÁ, Jindřiška
As the most widely dispersed fauna around the world, insects are exposed to a range of stresses within their environments. Oxidative stress causes a disturbance of the balance between production of free radicals and antioxidant response, which leads to various physiological changes in an organism. Despite this, there are several of defense mechanisms, which include in particular the main antioxidant enzymes AKH. In this thesis, I tried to contribute especially to understand the physiological nature of telomere elongation after exposure to free radicals.
Vliv antioxidantů na zdraví člověka
Hoferková, Adéla
Antioxidantům se poslední dobou věnuje velká pozornost ve spojitosti s výživou a zdravím lidí a jsou předmětem zájmu potravinářských a zdravotnických odborníků. Jsou důležité především k prevenci vzniku a působení volných radikálů. Jestliže se volné radikály v těle nahromadí, zhoršuje se zdraví člověka. Tato bakalářská práce pojednává formou rešerše o přírodních a syntetických antioxidantech. Zabývá se především jejich charakteristikou a vlivem na zdraví člověka. V první části práce jsou popsány volné radikály, možnost jejich sledování a nemoci způsobené volnými radikály. V dalších částech práce najdeme rozdělení přírodních antioxidantů, mezi které patří vitaminy, stopové prvky, karotenoidy, fenolické antioxidanty, ginkgo biloba aj. Mezi syntetické antioxidanty patří BHA, BHT, TBHQ, galláty a kyselina fumarová.
Antioxidanty vo výžive hospodárskych zvierat
Bieleschová, Ela
Antioxidanty jsou látky, které reagují s volnými radikály, předáním chybějícího elektronu i neradikálovymi oxidačně působícími látkami, deaktivují je a tím zabraňují oxidačnímu poškození. Antioxidanty jsou přirozenou součástí krmiva, které se zkrmuje hospodářskými zvířaty. Jsou důležité zejména u vysoce produktivních zvířat a mají významný vliv na reprodukci a produkci. Volné radikály jsou vysoce reaktivní látky obsahující jeden nebo více nespárovaný elektronů, které velmi rychle reagují s biologicky významnými molekulami, čímž je poškozují. Podobně reagují i některé neradikálové formy oxidantů, které spolu s volnými radikály tvoří dvě kategorie: reaktivní formy kyslíku (ROS) a reaktivní formy dusíku (RNS). Schopnost sloučeniny zpomalovat oxidační působení ROS a RNS se označuje jako antioxidační aktivita. Antioxidační kapacita určuje jak dlouho trvá antioxidační účinek. Pro stanovení antioxidační kapacity je možné použít různé chemické a fyzikálně-chemické metody. Cílem bakalářské práce je zmapování, definování a roztřídění antioxidantů nejčastěji používaných ve výživě hospodářských zvířat. Zaměřuje se na přírodní a syntetické antioxidanty a antioxidační enzymy. Soustředí se na výskyt nejpoužívanějších antioxidantů, jaký mají vliv na organismus zvířat jejich nadbytek, nedostatek a správné dávkování. Zdravého a spokojeného jedince dosáhneme vyváženou krmní dávkou s odpovídajícím množstvím antioxidantů.
Studium antioxidačnej kapacity
Híc, Pavel
Dizertační práce na téma Studium antioxidační kapacity byla vypracována v letech 2006-2011 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů Zahradnické fakulty, Mendelovy univerzity v Brně. Cílem práce bylo zhodnocení fotochemiluminiscenční metody a její optimalizace pro stanovování antioxidační kapacity přístrojem Photochem Bux, posouzení vlivu vybraných látkových složek a úprav experimentálního materiálu na naměřené hodnoty antioxidační kapacity a sledování vývoje antioxidační kapacity hroznů v průběhu dozrávání a během procesu alkoholové fermentace. K hlavním zásadám měření antioxidační kapacity fotochemiluminiscenční metodou patří dodržování stanovené metodiky s důrazem na stále stejné čištění přístroje. V práci bylo prokázáno, že ředění sledovaných vzorků ovlivňuje hodnoty antioxidační kapacity naměřené přístrojem Photochem Bux metodou PCL. Roztoky sledovaného vína a antioxidantu rutinu vykazovaly zvyšování antioxidační kapacity se zvyšujícím se stupněm ředění. Při paralelní extrakci nepolárními a polárními extrahovadly a následném sčítání naměřených hodnot TAC bylo prokázáno, že výsledná hodnota byla větší než při extrakcích za sebou. Není proto vhodné sčítání hodnot paralelních extrakcí antioxidantů získaných různě polárními extrahovadly. Při zjišťování optimálního postupu extrakce antioxidantů hroznů byl zjištěný jako nejlepší extrakční prostředek 75% metanol. Vzorek určený k měření je nutné před extrakcí zhomogenizovat. Všechny extrakční úkony je důležité uskutečnit v co nejkratší době. Bylo prokázáno, že všechny úkony spojené s extrakcí, kromě druhu použitého extrahovadla a opakované extrakce, mají prokazatelné degradační účinky na antioxidanty extrahované ze vzorků. Proto je nutné extrakční postupy vždy dokonale popsat. Velmi vhodným extrakčním postupem je opakovaná extrakce. U opakované extrakce dochází vlivem velkého rozdílu koncentrací extrahovaných látek v materiálu a extrahovadle k velmi účinnému vyextrahování. Bylo prokázáno, že jedním z důvodů degradačních účinků extrakčních postupů na antioxidační látky je přítomnost atmosferického kyslíku při extrakci. Siřičitany přítomné ve víně nemění hodnoty antioxidační kapacity měřené fotochemiluminiscenční metodou. Naopak metoda FRAP má pozitivní odezvu na přítomnost siřičitanů ve víně, proto jsou hodnoty naměřené touto metodou ovlivněny obsahem siřičitanů. Vliv obsahu alkoholu na hodnoty antioxidační kapacity měřené metodou fotochemiluminiscence nebyl prokázán. Při sledování vývoje antioxidační kapacity hroznů v průběhu dozrávání bylo prokázáno, že antioxidační kapacita bílých odrůd nemá zjištěný žádný charakteristický vývoj. U modrých odrůd se hodnoty antioxidační kapacity v průběhu dozrávání postupně zvyšovaly až na trojnásobek hodnoty oproti prvnímu měření 46 dní před sběrem. Během alkoholové fermentace se antioxidační kapacita moštů zvyšovala pouze pokud byl mošt ponechán společně s rmutem. Po vylisování nedocházelo k dalšímu zvyšování antioxidační kapacity, i když byl kvasný proces silně reduktivní a probíhal v uzavřených nádobách.
Antioxidační aktivita vybraných druhů drobného ovoce
Křenová, Alena ; Gregor,, Tomáš (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá stanovením celkové antioxidační aktivity červených a bílých angreštů a červených, bílých a černých rybízů. V teoretické části jsou shrnuty dostupné informace o drobném ovoci, přehled přírodních a syntetických antioxidantů a souhrn použitých metod pro stanovení celkové antioxidační aktivity. Zmražené vzorky ovoce byly poskytnuty výzkumným a šlechtitelským ústavem ovocnářským Holovousy, s. r. o. v rámci projektu QI111A141 – Výzkum nových technologií v pěstování angreštu a rybízu se zaměřením na kvalitu a využití plodů (Ministerstvo zemědělství ČR). Celková antioxidační aktivita červených a bílých angreštů a rybízů byla změřena spektrofotometrickými metodami využívající volné radikály ABTS•+ a DPPH a byla vyjádřena jako ekvivalent látky Trolox. Černé rybízy byly proměřeny elektronovou paramagnetickou rezonancí s využitím volných radikálů ABTS•+ a DPPH a celková antioxidační aktivita byla vyjádřena hodnotami TEACABTS a TEACDPPH. Celkem bylo proměřeno 8 odrůd červených angreštů, 6 odrůd bílých angreštů, 12 odrůd červených rybízu, 6 odrůd bílých rybízu a 8 odrůd černých rybízů. Nejvyšší hodnoty celkové antioxidační aktivity vykazovaly odrůdy červených a bílých angreštů Alan, Karmen, Pax a Invicta a odrůdy červených a bílých rybízů Rovada, Orion a Olin. Mezi černými rybízy dosahovaly nejvyšší hodnoty celkové antioxidační aktivity odrůdy Ometa a Ruben.
Stanovení celkové antioxidační aktivity čajových nálevů vybraných druhů čajů
Bartošová, Jitka ; Vitoulová, Eva (oponent) ; RNDr.Jana Skopalová, Ph.D. (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením celkové antioxidační aktivity (total antioxidant activity, TAA) různých druhů čajů (zelených, černých, polofermentovaných, bílých, maté, rooibosu a bylinných) v závislosti na způsobu a délce doby jejich zpracování. Hlavní důraz je kladen na ověření nové metody měření celkové antioxidační aktivity využívající průtokové coulometrie. Výsledky získané touto metodou jsou porovnány s výsledky zjištěnými chemiluminiscenční metodou (Trolox equivalent antioxidant capacity, TEAC), která se standardně využívá pro měření celkové antioxidační kapacity v různých materiálech a surovinách. V práci jsou diskutovány příčiny rozdílů v hodnotách TAA zjištěných oběma metodami.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 60 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.