Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 117 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Produkce hovězího masa v podmínkách ekologického zemědělství
IDJARTOVOVÁ, Elyzaveta
Cílem práce bylo analyzovat masnou užitkovost býku v podmínkách ekologického zemědělství, kteří byli vykrmeni na soukromé farmě nacházející se v horských podmínkách Českého lesa u křížence plemen Charolais a Aberdeen Angus.
Bioprodukce a její distribuce v okresech České Budějovice a Český Krumlov
VOTAVOVÁ, Jana
Hlavním cílem práce je vyhodnotit strukturu a objem bioprodukce ze sledované ob-lasti a navrhnout možnosti jejího lepšího uplatnění na trhu. Práce je členěna na teore-tickou a empirickou část. Teoretické části probíhá literární rešerše a jsou zde před-staveny oblasti legislativy bioprodukce, akční plán ČR pro rozvoj zemědělství v le-tech 2021 až 2027, aktuální trh s potravinami, distribuční kanály biopotravin, zákaz-nické rozhodování o nákupu bioproduktu a udržitelnost trhu s biopotravinami. V empirické části je provedeno dotazníkové šetření, v němž jsou dotazování dodavatele (farmáři) platformy SCUK.cz. Jsou zde zkoumány nejrůznější oblasti jejich produkce a distribuce. Následně jsou vyhodnocena a interpretována získaná data, je vytvořen návrh opatření rozšíření objemu i sortimentu bioprodukce v regionu a jejího lepšího uplatnění na trhu a je provedena diskuse.
Urbanisticko – architektonická studie areálu pro šetrný turismus Strachotín
Malůšek, Jan ; Loutocká, Vlasta (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
ANOTACE Na březích Střední Novomlýnské nádrže, v katastru obce Strachotín, představuje diplomová práce celkový návrh multifukčního areálu, založeného na citlivém propojení ekologického zemědělství, wellfare chovu a šetrného turismu. Návrh ukazuje koncept hospodaření v „uzavřeném kruhu“, s ohledem k životnímu prostředí. Urbanistické řešení se zabývá zvoleným pozemkem o rozloze 20 ha. Architektonická část blíže představuje soustavu objektů, vytvářejících novou krajinu, vnímanou člověkem jak z lidské, tak ptačí perspektivy. Dispoziční řešení do detailu rozebírá funkční uspořádání farmy, snažíc se vyhovět všem požadavkům na efektivní hospodaření při zachování bio režimu a koexistenci návštěvníků a zaměstnanců. Areál dále nabízí restauraci, multifunkční sál, konferenční místnosti, učebny, dílny, tělocvičnu i výstavní prostory. Ubytování zajišťuje soustava samostatných objektů, představujících hostům současné možnosti přírodního stavitelství a šetrných technologií, při zachování komfortu bydlení. Farma je kompletně vybavena pro pořádání svateb či firemních akcí. Konstrukční a materiálové řešení maximálně využívá přírodních materiálů v kombinaci se současnými technologiemi. Kromě navržení životaschopného multifukčního celku je rovněž cílem diplomové práce přinést přidanou hodnotou regionu, konáním každoročních kulturních akcí a pravidelných aktivit pro děti i seniory z okolních obcí. Zároveň si práce klade za cíl vytvořit citlivý protipól k současným turistickým cílům v oblasti.
Ekologické zemědělství s ohledem na principy trvale udržitelného rozvoje
Procházková, Adéla ; Bartoš, Michael (vedoucí práce) ; Cudlínová, Eva (oponent)
Tématem diplomové práce je ekologicky šetrné zemědělství. Práce si klade za cíl zhodnotit, z jakých hledisek je ekologicky šetrný způsob hospodaření výhodný a z jakých výhodný není, a to z pohledu trvale udržitelného rozvoje. Ten má běžně tři pilíře - environmentální, ekonomický a společenský, pro tuto práci je ovšem využito vhodnější dělení na čtyři pilíře, neboli rozdělení společenského pilíře na sociopolitický a lidský. Toto členění umožňuje detailnější zhodnocení ekologicky šetrného hospodaření. Další otázkou, kterou si diplomová práce klade, je otázka udržitelnosti hospodaření na zkoumané farmě do budoucna. Pro práci byla zvolena metoda případové studie, díky níž bylo možné zkoumat specifický případ a nalézt odpovědi na stanovené otázky. Práce se v praktické části zabývá farmou v Raintonu v jižním Skotsku, která je od počátku devadesátých let v procesu konverze hospodaření z konvenčního na ekologicky šetrný. Na farmě také proběhla diverzifikace podnikání a je tak možné v práci sledovat i okolnosti chodu přidruženého návštěvnického centra, výroby zmrzliny či sýra. Zkoumáním dat získaných z rozhovorů, zúčastněného pozorování a dalších dokumentů, byl utvořen obraz environmentálně šetrně hospodařící farmy z mnoha pohledů. Výzkum ukazuje, že konverze hospodaření je velmi náročný proces, jehož...
Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí
Švehlová, Nina ; Franková, Martina (vedoucí práce) ; Žákovská, Karolina (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí, které tvoří velmi širokou a rozmanitou skupinu nástrojů. Cílem práce je vytvoření uceleného a souhrnného přehledu výše zmíněných nástrojů uplatňovaných nejen v České republice, nastínění jejich základní charakteristiky, způsobů jejich využívání a vzájemných kombinací, včetně analýzy právní úpravy dobrovolných nástrojů. Po dvou úvodních kapitolách věnovaných politice životního prostředí a soustavě všech nástrojů ochrany životního prostředí je pozornost dále věnována pouze dobrovolným nástrojům, které jsou pro účely této diplomové práce rozčleněny do kategorií nástrojů regulačních, informačních a vzdělávacích. Vzhledem k šíři tématu se v další části diplomové práce autorka rozhodla provést detailní rozbor tří vybraných nástrojů. V kapitole čtvrté je pozornost věnována programu EMAS dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1221/2009, o dobrovolné účasti organizací v systému Společenství pro environmentální řízení podniků a audit (EMAS), který je porovnán s druhou možností zavedení systému environmentálního managementu, jež představuje mezinárodně platná norma ISO 14001. Kapitola pátá pojednává o provozování ekologického zemědělství dle české i evropské legislativy a zaměřuje se také na problematiku označování...
Vyhodnocení efektu vláčení na zaplevelenost, výnosové parametry a jakost pšenice špaldy.
BERÁNEK, Jaroslav
Diplomová práce se zabývá vláčení vzešlých porostů pšenice špaldy (Triticum spelta L.) prutovými branami a jeho vlivem na četnost plevelů, výnos a kvalitativní parametry. V literárním přehledu jsou uvedené obecné pěstitelské zásady pro pěstování pšenice špaldy (Triticum spelta L.) které jsou používané v současné zemědělské praxi. Je zde popsána obecná problematika pěstování špaldy v režimu ekologického zemědělství a její udržitelnost i s charakteristikou pšenice špaldy (Triticum spelta L.) jejími dostupnými odrůdami na území ČR a stručným popisem agrotechniky vhodné pro její pěstování. V práci jsou popsány druhy plevelů, jejich stručný popis a možnosti snížení jejich četnosti v režimu ekologického zemědělství. V literárním přehledu jsou popsány technologie vláčení porostů obilnin jako opatření k regulaci plevelů a další pozitivní aspekty vláčení porostů obilnin. V praktické části byla shromažďována data z poloprovozního parcelového pokusu, kde byl stanoven vliv vláčení na četnost plevelů, vliv na odnožování pšenice špaldy (Triticum spelta L.) výšku rostlin a její kvalitativní parametry které byly statisticky vyhodnoceny a porovnávány s výsledky v odborné literatuře. V závěru diplomové práce bylo vzhledem k výsledkům vyhodnoceným v praktické části určeno, zda je vhodné provést zásah vláčení na porostech pšenice špaldy (Triticum spelta L.), jeho počet, vliv na zaplevelení a jeho vliv jak na kvantitativní, tak i kvalitativní vlastnosti pšenice špaldy (Triticum spelta L.).
Nové formy distribuce a prodeje potravin se zaměřením na využití možností internetového obchodování
JOKLOVÁ, Martina
Diplomová práce "Nové formy distribuce a prodeje potravin se zaměřením na využití možností internetového obchodování" si klade za cíl na základě analýzy trhu potravin doporučit reálné uplatnění nových forem prodeje potravin se zaměřením na využití internetu. První část je zaměřená na teoretické poznatky, které vysvětlují základní pojmy související s tématem. V druhé části jsem se zaměřila na dotazování a rozhovory. Cílem bylo zjistit, zdali zákazníci nakupují potraviny přes internet, zda by tuto formu prodeje a rozvozu potravin uvítali. A jaké výhody jim nákup přes internet přináší.
Preference zákazníků při volbě vybraných produktů a environmetální aspekty jejich transportu
BEČKOVÁ, Veronika
Předmětem bakalářské práce je "Preference zákazníku při volbě vybraných produktů a environmentální aspekty jejich transportu". V teoretické části je popsáno ekologické zemědělství a jeho vývoj, současný stav v ČR a v EU, význam a zpracování bioproduktů, regionálních potravin, legislativní předpisy, certifikace a environmentální aspekty zemědělství. Následující část je věnována dotazníkovému šetření na téma ,,Analýza preferencí zákazníků při výběru potravin''. Dílčí část práce je pak věnována environmentálním aspektům vztažených k transportu potravin. V rámci výsledkové a diskusní části jsou hodnocena zpracovaná data a hlavní zjištění práce.
Výkrm býků pastevním způsobem v ekologickém zemědělství
OULICKÝ, Radovan
Cílem bakalářské práce byla analýza masné užitkovosti u stáda vykrmovaných býků tvořeného majoritním zastoupením plemene aberdeen angus formy RED. Výkrm probíhal v nadmořské výšce 850- 950 m n.m. a v režimu ekologického zemědělství. Soubor býků tvořilo 23 býků na soukromé farmě. U souboru vykrmovaných býků byly získány údaje o výkrmnosti a jatečné hodnotě. Průměrná živá hmotnost odstavených telat byla 297 kg při průměrném věku sedm měsíců. Průměrná porážková hmotnost jatečných zvířat dosáhla 634 kg a průměrná hodnota jatečně opracovaného těla 349 kg a průměrná jatečná výtěžnost 54 %. Průkazné rozdíly byly zjištěny mezi přírůstky mezi krmným obdobím a pastevním obdobím, kdy v prvním krmném období po odstavu dosahovala hodnota denního přírůstku 0,36 kg/den a v prvním pastevním období již 0,66 kg/den. Při druhém zimním období dosahovali býci průměrný denní přírůstek 0,45 kg/den a při druhém pastevním období 0,64kg/den.
Struktura ekologického zemědělství a jeho podpora v ČR
MAŇHAL, Martin
Ekologické zemědělství je druh zemědělského hospodaření, které se vyznačuje produkcí vysoce kvalitních potravin, dbá na udržení půdní úrodnosti, ekosystémů a udržení zdraví lidí. Tato práce je zaměřena na analyzování struktury ekologického zemědělství a finanční podpory v Jihočeském kraji a České republice. Tato práce je založena na analýzách a databázích Ústavu zemědělské ekonomiky a informací, Ministerstva zemědělství a rozhovorech a diskusí s ekologickými zemědělci Jihočeské kraje, které slouží jako zpětná vazba k potvrzení nebo vyvrácení výsledků. Práce popisuje strukturu ekologického zemědělství v Jihočeském kraji, která je porovnávána se strukturou ekologického zemědělství České republiky. V rámci analýz je sledována struktura ploch, výměra ekologicky obhospodařovaných ploch, počty ekologických subjektů, zejména finanční podpora, rostlinná produkce a živočišná produkce.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 117 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.