Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 27 záznamů.  začátekpředchozí21 - 27  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Ovlivnění kvality života domácí sondovou výživou
Horáčková, Michaela ; Meisnerová, Eva (vedoucí práce) ; Ševela, Stanislav (oponent)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na výzkum vlivu domácí enterální sondové výživy na kvalitu života pacientů. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část je věnována oblasti klinické výživy, kde jsou popsány základní složky výživy a jejich rozdělení, energetický metabolismus, problematika malnutrice, její příčiny, typy, následky, screening a diagnostika. Popsán je také systém nutriční péče a nutriční tým. Dále je definována enterální výživa a její rozdělení, indikace a kontraindikace a monitoring enterální výživy, popsány jsou typy sondové výživy a příslušné přípravky. Další část se věnuje problematice a specifikům domácí sondové výživy. Poslední kapitola se zabývá kvalitou života, a to jak obecnou definicí tohoto termínu, tak kvalitou života vztaženou ke zdraví, a tím, jak jí můžeme hodnotit. Praktická část je zaměřena na zkoumání kvality života pacientů s domácí sondovou výživou. K hodnocení kvality života byl použit vstupní a výstupní standardizovaný dotazník SF-36. Dotazníkové šetření bylo provedeno mezi pacienty IV. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Výsledky jsou zaznamenány do grafů. Cílem této práce bylo po prozkoumání kvality života pacientů potvrdit předpoklad, že i přes všechny fyzické, psychické a sociální obtíže, které s sebou domácí...
Individuální nutriční intervence u pacientů s diabetem melltitem 2. typu
Bohnerová, Beáta ; Matoulek, Martin (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Cílem této práce je vyhodnotit změnu složení těla, vybraných laboratorních hodnot a krevního tlaku u pacientů s poruchou glukózové tolerance a pacientů s diabetem mellitem 2. typu, kteří se účastnili nutriční terapie na diabetologické ambulanci. Pacienti byli, dle jejich preference, rozděleni do dvou kontrolních skupin. První sledovaná skupina monitorovala svůj energetický příjem a výdej na webovém portálu www.kaloricketabulky.cz, také měla možnost být pod dohledem či komunikovat se svým nutričním terapeutem na webovém portálu www.casprozdravi.cz. Druhá kontrolní skupina monitorovala svůj energetický příjem a výdej ručně do zápisníku diabetika. Změny složení těla byly monitorovány pomocí bioelektrické impedanční váhy Tanita BC-545 N při každé konzultaci, laboratorní hodnoty byly odebrány na 1. a 5. konzultaci, krevní tlak byl měřen na 1. a 5. konzultaci. Hodnocena byla celková tělesná hmotnost, obvod pasu, procentuální zastoupení tukové tkáně v těle, lačná glykémie, HbA1c, celkový cholesterol, HDL cholesterol, LDL cholesterol, triglyceridy a krevní tlak. Výsledkem tohoto výzkumu byla redukce hmotnosti u obou skupin průměrně o 3,2 % obvodu pasu o 4,5 %, tělesného tuku o 1,7 %, glykémie o 16 %, HbA1C o 28,6 %, celkového cholesterolu o 15,1 %, HDL cholesterolu o 6,5 %, LDL cholesterolu o 23,6 %,...
Význam nutriční péče u Poruch Příjmu Potravy
Kučírková, Hana ; Arlethová, Patricie (vedoucí práce) ; Duksová, Iva (oponent)
Tato práce se zabývá nutriční terapií u poruch příjmu potravy. Zkoumá, zda má nutriční terapie nezastupitelnou roli v léčbě nebo je na jejím okraji. V teoretické části se věnuji obecným kapitolám o poruchách příjmu potravy - definice, etiologie a epidemiologie, poruchy příjmu potravy v dětském věku, zdravotní komplikace a psychické důsledky, terapie a nutriční terapie. V praktické části jsem vytvořila edukační materiál o stravování - základní doporučení ve stravování, jídelníček při podváze a přejídání. Tato část je psána srozumitelnou formou s minimem cizích slov a lékařských pojmů, proto může být využita pro širokou laickou veřejnost. Klíčová slova: Poruchy příjmu potravy, Mentální anorexie, Mentální bulimie, Přejídání, Nutriční terapie.
Zdravotně edukační výchova v nutriční terapii žen po plikaci žaludku ve věku 25 - 40 let
JIRKALOVÁ, Veronika
Cílem této práce je dokumentace vlivu nutričního terapeuta na stravování žen v reprodukčním období věku po plikaci žaludku. V teoretické části je objasněn termín morbidní obezita, jsou vyřčena hlavní diagnostická kritéria pro tento druh obezity, její rizika a v neposlední řadě jsou také vyjmenovány základní druhy vyšetření obézního pacienta. Další blok teoretické části je věnován bariatrické chirurgii, kde se seznámíme s tímto termínem nejen všeobecně, ale také konkrétně s principem plikace žaludku, indikacemi a také kontraindikacemi k tomuto výkonu. Zároveň je zde představeno bariatrické centrum v Praze OB kliniku a.s., která se v ČR jako jediná tímto výkonem zabývá. Poslední sekcí v teoretické části je nutriční terapie, kde jsou vysvětleny energetické potřeby organismu, popsána zdravá výživa a zároveň objasněna podstata léčby obezity a také to nejdůležitější, a to stravování pacientů po plikaci žaludku. Praktická část je věnována 10 ti náhodným pacientkám, které splňují kritéria 25 - 40 let, a které podstoupili plikaci žaludku. 5 z nich je vybráno do projektu "Nová šance" a jsou podrobně sledovány a vedeny režimem po plikaci žaludku. Zbylých 5 prochází standardním pooperačním režimem. 5 ti vybraným klientkám se dělá jídelníček od nutričního terapeuta a jsou v pravidelných intervalech zvány na návštěvy, kde se konzultuje stravování, pitný režim a také případné problémy, které vznikají v průběhu léčby. Pomocí tabulek a grafů je zde znázorněn průběh v redukci hmotnosti a zároveň se zde porovnávají změny před a po operaci, zejména v oblasti důležité pro nutričního terapeuta.
Podíl sestry na nutriční terapii u nezralých novorozenců v intenzivní péči
KRČMOVÁ, Pavla
Práce je zaměřená na oblast výživy nezralého novorozence na intenzivní péči z pohledu ošetřovatelských činností. Při jejich provádění se sestra setkává s obtížemi, které vyplývají z nezralostních stavů, jako je nedostatečné sání, špatná koordinace sání a polykání, vstupuje do interakce s rodičem, který narození milovaného dítěte prožívá plný obav o život a následně budoucnost svého potomka. Přirozená výživa, a to nejlépe mateřským mlékem, je i při značném rozvoji počátečních formulí, nenahraditelná. Proto je třeba do tohoto týmu přizvat i matku dítěte, která je v oblasti výživy novorozence nepostradatelná. Výživu nelze zajistit pouze enterálně, zajišťuje se i cestou parenterální. Zajištění a hodnocení výživy novorozence, její optimalizace, je výsledkem činností celého zdravotnického týmu, tedy i sestry. Teoretická část práce obsahuje zjištěné poznatky o nutriční terapii nezralého novorozence. Zaobírá se jak parenterální, tak enterální výživou, jejím složením a technikami podání. V empirické části jsou zaznamenané a vyhodnocené výsledky výzkumného šetření, které vedly k odpovědím na výzkumné otázky související s podílem sestry na nutriční terapii nezralého novorozence, vlivem permanentní nazogastrické sondy na dýchání a zahlenění novorozence v nose a v neposlední řadě s informovaností matek nezralých novorozenců o jejich výživě. V závěru práce jsou navržená opatření vyplývající z výsledků výzkumu a stanoveno doporučení pro další šetření. K výstupům patří i vypracovaná brožura Výživa nedonošeného miminka určená pro distribuci matkám na neonatologických a perinatologických odděleních a Pracovní doporučení pro zavedení gastrické sondy. Je nutné říci, že vychází z již předložených pracovních postupů. Bylo rozšířené o doporučení volby místa zavedení s ohledem na další záměr způsobu podávání enterální výživy.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 27 záznamů.   začátekpředchozí21 - 27  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.