Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 167 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Metody hodnocení jakosti masných výrobků
Zedníčková, Martina
Bakalářská práce Metody hodnocení jakosti masných výrobků je zaměřena především na šunky a drobné tepelně opracované masné výrobky. První část pojednává o mase a masných výrobcích ve vztahu k výživě člověka a je uvedena produkce i spotřeba. V další části je popsána masná výroba, která je směřována zejména k současné technologii a také k inovacím, které jsou orientovány především na produkci nutričně hodnotnějších masných výrobků. Dále je rozpracován sortiment masných výrobků v České republice. Další kapitola je věnována vyhlášce, která se týká masných výrobků a také změnám, ke kterým v této vyhlášce docházelo. Poslední část popisuje laboratorní a senzorické metody používané při posuzování jakosti masných výrobků.
Technologie výroby a kontrola jakosti šunek
Poukarová, Anna
Práce se zabývá masnými výrobky s označením "šunka". V ČR tvoří největší podíl z této skupiny šunky dušené patřící mezi tepelně opracované masné výrobky. Při výrobě šunek je potřeba vycházet z kvalitní vepřové kýty. Důležité je ovládat správný technologický proces - výběr suroviny, její zpracování, solení, tenderizaci, masírování, tepelné opracování a chlazení. Velmi důležitý je obsah čistých svalových bílkovin a jejich chemická a mechanická aktivace. Nejznámější českým výrobkem z této oblasti je Pražská šunka, jejíž počátek výroby spadá až do 60. let 19. století. V současné době je Českým svazem zpracovatelů masa žádáno o její zařazení mezi Zaručené tradiční speciality. Pro kontrolu jakosti hotového výrobku je využíváno mnoho laboratorních metod -- fyzikálně-chemické, senzorické i instrumentální. Senzorické hodnocení je nejstarším a bezpodmínečným způsobem jakostní kontroly. V posledních letech se jeho součástí stává i hodnocení instrumentální. Fyzikálně-chemické metody poskytují nejobjektivnější výsledky hodnocení.
Nakupní chování spotřebitelů na trhu s masem v České republice
Hanák, Vít
Hanák, V. Nákupní chování spotřebitelů na trhu s masem v České republice. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2014. Tato bakalářská práce se zabývá nákupním chováním na trhu s masem v České republice. Analyzuje faktory, které ovlivňují spotřebitele při jejich nákupním procesu. Dále určuje, kde spotřebitelé své nákupy realizují a proč. Pro sběr dat je využit marketingový výzkum.
Porovnání vybraných kvalitativních ukazatelů potravinářských výrobků v prodejní síti v rámci České republiky
JINDROVÁ, Alice
Cílem předložené práce je na základě provedeného výzkumného šetření zjistit, podle jakých kritérií lidé nakupují maso a masné výrobky, kolik peněz za ně průměrně utratí a zda preferují konvenční masné výrobky nebo bio masné výrobky.
Přenos radioaktivní zátěže prostředí na populaci prasete divokého ve vybraných lokalitách jihozápadní části České republiky
KOUBA, František
Kontaminace potravního řetězce černé zvěře postčernobylským radioaktivním spadem je stále aktuálním problémem v lesních ekosystémech určitých lokalit v ČR. Tato disertační práce je zaměřena na vyhodnocení výsledků hodnot radioaktivní kontaminace (137Cs) masa (zvěřiny) prasat divokých, ulovených v lokalitách Novohradských hor a Národního parku Šumava v období prosince 2012 až prosince 2019. Cílem práce bylo zhodnotit výskyt radioaktivní zátěže u prasat divokých, identifikace případných sezónních trendů v naměřených hodnotách 137Cs a možných rozdílů ve vybraných lokalitách a zhodnotit přítomnost radiocesia v surovinách živočišného původu, konkrétně ve zvěřině volně žijící zvěře, jako možného zdroje kontaminace potravního řetězce člověka. V průběhu sledovaného období od prosince 2012 do prosince 2019 byla změřena aktivita 137Cs celkem u 1607 vzorků zvěřiny, z toho 654 vzorků z Novohradských hor v Jihočeském kraji a 953 vzorků z Národního parku Šumava ? Jihočeský a Plzeňský kraj. Prahová hodnota 600 Bq/kg z celkové sumy cesia byla překročena u 763 vzorků z celkového počtu 1607, což je 47,5 %. Maximální hodnota hmotnostní aktivity 137Cs byla 22 540 Bq/kg, mediánová hodnota 522,4 Bq/kg a průměrná hodnota 1368,2 Bq/kg. Statisticky významné rozdíly byly zjištěny mezi lokalitami Novohradské hory a NP Šumava. Ve vzorcích z Novohradských hor byla prokázána nadlimitní hodnota137Cs u 238 z celkem 654 vzorků, to znamená překročení limitní hodnoty 600 Bq/kg ve zvěřině u 36,4 % ulovených prasat divokých. Ve vzorcích z Národního parku Šumava byla naměřena nadlimitní hodnota 137Cs u 525 z celkem 953 vzorků, což je 51,1 % vzorků s nadlimitními hodnotami. Při posuzování sezónnosti naměřených hodnot aktivity 137Cs u ulovených prasat divokých byly prokázány statisticky významné rozdíly, kdy v zimním období (listopad ? duben) aktivity 137Cs dosahovaly vyšších hodnot. Průměrná hodnota v zimním období z celkového počtu hodnocených měření činila 1674,23 Bq/kg, mediánová hodnota 741,87 Bq/kg, zatímco v letním období (květen-říjen) činila průměrná hodnota 1022,69 Bq/kg a mediánová hodnota 376,51 Bq/kg. Odlišné hodnoty jsou též patrné s přihlédnutím k ročnímu období. V době od prosince do května (každý sledovaný rok) je patrný nárůst naměřených hodnot v lokalitách Novohradských hor, oproti tomu v lokalitě Národního parku Šumava se tato sezonnost neprojevuje. Obecně vyšší naměřené hodnoty hmotnostní aktivity 137Cs vykazovaly vzorky z lokalit uzavřených lesních ekosystémů s žádným, či minimálním podílem pastvin a zemědělsky obdělávané půdy.
Analýza poptávky po mase v České republice
Dlasková, Karolína ; Ščasný, Milan (vedoucí práce) ; Polák, Petr (oponent)
Maso a masné výrobky tvoří největší podíl na výdajích českých domácností za potraviny. Tato práce nabízí komplexní pohled na trh s masem v České republice a detailně mapuje determinanty poptávky po něm. Přináší přehled nejpoužívanějších poptávkových modelů, z nichž pro empirickou analýzu volí log-log model odhadovaný metodou nejmenších čtverců. Jádrem práce je odhad vlastních cenových a důchodových elasticit poptávky po mase a jeho jednotlivých druzích ze statistik rodinných účtů za roky 2000 až 2012. Odhady jsou až na cenovou elasticitu poptávky po hovězím mase, která je rovna 0,13, konzistentní s předchozími studiemi na toto téma. Domácnosti za sledované období vykazují jednotkovou důchodovou elasticitu poptávky po mase a cenovou elasticitu rovnu -1,2. Vývoj elasticit se pro jednotlivé druhy masa různí. Analyzovány jsou i významné sociodemografické vlivy na množství poptávaného masa, jako je přítomnost ženy v čele domácnosti, výše dosaženého vzdělání, věk a další.
Význam tradičních a netradičních hospodářských zvířat
Procházka, Jiří ; Hanel, Lubomír (vedoucí práce) ; Řezníček, Jan (oponent)
Hlavním cílem diplomové práce je shrnutí domestikace tradičních a netradičních hospodářských zvířat a jejich význam pro člověka. Práce uvádí přehled nejvýznamnější druhů a plemen a jejich hospodářské využití. Samostatná kapitola je věnována českým chovům základních druhů hospodářských zvířat s ohledem na jejich stavy a objem živočišné produkce. Z netradičních skupin hospodářských zvířat je pozornost věnována ptákům z nadřádu běžců. Diskutován je význam masa ve výživě člověka. K problematice významu masa a okolnostem, které výběr masa ovlivňují, byla sestavena, na vzorku žáků, studentů a zaměstnanců vzdělávacích institucí použita a následně vyhodnocena anketa. Dotazníkové šetření zjišťuje, jaký vliv při výběru masa hrají demografické údaje respondentů a jiné okolnosti konzumace masa. Jako doplněk k výuce biologie na základních a středních školách je vytvořen CD-ROM obsahující problematiku systematické zoologie ptáků z nadřádu běžců. Klíčová slova: domestikace, hospodářská zvířata, běžci, maso, anketní průzkum

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 167 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.