Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 61 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Využití konzervace vysokým tlakem
Svobodová, Anna
Tato bakalářská práce byla vypracována na Mendelově univerzitě v Brně na Zahradnické fakultě na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů. Práce popisuje princip konzervace vysokým tlakem. Vliv na jednotlivé složky potravin jako je voda, tuk, bílkoviny. Popisuje vliv vysokého tlaku na mikroorganismy. Dále se práce zabývá vlivem na jakostní parametry potravin (chuť, vůně, textura). Práce uvádí možnosti využití konzervace vysokým tlakem při prevenci tvorby rakoviny.
Možnosti zpracování plodů vybraných druhů z čeledi Cucurbitaceae
Hrabovská, Michaela
Bakalářská práce byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů ve školním roce 2016/2017. Práce se zabývá přípravou a vyhodnocením vlastních kompotů z vybraných druhů tykví čeledi Cucurbitaceae. Celkem bylo připraveno 8 produktů, které byly vyhodnoceny pomocí analytických a senzorických metod. V literární části bylo popsáno rozdělení a způsob pěstování vybraných druhů čeledi Cucurbitaceae, jejich látkové složení, přehled způsobů konzervárenského zpracování a legislativní požadavky. V připravených vzorcích se hodnotil obsah veškerých titrovatelných kyselin, hodnoty pH, refraktometrická sušina a kyseliny askorbové. Senzorickou analýzou se hodnotila barva, vzhled, konzistence, chuť, vůně a konzumentská přijatelnost.
Čistění olověných předmětů pomocí plazmatu
Bubnová, Kateřina ; Grossmannová, Hana (oponent) ; Krčma, František (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce řeší problematiku aplikace nízkotlakého vodíkového a argon-vodíkového plazmatu na vrstvy korozních produktů olova. Existuje mnoho historických objektů, které vyžadují pečlivé odstranění korozních vrstev. Proto je nutné optimalizovat proces ošetření tak, aby v budoucnu nedošlo ke zničení skutečných historických artefaktů. Tato práce je zaměřena na olovo, které dosud nebylo touto metodou prozkoumáno. Pro srovnání byly připraveny modelové vzorky s korozí. Tyto vzorky korodovaly v prostředí výparů koncentrované kyseliny octové a kyseliny mravenčí. Z důvodu nízkého bodu tání olova a zahřívání na atomární úrovni byly zvoleny tři maximální teploty pro plazmochemické ošetření. Během celého experimentu bylo aplikováno argon-vodíkové a vodíkové plazma na 12 zkorodovaných vzorků. Průběh procesu ošetření byl sledován optickou emisní spektrometrií, povrchové analýzy vzorků byly prováděny pomocí analýzy SEM, XRD a EDX. Výsledky těchto analýz ukázaly, že nejvhodnější teplota pro plazmochemické ošetření byla 130 °C. Existuje zde mnoho podnětů pro budoucí výzkum a optimalizaci pracovních podmínek, jako je například použití pulzního režimu a modifikované složení směsi plynů.
Zhodnocení kvality konzervovaných krmiv a úrovně výživy jalovic ve vybraném zemědělském podniku
FIC, Josef
Odchov jalovic představuje jednu z nejdůležitějších aktivit, vykonávaných v rámci provozu farmy mléčného skotu. Kukuřičné siláže, ale i víceleté pícniny jsou významným krmivem pro hospodářská zvířata. Při jejich výrobě je důležité dodržet všechny technologické postupy od výběru osiva krmné plodiny až po kvalitní zakrytí sila. Nedodržení technologických postupů vede k problémům špatného fermentačního procesu, který má za následek špatné krmivo, které se vzápětí projeví na užitkovosti zvířat. Cílem této práce bylo zhodnotit výživovou hodnotu siláží. Literární přehled zpracovává výživu jalovic v zemědělském družstvu Zemědělská Klučenice, a.s., složení krmné dávky, zastoupení jednotlivých komponentů a jejich živinové složení. Zemědělské družstvo vlastní moderní technologie. Na základě výsledků nebyly shledány nedostatky krmné dávky ani v hygieně. V závěru jsou navržena možná řešení zlepšení.
Analýza kvalitativních ukazatelů kukuřičné siláže
BROŽ, Petr
Živočišná výroba je v mnoha směrech progresivní obor, který se vyznačuje tím, že se v něm prolíná několik zdánlivě nesouvisejících odvětví. Jedním z nejdůležitějších je výživa a krmení hospodářských zvířat. S rozvojem pěstování kukuřice seté (Zea mays), a s potřebou její konzervace, bylo nutné vytvořit metodiku správného silážování. Ta pro praxi stanoví správné zásady pro výrobu kvalitních, nutričně hodnotných a zdravotně nezávadných siláží. Patří do ní již výběr optimálního hybridu, vhodná agrotechnická opatření při pěstování, sestavení funkční a efektivní silážní linky, výběr a aplikace aditiva, správné vrstvení a dusání hmoty a zodpovědné zacházení s hotovým krmivem, včetně sestavení krmné dávky.
Změny v oblasti rozšířené kolektivní správy ve vztahu k paměťovým institucím
Straková, Lucie
Předkládaný příspěvek se bude zabývat změnami, které přinesla novela autorského zákona (zákon č. 102/2017 Sb.) ve vztahu rozšířené kolektivní správy k paměťovým institucím. Zejména se bude věnovat výjimce pro konzervační a výukové účely a s tím související rozšířené kolektivní správě. Příspěvek představí přijatou úpravu, srovná ji s předchozím stavem, analyzuje její dopady a vlivy zejména na oblast GLAM. Pozornost bude věnována i připravovaným změnám na úrovni Evropské unie, zejména pak návrhu Směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu.
Plný text: Fulltext_Strakova_EN - Stáhnout plný textPDF
Prezentace: prezentace_Strakova_CZ - Stáhnout plný textPDF
Videozáznam: NUSL2017-Strakova - Stáhnout plný textMP4
Technologické parametry a konzervárenské zpracování plodové zeleniny
Pechová, Lenka
Diplomová práce je zaměřena na technologické parametry a konzervování plodové zeleniny. V literární části jsou popsány jednotlivé druhy plodové zeleniny, její látkové složení, posklizňové změny, skladování a možnosti konzervace. V praktické části jsou laboratorně a senzoricky hodnoceny okurky nakládačky odrůdy ZUZANA F1, ORFEUS F1, REGINA F1, KAREN F1, PARTNER F1 a KARLOS F1. Laboratorně jsou vyhodnoceny kvalitativní parametry jednotlivých odrůd a to rozměry, hmotnost, barevnost, pevnost, obsah rozpustné sušiny, obsah kyseliny jablečné a veškeré titrovatelné kyseliny. Byla zvolena sterilace ve sladkokyselém nálevu. Získané výsledky jsou statisticky, tabelárně a graficky vyhodnoceny.
Technologické parametry a konzervárenské zpracování méně známých druhů ovoce
Rosová, Iveta
Diplomová práce na téma Technologické parametry a konzervárenské zpracování méně známých druhů ovoce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou popsány obsahové látky méně známých druhů ovoce, a také vybrané druhy méně známých druhů ovoce jako moruše, hloh peřenoklaný a muchovník, v poslední pasáži teoretické části jsou pak popsány metody konzervace ovoce. V praktické části je popsána metodika, kterou se stanovovaly obsahové látky u těchto méně známých druhů ovoce a dále příprava jednotlivých produktů z těchto druhů ovoce (šťáva, kompot, sušený evaporačně zahuštěný homogenát) a jejich senzorická analýza. Co se týče obsahových látek, nejvyšší byl obsah antioxidantů, na které byly nejbohatší plody hlohu peřenoklaného, a také morušovníku. Po senzorické stránce byl nejlépe hodnocený sušený evaporačně zahuštěný homogenát z hlohu peřenoklaného, jenž by se dal v budoucnu i prakticky uplatnit na trhu.
Jakostní parametry vybraných výrobků z jahod v maloobchodní síti
Kopřivová, Anna
V bakalářské práci na téma Jakostní parametry výrobků z jahod jsou popsány základní charakteristiky jahod a jejich složení. Jsou vypsány možnosti konzervárenského zpracování, které upraví jahody do stavu, který upravuje čerstvé suroviny na trvale uchovatelné výrobky. Deset jahodových džemů bylo podrobeno zkoumání v laboratoři, senzorické analýze a statistické analýze výsledků. U každého z jahodových džemů bylo provedeno stanovení obsahu refraktometrické sušiny, titračních kyselin, antioxidační kapacity, senzorické analýzy. Bylo potvrzeno, že mezi jednotlivými výrobky jsou značné rozdíly v obsahu antioxidační kapacity. Výsledky senzorické analýzy potvrdily, že vysoká cena výrobku nemusí znamenat odpovídající senzorické vlastnosti. Z dotazníků respondentů vyplynulo, že nikdo výrazně nepodporuje BIO produkty.
Stabilita šťávy zeleného ječmene pomocí silic vybraných rostlinných druhů
Juříčková, Jana
Bakalářská práce na téma Stabilizace šťávy mladého ječmene pomocí silic vybraných rostlinných druhů se zabývá obsahovými látkami mladého ječmene, jeho pěstováním, dále zpracování na výrobu šťávy a její stabilizace pomocí přírodních rostlinných silic. Teoretická část se zabývá mladým ječmenem, jeho pěstováním zpracováním, dále pak rostlinnými druhy a konzervačními vlastnostmi silic. Praktická část se zabývá pěstováním ječmene v laboratorních podmínkách, zpracováním a přidáním rostlinných silic. Silice jsou z konzervačního hlediska velmi cenným materiálem a začínají se hojněji využívat. V této práci byly použity silice různých rostlinných druhů a to fenyklu (Foeniculum), skořice (Cinnamonum), meduňky (Melissa) a máty (Mentha sp.). Po přidání silic do vzorků bylo provedeno senzorické hodnocení a zpracování výsledků.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 61 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.