Název:
Využití konzervace vysokým tlakem
Autoři:
Svobodová, Anna Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce byla vypracována na Mendelově univerzitě v Brně na Zahradnické fakultě na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů. Práce popisuje princip konzervace vysokým tlakem. Vliv na jednotlivé složky potravin jako je voda, tuk, bílkoviny. Popisuje vliv vysokého tlaku na mikroorganismy. Dále se práce zabývá vlivem na jakostní parametry potravin (chuť, vůně, textura). Práce uvádí možnosti využití konzervace vysokým tlakem při prevenci tvorby rakoviny.This bachelor thesis was prepared at Mendel University in Brno at Faculty of Horticulture at the Institute of Post-harvest Technology of Horticultural Products. The thesis describes the principle of preservation with high pressure. Impact on individual food ingredients such as water, fat, protein. Describes the effect of high pressure on microorganisms. Furthermore, the thesis deals with the influence of food quality parameters (taste, smell, texture). The paper presents the possibilities of using high pressure preservation in the prevention of cancer.
Klíčová slova:
konzervace; paskalizace; sulforafan; vysoký tlak