Název:
Možnosti zpracování plodů vybraných druhů z čeledi Cucurbitaceae
Autoři:
Hrabovská, Michaela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů ve školním roce 2016/2017. Práce se zabývá přípravou a vyhodnocením vlastních kompotů z vybraných druhů tykví čeledi Cucurbitaceae. Celkem bylo připraveno 8 produktů, které byly vyhodnoceny pomocí analytických a senzorických metod. V literární části bylo popsáno rozdělení a způsob pěstování vybraných druhů čeledi Cucurbitaceae, jejich látkové složení, přehled způsobů konzervárenského zpracování a legislativní požadavky. V připravených vzorcích se hodnotil obsah veškerých titrovatelných kyselin, hodnoty pH, refraktometrická sušina a kyseliny askorbové. Senzorickou analýzou se hodnotila barva, vzhled, konzistence, chuť, vůně a konzumentská přijatelnost.Bacheolor thesis was elaborated at the Department of Post-Harvest Technology of Horticultural in year 2016/2017. Thesis is focused on preparation and evaluation compotes made of selected species from the family Cucurbitaceae. There were prepare eight products in total. They have been evaluated in both analytical and sensorial way. In the literary part was described the division and way of cultivation of selected species from the family Cucurbitaceae, its substantial structure, overview of canning processing and legislative requirements. In the prepared samples were evaluated the contents of acid by titration, values of pH, refractive solids and content of ascorbic acid. By sensory analyse were evaluted the colour, the appearance, the consistence, the taste, the aroma and consumer acceptance.
Klíčová slova:
Cucurbitaceae; konzervace; tykev muškátová; tykev obecná; tykev velkoplodá; tykev špagetová