Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 51 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Marketingová komunikace
Filipová, Nikola ; Vašková, Anna (oponent) ; Schüller, David (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na marketingovou komunikaci společnosti Holding Brno-export s.r.o. Smyslem této bakalářské práce je zhodnocení současného stavu marketingové komunikace firmy, zabývající se především nákupu a prodeje potravinářských surovin. Dle výstupu provedeného dotazníkového šetření jsou následně navržena opatření, která mají za cíl přilákat potencionální zákazníky, udržet stávající zákazníky anebo i zvýšit povědomí o společnosti
Uplatnění umělých sladidel ve výrobě potravin rostlinného původu
Šidlová, Pavlína
Bakalářská práce Uplatnění umělých sladidel ve výrobě potravin rostlinného původu pojednává o využití umělých sladidel v potravinářském průmyslu a o jejich vlivu na lidské zdraví. Součástí bakalářské práce je praktická část, která se věnuje vlivu sladidel na senzorické, mechanické a texturní vlastností pekárenských výrobků.
Behaviorální a psychologické projevy asociované s konzumací jednoduchých cukrů ve vztahu k závislostnímu chování
Stulíková, Aneta ; Čablová, Lenka (vedoucí práce) ; Pavlovská, Amalie (oponent)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku konzumace jednoduchých cukrů a její psychologické a behaviorální aspekty ve vztahu k závislostnímu chování. Cílem práce bylo zmapovat a popsat zda a jak jsou vybrané behaviorální a psychologické symptomy ovlivněny změnou v konzumaci jednoduchých cukrů. Data byla získána technikou vedení polostrukturovaného rozhovoru a administrací dotazníků. Použité byly dva dotazníky SCL-90 a Frekvenční potravinový dotazník. Výzkumný vzorek byl rozdělen na dvě skupiny. První - kontrolní skupina jsou jedinci, kteří běžně konzumují stravu, ve které se nachází jednoduché cukry. Druhou - kvaziexperimentální skupinou jsou jedinci, kteří se minimálně 2 roky dobrovolně stravují bez příjmu jednoduchých cukrů. Vzhledem ke specifičnosti tohoto výběrového kritéria a s ohledem na validitu výsledků byla kvaziexperimentální skupina vybrána mezi jedinci konzumující makrobiotickou stravu. Respondenti absolvovali rozhovor i vyplnění dotazníků v rámci jednoho setkání. Na základě analýzy dat bylo zjištěno, že jedinci, kteří nekonzumují jednoduchý cukr, vykazují méně psychopatologických symptomů dle SCL-90, po vyloučení cukru zároveň splňovali více charakteristik závislostního chování ve vztahu k jednoduchému cukru než kontrolní skupina. Změny po vyloučení jednoduchých cukrů byly nejčastěji...
Závislost na cukru u abstinujících pacientek v psychiatrické nemocnici Bohnice
Veselá, Helena ; Čablová, Lenka (vedoucí práce) ; Nevoralová, Monika (oponent)
Téma bakalářské práce se zaměřuje na výživu u osob léčících se ze závislosti na alkoholu. Cílem teoretické části bakalářské práce je zjistit faktory nadměrného užívání cukru abstinujících žen v psychiatrické léčebně a společné znaky závislosti na této pochutině. V této části bude popsán alkohol, jeho výroba, účinky a jeho vliv na zdraví člověka. Také jsou zde popsány mechanismy vzniku fyzické a psychické závislosti na cukru a aspekty negativního vlivu cukru na lidský organismus a zdraví. V praktické části bakalářské práce se pomocí kvantitativního výzkumu zaměřuji na zjištění stravovacích návyků, konkrétně na množství příjmu potravin obsahujících jednoduchý cukr, u pacientek Psychiatrické nemocnice Bohnice, léčících se ze závislosti na alkoholu. Cílem této části je zjistit, zda množství přijímaných monosacharidů během pobytu v psychiatrické léčebně způsobuje závislost na této látce. Praktická část také ukazuje jaký je poměr pacientek závislých na cukru, cukrem ohrožených, nebo pacientek bez závislosti. K získávání dat byl použit dotazník ADS (Škálu závislosti na alkoholu) (Skinner & Horn, 1984) a Yalská škála závislosti na jídle - YFAS (Gearhardt et al., 2009). Dotazníky se zaměřuji na hodnocení závislosti na alkoholu a jídle. Výzkumu se účastnili respondentky ženského pohlaví. Celkově se sběru dat...
Československo/česko - kubánské vztahy od roku 1959
Krýsl, Ondřej ; Štefek, Martin (vedoucí práce) ; Buben, Radek (oponent)
Bakalářská práce se zaměří na dynamiku vztahů mezi Československem (později Českou republikou) a Kubou, které navzdory značné geografické vzdálenosti a nevelkému hospodářskému významu zemí v celosvětovém měřítku, zaujímají od roku 1960 zásadní místo v jejich zahraničních politikách. Středem autorova zájmu bude zejména analýza úlohy Československa ve vztazích mezi Kubou a východním blokem a následně role České republiky ve vztazích Kuby a Evropské unie. Autor bude pracovat s českou a zahraniční sekundární literaturou. Vzhledem ke stavu bádání na dané téma bude u dílčích problematik provedeno interview s vybranými osobnostmi pro tyto problematiky relevantními.
Pilotní ověření dotazníku patologické závislosti na jídle - šetření prováděné ve vybraných pražských fast foodech a cukrárnách
Stará, Iveta ; Čablová, Lenka (vedoucí práce) ; Nevoralová, Monika (oponent)
Bakalářská práce se zabývá fenoménem závislosti na jídle. Výzkum byl prováděn mezi zákazníky pražských cukráren, provozoven rychlých občerstvení a supermarketů. Cílem práce je zjistit prevalenci tohoto jevu v pražské populaci navštěvující daná zařízení. Dále zkoumá prevalenci tohoto jevu ve vztahu k socio-demografickým údajům, jako je pohlaví, věk, nejvyšší dosažené vzdělání a výše měsíčního příjmu. Všímá si také četností výskytu jednotlivých kritérií závislosti na jídle. V poslední řadě se také zabývá problematickými potravinami. Práce je členěna na teoretickou a praktickou část. Teoretická část rozebírá problematiku závislosti na jídle. Dle rešerše dostupných zdrojů informuje o diagnostice této nemoci a o nejčastějších problémových potravinách, respektive aditivech v jídle. Pro pochopení problematiky uvádím i rozdíly mezi poruchami příjmu potravy, obezitou a závislostí na jídle. Dále v teoretické části popisuji výzkumy provedené na hlodavcích i lidech, které potvrzují, že tato nemoc existuje. Praktická část se zabývá samotným výzkumem, ke kterému byl použit dotazník převzatý ze Spojených států amerických - Yalská škála závislosti na jídle. Před sběrem dat byly formulovány tři výzkumné otázky a tři hypotézy. Po vyhodnocení dat jsou tyto otázky zodpovězeny a hypotézy potvrzeny nebo vyvráceny....
Ekonomické zhodnocení výrobkové vertikály cukru
Komárková, Martina ; Homolka, Jaroslav (vedoucí práce) ; Jan, Jan (oponent)
Předložená diplomová práce se zabývá ekonomickým zhodnocením výrobkové vertikály cukru. V první části je uvedena obecná charakteristika cukrové řepy, kde jsou podrobně uvedeny vlastnosti a význam cukrovky, jakost, zpeněžování cukrové řepy společně s ekonomikou pěstování cukrovky. Další část se týká zpracovatelů cukrové řepy. Je zde uveden rozvoj cukrovarnictví v ČR a poté technologie zpracování cukrové řepy na výrobu cukru i bioethanolu. Dále jsou zde shrnuty výsledky kampaně 2014/2015 a není opomenuta ani vize budoucnosti, tzn., jaká situace nastane po roce 2017. Třetí část se zabývá problematikou spotřebitelů cukru a zahraničním obchodem s cukrem. Ve vlastní části práce je řešena problematika nákladovosti cukrové řepy a výroby cukru i bioethanolu, poté je zde zkoumán vliv vybraných proměnných na spotřebu cukru.
Vliv enzymů, aplikovaných na zpracované bulvy cukrové řepy, ovlivňující kvalitu saturované šťávy
Langrová, Petra ; Pulkrábek, Josef (vedoucí práce) ; Ilona, Ilona (oponent)
Práce je zaměřena na stanovení přítomnosti dextranu a jeho případného množství v cukrovarnických mezivýrobcích. Dextran je polysacharid, který vzniká na bulvě cukrové řepy nevhodným skladováním, nízkými teplotami, či poraněním řepné tkáně, která je následně velice citlivá k infekcím produkovaných mikroorganismem Leuconostoc mesenteroides. Infekce vede ke vzniku polysacharidů a jiných vedlejších produktů, které mají negativní vliv na technologické zpracování cukrové řepy. Z těchto polysacharidů je v postižené řepě nejvíce zastoupen levan a dextran, jejichž obsah výrazně zvyšuje viskozitu cukerných šťáv. To se následně projevuje na krystalizaci uhličitanu vápenatého při II. saturaci a tím dochází ke zhoršení filtrovatelnosti. V případě přítomnosti dextranu či jiných polysacharidů dochází k dalším problémům v technologickém procesu výroby cukru. Pro jejich odstranění je použita enzymatická hydrolýza pomocí enzymu dextranázy, nebo alfa amylázy. Ta štěpí polysacharid dextran na menší oligosacharidy, které se nezachytí ve filtračním zařízení a nezpůsobí tak snížení výrobní kapacity. Komerčně dostupná dextranáza je ale finančně náročná, proto probíhají výzkumy k nalezení ekonomičtějších řešení. Diplomová práce hodnotí přítomnost dextranu v extrahované šťávě metodou ICUMSA GS8 19 z roku 2009. Metoda spočívá v hodnocení přítomnosti dextranu v difuzní, těžké a II. saturované šťávě. Stanovovali jsme i alkalitu, pH, sedimentační a filtrační koeficient, polarizaci, sacharizaci a čistotu. Cílem této práce je vyhodnotit korelace mezi naměřenými hodnotami a aplikací 2 enzymů, které se požívají k odstranění těchto problémů. Po dokončení experimentu a zhodnocení naměřených výsledků se nám nepodařilo prokázat souvislosti mezi laboratorně naměřenými hodnotami v provozní laboratoři cukrovaru společnosti Tereos TTD Dobrovice. Námi naměřené hodnoty neprokázali vzájemně ovlivnitelný vztah. Jediná prokazatelná souvislost byla při stanovení množství propláchnutých filtrů po II. saturaci za den, s množstvím použitých enzymů. V případě prokázání vysokého množství dextranů se filtry začali postupně zanášet nepropustnou vrstvou makromolekul, a v případě, že by nebyla použita enzymatická cesta pro likvidaci těchto polysacharidů, by jediným řešením bylo časté proplachování filtrů nebo snížení provozní kapacity spjaté s následným prodloužením zpracovatelské kampaně. Dále jsme prokázali účinnost alfa amylázy, která byla použita při zpracování řepy po Novém roce. Tento enzym měl podobné účinky na odbourání polysacharidů a zprůchodnění filtrů. Proto je možné v následujících kampaních nahradit finančně náročný enzym dextranázu lacinější alfa amylázou.
Vyhodnocení vztahu mezi vybranými komoditními indexy a komoditami
Adamcová, Beáta
Tato bakalářská práce se věnuje vztahu mezi komoditními indexy a vybranými komoditami. Práce se zabývá faktory ovlivňujícími cenu komodit a strukturu ko-moditních indexů. Její součástí je sledování korelace mezi komoditními indexy S&P GSCI a Dow Jones UBS Commodity Index a vybranými komoditami, kterými jsou ropa Brent, zemní plyn, zlato, káva a cukr. Prostřednictvím analýzy výnosnosti a rizika formuluji investiční doporučení pro potenciálního investora.
Komoditní vertikála cukru v USA
Kuhrová, Tereza
Tato bakalářská práce je zaměřená na vývoj komoditní vertikály cukru v USA a blíže specifikuje její finální fáze. Sledována je zejména světová produkce cukru, produkce cukrové řepy a cukrové třtiny ve světě a ve Spojených státech americ-kých, stejně jako vývoj cen cukrových plodin a surového cukru a vývoj zahraniční obchod s cukrem.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 51 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.