Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 39 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Analýzy chemického složení pravěkých předmětů z mědi a slitin mědi v českých zemích
Kmošek, Matěj ; Bláhová, Zuzana (vedoucí práce) ; Fikrle, Marek (oponent)
Práce se zabývá analýzami chemického složení pravěkých předmětů z mědi a slitin mědi v českých zemích. Poskytuje přehled jednotlivých metod přírodovědného průzkumu spolu s jejich možnostmi a omezeními. V práci je popsán vývoj a současný stav analýz chemického složení. Těžištěm práce je databáze výsledků prvkových analýz z českých i zahraničních laboratoří. Soubor dat v databázi je vyhodnocen z hlediska geografického, chronologického i typového.
Žáruvzdorné výrobky určené pro metalurgii hliníku
Kupcová, Zuzana ; Lang, Karel (oponent) ; Nevřivová, Lenka (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřena na vysocehlinité žárovzdorné materiály, které se využívají především v metalurgii hliníku. Teoretická část je zaměřena na žárovzdorné materiály, na jejich rozdělení, možné způsoby výroby a surovinové základny. Jsou zde popsány jejich charakteristické vlastnosti a možnosti aplikace v hlinikárenském průmyslu. V závěru práce jsou z experimentálně naměřených dat vyhodnoceny fyzikální, mechanické, chemické a žárové vlastnosti vysocehlinitých žárovzdorných materiálů. Zjištěné vlastnosti jsou použity pro ekonomickou optimalizaci surovinových vstupů.
Základní chemické parametry plodů několika odrůd bílého rybízu
Horáková, Klára ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá chemickou analýzou šťávy z plodů šlechtěných odrůd bílého rybízu (Ribes vulgare). V teoretické části je uvedeno taxonomické zařazení a botanická charakteristika bílého rybízu včetně zástupců rodu Ribes, rozšíření a místech výskytu. Dále je pojednáno o historii pěstování rybízu, řezu rybízu, výsadbě, rozmnožování a šlechtění jednotlivých odrůd. Zmíněny jsou i choroby a škůdci rybízu. Pečlivěji jsou popsány odrůdy bílého rybízu, které byly použity v experimentální části. V experimentální části byla provedena stanovení vybraných chemických analýz, jako je výtěžnost, obsah rozpustné sušiny, pH, titrační kyselost, formolové číslo, obsah redukujících cukrů a sušina ve šťávě z plodů osmi šlechtěných odrůd bílého rybízu. Odrůdy byly porovnány mezi sebou, vždy byla vyhodnocena nejvyšší a nejmenší hodnota dané analýzy.
Chemická a senzorická analýza šťávy z plodů šlechtěných odrůd černého bezu
Ješková, Kristýna ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá chemickou a senzorickou analýzou šťávy z plodů šlechtěných odrůd černého bezu (Sambucus nigra L.). V teoretické části je uvedena botanická charakteristika černého bezu, včetně jeho rozšíření a místa výskytu. Dále tato část pojednává o léčivých účincích a sběru jednotlivých částí černého bezu, spolu se šlechtěním daných odrůd a metodami, které hodnotí senzorické vlastnosti šťáv připravených ze šlechtěných odrůd černého bezu. V experimentální části byla provedena stanovení vybraných chemických parametrů (výtěžnost, obsah rozpustné sušiny, relativní hustota, pH, titrační kyselost, formolové číslo a obsah redukujících cukrů) ve šťávě z plodů osmnácti šlechtěných odrůd bezu černého. U patnácti šlechtěných odrůd bylo provedeno senzorické hodnocení, a to pomocí profilového testu a pomocí stupnice. U hodnocení pomocí stupnice bylo úkolem posuzovatelů ohodnotit kategorie chuť a vůni, celkovou senzorickou jakost a přijatelnost podle sedmibodové kategorové ordinální stupnice hedonického typu. U profilového testu, pomocí pětibodové stupnice, byla hodnocena intenzita vybraných deskriptorů chuti: trpké, sladké, hořké a jiné. Celkový dojem senzorického hodnocení bezových šťáv nebyl příliš pozitivní. U většiny vzorků byla chuť a vůně hodnocena jako dobrá až uspokojivá, stejně tak i jejich celková přijatelnost. Šťáva odrůdy planého bezu byla hodnocena hůře než ostatní vzorky. Chuť a vůně nevyhovující a celková přijatelnost neuspokojující. U většiny šlechtěných odrůd byla chuť a vůně ohodnocena jako nevyhovující nebo neuspokojující a z hlediska přijatelnosti byly označeny jako neuspokojující.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 39 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.