Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 196 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Hodnocení vlivu složení krmné směsi na změnu biochemických parametrů krevní plazmy brojlerových kuřat
Šmalcová, Kateřina
Diplomová práce s názvem „Hodnocení vlivu složení krmné směsi na změnu biochemických parametrů krevní plazmy brojlerových kuřat“ se zabývá, jak složení krmné směsi ovlivňuje vnitřní prostředí a růstovou užitkovost brojlerových kuřat. Cílem bylo vypracovat literární rešerši na téma krmení brojlerových kuřat a biochemické parametry krevní plazmy. Dále také prověřit, zda suplementované krmné dávky o ostropestřec mariánský (Sylibum marianum L.) a o komerčně vyráběné přípravky Presan – FY a Selko pH ovlivňují růstovou intenzitu a parametry vnitřního prostředí. V experimentu byly provedeny 3 kontrolní vážení a jedno závěrečné vážení, u kterých byl zjištěn aktuální přírůstek. Dále byla odebrána krev do zkumavky s heparinem, ze které byla získána krevní plazma pro analýzu biochemických parametrů. Data, jež byla získána z analýzy byla statisticky vyhodnocena a byly zaznamenány statisticky průkazné rozdíly. Statisticky průkazný rozdíl byl zaznamenán u koncentrace celkového bilirubinu mezi skupinami O a K (p < 0,05), ale také mezi skupinami O a P (p < 0,01), dále byl statisticky průkazný rozdíl v koncentraci glukózy mezi skupinami P a O (p < 0,001) a také mezi P a K (p < 0,01). Katalytická koncentrace glutathion peroxidázy byla statisticky diferentní mezi skupinami O a P (p < 0,05). Mezi skupinami P a O (p < 0,001), ale také mezi skupinami P a K (p < 0,05) byl statisticky významný rozdíl v koncentraci betahydroxybutyrátu. Koncentrace fosforu byla statisticky významná mezi skupinami K a O (p < 0,01) a koncentrace cholesterolu měla signifikantní rozdíl mezi skupinami O a K (p < 0,001) a mezi skupinami O a P (p < 0,05). Statisticky významný rozdíl v koncentraci neesterifikovaných mastných kyselin byl mezi skupinami O a K (p < 0,001), ale také mezi skupinami O a P (p < 0,05). Koncentrace laktát dehydrogenázy byla statisticky významná mezi skupinami O a P (p < 0,05) a hladina kreatinkinázy byla statisticky významná mezi skupinami O a K (p < 0,01). Z výsledků práce je patrné, že suplementace dle metodiky experimentu ovlivnila růstovou intenzitu sledovaných zvířat a také parametry vnitřního prostředí brojlerových kuřat.
Vyhodnocení růstové intenzity jalovic na jejich reprodukční a užitkové vlastnosti
Voldánová, Eliška
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit působení růstových faktorů jalovic plemene holštýn na jejich následnou reprodukci a mléčnou užitkovost. Jalovice byly odchovávány ve stejných podmínkách i následná reprodukce a produkce probíhala ve stejné stáji. U jalovic po otcích linie NXB a u jalovic po otcích linie NEO nebyly prokázány průkazné (p > 0,05) rozdíly v hmotnosti jalovic vážených ve věku 225, 335, 445 a 580 dní. Obdobně nebyl prokázán (p > 0,05) vliv pořadí laktace matky na růstovou schopnost jalovic. Z reprodukčních ukazatelů jalovic byl sledován věk při zapuštění, věk při otelení a inseminační index. Nejčastěji byly jalovice zapuštěny ve věku 13 měsíců. Nejvyšší četnost porodů byla ve věku 22 až 23 měsíců. Signifikantně (p < 0,05) nejlepší inseminační index byl zjištěn u jalovic po matkách na 4. a vyšší laktaci (1,17). Nejlepší inseminační index byl prokázán u jalovic, které dosahovaly hmotnosti mezi 400 a 440 kg při zapuštění. Mléčná užitkovost byla vyšší u jalovic po otcích linie NXB (10556 kg) (p < 0,05). Z hlediska rozdělení do skupin podle laktace matky byla nejlepší užitkovost u jalovic po matkách na 2. laktaci. Obsah tuku v mléce byl u všech skupin podobný (kolem 4 %), u obsahu bílkovin byla také hodnota u všech skupin obdobná (3,36 %). Nejlepší produkce dosahovaly jalovice otelené ve věku 23–24 měsíců. U této skupiny byl také prokázán největší obsah tuku a bílkovin v mléce. Nejpříznivější mléčná užitkovost byla prokázána u jalovic, které v době zapuštění vážily mezi 400 a 440 kg. U této skupiny byl také nejvyšší obsah tuku, ale naopak nejnižší obsah bílkovin.
Design of Educational Videos for the Study Programme English in Electrical Engineering and Informatics
Starykovska, Vladyslava ; Šťastná, Dagmar (oponent) ; Ellederová, Eva (vedoucí práce)
Nowadays, information technology is actively incorporated into education worldwide, especially after the global pandemic. Advances and innovations in educational technology, such as access to the Internet, multimedia technology, and handheld devices, have led to significant changes in the way people interact and learn. A growing tendency toward the use of technology and its integration into the school curriculum has gained crucial importance. In particular, the use of a video as an audio-visual material in foreign language lessons has grown rapidly because of the increasing emphasis on the communicative approach, and the use of a video is a great stimulus and facilitator for foreign language teachers. The aim of this bachelor’s thesis is to discuss the importance of using a video in engineering lessons taught in a foreign language and try to define the distinctive features of a high-quality educational video. A literature review is used to identify and examine relevant theories and methods related to the concept of an educational video. The review reveals that educational videos have emerged as a critical part of higher education, and they provide an important tool for delivering content in many flipped, blended, and online classrooms. Videos increase student engagement, which in turn helps improve their learning outcomes. The use of videos stimulates the cognitive processes of thinking, reasoning, problem-solving, decision-making, and creating. Videos take the student beyond recall-and-relate activities. The practical part reveals the process of creating educational video material and focuses on designing a series of educational videos for selected electrical engineering and information technology subjects taught in English.
The impact of value addition to fresh mangoes on the Socio-economic development of small scale mango farmers in Ghana
Jašková, Ivana
Tato diplomová práce si klade za cíl analyzovat možnost zpracování manga, které běžně farmáři nezpracují a vyhodí. Dále demonstruje, že pomocí přidané hodnoty by bylo možné markantně zvýšit příjem farmáře v Ghaně a zlepšit jeho životní úroveň. Praktickou část práce, která se opírá o východiska z literární rešerše, tvoří podnikatelský záměr na výrobu mangového džemu v oblasti Eastern Region za pomoci jednoduchých a technologicky zcela nenáročných výrobních postupů. Studie je doplněna ekonomickými kalkulacemi a celkovým zhodnocením záměru. V závěru práce jsou odhadovány socioekonomické dopady realizace zpracování přebytečného manga na vybraného farmáře.
Hodnocení faktorů ovlivňujících ekonomiku produkce mléka
Nastasyuk, Iryna
Tato bakalářská práce se zabývá hodnocením faktorů ovlivňujících ekonomiku produkce mléka. První část práce je zaměřena na faktory, které ovlivňují množství a kvalitu produkce mléka a dále jeho zpeněžování. V druhé části práce je popsána situace na trhu s mlékem v České Republice a na Ukrajině. V práci jsou uvedené základní údaje o trhu s mlékem v České republice a na Ukrajině, jako jsou informace o stavech skotu, vývoji užitkovosti dojnic, produkci mléka, údaje o ceně za mléko, spotřebě mléka a mléčných výrobků a vlivu státu na produkci mléka.
Ovocnářsky zajímavé druhy rodu Actinidia
Ciompová, Hana
V bakalářské práci je popsána botanická a biologická charakteristika druhu A. chinensis, A. arguta, A. kolomikta. Je zde uveden přehled významných odrůd pěstovaných produkčně i v soukromém sektoru. Dále je shrnuta světová produkce aktinidií v letech 1999 - 2008, uvedení jsou největší producenti kiwi. Zmíněný je také vývoj produkčních ploch a hektarové výnosy za období 1999 -- 2008. Zmíněno je obsahové složení plodů, jejich využití a význam pěstování.
Ekonomická analýza zemědělského podniku
TUŠIL, Patrik
Diplomová práce je zaměřena na ekonomickou analýzu vybraného zemědělského podniku. Analýze byly podrobeny provozní a finanční ukazatele za období 2010-2019. Analýza provozních ukazatelů je zaměřena na rostlinnou výrobu, kde je zobrazen výnos vybraných komodit. Dále je zaměřeno na přehled čerpaných dotací. Práce obsahuje také analýzu poměrových ukazatelů, bonitní a bankrotní modely, analýzu nákladovosti, stanovení vah kritérií pomocí Saatyho metody a srovnání se vzorkem podniků pomocí bodové metody. Výsledky byly shrnuty v závěrečné části
Slow Life: Pomalé žití v dnešní rychlé době
KRATOCHVÍL ŠMAJCLOVÁ, Kateřina
Základním tématem této kvalifikační práce je představení konceptu tzv. pomalého žití, slow living. Hlavním východiskem tohoto životního stylu je pak princip udržitelnosti a obecné ohleduplnosti jak vůči ostatním členům společnosti, tak vůči životnímu prostředí a omezeným přírodním zdrojům. Koncept slow se vymezuje proti stále se zrychlujícímu životnímu tempu, hladu konzumní společnosti, a zbytečnému hromadění materiálních věcí, které ve skutečnosti nejsou pro život potřeba. Pokouší se ukázat, že i s málem může být člověk šťastný, o to více, když svým chováním nebude přispívat k výrobě nekvalitních výrobků, špatnému zacházení s lidskou pracovní sílou, a produkci dalšího zbytečného odpadu. Krom seznámení se s motivy k pomalému životnímu přístupu se v několika příštích kapitolách budeme věnovat především tématu jídla a oblékání, ovšem zaměříme se na ně odlišným pohledem, než jakým se na tyto oblasti díváme většinou. Zajímat nás budou jejich rychlé a mnohými kritizované varianty, a poté si představíme jejich pomalejší protiklady. Na mnohých stránkách nám bude činit společnost námi načrtnutý slow-lifer, tedy modelový příznivec tohoto životního přístupu, díky kterému si budeme umět lépe představit konkrétní situace, které vyznavač pomalejšího životního tempa řeší každý den. Velkým tématem zde bude také cena a kvalita výrobků, stejně jako původ jejich vzniku, požadavek férového jednání a transparentnosti produkce je pro koncept slow totiž charakteristický. Provázet nás budou tedy otázky typu - Opravdu danou věc potřebuji? A pokud ano, je nutné ji kupovat, nebo si ji dokážu obstarat jinak? Nakolik mě ovlivnila reklama, která se tváři, že daný produkt splňuje má kritéria a očekávaní, a je tomu opravdu tak? S jejich zodpovězením nám pomohou následující stránky.
Analýza hospodaření zemědělského podniku
KUBEROVÁ, Petra
Tato diplomová práce s názvem " Analýza hospodaření zemědělského podniku" má za hlavní cíl analyzovat provozní a finanční ukazatele podniku a pomocí metod mezipodnikového srovnání zjistit postavení podniku v rámci vybraného vzorku podniků. Poměrová analýza se zabývá ukazateli aktivity, likvidity, rentability, zadluženosti a nákladovosti. Dále byly vypočítány bankrotní a bonitní modely a model finančního zdraví podniku. Mezipodnikové srovnání bylo provedeno pomocí bodové metody. Živočišná produkce byla porovnávána na základě tří ukazatelů. Rostlinná produkce se zabývala hektarovými výnosy vybraných plodin. Poslední část se věnuje provozním a investičním dotacím. Na základě výsledků jednotlivých kapitol, byla finanční a provozní stránka podniku posouzena kladně. Sledované období je od roku 2009 do 2018.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 196 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.