Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 28 záznamů.  začátekpředchozí19 - 28  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Francúzska vinárska oblasť Bordeaux
Urminská, Hana
Ve Francii neexistuje jednotný systém označování vín. Oblasti se dělí na jednotlivé apelace a každá apelace má svá vlastní pravidla, přičemž největší důraz je kladen na původ daného vína. Následující bakalářská práce pojednává o slavné vinařské velmoci Bordeaux z historického hlediska, z hlediska terroiru a charakteristického apelačního systému. Tento historický region je považován za nejprestižnější a nejznámější vinařskou oblast Francie a zároveň za nejlepší region červených vín na světě. Nejkvalitnější vína tvoří sice jen 3% produkce, avšak představují to nejlepší, co vinařský svět může vyprodukovat. Nejznámějším regionem je Médoc s historickým apelačním systémem z roku 1855. Dalšími regiony jsou Saint-Emilion, Pomerol, Graves a Entre-deux-Mers.
O syre z Mokrej, trochu inak
Prokopová, Martina ; Pauknerová, Karolína (vedoucí práce) ; Tošner, Jiří (oponent)
Predkladaná diplomová práca sa venuje domácej produkcii syra v slovenskej obci Mokrá z perspektívy Actors-Network Theory a v rámci diskurzu praktík. Práca kombinuje výsledky autorkinho etnografického výskumu v teréne s pokusom o experimentálne etnografické písanie. Vychádza z predstavy, že syr môžeme považovať za aktéra, ktorý je schopný ovplyvňovať fyzický aj sociálnokultúrny život syrárov. Syru je pripísaný hybridný, prírodný, diskurzívny a kolektívny charakter. Autorka sa zameriava na pôsobnosť syra primárne vzhľadom k telám syrárov skrze koncept praktického porozumenia, a pôsobnosť syra vzhľadom k mokranskej krajine skrze koncepty terroir a taskscapes. V snahe nazrieť na fenomén domáceho mokranského syra z nového uhla pohľadu sa autorka v texte presúva do rôznych časopriestorových perspektív. Najskôr časopriestorovú perspektívu rozširuje. Syr vníma ako udalosť, čo jej umožňuje objaviť nových aktérov zúčastnených v procese výroby syra. Potom perspektívu zužuje. Presúva do sveta mliečnych baktérií a objavuje ich obrovský vplyv na výrobu/vznik syra, jeho chuť aj kvalitu, a napokon diskurz mikrobiopolitiky. Samostatnú časť práce tvorí téma ekonomiky mokranského syra a jej legitimita. Kľúčové slová: syr, aktér, ANT, pôsobnosť, ekonomika syra, legitimita, krajina, terroir, praktické porozumenie,...
Vína originální certifikace
Andrusiów, Stanislav
Bakalářská práce pojednává o vínech originální certifikace, která zařazují svá vína dle tzv. "románského" způsobu značení vín. Tento způsob využívají hlavně jižní státy jako Francie, Itálie, Španělsko, atd., který je založen na terroir (oblasti ze které hrozny pocházejí), který dává vínům jedinečný charakter. Na našem území se tento způsob značení vín používal už v dávných dobách, kdy se v názvu vína objevovalo jméno vesnice, vinice či známého místa poblíž. V 50. létech minulého století se začala naše vína třídit podle tzv. "germánského" způsobu, který spíše zohledňoval kvalitu hroznů a obsahu zkvasitelných cukrů v moštu. Vína originální certifikace se snaží navázat na dávnou tradici a při výrobě vína zohledňují původ a místo, kde byly hrozny vypěstovány. Terroir dává vínům jedinečné vlastnosti a nezaměnitelný charakter.
Charakteristika a specifika VOC Modre hory
Michalík, Peter
Bakalářská práce s názvem "Charakteristika a specifika VOC Modré hory" se zabývá společními bodmi jednotlivých VOC a zároveň a specifikami jednotlivých VOC v České republice. Na základe stanov jednotlivých VOC sdružení, byla vykonána rešerše s cílem najít specifika VOC Modré hory oproti ostatním VOC. Dalším cílem bylo navrhnout možnosti zlepšení stanov VOC Modré hory vzhledem k zákaznícké přehlednosti ponoukaných vín. Tohle zlepšení bylo realizováno vytvořením dvou produktových řad pro červená vína a dvou produktových řad pro vína růžová. U červených vín je to řada VOC Modré hory Traditional pro jednodušší ovocitá červená vína a řada VOC Modré hory Terroir pro velká vína z odrůdy Frankovka ze starších vinohradů z nejlepších poloh. U růžových vín je to řada VOC Modré hory Traditional pro komplexnější růžová vína s potenciálem pozitivního vývoje v lahvi. Druhá řada růžových vín je VOC Modré hory Fresh pro svěží ovocitá růžová vína s pikantní kyselinkou, určené k okamžité spotřebě.
Výběr vhodných autochtonních kvasinek pro výrobu vína
Krátká, Veronika ; Babák, Libor (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Cílem této diplomové práce byl výběr vhodných autochtonních kvasinek pro výrobu vína. Testované kvasinky byly izolovány z hroznů, které poskytlo vinařství Maňák Žádovice. Dále byly testovány kvasinky, izolované v rámci diplomových prací z let 2009 – 2012, a pro srovnání jedna komerční kvasinka. V teoretické časti je kladen důraz na technologii výroby vína, zejména na kvašení. Dále je práce zaměřena na kvasinky, jejich metabolismus a taxonomii. Byl popsán princip metody PCR-RFLP, a princip metod využitých pro charakterizaci vlastností kvasinek. V rámci experimentální části byla provedena izolace kvasinek, jejich identifikace pomocí RFLP-PCR a byly provedeny fyziologické testy pro výběr nejvhodnější kvasinky do procesu výroby vína.
Využití terroir pro budování apelačních systémů a výrobu regionálních vín
Šimonová, Lucie
V první části své bakalářské práce jsem stručně popsala význam polohy vinice a odrůdy révy vinné v historickém vývoji našeho vinařství. Jaké směsi odrůd byly doporučovány vysazovat pro jednotlivá místa. V další části jsem popsala klasifikaci vín podle různých kriterií a vysvětlila rozdíly mezi germánským a románským systémem značení vín. Dále je objasněno, jak lze v České republice zatřídit víno jako VOC, jaké jsou podmínky pro jeho výrobu a co by měla tato značka garantovat. Ve třetí části práce je rozebrán pojem "terroir" z hlediska historie a pohledu současnosti. Nejrozsáhlejší částí práce je popis jednotlivých faktorů, které na révu vinnou v přírodních podmínkách působí.
Vliv lokality na analytické a senzorické parametry vína u odrůdy Ryzlink vlašský
Kosek, Filip
V rámci této bakalářské práce bylo zkoumáno, jak moc je víno ovlivněno terroir. Za tímto účelem byla vyrobena dvě vína z odrůdy Ryzlink vlašský totožným technologickým postupem s tím, že hrozny pocházely ze dvou různých viničních tratí. Literární část práce pojednává obecně o systémech zatřídění vín, které jsou používány - systému germánském a románském. Dále je zde rozvedena problematika apelačního systému ve světě i v České republice. Následně je v rámci literární části stručně popsána charakteristika odrůdy Ryzlink vlašský. V experimentální části jsou charakterizovány viniční tratě Valtická a Železná, odkud pochází hrozny, ze kterých byla vyrobena zkoumaná vína. Viniční tratě byly popsány z hlediska geografické polohy, složení a charakteru půdy, nadmořské výšky a expozice. Dále byl rozebrán technologický postup výroby obou vín, který byl pro oba vzorky totožný. Vyrobené mošty a vína byly analyzovány a porovnány pomocí chemického rozboru. Hotová vína byla posouzena organolepticky laiky i odbornou veřejností. Z tohoto hodnocení vyplynulo, že terroir má na kvalitu vína zásadní vliv.
Charakteristika a specifika VOC Pálava
Papoušek, Jiří
Románský apelační systém klasifikace a značení vín, založený na tzv. "terroir", což ve francouzštině doslova znamená "půda, zem", se v podmínkách ČR stává v posledních letech alternativou k tzv. systému germánskému, v němž je zatřiďování vín prováděno podle cukernatosti hroznů (uváděné v kg přírodního cukru ve 100 l hroznového moštu, a značený °NM), bez ohledu na to, z jaké oblasti hrozny pocházejí. Románský systém je přitom jediným používaným v tradičních vinařských zemích, jako jsou Francie, Itálie nebo Španělsko. Například v Rakousku pak apelační systém existuje a funguje paralelně se systémem germánským již zhruba 10 let. U nás se tento systém začal používat od roku 2009, kdy bylo příslušnými správními úřady poprvé uděleno povolení používat pro vína označení "víno originální certifikace -- VOC (V.O.C.)". První apelací na našem území se stalo VOC Znojmo. V současné době je v ČR oprávněno používat a udělovat, v souladu s platnou legislativou, označení VOC celkem 5 subjektů, od roku 2012 mj. VOC Pálava. Mimo platných právních předpisů (zejm. zákona o vinohradnictví a vinařství) je v rámci pěstování, výrobního procesu a prodeje vína, označovaného jako VOC, nutno dodržet podmínky, definované ve stanovách jednotlivých občanských sdružení VOC a podmínky stanovené pro zatřiďování vín. Jednotlivá občanská sdružení tak sama určují kvalitativní parametry vín, vyráběných svými členy a zároveň dohlíží na jejich striktní dodržování. VOC Pálava je, s ohledem na uvedené, specifickou apelací v ČR hned z několika důvodů. Jedním z nich je lokalizace území v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Pálava, jejíž specifické přírodní (geomorfologie, klima, pedologie apod.), ale i kulturní podmínky dávají vzniknout vínům z odrůdy Ryzlink vlašský, v nichž se pak, skrz ruce místních vinohradnických a vinařských mistrů, zpětně odráží právě komplexními projevy jedinečného a nezaměnitelného pálavského terroir.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 28 záznamů.   začátekpředchozí19 - 28  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.