Název:
Vliv lokality na analytické a senzorické parametry vína u odrůdy Ryzlink vlašský
Autoři:
Kosek, Filip Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V rámci této bakalářské práce bylo zkoumáno, jak moc je víno ovlivněno terroir. Za tímto účelem byla vyrobena dvě vína z odrůdy Ryzlink vlašský totožným technologickým postupem s tím, že hrozny pocházely ze dvou různých viničních tratí. Literární část práce pojednává obecně o systémech zatřídění vín, které jsou používány - systému germánském a románském. Dále je zde rozvedena problematika apelačního systému ve světě i v České republice. Následně je v rámci literární části stručně popsána charakteristika odrůdy Ryzlink vlašský. V experimentální části jsou charakterizovány viniční tratě Valtická a Železná, odkud pochází hrozny, ze kterých byla vyrobena zkoumaná vína. Viniční tratě byly popsány z hlediska geografické polohy, složení a charakteru půdy, nadmořské výšky a expozice. Dále byl rozebrán technologický postup výroby obou vín, který byl pro oba vzorky totožný. Vyrobené mošty a vína byly analyzovány a porovnány pomocí chemického rozboru. Hotová vína byla posouzena organolepticky laiky i odbornou veřejností. Z tohoto hodnocení vyplynulo, že terroir má na kvalitu vína zásadní vliv.Within this bachelor thesis the influence of terroir on wine has been investigated. For this purpose there were made two wines from the variety Riesling Italico by the same technological procedure, but from grapes originating from two different vineyards. The theoretical part deals with a general problem of classification of wines, that are used -- German style and Romanic style. Furthermore the issue of appellation system in the world and in the Czech Republic is elaborated. Subsequently there is briefly described the characteristics of the variety Riesling Italico. In the experimental part there are characterized the vineyards Valtická and Železná, where grapes used for production of investigated wines originate from. The vineyards were described with respect to their geographical location, composition and character of soil, altitude and exposure. Furthermore, the technological process of production of the two wines, which was identical for both samples, was analyzed. The produced musts and wines were analyzed and compared by the means of chemical analysis. The finished wine was examined organoleptically by laymen and experts. This evaluation showed that terroir has a major impact on quality of resulting wine.
Klíčová slova:
apelační systém; germánský systém; románský systém; Ryzlink vlašský; Terroir