|
Přehled fenolových látek v bylinných čajích
Holčíková, Dagmar
Tématem mé bakalářské práce je Přehled fenolových látek v bylinných čajích. Nejprve jsou uvedeny druhy čajů pocházející z listů čajovníku čínského (Camellia sinensis). Poté se práce podrobněji věnuje bylinným drogám a jejich klasifikaci. U vybraných drog jsou uvedeny obsahové látky a léčebné účinky. V další části jsou popsány nejdůležitější látky obsažené v bylinných čajích, tedy minerální látky, terpeny, vitamíny, alkaloidy a nejvíce jsou charakterizovány fenolové látky. Práce se zabývá především jejich klasifikací, stručným popisem a uvádí nejznámější zástupce každé skupiny fenolových látek. Součástí práce je experiment, kdy se stanovuje obsah fenolových látek a vitamínu C v plodech rostliny rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides).
|
|
Využití méně pěstovaných ovocných druhů pro zpracování
Vincentová, Martina
Bakalářská práce je zaměřena na možnosti pěstování a zpracování plodů hlohu peřenoklaného (Crataegus pinnatifida Bunge.) a cicimku datlového (Ziziphus jujuba Mill.). Je zde popsán původ, morfologický popis, pěstování, ekologické nároky, rozmnožování, sklizeň, zdravotní účinky a potravinářské využití těchto ovocných stromů původem z Číny. Také je popsaný tomel japonský (Diospyros kaki Thunb.), hrušeň písečná (Pyrus pyrifolia (Burm.) Nak. 'Hosui'), aktinidie význačná (Actinidia arguta (Siebold & Zuccarini) Planch. ex Miq.), rakytník řešetlákový (Hippophaë rhamnoides L.) a jeřáb obecný (Sorbus aucuparia L. 'Sorbinka'). Ze sklizených plodů byly vyrobeny konzervárenské a jiné výrobky, které byly ohodnoceny při degustaci. Nejlépe hodnocené bylo želé z hlohu a aktinidie, následně marmeláda z cicimku a jeřabiny a kompot z cicimku a hlohu s alkoholem. Na základě hodnocení bylo zjištěno, že všechny produkty byly hodnoceny nadprůměrně. Tyto vysoce hodnocené produkty mají dobré senzorické vlastnosti, významné léčivé účinky a výroba je jednoduchá. Proto jsou možnosti domácí výroby velmi široké.
|
|
Růstová charakteristika souboru odrůd rakytníku řešetlákového
Špačková, Petra
Cílem bakalářské práce bylo zpracovat literární přehled týkající se původu, rozšíření druhu, nároky na prostředí a možnosti využití plodů. Jednalo se o odrůdy 'Sluníčko', 'Aromat', 'Krasavice', 'Leicora', 'Hergo', 'Polmix', 'Trofimovský', 'Vitamínová', 'Buchlovický 1', 'Buchlovický 2'. Pokus byl proveden na podzim roku 2014 na Školním zemědělském podniku v Žabčicích (ŠZP ŽABČICE). U každé odrůdy byly zjišťovány růstové znaky nadzemních partií keřů. Byla změřena výška, šířka a délka přírůstků a vypočítána kubatura keře. Všechny údaje byly zaznamenány a vyhodnoceny v programech Microsoft Excel a Statistica 12. Dále bylo posuzováno větvení, tvar keře i trnitost.
|
|
Podnikatelský plán v oblasti bio plodin
Krakovková, Lenka ; Milichovský, František (oponent) ; Bayerová, Vladimíra (vedoucí práce)
Diplomová práce je návrhem podnikatelského plánu pro založení společnosti SANDDORN s.r.o., která se bude zabývat pěstováním Rakytníku řešetlákového, zpracováváním a následným prodejem produktů z něj vyrobených. Firma hodlá vstoupit na trh se zdravou výživou, s možností specializace na výrobu biopotravin. V práci jsou vyhodnoceny předpoklady úspěchu podnikání, včetně finančního plánu, a návrhu postupných kroků pro realizaci firmy.
|
|
Stanovení vybraných nutričních faktorů v některých druzích minoritního ovoce
Juráňová, Jana ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tématem této diplomové práce je stanovení určených výživových parametrů ve vybraných druzích méně známého ovoce, konkrétně v 10 odrůdách rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.), ve 12 odrůdách dřínu obecného (Cornus mas L.) a v 6 odrůdách zimolezu kamčatského (Lonicera caerulea var. kamtschatica). V případě zimolezu kamčatského byly analyzovány úrody ze dvou po sobě následujícíh let (2011 a 2012). Teoretická část práce byla zaměřena na historické, morfologické, taxonomické a nutriční aspekty jednotlivých rostlin a potravinářské či farmaceutické využití. Značná část práce je věnována charakteristice a možnostem stanovení významných obsahových látek, jmenovitě kyselině askorbové a polyfenolickým sloučeninám, především antokyanům. Obsahem experimentální části byl popis metod a výsledky analýzy celkové sušiny, titrovatelných kyselin, celkových polyfenolů, celkových antokyanů a kyseliny askorbové v plodech vybraných odrůd výše uvedených ovocných druhů. Na základě naměřených výsledků byly jednotlivé odrůdy a druhy ovoce vzájemně porovnány a zhodnoceny.
|
|
Stanovení vitaminu C kapalinovou chromatografií v plodech jednotlivých odrůd méně známých druhů ovoce
Cetkovská, Jitka ; Vránová, Dana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Diplomová práce pojednává o stanovení vitaminu C v různých odrůdách rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides, L.) a kdouloně obecné (Cydonia oblonga, Mill.). Teoretická část se zabývá obecnými informacemi o těchto méně známých druzích ovoce, jejich zdravotně významnými látkami a použitím. Jsou zde zmíněny i různé způsoby stanovení vitaminu C s důrazem na HPLC a extrakci vitaminu C z matrice. V experimentální části byla testováním šesti kolon vybrána nejvhodnější (Gemini C18, 150 x 4,6 mm; 5 m), na které byla provedena stanovení vitaminu C v různých odrůdách plodů kdouloně a rakytníku. Byly také zkoumány různé postupy úpravy vzorků pro analýzu a 2 různé separační systémy – systém s kyselinou šťavelovou a systém s fosfátovým pufrem a methanolem jako mobilní fází. Vitamin C byl stanovován jako kyselina askorbová.
|
|
Vlastnosti a využití rakytníkového oleje
Trávníčková, Eva ; Kučerík, Jiří (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Práce pojednává o rakytníku řešetlákovém (Hippophae rhamnoides) a o vlastnostech a využití rakytníkového oleje. Rakytníkový olej obsahuje řadu významných látek, např. vitamin E, vitamin A, karotenoidy, flavonoidy, steroly, esenciální nenasycené mastné kyseliny a také se využívá jako podpůrný prostředek při léčbě kardiovaskulárních onemocnění a při léčbě rakoviny. Velký význam spočívá v jeho antioxidačních vlastnostech, při topických (dermálních) aplikacích chrání pokožku před UV-zářením a předčasným stárnutím. Urychluje také hojení ran a popálenin. V této práci jsou také zmíněny termoanalytické metody – diferenční kompenzační kalorimetrie (DSC) a termogravimetrie (TG). Pomocí těchto metod byla studována termická a termo-oxidační stabilita a fyzikálně-chemické chování vzorku rakytníkového oleje. DSC metoda byla použita v režimu pomalého a rychlého chlazení vzorku v atmosféře dusíku. Tímto způsobem byla jednak zjištěna citlivost oleje na teplotní režim a také fakt, že výsledné endotermy neodpovídají teplotám tání čistých složek. Pomocí TG metody bylo zjištěno, že oproti očekávání nemá kyslík větší vliv na termo-oxidační stabilitu, degradace je způsobena především zvýšenou teplotou.
|
|
Méně tradiční rostlinné zdroje kosmetických surovin
Novotná, Petra ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím méně tradičních rostlinných zdrojů v kosmetickém průmyslu. Zaměřila se konkrétně na bez černý, rakytník řešetlákový, kdouli obecnou, růži šípkovou a kopřivu dvoudomou. Látky izolované z těchto rostlin se mohou uplatnit v nejrůznějších kosmetických prostředcích. Na toto téma byla provedena rešerše, která se zaměřuje nejprve na historii a botanickou charakteristiku těchto pěti rostlin. Dále byly probrány významné látky obsažené v těchto rostlinách a specifikovány možnosti jejich využití nejen v kosmetickém průmyslu.
|
|
Charakteristika a možnosti využití rakytníku řešetlákového
Stuchlíková, Veronika
Bakalářská práce je zaměřena na možnosti pěstování a zpracování plodů rakytníku řešetlákového, který není dodnes zcela doceněn. Je zde podán přehled o původu a rozšíření, charakteristických znacích, způsobech rozmnožování. Dále je v této práci popsána náročná sklizeň, charakteristika odrůd, chorob a škůdců. V experimentální části jsou zhodnoceny pěstitelské vlastnosti čtyř odrůd (Buchlovický 1, Hergo, Leicora, Vitamínová), které se nachází na výzkumném pracovišti Mendelea v Lednici. Následně jsou doporučeny odrůdy vhodné pro pěstování v ČR. Ze sklizených plodů byly vyrobeny konzervárenské a jiné výrobky, které byly ohodnoceny respondenty. Na základě bodového hodnocení bylo zjištěno, že nejlépe se umístil rakytníkový olej, naopak nejmenší ohlas respondentů sklidil produkt rakytník s česnekem.
|
| |