Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 27 záznamů.  začátekpředchozí18 - 27  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Přehled fenolových látek v bylinných čajích
Holčíková, Dagmar
Tématem mé bakalářské práce je Přehled fenolových látek v bylinných čajích. Nejprve jsou uvedeny druhy čajů pocházející z listů čajovníku čínského (Camellia sinensis). Poté se práce podrobněji věnuje bylinným drogám a jejich klasifikaci. U vybraných drog jsou uvedeny obsahové látky a léčebné účinky. V další části jsou popsány nejdůležitější látky obsažené v bylinných čajích, tedy minerální látky, terpeny, vitamíny, alkaloidy a nejvíce jsou charakterizovány fenolové látky. Práce se zabývá především jejich klasifikací, stručným popisem a uvádí nejznámější zástupce každé skupiny fenolových látek. Součástí práce je experiment, kdy se stanovuje obsah fenolových látek a vitamínu C v plodech rostliny rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides).
Využití méně pěstovaných ovocných druhů pro zpracování
Vincentová, Martina
Bakalářská práce je zaměřena na možnosti pěstování a zpracování plodů hlohu peřenoklaného (Crataegus pinnatifida Bunge.) a cicimku datlového (Ziziphus jujuba Mill.). Je zde popsán původ, morfologický popis, pěstování, ekologické nároky, rozmnožování, sklizeň, zdravotní účinky a potravinářské využití těchto ovocných stromů původem z Číny. Také je popsaný tomel japonský (Diospyros kaki Thunb.), hrušeň písečná (Pyrus pyrifolia (Burm.) Nak. 'Hosui'), aktinidie význačná (Actinidia arguta (Siebold & Zuccarini) Planch. ex Miq.), rakytník řešetlákový (Hippophaë rhamnoides L.) a jeřáb obecný (Sorbus aucuparia L. 'Sorbinka'). Ze sklizených plodů byly vyrobeny konzervárenské a jiné výrobky, které byly ohodnoceny při degustaci. Nejlépe hodnocené bylo želé z hlohu a aktinidie, následně marmeláda z cicimku a jeřabiny a kompot z cicimku a hlohu s alkoholem. Na základě hodnocení bylo zjištěno, že všechny produkty byly hodnoceny nadprůměrně. Tyto vysoce hodnocené produkty mají dobré senzorické vlastnosti, významné léčivé účinky a výroba je jednoduchá. Proto jsou možnosti domácí výroby velmi široké.
Růstová charakteristika souboru odrůd rakytníku řešetlákového
Špačková, Petra
Cílem bakalářské práce bylo zpracovat literární přehled týkající se původu, rozšíření druhu, nároky na prostředí a možnosti využití plodů. Jednalo se o odrůdy 'Sluníčko', 'Aromat', 'Krasavice', 'Leicora', 'Hergo', 'Polmix', 'Trofimovský', 'Vitamínová', 'Buchlovický 1', 'Buchlovický 2'. Pokus byl proveden na podzim roku 2014 na Školním zemědělském podniku v Žabčicích (ŠZP ŽABČICE). U každé odrůdy byly zjišťovány růstové znaky nadzemních partií keřů. Byla změřena výška, šířka a délka přírůstků a vypočítána kubatura keře. Všechny údaje byly zaznamenány a vyhodnoceny v programech Microsoft Excel a Statistica 12. Dále bylo posuzováno větvení, tvar keře i trnitost.
Podnikatelský plán v oblasti bio plodin
Krakovková, Lenka ; Milichovský, František (oponent) ; Bayerová, Vladimíra (vedoucí práce)
Diplomová práce je návrhem podnikatelského plánu pro založení společnosti SANDDORN s.r.o., která se bude zabývat pěstováním Rakytníku řešetlákového, zpracováváním a následným prodejem produktů z něj vyrobených. Firma hodlá vstoupit na trh se zdravou výživou, s možností specializace na výrobu biopotravin. V práci jsou vyhodnoceny předpoklady úspěchu podnikání, včetně finančního plánu, a návrhu postupných kroků pro realizaci firmy.
Stanovení vybraných nutričních faktorů v některých druzích minoritního ovoce
Juráňová, Jana ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tématem této diplomové práce je stanovení určených výživových parametrů ve vybraných druzích méně známého ovoce, konkrétně v 10 odrůdách rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.), ve 12 odrůdách dřínu obecného (Cornus mas L.) a v 6 odrůdách zimolezu kamčatského (Lonicera caerulea var. kamtschatica). V případě zimolezu kamčatského byly analyzovány úrody ze dvou po sobě následujícíh let (2011 a 2012). Teoretická část práce byla zaměřena na historické, morfologické, taxonomické a nutriční aspekty jednotlivých rostlin a potravinářské či farmaceutické využití. Značná část práce je věnována charakteristice a možnostem stanovení významných obsahových látek, jmenovitě kyselině askorbové a polyfenolickým sloučeninám, především antokyanům. Obsahem experimentální části byl popis metod a výsledky analýzy celkové sušiny, titrovatelných kyselin, celkových polyfenolů, celkových antokyanů a kyseliny askorbové v plodech vybraných odrůd výše uvedených ovocných druhů. Na základě naměřených výsledků byly jednotlivé odrůdy a druhy ovoce vzájemně porovnány a zhodnoceny.
Stanovení vitaminu C kapalinovou chromatografií v plodech jednotlivých odrůd méně známých druhů ovoce
Cetkovská, Jitka ; Vránová, Dana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Diplomová práce pojednává o stanovení vitaminu C v různých odrůdách rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides, L.) a kdouloně obecné (Cydonia oblonga, Mill.). Teoretická část se zabývá obecnými informacemi o těchto méně známých druzích ovoce, jejich zdravotně významnými látkami a použitím. Jsou zde zmíněny i různé způsoby stanovení vitaminu C s důrazem na HPLC a extrakci vitaminu C z matrice. V experimentální části byla testováním šesti kolon vybrána nejvhodnější (Gemini C18, 150 x 4,6 mm; 5 m), na které byla provedena stanovení vitaminu C v různých odrůdách plodů kdouloně a rakytníku. Byly také zkoumány různé postupy úpravy vzorků pro analýzu a 2 různé separační systémy – systém s kyselinou šťavelovou a systém s fosfátovým pufrem a methanolem jako mobilní fází. Vitamin C byl stanovován jako kyselina askorbová.
Vlastnosti a využití rakytníkového oleje
Trávníčková, Eva ; Kučerík, Jiří (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Práce pojednává o rakytníku řešetlákovém (Hippophae rhamnoides) a o vlastnostech a využití rakytníkového oleje. Rakytníkový olej obsahuje řadu významných látek, např. vitamin E, vitamin A, karotenoidy, flavonoidy, steroly, esenciální nenasycené mastné kyseliny a také se využívá jako podpůrný prostředek při léčbě kardiovaskulárních onemocnění a při léčbě rakoviny. Velký význam spočívá v jeho antioxidačních vlastnostech, při topických (dermálních) aplikacích chrání pokožku před UV-zářením a předčasným stárnutím. Urychluje také hojení ran a popálenin. V této práci jsou také zmíněny termoanalytické metody – diferenční kompenzační kalorimetrie (DSC) a termogravimetrie (TG). Pomocí těchto metod byla studována termická a termo-oxidační stabilita a fyzikálně-chemické chování vzorku rakytníkového oleje. DSC metoda byla použita v režimu pomalého a rychlého chlazení vzorku v atmosféře dusíku. Tímto způsobem byla jednak zjištěna citlivost oleje na teplotní režim a také fakt, že výsledné endotermy neodpovídají teplotám tání čistých složek. Pomocí TG metody bylo zjištěno, že oproti očekávání nemá kyslík větší vliv na termo-oxidační stabilitu, degradace je způsobena především zvýšenou teplotou.
Méně tradiční rostlinné zdroje kosmetických surovin
Novotná, Petra ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím méně tradičních rostlinných zdrojů v kosmetickém průmyslu. Zaměřila se konkrétně na bez černý, rakytník řešetlákový, kdouli obecnou, růži šípkovou a kopřivu dvoudomou. Látky izolované z těchto rostlin se mohou uplatnit v nejrůznějších kosmetických prostředcích. Na toto téma byla provedena rešerše, která se zaměřuje nejprve na historii a botanickou charakteristiku těchto pěti rostlin. Dále byly probrány významné látky obsažené v těchto rostlinách a specifikovány možnosti jejich využití nejen v kosmetickém průmyslu.
Charakteristika a možnosti využití rakytníku řešetlákového
Stuchlíková, Veronika
Bakalářská práce je zaměřena na možnosti pěstování a zpracování plodů rakytníku řešetlákového, který není dodnes zcela doceněn. Je zde podán přehled o původu a rozšíření, charakteristických znacích, způsobech rozmnožování. Dále je v této práci popsána náročná sklizeň, charakteristika odrůd, chorob a škůdců. V experimentální části jsou zhodnoceny pěstitelské vlastnosti čtyř odrůd (Buchlovický 1, Hergo, Leicora, Vitamínová), které se nachází na výzkumném pracovišti Mendelea v Lednici. Následně jsou doporučeny odrůdy vhodné pro pěstování v ČR. Ze sklizených plodů byly vyrobeny konzervárenské a jiné výrobky, které byly ohodnoceny respondenty. Na základě bodového hodnocení bylo zjištěno, že nejlépe se umístil rakytníkový olej, naopak nejmenší ohlas respondentů sklidil produkt rakytník s česnekem.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 27 záznamů.   začátekpředchozí18 - 27  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.