Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 27 záznamů.  začátekpředchozí18 - 27  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stravování pacientů s hypercholesterolémií
VALENTOVÁ, Lucie
Bakalářská práce je zaměřena na stravování pacientů, kteří trpí hypercholesterolémií. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit, jak se stravují pacienti s hypercholesterolémií a jaký účinek má změna stravovacích zvyklostí na hladinu cholesterolu. Práce je členěna na teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje základní složky potravy a cholesterol, charakteristiku onemocnění hypercholesterolémie, její rozdělení, rizikové faktory, které ovlivňují její vznik, možnosti léčby a prevenci daného onemocnění. Jsou v ní rozebírány vlivy jednotlivých složek potravy na hladinu cholesterolu a dietní opatření ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Na závěr teoretické části je popsána ateroskleróza, která je s hypercholesterolémií úzce spjata. Praktická část byla vytvořena formou kvalitativního výzkumu, pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Rozhovory byly vedeny se šesti pacienty trpícími hypercholesterolémií, kterým byla zjištěna koncentrace cholesterolu v krvi. Následně si pacienti měli zapisovat svůj jídelníček po dobu jednoho týdne. Jídelníčky jsem zadala do programu "Nutriservis Profesional", který mi pomohl je vyhodnotit, díky čemuž jsem zjistila průměrný příjem cholesterolu ve stravě pacientů. Dále jsem každému pacientovi předložila doporučení, dle kterého by se měl stravovat v následujících šesti měsících. Po uplynulé době byli pacienti vyzváni, aby šli na kontrolu hladiny cholesterolu, což mi pomohlo zjistit, vliv diety na hladinu cholesterolu. Z výsledků výzkumu je vidět, že při dodržování diety a zařazení pohybu do běžného života, se pacientům daří snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Můžeme si všimnout, že většina pacientů překračovala doporučenou denní dávku cholesterolu, která je 300 mg na den. Bakalářská práce může sloužit jako výukový materiál pro pacienty, kteří trpí hypercholesterolémií, ale také může zvýšit informovanost o problematice této choroby.
Výživa romské populace
HOMOLKOVÁ, Magdaléna
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku výživy romské populace. Práce je dělená na dvě části, část teoretickou a část praktickou. Teoretická část se zabývá diferenciací romské populace a jejích jednotlivých skupin, dále pak stravovacími návyky této minority včetně historicky daných návyků a tradičních pokrmů. V posledním úseku teoretické části je popsán zdravotní stav romské populace, a to zejména problematika nadváhy a obezity, která je s touto etnickou skupinou často spojena. Cílem praktické části práce bylo zmapovat stravovací návyky vzorku romské populace a zhodnotit jejich vliv na zdravotní stav respondentů. Pro získání informací ke stanovené problematice jsem použila metodu kvalitativního výzkumu strukturovaný rozhovor a záznamové šetření. Rozhovor jsem vedla s deseti respondenty získaných metodou sněhové koule, kterým jsem následně ze zjištěných informací stanovila hodnotu doporučeného denního příjmu energie a také jsem jim vysvětlila metodu zaznamenávání jídelníčku. Zaznamenané jídelníčky jsem poté vyhodnotila v nutričním software "Nutriservis Profesional" a reálný energetický příjem jsem porovnala s doporučeným příjem energie za den. Dále jsem hodnotila celkové rozložení makroživin a také jsem porovnávala způsob stravování s obecnými doporučeními pro racionální stravu. Tato doporučení jsou uvedena v literatuře Referenční hodnoty pro příjem živin, 2011 a dále v publikaci "Zdravá třináctka" vydané Společností pro výživu, 2006. Na problematiku výživy romské populace je třeba pohlížet komplexně a brát v potaz všechny možné faktory, které způsob stravování ovlivňují, a to především faktory socioekonomické. Základem je včasná edukace a intervence nutričního specialisty, která je v rámci řešení této problematiky klíčová.
Problematika kašovité stravy podávané v domovech pro seniory
KONOPICKÁ, Olga
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku kašovité stravy podávané v domovech pro seniory. Práce je členěna na dvě části, část teoretickou a část praktickou. Teoretická část se zabývá sociálními službami, stářím a změnami, které ovlivňují využití a přísun živin. Další kapitoly pojednávají o výživě seniorů, kritických živinách a poruchách výživy ve stáří. V posledním úseku teoretické části je definována kašovitá dieta. Cílem praktické části bakalářské práce bylo popsat problematiku kašovité stravy ve vybraných zařízeních. Pro získání informací ke stanovené problematice jsem použila metodu kvalitativního výzkumu techniku polostrukturovaného rozhovoru. Polostrukturované rozhovory byly provedeny se čtyřmi zaměstnanci domovů pro seniory. Další částí bakalářské práce bylo vyhodnocení týdenních jídelníčků u šesti klientů s kašovitou dietou. Jídelníčky byly vyhodnoceny programem ,,Nutriservis Profesional" a výsledné hodnoty byly porovnány s výživovými doporučeními pro obyvatelstvo starší 65 let. Výživová doporučení jsou uvedena v literatuře Referenční hodnoty pro příjem živin, 2011. Problematika kašovité stravy podávané v domovech pro seniory je vnímána různě a bylo by dobré se zaměřit na větší komunikaci s rodinou. Z mých výsledků vyplývá, že problém podávání kašovité stravy je komplexní a je nutné ho řešit multidisciplinárně. Intervence nutričního specialisty je v rámci řešení tohoto typu stravování klíčová. Bakalářská práce může posloužit jako výukový podklad pro studenty a odborníky, kteří mají ve své náplni práce péči o klienty, kterým je indikována dieta č. 1. Dále BP může komplexně zlepšit informovanost o problematice kašovité stravy.
Ovlivnění kvality života domácí sondovou výživou
Horáčková, Michaela ; Meisnerová, Eva (vedoucí práce) ; Ševela, Stanislav (oponent)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na výzkum vlivu domácí enterální sondové výživy na kvalitu života pacientů. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část je věnována oblasti klinické výživy, kde jsou popsány základní složky výživy a jejich rozdělení, energetický metabolismus, problematika malnutrice, její příčiny, typy, následky, screening a diagnostika. Popsán je také systém nutriční péče a nutriční tým. Dále je definována enterální výživa a její rozdělení, indikace a kontraindikace a monitoring enterální výživy, popsány jsou typy sondové výživy a příslušné přípravky. Další část se věnuje problematice a specifikům domácí sondové výživy. Poslední kapitola se zabývá kvalitou života, a to jak obecnou definicí tohoto termínu, tak kvalitou života vztaženou ke zdraví, a tím, jak jí můžeme hodnotit. Praktická část je zaměřena na zkoumání kvality života pacientů s domácí sondovou výživou. K hodnocení kvality života byl použit vstupní a výstupní standardizovaný dotazník SF-36. Dotazníkové šetření bylo provedeno mezi pacienty IV. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Výsledky jsou zaznamenány do grafů. Cílem této práce bylo po prozkoumání kvality života pacientů potvrdit předpoklad, že i přes všechny fyzické, psychické a sociální obtíže, které s sebou domácí...
Individuální nutriční intervence u pacientů s diabetem melltitem 2. typu
Bohnerová, Beáta ; Matoulek, Martin (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Cílem této práce je vyhodnotit změnu složení těla, vybraných laboratorních hodnot a krevního tlaku u pacientů s poruchou glukózové tolerance a pacientů s diabetem mellitem 2. typu, kteří se účastnili nutriční terapie na diabetologické ambulanci. Pacienti byli, dle jejich preference, rozděleni do dvou kontrolních skupin. První sledovaná skupina monitorovala svůj energetický příjem a výdej na webovém portálu www.kaloricketabulky.cz, také měla možnost být pod dohledem či komunikovat se svým nutričním terapeutem na webovém portálu www.casprozdravi.cz. Druhá kontrolní skupina monitorovala svůj energetický příjem a výdej ručně do zápisníku diabetika. Změny složení těla byly monitorovány pomocí bioelektrické impedanční váhy Tanita BC-545 N při každé konzultaci, laboratorní hodnoty byly odebrány na 1. a 5. konzultaci, krevní tlak byl měřen na 1. a 5. konzultaci. Hodnocena byla celková tělesná hmotnost, obvod pasu, procentuální zastoupení tukové tkáně v těle, lačná glykémie, HbA1c, celkový cholesterol, HDL cholesterol, LDL cholesterol, triglyceridy a krevní tlak. Výsledkem tohoto výzkumu byla redukce hmotnosti u obou skupin průměrně o 3,2 % obvodu pasu o 4,5 %, tělesného tuku o 1,7 %, glykémie o 16 %, HbA1C o 28,6 %, celkového cholesterolu o 15,1 %, HDL cholesterolu o 6,5 %, LDL cholesterolu o 23,6 %,...
Význam nutriční péče u Poruch Příjmu Potravy
Kučírková, Hana ; Arlethová, Patricie (vedoucí práce) ; Duksová, Iva (oponent)
Tato práce se zabývá nutriční terapií u poruch příjmu potravy. Zkoumá, zda má nutriční terapie nezastupitelnou roli v léčbě nebo je na jejím okraji. V teoretické části se věnuji obecným kapitolám o poruchách příjmu potravy - definice, etiologie a epidemiologie, poruchy příjmu potravy v dětském věku, zdravotní komplikace a psychické důsledky, terapie a nutriční terapie. V praktické části jsem vytvořila edukační materiál o stravování - základní doporučení ve stravování, jídelníček při podváze a přejídání. Tato část je psána srozumitelnou formou s minimem cizích slov a lékařských pojmů, proto může být využita pro širokou laickou veřejnost. Klíčová slova: Poruchy příjmu potravy, Mentální anorexie, Mentální bulimie, Přejídání, Nutriční terapie.
Zdravotně edukační výchova v nutriční terapii žen po plikaci žaludku ve věku 25 - 40 let
JIRKALOVÁ, Veronika
Cílem této práce je dokumentace vlivu nutričního terapeuta na stravování žen v reprodukčním období věku po plikaci žaludku. V teoretické části je objasněn termín morbidní obezita, jsou vyřčena hlavní diagnostická kritéria pro tento druh obezity, její rizika a v neposlední řadě jsou také vyjmenovány základní druhy vyšetření obézního pacienta. Další blok teoretické části je věnován bariatrické chirurgii, kde se seznámíme s tímto termínem nejen všeobecně, ale také konkrétně s principem plikace žaludku, indikacemi a také kontraindikacemi k tomuto výkonu. Zároveň je zde představeno bariatrické centrum v Praze OB kliniku a.s., která se v ČR jako jediná tímto výkonem zabývá. Poslední sekcí v teoretické části je nutriční terapie, kde jsou vysvětleny energetické potřeby organismu, popsána zdravá výživa a zároveň objasněna podstata léčby obezity a také to nejdůležitější, a to stravování pacientů po plikaci žaludku. Praktická část je věnována 10 ti náhodným pacientkám, které splňují kritéria 25 - 40 let, a které podstoupili plikaci žaludku. 5 z nich je vybráno do projektu "Nová šance" a jsou podrobně sledovány a vedeny režimem po plikaci žaludku. Zbylých 5 prochází standardním pooperačním režimem. 5 ti vybraným klientkám se dělá jídelníček od nutričního terapeuta a jsou v pravidelných intervalech zvány na návštěvy, kde se konzultuje stravování, pitný režim a také případné problémy, které vznikají v průběhu léčby. Pomocí tabulek a grafů je zde znázorněn průběh v redukci hmotnosti a zároveň se zde porovnávají změny před a po operaci, zejména v oblasti důležité pro nutričního terapeuta.
Podíl sestry na nutriční terapii u nezralých novorozenců v intenzivní péči
KRČMOVÁ, Pavla
Práce je zaměřená na oblast výživy nezralého novorozence na intenzivní péči z pohledu ošetřovatelských činností. Při jejich provádění se sestra setkává s obtížemi, které vyplývají z nezralostních stavů, jako je nedostatečné sání, špatná koordinace sání a polykání, vstupuje do interakce s rodičem, který narození milovaného dítěte prožívá plný obav o život a následně budoucnost svého potomka. Přirozená výživa, a to nejlépe mateřským mlékem, je i při značném rozvoji počátečních formulí, nenahraditelná. Proto je třeba do tohoto týmu přizvat i matku dítěte, která je v oblasti výživy novorozence nepostradatelná. Výživu nelze zajistit pouze enterálně, zajišťuje se i cestou parenterální. Zajištění a hodnocení výživy novorozence, její optimalizace, je výsledkem činností celého zdravotnického týmu, tedy i sestry. Teoretická část práce obsahuje zjištěné poznatky o nutriční terapii nezralého novorozence. Zaobírá se jak parenterální, tak enterální výživou, jejím složením a technikami podání. V empirické části jsou zaznamenané a vyhodnocené výsledky výzkumného šetření, které vedly k odpovědím na výzkumné otázky související s podílem sestry na nutriční terapii nezralého novorozence, vlivem permanentní nazogastrické sondy na dýchání a zahlenění novorozence v nose a v neposlední řadě s informovaností matek nezralých novorozenců o jejich výživě. V závěru práce jsou navržená opatření vyplývající z výsledků výzkumu a stanoveno doporučení pro další šetření. K výstupům patří i vypracovaná brožura Výživa nedonošeného miminka určená pro distribuci matkám na neonatologických a perinatologických odděleních a Pracovní doporučení pro zavedení gastrické sondy. Je nutné říci, že vychází z již předložených pracovních postupů. Bylo rozšířené o doporučení volby místa zavedení s ohledem na další záměr způsobu podávání enterální výživy.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 27 záznamů.   začátekpředchozí18 - 27  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.