Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 16,290 záznamů.  začátekpředchozí16281 - 16290  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.66 vteřin. 

Analýza spotřeby biopotravin v ČR
Zigmundová, Veronika
V bakalářské práci je definováno ekologické zemědělství včetně jeho produktů a nastíněn jeho současný stav v České republice a ve světě. Navazuje analýza spotřeby biopotravin, na kterou je tato práce zaměřena. Je uvedena současná situace na trhu s biopotravinami ve světě a v České republice, jsou srovnány jednotlivé kontinenty a země z pohledu výše spotřeby a postavení biopotravin na trhu. Dále jsou stručně popsány distribuční cesty využívané k prodeji biopotravin. Vlastní práce obsahuje návrhy marketingových akcí, které by mohly přispět ke zvýšení zájmu spotřebitelů o biopotraviny, a tím k navýšení objemu prodeje. Účinnost navržených akcí byla ověřena dotazníkovým šetřením a výsledky průzkumu vyhodnoceny.

Analýza ekologického zemědělství v Jihomoravském kraji
Balíková, Petra
Hlavním tématem diplomové práce je charakteristika ekologického zemědělství. V jednotlivých kapitolách práce je popsáno ekologické zemědělství, jeho vznik a důvody vzniku, jaké jsou jeho hlavní principy a cíle. Je zde uvedena také legislativa týkající se ekologického zemědělství v České republice a v Evropské unii. V další části práce jsou popsány produkty ekologického zemědělství, biopotraviny, jejich značení a charakteristika. Poslední část práce je zaměřena na přírodní podmínky pro zemědělství v Jihomoravském kraji a na stav ekologického zemědělství v České republice a v jednotlivých okresech Jihomoravského kraje.

Klimatické změny a výzvy rozvojových zemí s cílem směřujícím na Sahel
Nohelová, Kateřina
Cílem práce je analyzovat vývoj klimatických změn v oblasti pásu Sahel Sub-Saharské Afriky. Práce je zaměřena na západní část Afriky zahrnující Mali, Niger, Mauritánii, Senegal a Čad. Úkolem je použít dva kompozitní indikátory, které budou následně vyhodnoceny v tabulce a grafické podobě v pětiletém časovém úseku, které nám znázorní ekonomickou a environmentální situaci v regionu. Dále bude zhodnocen vliv klimatických změn na zemědělskou půdu, její proměnu a výtěžnost z pohledu potravinové bezpečnosti. Výsledky získané z teoretické a analytické části budou určovat možné návrhy a doporučení pro lepší opatření pro omezení vlivu klimatických změn na vybrané státy Sahelu.

Applying System Dynamics and Agent-based Modelling in Archaeological Simulation
Olševičová, K. ; Danielisová, Alžběta
We apply the social simulation to the cultural milieu of the late Iron Age in Central Europe and its economic strategies, especially on the subsistence and the carrying capacity of the settlement agglomeration in relation to the daily economic needs of its inhabitants. By means of the computational models of the economics of the particular central settlement (Staré Hradisko oppidum) and its hinterland we aim to verify hypotheses about the economic sustainability in case self-supplying is applied. To achieve this, the agent-based modelling, cellular automata approach and system dynamics modelling are used. In the paper we present four alternative scenarios of population dynamics (baseline and three versions of depopulation) and four alternative scenarios of food production and agricultural practices (baseline and three types of external events). The set of models for all scenarios was implemented in NetLogo and Stella. Outputs of the models are subject of interests of archaeologists and according to their feedback the models will be refined and extended.

Pěstování přadných rostlin v ČR
ŠÍMOVÁ, Barbora
Tato bakalářská práce se zabývá pěstováním a využitím přadných rostlin v ČR, které jsou úzce spojeny s kulturní historií lidstva a zemědělstvím. Mají široké uplatnění v textilním a automobilovém průmyslu, ve stavebnictví, potravinářství nebo kosmetice. Jejich hlavní výhodou je naprosto ekologické a bezodpadové využití. V důsledku snižování dotačních podpor a importu levných, převážně asijských, textilních výrobků dochází k poklesu osevních ploch a propadu produkce lnu přadného a konopí setého. Pěstování těchto rostlin v ČR pokleslo až na hranici ztrátovosti.

Vývoj a význam ekologického zemědělství v Jihomoravském kraji
Klenková, Tereza
Cílem je vyhodnotit vývoj a význam ekologického zemědělství a biopotravin v Jihomoravském kraji. Zjištěná data pak porovnat s ostatními kraji ČR, popřípadě s celou ČR. Jihomoravský kraj vzhledem ke své poloze patří k oblastem s nízkým zastoupením ekologických ploch, od roku 2008 zde jsou ale absolutně největší plochy orné půdy a trvalých kultur (nachází se zde více jak 95 % z celkové rozlohy vinic), naopak nejmenší plochy trvalých travních porostů. Pěstuje se zde až 85 % veškeré ekologicky pěstované zeleniny v ČR. V živočišné výrobě dominuje chov ovcí, následovaný chovem skotu. Typické pro Jihomoravský kraj jsou vinohrady a vinařství, proto i nedílnou součástí je zhodnocení produkce vína, především tedy bio vína v tomto kraji.

Využití regionálních potraviny k podpoře pěstování místních plodin
Špačková, Vendula
Diplomová práce se zabývá projektem "Regionální potravina" v ČR. V teoretické části diplomové práce je popsáno zemědělství ČR, značení potravin a zemědělských produktů v ČR a značka Regionální potravina, její principy a cíle. Dále pak prospěšnost Regionální potraviny, její perspektivy a možnosti v ČR. V praktické části je vyhodnocen průzkum na základě písemných standardizovaných dotazníků. Na dotazník odpovědělo 388 respondentů.

Příspěvek permakultury k udržitelnému způsobu života
GAJDUŠKOVÁ, Alena
Vztah člověka k hmotnému světu je určujícím a výchozím vztahem při zkoumání vývoje trvale udržitelného rozvoje.Lidé se intenzivně problematikou životního prostředí zabývají od šedesátých let minulého století, neboť v té době se začaly projevovat závažné změny životního prostředí. Jedním z alternativních konceptů je i permakultura, která původně vznikla jako systém zemědělské produkce, později zahrnula i další aspekty života -kulturní, ekonomický a sociální.Tato práce se skládá z několika částí: v první jsem vyhodnotila a shrnula návrh jedlé zahrady navržené v bakalářské práci z roku 2011, v další jsem na vybraných plodinách aplikovala doporučované permakulturní postupy pěstování a zhodnotila klady i zápory jednotlivých postupů. V poslední části jsem podle tradičních technologických postupů zpracovala vybrané základní druhy potravin.

Kritické hodnocení potenciálu bílkovin sklizňových produktů vybraných plodin z hlediska jejich uplatnění v potravinářských a biotechnologických aplikacích
BUCKOVÁ, Pavlína
Diplomová práce se zabývá rostlinnými bílkovinami. Literární přehled pojednává o vlastnostech majoritních bílkovin u vybraných zemědělských plodin (pšenice, ječmen, oves, kukuřice, hrách, sója, řepka, brambor, topinambur) a jejich využití v potravinářství, dietách, biotechnologiích a dalších odvětvích. Součástí diplomové práce bylo také hodnocení potenciálu produkce bílkovin u jmenovaných plodin na základě literárně a statisticky dostupných dat. Data jsou utříděna do tabulek a grafů.

Výukový program Obecná botanika na školní zahradě
KOVÁŘÍK, Jindřich
Diplomová práce navrhuje výukový program obecná botanika na školní zahradě. Na základě literárního rozboru Rámcových vzdělávacích programů, Školních vzdělávacích plánů, středoškolských učebnic biologie, posouzení a zhodnocení školní zahrady Střední zemědělské a potravinářské školy, Klatovy vytváří sérii více než 85 otázek a úkolů a doplňkové pracovní listy pro žáky, sestavené přímo pro vzdělávací činnosti v zahradě. Využita je nejčastěji metoda přímého studia přírody. Ověření výukového programu v praxi proběhlo v letech 2010 až 2012 se žáky výše uvedené střední školy.