Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 23 záznamů.  začátekpředchozí14 - 23  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Historie, zhodnocení současného stavu a perspektivy rozvoje pěstování révy vinné u benediktinského řádu
Bártová, Zuzana ; Lampíř, Lubomír (vedoucí práce)
Předmětem této bakalářské práce je na základě analýzy dokumentů zhodnotit vývoj, současný stav a perspektivu rozvoje pěstování vinné révy u benediktinského řádu. První část práce je věnována historii a principům řehole svatého Benedikta dle motta Ora et labora, česky Modli se a pracuj, spolu se základním rozdělením společenstva a jeho duchovním řádem. Následuje kapitola zaměřená na vývoj klášterního vinařství u nás i v zahraničí s tím, že se problematika dotýká rovněž cisterciáků a jejich vinařství v oblasti Žernosek. Součástí daného tématu jsou také okolnosti rozšíření vinné révy na území Čech a Moravy a s tím související přizpůsobení odrůdové náplně na tuzemských vinicích. Poslední část se věnuje vzniku a historii vybraných benediktinských klášterů s důrazem na jejich viniční hospodaření, přičemž zároveň poskytuje pohled na dřívější i aktuální situaci vinařství benediktinského řádu u nás.
Vývoj zahraničního obchodu s vínem v České republice
Urbánková, Kristýna ; Regnerová, Olga (vedoucí práce) ; Zdeněk, Zdeněk (oponent)
Diplomová práce na téma Vývoj zahraničního obchodu s vínem v České republice analyzuje vývoj zahraničního obchodu s vínem v ČR konkrétně od roku 2005 po současnost. Tato diplomová práce se skládá ze dvou částí. První, teoretická část, je zpracována na základě sekundárních zdrojů a věnuje se charakteristice vína, historii a vývoji vinařství. Poskytuje informace o významných vinařských oblastech, kterými jsou Čechy a Morava, o klasifikaci a členění vín i významných vinařských organizacích. Dále je tato část orientována na kompletní informace o zahraničním obchodu s vínem. Praktická část je zaměřena na analýzu vývoje zahraničního obchodu s vínem od vstupu České republiky do Evropské unie po současnost, přičemž každý rok je důkladně popsán. Tato část práce se také zabývá spotřebou vína v ČR a v neposlední řadě je zde vyobrazen krátký výhled do budoucnosti. Zjištěné skutečnosti jsou detailně popsány a shrnuty do přehledných tabulek a grafů. Závěr práce je zaměřen na celkové shrnutí a zhodnocení zjištěných výsledků.
Zhodnocení rakouského a českého vinařství
Čuba, Dominik ; Regnerová, Olga (vedoucí práce) ; Zdeněk, Zdeněk (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením rakouského a českého vinařství. Kromě analýz, ze kterých jsou vyvozeny číselné výsledky, se zaměřuje na hlubší zkoumání kultur a historie obou zemí, které ovlivňují jak vinařství, tak mezinárodní obchod s vínem včetně jeho spotřeby. Práce je rozdělena do dvou částí. První část popisuje historii vinařství, rozdělení vína, důležitá názvosloví a ekonomické pojmy nezbytné k pochopení dané problematiky. Veškeré informace vychází z literatury a internetových zdrojů. Druhá část je praktická, zde dochází za pomoci teoretické části a zjištěných skutečností k popsání důležitých faktů. V této částí diplomové práce je provedena analýza a následná syntéza exportu a importu. Na základě všech předešlých části je v závěru provedeno zhodnocení, které poskytuje komplexní pohled na obě země.
Rozvoj vinařství v České republice
Krsková, Lucie ; Malý, Michal (vedoucí práce) ; Tereza, Tereza (oponent)
Diplomová práce se zabývá rozvojem vinařství v České republice. Je provedena analýza současné situace na vinařském trhu, na kterou navazují návrhy pozitivního vývoje v budoucnu. Teoretická část rozebírá vinařství a vinohradnictví na území České republiky nejprve z pohledu historického a poté v současném kontextu především z hlediska právních předpisů upravujících sektor vinařství. Uvedeny jsou vinařské oblasti a regiony, třídění vína a Vína originální certifikace. Praktická část je zaměřena na navržení opatření pro rozvoj vinařského sektoru. Nejprve je rozebrán vývoj vinařství a vinohradnictví od roku 1996 do roku 2015 pomocí časových řad. Dále jsou vyhodnoceny poskytované státní a evropské podpory pro sektor vinařství, které byly vypláceny v letech 1996 až 2015 v České republice. K současným právním změnám je shrnuta novela vinařského zákona. Pomocí dotazníkového šetření a rozhovorů jsou zjišťovány názory odborné i neodborné veřejnosti na české a moravské vinařství. Výsledky dotazníku jsou vyhodnoceny ve statistickém programu pomocí korelační analýzy. Navrhovaná výsledná koncepce je zaměřena na výrobu vína a pěstování vinné révy. Výroba vína je navržena mezi živnosti řemeslné s nutností odbornosti. Pro pěstitelé vinné révy s malou viniční plochou je navrženo seskupení do vinařských družstev kvůli dosažení vyšší rentability.
Kritická místa pěstování vinné révy v ekologickém zemědělství.
Volfová, Kateřina ; Kuchtová, Perla (vedoucí práce) ; Jadrná, Petra (oponent)
Světově nejrozšířenější produkční systém konvenční, je jednosměrně zaměřen na maximálně dosažitelný výnos z jednotky plochy. Takový systém není dlouhodobě udržitelný a nese s sebou řadu negativ. Jako odpověď na problémy, které souvisí s konvenční produkcí, vznikly nové produkční systémy (ekologický, integrovaný, biodynamický). Ekologický produkční systém pronikl téměř do všech odvětví zemědělství a pěstování vinné révy není výjimkou. Cílem práce bylo zpracovat studii o kritických bodech ekologické produkce vinné révy, v kontextu závazných principů a legislativních limitů ekologického zemědělství s důrazem na procesní kvalitu. Popsali jsme jednotlivá kritická místa produkce a jejich možné řešení v různých produkčních systémech. Podle všech ukazatelů je ekologická produkce vinné révy velmi stabilní a udržitelný systém, při kterém se příliš nezasahuje do přirozeného koloběhu, přitom je schopen produkovat kvalitní hrozny a z nich kvalitní a bezpečné produkty. Kritické body této produkce nejsou natolik závažné, aby je pěstitel nebyl schopen účinně řešit. Pěstování vinné révy konvenčním způsobem je velmi nešetrný způsob a většina pěstitelů přešla do produkce integrované, která je šetrnější a ve vinohradnictví proveditelná. Produkce ekologická je jen dalším krokem k udržitelnému systému zemědělství v ČR a ke změně smýšlení o přírodních zdrojích.
Srovnání obsahu anthokyanových barviv ve vybraných odrůdách bezu černého a vinných hroznů
Becková, Eliška ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Náplní této diplomové práce je srovnání obsahu anthokyanových barviv v různých odrůdách šlechtěného bezu černého (Sambucus nigra L.). Dále byl studován vztah mezi obsahem anthokyanových barviv ve vybraných vzorcích modrých odrůd hroznů (Vitis vinifera L.) a poloze trati, kde byly hrozny vypěstovány. Teoretická část práce charakterizuje plody černého bezu a vinné hrozny po stránce botanické, chemické a po stránce jejich využití v potravinářském průmyslu. Dominantní částí této kapitoly je popis anthokyanových barviv a možnosti jejich stanovení v černém bezu a vinných hroznech. Důraz je při tom kladen na metody pH-diferenciální a vysokoúčinnou kapalinovou chromatografii. Experimenty jsou rozděleny na dvě části. Cílem první experimentální části je porovnání celkového obsahu anthokyanů v patnácti odrůdách černého bezu. Z provedených analýz vyplývá, že z hlediska obsahu anthokyanů jsou pro pěstování černého bezu na území České republiky nejvhodnější odrůdy Mammut, Samyl, Reise aus Vossloch a Haschberg. Druhá experimentální část uvádí přehled celkového obsahu anthokyanů v devíti modrých odrůdách vinné révy pěstovaných v mikulovské oblasti. Aplikovanými metodami stanovení byly stejně jako v první části HPLC a pH-diferenciální. Nejvyšší obsah barviv byl nalezen v odrůdách Alibernet a Neronet. Současná studie zaměřující se na vhodnost polohy viniční tratě poukázala na jižní až jihovýchodní orientaci výsadby. Závěrem experimentální části bylo provedeno srovnání obou metod stanovení. Metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie poskytovala velmi přesné výsledky oproti méně náročné pH-diferenciální metodě stanovení. Tuto lze doporučit pouze pro orientační stanovení obsahu anthokyanů v reálných vzorcích.
Úprava krmné dávky pro nosnice za účelem zlepšení pevnosti a tvrdosti skořápek vajec.
HEINDL, Jakub
Tato diplomová práce rozšiřuje problematiku bakalářské práce na téma "Problematika chovu nosnic z pohledu zavádění obohacených klecí" o poznatky související s oblastí krmných směsí a jejich vlivu na výslednou produkci. V teoretické části práce jsou rozebrány základní teoretické pojmy související s touto oblastí, s důrazem vytvořit ucelený přehled o skladbě a kvalitě vajec, základních složek v krmných směsích, kvalitativních vlastnostech bobulí vinné révy - jakožto námi upraveného aditiva - a v neposlední řadě je zpracován aktuální přehled o stavu velkokapacitních chovatelů v ČR. Praktická část práce si klade za cíl ověřit vliv námi navrženého krmiva s aditivem, v podobě drcených jader vinné révy, na pevnost skořápky vajec u homogenních vzorků chovů prostřednictvím námi navrženého měřicího přístroje. Následně je provedeno statistické zhodnocení naměřených výsledků a závěrem je úvaha rozšířena o ekonomické zhodnocení nákladové a ziskové stránky pro případ implementace navržené krmné směsi do praxe, s cílem vyčíslit rozdíl oproti běžně užívané krmné směsi.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 23 záznamů.   začátekpředchozí14 - 23  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.