Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 718 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.17 vteřin. 

Berkeley's metaphysics and epistemology between common sense and science
Tomeček, Marek ; Moural, Josef (vedoucí práce) ; Hill, James (oponent) ; Berman, David (oponent)
Cílem práce je vstřícná interpretace Berkeleyho imaterialismu, která nevychází z předpokladu, že celý systém je v zásadním smyslu chybný. Čtení základních textů odkrývá nové sémantické vztahy mezi důležitými filozofickými pojmy v imaterialismu. Tradiční interpretace vnímá rozpor imaterialismu a common sense (zdravý rozum), přestože Berkeley věnuje celou jednu knihu vysvětlování své pozice v tomto směru. Tvrdí, že jeho systém je bližší common sense než materialismus, protože nepřekrucuje významy klíčových slov "vědět", "jistý" a "skutečný". Zároveň poukazuje na nesmyslnost slov "vnější předmět", "absolutní existence" atd., čímž zamítá už samotný sémantický rámec, ve kterém se odehrává tradiční diskuse o realismu, idealismu, fenomenalismu a solipsismu. Berkeleyho vlastní definice předmětu vnímání se primárně nachází v jeho vědecké teorii vidění, ze které je zobecněna na metafyzickou úroveň. A jelikož jeho optický program se v podstatě skládá z psychologie vidění, je i jeho metafyzické ukotvení omezeno na spojování idejí jakožto psychologických entit, které jsou privátní každému vnímajícímu, z nichž tento konstruuje předměty vnímání. Pokud jsou ale věci pouhými soubory idejí a ideje závisejí na vnímající mysli co do své existence, co se s věcmi stane, když ideje nejsou v mysli, když nejsou vnímány? Ortodoxní...

Vliv odlišných komunikačních schopností na výkon žáka ve škole
BÖHMOVÁ, Ivana
Práce pojednává o odlišných komunikačních schopnostech u dětí na ZŠ. Stěžejní jsou pojmy narušená komunikační schopnost (NKS) a omezená komunikační schopnost (OKS). Teoretická východiska mapují komunikaci z různých úhlů pohledu, tedy to, jak s pojmem komunikace pracují jednotlivé vědní obory (sociologie, lingvistika, pedagogika a logopedie), jež se úzce dotýkají samotné problematiky odlišných komunikačních schopností. Teoreticky jsou dále vymezeny i pojmy NKS a OKS. Závěr teoretické části patří charakteristice rámcového vzdělávacího programu, jakožto základního pilíře českého školství, a s ním spojenými cíli vzdělávání v podobě naplňování klíčových kompetencí ve vztahu k integraci žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (konkrétně žáků s NKS či OKS) do hlavního vzdělávacího proudu. V rámci praktické části se pracuje s metodou dotazníkového šetření, kde se zkoumají odlišné komunikační schopnosti z pohledu pedagogů na ZŠ. Cílem je postihnout vztah učitele k žákům s NKS a OKS, tedy to, jak jsou žáci s odlišnými schopnostmi vnímáni pedagogy, jaké jazykové a řečové (komunikační) problémy se u žáků vyskytují a zda tyto nedostatky mají vliv na žákův školní výkon.

Scalable Decision Making: Uncertainty, Imperfection, Deliberation, European Conference on Machine Learning and Principles and Practice of Knowledge Discovery in Databases (ECML/PKDD 2013)
Guy, Tatiana Valentine ; Kárný, Miroslav
Machine learning (ML) and knowledge discovery both use and serve to decision making (DM), which has to cope with uncertainty, incomplete knowledge, problem and data complexity and imperfection (limited cognitive and evaluating capabilities) of the involved heterogeneous multiple participants (aka agents, decision makers, components, controllers, classifiers, etc.). Contemporary DM deals with complex systems characterised by heterogeneous components and their goal-motivated dynamic interactions. The individual participants are selfish, i.e. follow their individual goals. There is no well-justified way to influence or describe the resulting collective behaviour of such a system via a well-proved combination of the selfish components. Economic and natural sciences describe concepts governing the functioning of systems of selfish participants as well as ways influencing their behaviour. However, the majority of solutions rely on the human moderator/manager controlling such a system.

Just-war theory. Its origin and evolution in history
Daniška, Jaroslav ; Kučera, Rudolf (vedoucí práce) ; Müller, Ivan (oponent)
Keď som si před viac ako siedmymi rokmi tému spravodlivej vojny vybral ako tému diplomovéj práce, nemohol som tušit o búrlivých diskusiách, zlomových dějinných udalostiach, ktoré začali po 11. septembri 2001. V médiách po celom svete sa náhle neriešila len otázka vojny, ale tiež otázky jej morálnej přípustnosti, hovořilo a písalo sa o kritériách spravodlivej vojny či dokonca otázke přípustnosti preventívnej vojny. Stará klasická teória tak náhle po celom svete zažila nečakanú renesanciu a nárast mediálnej, ale aj odbornej pozornosti. Napriek tomu som sa v spracovaní témy úmyselne vyhýbal publicistike a súčasnosti a rozhodol som sa zamerat na teóriu spravodlivej vojny výlučné v jej klasickéj podobě. Mojím póvodným úmyslom bolo analyzovat a zhodnotit primárné pramene, z ktorých sa teória zrodila. Už vopred však musím konštatovat, že nie celkom sa mi to podařilo. Zatial' čo práce Augustina z Hippo alebo Tomáša Akvinského, či texty Starého a Nového zákona biblie a Koránu mi k dispozícii boli, a teda som vznik rozvoj teorie spravodlivej vojny mohol sledovat priamo analýzou týchto textov, iné texty sa mi získat nepodařilo, a preto som sa musel uspokojit s niektorými titulmi sekundárnej literatúry, respektive takou rekonštrukciou historických událostí a faktov, ktorá mi umožnila sledovat vývoj tradicie...

Příprava monoklonálních protilátek proti antigenům borelie
ŠVEJDOVÁ, Veronika
Ve své bakalářské práci se zaměřuji na přípravu monoklonálních protilátek proti antigenům borelie. V teoretické části bakalářské práce popisuji druhy rodu Borrelia a protilátky. V úvodu práce je pojednáno o historii objevu spirochéty způsobující onemocnění lymeská borelióza, dále o vektorech tohoto onemocnění a rozdělení borelií podle geografického výskytu. Následuje taxonomické zařazení a popis bakterie, který je zaměřený na bičíky, uspořádání genetického materiálu a na vnější povrchové antigeny důležité pro tyto bakterie. V další části popisuji vztah borelie, vektora a hostitele a průběh imunitní odpovědi při onemocnění. Podrobněji jsou popsány kožní příznaky onemocnění lymeská borelióza a pár slov o relabující horečce. Tato kapitola je zakončena popsáním laboratorní diagnostiky původce lymeské boreliózy Borrelia burgdorferi. Dále se zaměřuji na vznik protilátek přirozenou cestou a na přípravu monoklonálních protilátek hybridomovou technologií. Stručně popisuji jejich rozdělení a využití. Praktická část bakalářské práce byla uskutečněna v laboratořích Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Zde jsem pomocí hybridomové technologie fúzí spojila myelomovou buňku se splenocytem imunizované myši za vzniku hybridomu. Tyto hybridomy jsem následně klonovala a kultivovala v mediu, které jsem testovala metodou ELISA na výskyt protilátek. Hybridomy s vysokou produktivitou byly zálohovány zmrazením v tekutém dusíku. Monoklonální protilátky jsem přečistila, zkoncentrovala a otestovala jejich titr.

New electrochemical methods for determination of nitro and oxo derivatives of fluorene
Vyskočil, Vlastimil
UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Přírodovědecká fakulta Katedra analytické chemie Autor: Mgr. Vlastimil Vyskočil, Ph.D. Název práce: Nové elektrochemické metody pro stanovení nitro- a oxoderivátů fluorenu Rok: 2010 Abstrakt rigorózní práce Tato rigorózní práce představuje příspěvek k vývoji nových elektroanalytických (polarografických a voltametrických) metod pro citlivé stanovení genotoxických environmentálních polutantů - nitro- a oxoderivátů fluorenu, jmenovitě 2-nitrofluorenu, 2,7-dinitrofluorenu, 9-fluorenonu, 2-nitro-9-fluorenonu a 2,7-dinitro-9-fluorenonu. Experimentální práce byla zaměřena na použití nových přístupů v detekci studovaných látek. Byla rovněž zkoumána interakce dvoušroubovicové DNA s 2-nitrofluorenem a s 2,7-dinitrofluorenem na nově vyvinutém voltametrickém biosenzoru (DNA modifikovaná sítotisková uhlíková pastová elektroda; DNA/SPCPE) a bylo pozorováno poškození DNA za podmínek přímé interakce DNA s analytem, za laboratorní teploty, a poškození bází DNA za podmínek elektrogenerování nestabilních nitroradikálů s krátkou dobou života při teplotě lidského těla. Získané výsledky lze shrnout následovně: ● Moderní polarografické a voltametrické metody na rtuťových elektrodách, vyvinuté pro stanovení stopových množství 9-fluorenonu a 2,7-dinitro-9-fluorenonu v koncentračních rozmezích 2×10-8 až...

Systém HACCP pro výrobu jemného pečiva
KOVAŘÍK, Luděk
Hlavním cílem této práce je zhodnocení současného stavu analýzy rizik a systému kritických bodů HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) v potravinářské provozovně, ve společnosti PETA Bohemia spol. s r.o. Na základě zjištěných poznatků je navržen nový optimální systém HACCP založený na vědeckých podkladech, který systematicky identifikuje specifická rizika a opatření pro jejich kontrolu k zajištění bezpečnosti potravin. Vytvořit systém kritických bodů má provozovatel potravinářského podniku stanoven Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin, v bodě 1 článku 5 {\clqq}Analýza rizika a kritické kontrolní body`` kapitoly II tohoto nařízení: {\clqq}Provozovatelé potravinářských podniků vytvoří a zavedou jeden nebo více stálých postupů založených na zásadách HACCP a postupují podle nich``. V úvodní části je provedena stručná literární rešerše o vývoji metod řízení a kontrole jakosti potravinářských výrobků pomocí systému HACCP. Tyto systémy jsou obecně považovány za užitečný nástroj pro provozovatele potravinářských podniků, sloužící ke kontrole rizika, které se může v potravinách vyskytnout. Vycházejí z vědy a jsou systematické, z důvodu zajištění bezpečnosti potravin identifikují specifická rizika a opatření pro jejich kontrolu. Jsou nástrojem k hodnocení rizik a k nastavení kontrolních systémů, které se nespoléhají na testování konečného výrobku, ale zaměřují se především na prevenci. Všechny systémy HACCP jsou schopné přizpůsobit se změně, jako jsou pokroky ve vnější úpravě zařízení, postupy zpracování nebo technologický rozvoj. V praktické části je podrobně popsán technologický postup při výrobě pekařských výrobků, zejména pak jemného pečiva. Tato výroba je aplikována do malé pekárny společnosti Peta BOHEMIA spol. s r.o., která vznikla v městě Soběslav v roce 1991. Na základě rozhovorů a zapůjčených podkladů byl utvořen komplexní pohled na potravinářskou provozovnu a vytvořena tak představa o současné, ale i minulé situaci podniku a jeho cílech. Pomocí analýzy rizik v technologickém postupu výroby jemného pečiva byl stanoven kritický kontrolní bod, jeho znaky a hodnoty kritických mezí, vymezen systém sledování zvládnutého stavu a stanovena nápravná opatření. Takto zpracovaná příručka systému HACCP splňuje všechny náležitosti kladené na ni příslušnou legislativou. Jejím praktickým zavedením získá společnost Peta BOHEMIA kvalitní systém řízení rizik, vedoucí ve svém konečném důsledku k výrobě jakostních zdravotně nezávadných potravin. Systém zaměřený především na praktickou a odbornou znalost pracovníků spojenou se senzorickou znalostí finálních pekařských výrobků klade důraz na posilování jejich osobní odpovědnosti a porozumění dané problematice.


Využití výpočetní a experimentální laboratorní techniky při výuce přírodních věd.
STANĚK, Miroslav
Práce se zabývá problematikou využití výpočetní techniky a experimentálních laboratorních systémů při výuce přírodních věd. V práci se zabýváme rolí a funkcí tzv. interaktivní výuky a zamýšlíme se nad rysy školních experimentů. Školní experimenty jsou zde děleny dle míry individualizace žákových aktivit na demonstrační (učitelské), žákovské laboratorní práce a žákovské badatelské aktivity. Role výpočetní techniky je v každém z experimentů následující: poskytnout nástroj pro měření, vizualizaci a vyhodnocení experimentu. V případě žákovských badatelských aktivit vystupuje do popředí také úloha průvodce experimentem a jeho teoretickým a didaktickým pozadím. Výpočetní technika zde slouží jako eden z klíčových nástrojů didaktické transformace.

Optimalizace systému kontroly hygieny ve vybraném provozu - porážka a bourárna
JEŽKOVÁ, Irena
HACCP (Systém analýzy rizik a řízení kritických bodů) je vědecky založený systém řízení zdravotní nezávadnosti potravin. Tento systém identifikuje nebezpečí a rizika ve výrobě potravin a navrhuje efektivní řídící a monitorovací procesy v bodech, které jsou kritické pro zdravotní nezávadnost potravin. V případech, kdy se např. naměřené hodnoty (teplota, čas) odchylují od stanovených limitů, jsou prováděna specifická nápravná opatření. V rámci tohoto systému ochrany nezávadnosti potravin byly ve vybraném podniku stanoveny dva kritické kontrolní body (CCP), které byly stanoveny správně. Dva kontrolní body (CP) nebyly v HACCP stanoveny vůbec, proto zcela nově navrženy a v pěti případech doporučeny úpravy, z toho jednou navrhnuta změna v dodrženém čase a jednou v hrozícím nebezpečí.