Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7,614 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.57 vteřin. 

Mimokořenová aplikace mikroelementů ve výživě slunečnice roční (Heliabthus annuus L.)
Škarpa, Petr
Mikroelementy, jako esenciální prvky, sehrávají v metabolismu rostlin nezastupitelnou roli a o nutnosti jejich optimálního obsahu v rostlinách s ohledem na tvorbu produkce a její kvality není pochyb. Cílem předkládané studie bylo přispět k doplnění řady známých a objasněných funkcí mikrobiogenních živin a jejich účinků ve výživě slunečnice roční. V práci byl vysledován pozitivní vliv mimokořenové aplikace B, Zn, Mo a Se v kontrolovaných podmínkách maloparcleních polních pokusů na produkci biomasy, obsah a odběr živin porostem, výnos a hmotnost 1000 nažek, olejnatost a produkce oleje a jeho kvalitu.

Návrh na zefektivnění práce s ohledem na firemní kulturu
Veselý, Tomáš ; Veselá, Sońa (oponent) ; Pokorný, Jiří (vedoucí práce)
Bakalářská práce řeší problematiku rozvoje a udržování firemní kultury ve společnosti IVes, spol. s r.o. Práce vychází z předem stanovených hypotéz jednotlivých problémů souvisejících s firemní kulturou. Její součástí je popis činnosti společnosti. Bude proveden výzkum aktuálního stavu firemní kultury. Výsledky výzkumu budou tvořit základní kámen pro návrh opatření, která povedou ke zvýšení efektivity a kvality práce ve společnosti.

Sezónní změny makrozoobentosu Brněnské nádrže v průběhu manipulací s vodní hladinou
OPATŘIL, Jan
Na Brněnské přehradě v současnosti probíhá celá řada opatření zaměřených na celkové ozdravení prostředí s cílem především omezení výskytu sinicových vodních květů. Základním zásahem v tomto směru je snížení vodní hladiny v letech 2009-2010, kdy byla hladina snížena až o 9 m. Tímto zásahem se obnažila většina plochy dna a ve zbývajícím jezeře se zcela změnily kyslíkové poměry. Cílem mé práce je vyhodnocení změn v makrozoobentosu nádrže v reakci na tyto zásahy a opatření. Na vybraných profilech nádrže, zvolených s ohledem na stav vodní hladiny a hloubkových poměrů byly sezónně odebírány vzorky makrozoobentosu Ekmanovým drapákem. Vzorky byly odebírány na lokalitách Hráz, Střed, Litorál, Rakovec, Zouvalka, Rokle a Horní vzdutí. Paralelně se vzorkováním byly měřeny i vybrané parametry prostředí (teplota, O2 ) v epilimniu a hypolimniu. Odebrané vzorky byly promyty a zakonzervovány k pozdější determinaci a kvantifikaci v laboratoři. Veškeré odebrané vzorky makrozoobentosu jsem pro přehlednost rozdělil do tří skupin: Chironomidae, Oligochaeta a Ostatní. Výsledkem je grafické znázornění biomasy a density po lokalitách v jednotlivých rocích a jeho diskuze s abiotickými faktory.

Konfese - profese - společnost. Karel Alois Vinařický (1803-1869) a jeho doba.
BRABENCOVÁ, Marcela
Diplomová práce představuje významnou, a přece v dnešní době málo známou, osobnost katolického kněze Karla Aloise Vinařického (1803 ? 1869). Díky dosud ne příliš známým pramenům rekonstruuje jeho místo v české obrozenecké společnosti 19. století. Cílem práce je tak podat ucelený obraz jeho života na základě sociálních rolí, které ve společnosti zastával, a tím jeho osobnost představit ve zcela jiném světle, než byla představována doposud. První kapitola předkládané práce slouží k základnímu seznámení s osobností Karla Aloise Vinařického, s jeho literární tvorbou i vlastní sebereflexí. V dalších kapitolách je Vinařický představován jako milující a milovaný člen rodiny, příkladný kněz, neohrožený účastník převratných událostí roku 1848 a následně jako člen ústavodárného říšského sněmu, neúnavný pracovník na poli českého školství a člověk s křehkým zdravím. Závěrečná kapitola pak přináší pohled na to, jak se zrodila a dále vyvíjela tradice spojená se jménem Karel Alois Vinařický. Pozornost je věnována i stavu současného povědomí o jeho osobnosti s ohledem na proběhlý dotazníkový výzkum. Závěrečný přehled literatury má spolu s přílohami umožnit samostatné studium a pomoci k snazšímu pochopení líčených jevů. Tato práce je dílčím příspěvkem ke studiu společnosti 19. století a její zjištění a následné závěry mohou být použity k dalšímu vědeckému bádání v této problematice.

Realizace školní bezdrátové sítě
SYROVÁTKA, Petr
Diplomová práce se zabývá v teoretické rovině výzkumem současného stavu školské infrastruktury a požadavků na její doplnění o prvky bezdrátových technologií. Zkoumá požadavky a specifické situace, které jsou charakteristické pro školské prostředí a odlišují jej od běžných komerčních aplikací. Dále se zabývá vlivem nastupujícího trendu masového rozšíření informačních a komunikačních prostředků využívajících bezdrátové technologie na pedagogy a studenty. V praktické části práce je tvořen návrh modelového řešení pokrytí školní budovy bezdrátovou sítí. Jsou zde rozebírány nejen technické požadavky na použité komponenty, ale i rozbor dostupných technologií vyskytujících se na trhu. Práce řeší i problematiku projekce a návrhu bezdrátové sítě, měření a vlastností signálu šířeného v budovách. Vzniká tak jakýsi návod na realizaci jednoho z možných technologických řešení s ohledem na specifika školského prostředí.

Strategie učení
FOUROVÁ, Lucie
Diplomová práce se zabývá užíváním strategií učení v rámci hodin anglického jazyka. K prozkoumání míry užívání strategií učení u studentů provedu případovou studii v jedné konkrétní třídě nižšího stupně gymnázia. V teoretické části se soustředím na zhodnocení dosavadních poznatků, deskripci jednotlivých skupin strategií a snažím se posoudit význam strategií učení z hlediska současného vzdělávání. Pokusím se taktéž zohlednit roli učitele a roli studenta s ohledem na rozvoj a používání strategií učení. V praktické části se věnuji stanovení míry užívání strategií učení u jedné konkrétní třídy. K provedení případové studie použiji již existující dotazník Strategy Inventory for Language Learning (SILL), který po přeložení z anglického do českého jazyka předložím studentům k vyplnění. Získané hodnoty zpracuji a stanovím míry užívání strategií studenty. Následně pak navrhnu inspirativní soubor cvičení, která podporují rozvoj a využívání především přímých strategií.

Mládež a její morálka ve vztahu k současné společnosti
PAREISOVÁ, Lenka
Práce se zabývá morálním uvažováním mládeže. První část tvoří základní etické pojmy a dějinný přehled vývoje etického myšlení. Dále se diplomová práce vztahuje k determinantám ovlivňujícím vývoj morálního uvažování člověka včetně primární a sekundární socializace a včetně vlivu státu. Teoretickou část uzavírá kapitola o psychologických aspektech vývoje morálního úsudku, kde jsou popsány jednotlivé stupně morálního vývoje podle Lawrenze Kohlberga. Praktická část navazuje na Kohlberga průzkumem ve skupině, který je proveden s ohledem k rodinnému zázemí jedince. Kromě reakcí na Heinzovo dilema jsou zkoumány rozdíly v morálních postojích mužů a žen, mezi jedinci z venkova a města. Cílem této diplomové práce je posoudit, zda lze ze stupně morálního úsudku zkoumaných adolescentů usoudit na nějaký vztah vzhledem ke kontextu jejich zkušeností s rodinou. Průzkum ukázal několik vlivů na morální přemýšlení člověka, ale nemůže jednoznačně stanovit přesvědčivé závěry. Člověk je příliš komplikovaná bytost, jejíž morální kvalitu ukáže až praktická konkrétní situace.

Diferenciace porostů kleče v Hrubém Jeseníku z hlediska jejich působení v horské krajině a rizika, spojená s jejich odstraněním
Buček, A. ; Culek, M. ; Friedl, M. ; Kirchner, Karel ; Maděra, P. ; Pecháček, J. ; Roštínský, Pavel ; Sedláček, A. ; Šenfeldr, M. ; Špinlerová, Z. ; Štykar, J. ; Tippner, A. ; Vavříček, D.
Zpráva obsahuje soubor výzkumných studií zabývajících se vybranými vlivy porostů borovice kleče na abiotické a biotické složky přírody a možnými riziky spjatými s odstraněním jejích porostů, navrženým s ohledem na nepůvodnost tohoto rostlinného druhu v horské krajině v Hrubém Jeseníku. Je v ní řešena problematika prostorového rozsahu kleče, vztahů kleče ke geomorfologickým procesům, zejména svahovým deformacím, vlivů kleče na klima, hydrologické a nivální procesy, půdní poměry a populace smrku v ekotonu horní hranice lesa, geobiocenologické typologie vrcholových poloh Hrubého Jeseníku, mapování porostů kleče, vývoje biotopů po odstranění kleče a biomasy jejích porostů.

Napěťová analýza radiální náhrady vřetenní kosti v loketním kloubu
Hlavoň, Pavel ; Florian, Z.
Článek je zaměřen na výpočtové modelování loketního koubu s radiální náhradou proximální části vřetenní kosti. Podstatu tvoří tvorba výpočtového modelu vhodné radiální náhrady pro klinickou implantaci, která by zachovala stejnou funkci loketního spojení. Výsledky výpočtových analýz budou porovnány s fyziologickým stavem, a to s ohledem na tření v kontaktních plochách, které má významný vliv na otěr.

Studium podmínek vzniku a eliminace akrylamidu vznikajícího při tepelném zpracování potravin.
Marková, Lucie ; Jarošová, Alžběta (oponent) ; Buňka, František (oponent) ; Šimko, Peter (vedoucí práce)
Akrylamid (AA), pravděpodobný lidský karcinogen, vzniká jako nežádoucí kontaminant reakcí redukujících sacharidů s asparaginem v potravinách rostlinného původu při jejich tepelném opracování nad 120 °C. AA je nejčastěji stanovován metodami GC/MS a LC/MS MS po předchozí izolaci z matrixu v široké škále potravin. Zatížení spotřebitelů AA z potravin je podle našich zjištění vyšší u mladých lidí (1,8 – 3,8 g/kg bw/den), což odpovídá odhadům JECFA FAO/WHO z roku 2006. V zájmu ochrany zdraví vedla hodnocení zdravotních rizik k doporučení snížit tvorbu AA již v procesu zpracování potravin uplatněním dostupných opatření vyplývajících z poznání mechanizmu jeho tvorby. Hlavním cílem disertační práce bylo rozšíření znalostní databáze o možnosti eliminace AA ve vybraných druzích tepelně zpracovaných potravin. Studium bylo zaměřeno na cereální potraviny, které se významně podílí na expozici AA, zvláště pak na chléb a sladké sušenky. Veškerý obsah AA v chlebu se nachází v kůrce, která představuje 5 15 % celého chleba. Chleby připravené v domácí pekárně z chlebových směsí obsahují v kůrce přibližně 30 – 75 µg/kg, kdežto chleby z obchodní sítě 2 až 10x více, v závislosti od složení a podmínek přípravy a pečení chlebů. Pro udržení kvality chlebů z domácí pekárny po celou dobu trvanlivosti směsi byla navržena optimalizace chlebových směsí zvýšením obsahu droždí, což při dostatečně vysoké aktivitě kvasnic pozitivně působí také na redukci AA. Monitoring obsahu AA v sortimentu pečivářských výrobků ukázal vyšší obsah AA v diabetických sušenkách, které obsahují namísto sacharózy fruktózu. U tří z nich dokonce překračoval směrnou hodnotu (500 µg/kg) pro komoditu „sušenky“ o více než 1,5násobek. Pro minimální zásah do technologie jejich výroby byla navržena eliminace AA aplikací enzymu asparagináza, kdy koncentrace enzymu a vhodný způsob jeho použití v průmyslových podmínkách byl předem testován na modelových systémech. Optimalizací podmínek aplikace enzymu bylo dosaženo snížení obsahu AA v diabetických sušenkách o více jak 40 % aniž by došlo k ovlivnění organoleptických vlastností finálních výrobků. Součástí práce bylo i studium vlivu antioxidantů na vznik AA, kdy byl obsah AA v perníkách účinně snižován použitím fenyklu, anýzu, hřebíčku, vanilky či bílého pepře (o 9 – 21 %). Naopak koriandr a skořice jeho obsah výrazně zvyšovali (o 18 – 54 %). Jelikož mezi DPPH• radikál zhášející aktivitou extraktů koření a obsahem AA nebyla pozorována korelace, konečný obsah AA byl patrně ovlivněn chemickým složením koření a reaktivností jednotlivých složek v matrici. V práci zkoumané metody se jeví jako vhodné způsoby eliminace AA ve vybraných potravinách, ale jejich konkrétní použití je nutné optimalizovat s ohledem na složení potravin, jejich zpracování a použitou technologii. Odhad dopadu aplikace navržených způsobů eliminace AA na celkovou expozici ukázal, že zatížení organismu AA u studentů středních škol z České a Slovenské republiky lze snížit v průměru o 10 %. Tento pokles je krokem vpřed pro snížení možného rizika vzniku rakovinného onemocnění konzumací potravin s vysokým obsahem AA. Zároveň je významnou informací pro výrobce potravinářských produktů v uplatňování dostupných a ověřených metod eliminace AA, které by hodnoty zatížení lidského organizmu AA z potravin pomohly ještě více snížit.