Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 19 záznamů.  předchozí11 - 19  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Senzorické vlastnosti alkalicky aktivovaných struskových kompozitů při namáhání v tlaku
Míková, Maria ; Kusák, Ivo (oponent) ; Rovnaník, Pavel (vedoucí práce)
Výroba stavebních materiálů vyžaduje velké množství energie. Její spotřeba může být snížena užitím druhotných surovin. Tato diplomová práce se zabývá senzorickými vlastnostmi stavebních materiálů. Jsou prezentovány elektrické vlastnosti kompozitů a způsoby jejich měření. V experimentální části byl zkoumám vliv vodivých příměsí na senzorické vlastnosti aluminosilikátových kompozitů. Byly vytvořeny krychle na bázi alkalicky aktivované strusky s obsahem grafitového prášku, sazí, uhlíkových vláken, ocelových vláken nebo uhlíkových nanotrubic. Sledoval se průběh změny elektrického odporu při cyklickém tlakovém namáhání.
Objektivizace poruch jemné motoriky horních končetin u pacientů s vrozenými neuropatiemi
Nývltová, Marcela ; Kraus, Josef (oponent) ; Kobesová, Alena (vedoucí práce)
V diplomové práci Objektivizace poruch jemné motoriky horních končetin u pacientů s vrozenými neuropatiemi jsou v první části uvedeny stručné informace o charakteristice, klasifikaci, klinických příznacích, deformitách a testování horních končetin, rehabilitaci a léčbě choroby CMT. Praktická část práce se zabývá testováním a hodnocením síly, jemné motoriky a senzitivních funkcí horních končetin u pacientů s CMT. Pro vyšetření svalové síly byl použit svalový test a dynamometrie. Jemná motorika byla hodnocena pomocí Jebsen-Taylorova testu, Devítikolíkového testu a vyšetřením statických a dynamických úchopů. Pro hodnocení senzorických vlastností byla použita Nottinghamská škála. Pro získání údajů o tíži postižení pacientů s CMT byl použit dotazník ONDS a Kompozitní škála CMT NS. Cílem práce je porovnat svalovou sílu a funkci dominantní a nedominantní horní končetiny. Dílčím cílem práce bylo zjištění korelací mezi jednotlivými testy. Z výsledků lze konstatovat, že v důsledku CMT onemocnění dochází k oslabení svalové síly a ke zhoršení jemné motoriky více na dominantní horní končetině. To svědčí pro existenci overwork weakness (oslabení z přetížení). Pro komplexní vyšetření horních končetin je nutné vyšetřit svalovou sílu svalovým testem a dynamometrií, kvalitativní a kvantitativní funkci jemné motoriky a...
Využití bakterií mléčného kysání s protektivními účinky ve výrobě čerstvých sýrů
Mešková, Ivana
Diplomová práce je zaměřena na bakterie mléčného kysání s protektivními účinky. V práci jsou popisovány účinky protektivních kultur na čerstvé sýry a jejich vliv na senzorické vlastnosti čerstvých sýrů. Je zde rovněž zařazena kapitola o bakteriocinech, jejich vlastnostech a vlivu působení na buňky. Dále podává informace o aplikacích protektivních kultur a jejich metody využití při výrobě čerstvých sýrů. V praktické části je pozorován vliv protektivních kultur na senzorické vlastnosti. Senzoricky jsou hodnoceny sýry s protektivními kulturami a sýry bez těchto kultur. Je pozorováno prokysávání u sýrů, ve kterých se nacházejí protektivní kultury a poté je sledován stav jejich trvanlivosti oproti sýrům bez těchto kultur.
Senzorické odlišnosti odrůdových vín
Ficová, Michaela
Bakalářská práce na téma Senzorické odlišnosti odrůdových vín byla vypracována v letech 2014/2015 na Ústavu posklizňové technologie a zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Cílem bakalářské práce bylo popsat organoleptické vlastnosti vín a látky, které je způsobují. Blíže byly popsány vybrané odrůdy, a to Ryzlink rýnský, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rulandské modré a Caber-net Sauvignon. Dále byla vyhodnocena organoleptická data těchto vín popisující celkové bodové hodnocení, profil struktury a mohutnosti vín a aromatický profil vín.
Vývoj spotřeby králičího masa v ČR v letech 1995 - 2010
ŠPERLÍN, Radomír
ABSTRAKT Tato bakalářská práce se zabývá vývojem spotřeby králičího masa v České republice v letech 1995 2010. Hlavní význam chovu králíků je produkce masa, kterého seve světě se v současné době vyprodukuje 1 1,3 mil. tun. I přes své výborné nutriční vlastnosti je pouze doplňkovým druhem masa. Od roku 1995 do roku 1999 se v České republice zvyšovaly stavy králíků a od roku 2000 došlo k postupnému poklesu stavů králíků v malochovech a mírnému zvýšení stavů faremních chovů. Zároveň se snižovala produkce a spotřeba králičího masa, došlo k navyšování dovozu masa hlavně z Číny a vývozu do Německa. Spotřeba králičího masa byla v roce 1995 3,4 kg*osoba-1*rok-1 a v roce 2010 pouze 2,2 kg*osoba-1*rok-1. Naproti tomu došlo ke zvýšení spotřeby drůbežího masa ze 13,0 kg*osoba-1*rok-1 na 24,5 kg*osoba-1*rok-1, což je dáno hlavně cenou. Cena zemědělských výrobců byla v roce 1995 u králičího masa 40,87 Kč*kg-1, u drůbežího masa 22,22 Kč*kg-1. V roce 2007 byla u králičího masa 46,32 Kč*kg-1 a u drůbežího masa 20,98 Kč*kg-1.U králičího masa došlo k nárůstu ceny o cca 13 %, u drůbežího masa ke snížení ceny cca o 5 %. Cena průmyslových výrobců byla v roce 1995 u králičího masa 87,50 Kč*kg-1, u drůbežího masa 38,81 Kč*kg-1. V roce 2007 byla u králičího masa 92,00 Kč*kg-1, u drůbežího masa 39,06 Kč*kg-1.U králičího masa došlo k nárůstu ceny o cca 5 %, u drůbežího masa se držela na stejné úrovni. Nejvyšší spotřeba je u vepřového masa, kdy v roce 2010 byla 41,6 kg*osoba-1*rok-1.
Faktory ovlivňující kvalitu vepřového masa
PÖSINGEROVÁ, Kateřina
Cílem bakalářské práce bylo zpracovat faktory působící na kvalitu vepřového masa, které zahrnují výživovou hodnotu, senzorické vlastnosti masa (textura, šťavnatost, chuť a vůně), technologické vlastnosti (pH, barva, vaznost, elektrická vodivost) a vlivy, které na ni působí, jako jsou plemenná příslušnost, věk a hmotnost při porážce, pohlaví a výživa. Dále je v práci popsán transport na jatky a ustájení, i způsoby omračování a vykrvování. Dalšími faktory ovlivňujícími kvalitu masa jsou jakostní odchylky (PSE, DFD, PFN a RSE), které jsou rovněž zahrnuty.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 19 záznamů.   předchozí11 - 19  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.