Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 17 záznamů.  předchozí11 - 17  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv pohybové a nutriční a nutriční intervence na fyzickou zdatnost a QŽ jedinců v prvním roce po transplantaci ledviny
Švagrová, Klára ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Brandejský, Petr (oponent) ; Adámková, Věra (oponent)
UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU Vliv pohybové a nutriční intervence na fyzickou zdatnost a kvalitu života jedinců v prvním roce po transplantaci ledviny Abstrakt disertační práce Zpracovala: Mgr. Klára Švagrová Školitel: Prof. Ing. Václav Bunc, CSc. Školící pracoviště: Laboratoř sportovní motoriky Praha, 2012 ABSTRAKT Transplantace ledviny je nejkvalitnější metodou léčby chronického selhání ledvin, přesto přináší mnoho zdravotních komplikací. V prvním roce po transplantaci ledviny dochází vlivem samotné transplantace ke zlepšení fyzické zdatnosti i kvality života pacientů, které jsou oproti běžné populaci snížené. Toto zlepšení podporuje vhodná pohybová a nutriční intervence, bez kterých po prvním roce po transplantaci opět dochází ke zhoršení fyzické zdatnosti i kvality života pacientů. Cílem práce je ověřit pozitivní efekt dlouhodobé pohybové a nutriční intervence na zdravotně orientovanou zdatnost a úroveň kvality života podmíněné zdravím u reprezentativního vzorku jedinců v prvním roce po transplantaci ledviny. Zároveň je cílem ověřit, zda je možné realizovat takto zaměřený experiment v českých socio-kulturních podmínkách a podmínkách českého zdravotnictví. Metody: Předkládaná prospektivní randomizovaná studie je experimentem ověřujícím dva experimentální faktory. Výzkumný...
Časná pooperační péče u pacienta s levostrannou mechanickou srdeční podporou HeartMate II
Malá, Irena ; Hocková, Jana (vedoucí práce) ; Slabý, Josef (oponent)
Titul a jméno autora: Bc. Irena Malá Instituce: Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta Ústav teorie a praxe ošetřovatelství Vídeňská 800, 140 59 Praha 4 - Krč Obor: Navazující magisterské studium oboru ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči Název práce: Časná pooperační péče u pacienta s levostrannou mechanickou srdeční podporou HeartMate II Vedoucí práce: PhDr. Hocková Jana, PhD. Počet stran: 170 Počet příloh: 41 Rok obhajoby: 2013 Klíčová slova: časná pooperační péče, hypotermie, krevní transfuze, tekutinová resuscitace, perioperační kardiovaskulární dysfunkce, farmakologická podpora, mechanická srdeční podpora HeartMateII, monitorace, přístroje, srdeční arytmie, ventilační strategie, pooperační antikoagulace, kontrola glykémie, selhání ledvin, nutrice, ošetřovatelství, komplikace, rehabilitace, psychologické aspekty Výskyt srdečního selhání se podobá svými rozměry epidemii s vysokou mortalitou. Tato skutečnost, společně se stagnujícím až klesajícím počtem vhodných dárců vedla k potřebě nahradit činnost srdce jako pumpy umělým čerpadlem. Mechanické podpůrné srdeční systémy jsou sofistikované přístroje, které jsou schopné na určitou dobu podpořit nebo úplně nahradit funkci srdce jako pumpy. Klinickou indikací implantace mechanické srdeční podpory je výrazné...
Dieta po bariatrických operacích
HOSKOVCOVÁ, Klára
Bakalářská práce na téma Dieta po bariatrických operacích je zaměřena na současná doporučení k dietě krátce po operaci, především však na dietu dlouhodobou. Cíli práce je: zmapovat současné zákroky bariatrické chirurgie, popsat příčiny vzniku nutričních komplikací plynoucích ze zákroků bariatrické chirurgie a zjistit podobu a doporučení k dietě po bariatrických operacích. V teoretické části jsou zpracovány informace o obezitě a bariatrické chirurgii, dále o dietě před a po bariatrických operacích. Pro zpracování praktické části jsem využila metodu smíšeného výzkumu. Šetření probíhalo pomocí týdenního záznamu jídelníčku a polostrukturovaného rozhovoru, jímž jsem zjišťovala především vliv operace na stravovací zvyklosti respondentů a jejich životní styl. Jídelníčky respondentů byly hodnoceny dle doporučení diety po bariatrických operacích individuálně, odpovědi z rozhovoru přepsány a vyhodnoceny hromadně. Z výsledků výzkumu vyplývá, že respondenti jsou o režimu a dietě dostatečně informováni již před zákrokem, jejich dodržování se však individuálně liší. Mezi nejčastější odchylky patří neadekvátní příjem energie a živin, konzumace nevhodných potravin, rozložení porcí stravy v průběhu dne a nedostatečná pohybová aktivita. Režimová doporučení v současné době bez obtíží dodržuje šest respondentů z osmi, dva respondenti dodržují s obtížemi: jedna respondentka pro psychické obtíže a druhý respondent dosáhl zlepšení své hmotnosti a od režimu upustil, nyní řeší hmotnostní přírůstek. Všichni respondenti projevili celkovou spokojenost se zákrokem a opět by jej podstoupili. Dva respondenti uvedli zlepšení diabetu 2. typu.
Fyzická aktivita u jedinců po transplantaci ledvin
Sýsová, Alena ; Mahrová, Andrea (vedoucí práce) ; Bartůňková, Staša (oponent)
Úvod: Díky moderní medicíně se jedinci s chronickými formami onemocnění dožívají vyššího věku než dříve. V práci jsme se zabývali posledním stádiem chronického selhání ledvin, které je léčeno dialyzační léčbou nebo transplantací. Úspěšná transplantace ledviny vede ke značnému zlepšení kvality života pacientů, avšak i po transplantaci přetrvávají některé rizikové faktory, které mohou ovlivňovat zdravotní stav a fyzickou kondici jedince. Jednou z nefarmakologických možností, jak dále rizikové faktory eliminovat jsou intervenční programy pravidelné pohybové aktivity a nutriční intervence, které společně mohou opět pomoci získat či zvýšit pacientovu tělesnou kondici. Hlavním předmětem výzkumu diplomové práce bylo zhodnocení fyzické kondice a objemu pohybové aktivity čtyř skupin pacientů po transplantaci ledviny s různou intervencí, a to pomocí baterie motorických testů "Senior Fitness Test Manual". Cíl práce: Vyhodnocení vlivu pravidelné pohybové aktivity, speciální nutrice a kombinace nutrice a pohybové aktivity na fyzickou kondici pacientů po transplantaci ledviny. Metoda řešení: Výzkum této práce je součástí grantového projektu IGA MZ ČR 173 (NS-10518-3/2009). Pro naše hodnocení jsme použili skupinu 21 probandů, vybraných z řad pacientů Kliniky Nefrologie TC IKEM v Praze. Testování fyzické kondice...
Kvalita života jedinců po transplantaci ledvin a možnosti jejího ovlivnění různými formami intervence
Králová, Helena ; Mahrová, Andrea (vedoucí práce) ; Vaňous, František (oponent)
Název: Kvalita života jedinců po transplantaci ledvin a možnosti jejího ovlivnění různými formami intervence. Cíle práce: Zhodnotit aktuální kvalitu života jedinců po transplantaci ledviny. Následně vyhodnotit vliv 6 měsíční intervence řízeného pohybového programu, speciální výživy, kombinace výživy a pohybového programu a kontrolní skupiny-bez intervence na kvalitu života podmíněnou zdravím. Porovnat výsledky mezi jednotlivými skupinami a vyhodnotit nejúčinnější složku intervenčního programu na kvalitu života. Soubor a metody: Sledovali jsme smíšený soubor 21 pacientů (průměrný věk 58,4  9,34 let) po transplantaci ledviny v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze. Pacienti byli náhodně rozděleni do 4 skupin, každá skupina měla jiný z výše uvedených programů. Hodnocení kvality života probíhalo ve dvou fázích pomocí vstupních a výstupních dotazníků. Byly použity standardizované dotazníky KDQOL - SFTM (zkrácená a přizpůsobená verze). Dále byla hodnocena důležitost jednotlivých dimenzí kvality života pomocí dotazníku WHOQOL-100. Pro zpracování výsledků byla použita deskriptivní analýza, neparametrický Wilcoxonův znaménkový test a neparametrický Kruskal Wallisův test. Statistická významnost mezi dvěma měřeními byla hodnocena na hladině p ≤ 0,05. Výsledky: Po vstupním testování a...
Vliv výživy a jednotlivých potravin na migrenózní bolesti hlavy. Případová studie
LAŠTŮVKOVÁ, Zuzana
Migrénou trpí přibližně 12 % populace v České republice, přičemž až 85 % těchto pacientů uvádí, že na jejich migrénu má vliv nějaký spouštěcí faktor. V pořadí nejčastějších faktorů, které migrenózní bolesti hlavy vyvolávají, je vynechávání jídla na 3. místě, určité potraviny (např. čokoláda, zmrzlina, sýr, jižní ovoce, alkohol) jsou na 6. místě. Tato práce se zabývá vlivem výživy na migrenózní bolesti hlavy. Otázky výzkumu byly, zda má výživa jako celek vliv na migrenózní bolesti hlavy, zda mají některé potraviny větší vliv na bolesti hlavy než jiné, a zda spouštěcí faktory z odborné literatury odpovídají skutečnosti. Podle zjištěných výsledků může mít výživa vliv, a to jako spouštěcí faktor, stejně tak jednotlivé potraviny, které mají individuální význam u různých respondentů. Výsledky a údaje z odborné literatury se v některých bodech shodovaly, v některých rozcházely, pravděpodobně díky cílené eliminaci některých spouštěcích faktorů samotnými respondenty z jejich jídelníčku. Respondenti byli vyhledáváni metodou sněhové koule. Výzkum probíhal pomocí formulářů na vyplňování dat zpětně poté, co respondent dostal migrenózní záchvat, a také za pomoci formulářů pro rozhovor. Analýza dat probíhala kvantitativně i kvalitativně, data byla zapisována do programu Excel a pomocí tabulek byly vyhodnocovány četnosti spouštěcích faktorů. Výsledky ukazují, že výživa jako celek i jednotlivé potraviny hrají roli jako faktory při spouštění migrenózních záchvatů, jak udává i odborná literatura. Díky výsledkům vyvstává otázka, jaký význam má oligoantigenní (nazývaná také eliminační) dieta pro nutriční terapeuty? A jakých výsledků by se dosáhlo za jejího rozsáhlého použití? To jsou otázky přesahující rámec této práce, ale bylo by jistě zajímavé se nad nimi více zamyslet.
Nutriční screening jako součást ošetřovatelské diagnostiky u dialyzovaných pacientů
STEJSKALOVÁ, Eva
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku nutričního screeningu pacientů s chronickým selháním ledvin v terminálním stádiu, kteří se léčí pomocí hemodialýzy. Odpovídající výživa je nedílnou součástí jejich léčby, a proto je velmi důležité zvolit vhodný způsob edukace. Sestra v roli edukátorky má za úkol pacienta motivovat, pomáhat identifikovat problémy a pomoci mu zorientovat se v dané problematice. Cílem práce bylo zjistit způsoby edukace o správné výživě a význam nutričního screeningu z pohledu sester a pacientů. Data byla získána metodou kvalitativního výzkumu, pomocí dvou různých nestandardizovaných rozhovorů. První z nich byl veden se všeobecnými sestrami z dialyzačních středisek Fresenius Medical Care, s. r. o v Benešově a Nemocnice v Českých Budějovicích, a. s. Druhý typ rozhovorů proběhl s pacienty ze stejných oddělení. V další fázi šetření byla provedena analýza písemných dokumentů. Z výsledků práce vyplynulo, že výživovou edukací pacientů se zabývá polovina dotazovaných sester. Nutriční screening považuje většina sester za významný v rámci ošetřovatelské péče o pacienty. Pacienti jsou s edukačním procesem většinou spokojeni a nutriční screening vnímají pozitivně. Z analýzy písemných dokumentů se zjistilo, že polovina z dotazovaných pacientů nemá ve zdravotnické dokumentaci, kromě výsledků krevních odběrů žádný materiál, který by se vztahoval k jejich nutrici. Doporučením pro praxi by mohlo být, organizování pravidelných školení sester v oblasti výživy a komunikačních technikách, které s procesem edukace úzce souvisejí. U vedoucích pracovníků středisek je na zvážení možná spolupráce s nutričními terapeuty. Tato práce může být podkladem pro další výzkumné šetření v oblasti výživy hemodialyzovaných pacientů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 17 záznamů.   předchozí11 - 17  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.