Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 21 záznamů.  předchozí11 - 20další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti využití arbuskulární mykorhizy při rozmnožování vybraných odrůd angreštu
Střihavková, Dana
Tato diplomová práce se zabývá využitím arbuskulární mykorhizy při rozmnožování zvolených odrůd angreštu ve školkařství. Pokus byl založen v Brně na podzim roku 2018 a ukončen byl na jaře následujícího roku. Celkem se hodnotilo 60 rostlin odrůd ´Černý Neguš´, ´Karát´ a ´Rolonda´, přičemž byla polovina rostlin naočkována mykorhizními houbami a druhá polovina byla bez mykorhizy, tedy jako kontrolní rostliny. U rostlin se hodnotily následující parametry: míra kolonizace kořenů mykorhizními strukturami, obsah chlorofylu v listech, relativní velikost kořenového systému, sušina kořenového systému, teplota a vlhkost substrátu, průměr kořenového krčku a délka výhonů. Z výsledků vyplývá, že inokulace mykorhizními houbami ovlivnila pozitivně především kořenovou soustavu rostlin, což se odrazilo i na nárůstu průměru kořenového krčku. Aplikace mykorhizních hub by měla mít pozitivní účinek také na růst nadzemní části rostliny, zdravotní stav a odolnost rostlin proti suchu a patogenům.
Antioxidační aktivita vybraných druhů drobného ovoce
Křenová, Alena ; Gregor,, Tomáš (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá stanovením celkové antioxidační aktivity červených a bílých angreštů a červených, bílých a černých rybízů. V teoretické části jsou shrnuty dostupné informace o drobném ovoci, přehled přírodních a syntetických antioxidantů a souhrn použitých metod pro stanovení celkové antioxidační aktivity. Zmražené vzorky ovoce byly poskytnuty výzkumným a šlechtitelským ústavem ovocnářským Holovousy, s. r. o. v rámci projektu QI111A141 – Výzkum nových technologií v pěstování angreštu a rybízu se zaměřením na kvalitu a využití plodů (Ministerstvo zemědělství ČR). Celková antioxidační aktivita červených a bílých angreštů a rybízů byla změřena spektrofotometrickými metodami využívající volné radikály ABTS•+ a DPPH a byla vyjádřena jako ekvivalent látky Trolox. Černé rybízy byly proměřeny elektronovou paramagnetickou rezonancí s využitím volných radikálů ABTS•+ a DPPH a celková antioxidační aktivita byla vyjádřena hodnotami TEACABTS a TEACDPPH. Celkem bylo proměřeno 8 odrůd červených angreštů, 6 odrůd bílých angreštů, 12 odrůd červených rybízu, 6 odrůd bílých rybízu a 8 odrůd černých rybízů. Nejvyšší hodnoty celkové antioxidační aktivity vykazovaly odrůdy červených a bílých angreštů Alan, Karmen, Pax a Invicta a odrůdy červených a bílých rybízů Rovada, Orion a Olin. Mezi černými rybízy dosahovaly nejvyšší hodnoty celkové antioxidační aktivity odrůdy Ometa a Ruben.
Komplexní charakterizace plodů angreštu
Rodzíková, Martina ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek angreštu a jeho senzorickou analýzou se zaměřením na chutnost (flavour). V teoretické části je popsána zejména obecná charakteristika, biologické znaky a vlastnosti vybraných odrůd, léčivé účinky, účinné látky obsažené v plodech angreštu a jeho využití. Cílem praktické části bylo stanovit pomocí metody SPME-GC-FID aromaticky aktivní látky obsažené v plodech devatenácti vybraných odrůd angreštu. Celkem bylo identifikováno 45 těkavých sloučenin, z toho 17 alkoholů, 11 aldehydů, 6 ketonů, 9 esterů a 2 kyseliny. Pro lepší identifikaci byl jeden vzorek (odrůda Captivátor) podroben také analýze GC-MS s purge and trap extrakcí. Pomocí hmotnostních spekter byl jednoznačně potvrzen pentan-1-ol, hexanal, pentanal, ethylethanoát, ethylbutanoát, methylethanoát, methylbutanoát a ethanol. K celkovému hodnoceni senzorické jakosti a chutnosti plodů bylo vybráno několik odrůd, mezi nejlépe hodnocené vzorky podle posuzovatelů patří odrůdy Karmen a Remarka.
Prvková analýza různých druhů drobného ovoce
Štursa, Václav ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá prvkovou analýzou drobného ovoce rodu rybíz a rodu angrešt. Teoretická část je věnována botanickému popisu obou rodů, následně popisu nutričních vlastností jednotlivých analyzovaných prvků a končí výčtem analytických metod použitelných pro prvkovou analýzu v potravinářství a popisem přípravy. Experimetnální část se zabývá přípravou vzorků a jejich následnou analýzou pomocí spektroskopických technik. K analýze byly použity vzorky různých odrůd angreštu, černého, červeného a bílého rybízu z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích. Vzorky byly mineralizovány na mokré cestě v koncentrované HNO3 a analyzovány technikou ICP-OES. Rozdíly mezi jednotlivými odrůdami ve výsledných koncentracích analyzovaných prvků (Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, P, Zn) byly statisticky porovnány Tukeyho metodou mnohonásobného porovnávání a dosažené výsledky byly rovněž porovnány s výsledky uváděnými v dostupné literatuře.
Analýza vybraných nutričních parametrů v nových odrůdách angreštů
Nováková, Jana ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá novými odrůdami angreštu. V teoretické části je angrešt charakterizován z biologického hlediska, co do obsahu zdraví prospěšných látek a z hlediska potravinářské technologie. Dále se teoretická část věnuje hlavním zkoumaným nutričním parametrům: vitamínu C, anthokyanům a antioxidační aktivitě. V experimentální části byl změřen obsah hmotnostní sušiny a refraktometrické sušiny. Vitamín C byl měřen pomocí HPLC, anthokyany pomocí pH diferenciální metody a pro stanovení antioxidační aktivity byla zvolena metoda podle Kanedy neboli DPPH.
Základní chemická charakteristka šťáv vybraných odrůd červené srstky
Klatová, Kamila ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením vybraných chemických vlastností červenoplodých odrůd srstky angreštu. V teoretické části byly popsány základní biologické znaky angreštu, některé choroby, škůdci a vybrané červenoplodé odrůdy. Dále se práce zaměřila na účinné látky obsažené v plodech angreštu s charakteristikou jednotlivých látek a využití plodů angreštu v potravinářském průmyslu. Byl popsán princip jednotlivých metod stanovení vybraných parametrů šťáv angreštu: stanovení celkové a rozpustné sušiny, hodnoty pH, titrační kyselosti, formolového čísla a stanovení redukujících sacharidů. V experimentální části byly popsány postupy základních metod použitých pro stanovení vybraných chemických charakteristik angreštových plodů a porovnány mezi sebou. Byly zjištěny rozmezí hodnot u všech jednotlivých stanovení. Celková sušina se pohybovala od 9,96–21,80 hm. %, rozpustná sušina pak od 9,80–15,19 hm. %, titrační kyselost v rozmezí 261,9–411,0 mmol H+ kg1, formolové číslo od 6,11–38,45 cm3 0,1 mol dm3 NaOH na 100 g a množství redukujících sacharidů bylo stanoveno na 6,27–10,87 hm. %.
Elementární analýza různých odrůd angreštu
Nývltová, Barbora ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce popisuje a zkoumá prvkovou analýzu několika nových odrůd červeného a zeleného angreštu. Teoretická část se zabývá popisem historie, taxonomií, pěstováním a také biologickými znaky angreštu. V další části se tato práce věnuje shrnutí nutričních parametrů analyzovaných prvků a také popisuje metody, které jsou pro tuto analýzu v potravinářství použitelné. Experimentální část pojednává o přípravě vzorku, jeho následném rozkladu na mokré cestě a o samotné analýze technikou ICP-OES. Zkoumané vzorky byly poskytnuty Výzkumným a šlechtitelským ústavem ovocnářského v Holovousích, s.r.o. Získané výsledky analyzovaných prvků (Cu, Fe, Mg, Mn, P, Zn, Ca, K, Na) v různých odrůdách angreštu byly dále vyhodnoceny s využitím statistických metod a tyto výsledky byly následně porovnány s dostupnou databází. Jako nejperspektivnější se z hlediska obsahu jednotlivých prvků ukázaly být odrůdy červeného angreštu Rolonda a Jocheline, a odrůdy zeleného angreštu Invicta a Mucurines.
Stanovení vybraných nutričních parametrů v ovoci rostlinného rodu Ribes
Ledvina, Vojtěch ; Diviš, Pavel (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá zástupci drobného ovoce rostlinného rodu Ribes L. – rybízem, angreštem a jostou. Teoretická část uvádí historii a původ pěstování těchto zástupců, základní botanický popis jednotlivých druhů a vybraných odrůd, dále významné látky obsažené v plodech a jejich význam v lidské výživě a potravinářské produkty, které se z těchto druhů drobného ovoce vyrábí. Závěr teoretické části pak uvádí principy metod stanovení jednotlivých nutričních parametrů plodů. V experimentální části byl stanoven obsah sušiny v plodech a dále byl v šťávě z plodů stanoven obsah rozpustné sušiny, pH, titrační kyselost, formolové číslo, obsah redukujících sacharidů a celkový obsah fenolických látek. Na základě výsledků byly jednotlivé odrůdy a druhy porovnány.
Stanovení aromaticky aktivních látek ve vybraných typech ovoce
Rodzíková, Martina ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek v méně známém bobulovém ovoci, angreštu – srstce obecné. V teoretické části je popsána hlavně obecná charakteristika, biologické znaky a vlastnosti vybraných odrůd, chemické složení a struktura jednotlivých složek, léčivé účinky, možnosti zpracování a využití angreštu. Cílem praktické části bylo stanovit pomocí metody SPME-GC aromaticky aktivní látky obsažené v plodech angreštu vybraných odrůd. Aromaticky aktivní látky byly nejprve extrahovány metodou solid-phase microextraction a následně stanoveny plynovou chromatografií.
Sledování výskytu patogenů na druzích r. Ribes na lokalitě Modřice
Haba, Jan
Diplomová práce se zabývá nejvýznamnějšími houbovými patogeny Podosphaera mors-uvae, Cronartium ribicola a Drepanopeziza ribis, které lze v našich klimatických podmínkách nejčastěji identifikovat na rostlinách rybízu a angreštu. Je uveden popis jednotlivých patogenů, způsob jejich šíření a přežívání během roku, možnosti preventivní ochrany a možnosti kurativní chemické ochrany. Byl sledován a následně vyhodnocen stupeň napadení rostlin patogeny. V pokusu bylo použito deset odrůd rybízu a deset odrůd angreštu. Nejsilnější výskyt P. mors-uvae na letotostech i plodech byl zaznamenán u odrůd angreštu 'Terno', 'Zlatý fík', 'Neguš' a 'Industrie' a u odrůd rybízu 'Favorit' a 'Junifer'. Naopak odrůdy angreštu 'Kaptivátor' a 'Prima' a odrůdy rybízu 'Titania' a 'Detvan' nebyly napadeny. Nejsilnější výskyt C. ribicola byl zaznamenán u angreštu 'Karát', 'Kaptivátor' a 'Karmen' u nichž došlo následkem napadení k opadu listů. U rybízu byly nejvíce napadeny odrůdy 'Othelo', 'Titania' a 'Nigra'. Výskyt D. ribis byl slabě zaznamenán u angreštu 'Karmen', 'Karát', 'Prima' a 'Invicta'. U rybízu byl nejsilnější výskyt zaznamenán u odrůdy 'Jonkher van Tets'.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 21 záznamů.   předchozí11 - 20další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.