Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 24 záznamů.  předchozí11 - 20další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Přídatné látky ve vybraných masných výrobcích v ČR
Vondrášek, Pavel ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Katedra pedagogiky DIPLOMOVÁ PRÁCE Přídatné látky ve vybraných masných výrobcích v ČR Food additives in selected meat products of the Czech Republic Pavel Vondrášek Vedoucí práce: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. Studijní program: Učitelství pro střední školy Studijní obor: Učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy pedagogika - výchova ke zdraví 2016 1 ABSTRAKT Problematika potravinových aditiv je v současné společnosti velmi aktuálním tématem. Svědčí o tom nejen v poslední době značné množství zákonných regulací tohoto dnes již průmyslového odvětví, ale i téměř hysterické reklamní kampaně různých potravinových řetězců, které se křečovitým způsobem snaží veřejnost přesvědčit o tom, že zrovna jejich produkty nemají s potravinovými aditivy nic společného. Zároveň ale každý z nás může dnes i bez vynaložení většího úsilí získat zcela opačné informace, které potravinovým aditivům jejich auru bezpečnosti značně poškozují. Je tedy zřejmé, že běžný člověk v tomto chaosu protichůdných zpráv, v mnohých případech zaujímá ryze subjektivní postoj, který je moderován různými fabulacemi či "zaručenými informacemi". Cílem této práce je ozřejmění problematiky potravinových aditiv a jejich použití ve vybraných masných výrobcích, které tvoří jeden...
Bezpečnost vybraných doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek II.
Jajtnerová, Renáta ; Pokladníková, Jitka (vedoucí práce) ; Marešová, Helena (oponent)
BEZPEČNOST VYBRANÝCH DOPLŇKŮ STRAVY Z POHLEDU PŘÍTOMNOSTI PŘÍDATNÝCH LÁTEK Student: Renáta Jajtnerová Vedoucí DP: PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D. Katedra sociální a klinické farmacie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze Úvod: V dnešní době jsou přídatné látky naprosto běžnou součástí našeho života a setkáváme se s nimi prakticky denně. Vyskytují se nejen v potravinách, ale také v lécích či různých doplňcích stravy. O jejich bezpečnosti je často polemizováno a názory jednotlivých odborníků se mnohdy liší. Cíl práce: Cílem této práce je zhodnotit bezpečnost doplňků stravy z pohledu přítomnosti potravinářských aditiv a jejich možné interakce s látkami obsahovými. Hodnocení se týká doplňků stravy, které se vyskytovaly se na českém trhu v roce 2011. Jelikož je doplňků stravy na našem trhu obrovské množství, zaměřila jsem se pouze na doplňky stravy určené pro podporu kloubů a pro léčbu osteoartrózy. Metodika: Seznam nejprodávanějších produktů nám byl poskytnut jedním lékárenským řetězcem a kompletní seznam produktů jsme dostali od Ministerstva zdravotnictví. Složení těchto doplňků stravy jsem následně vyhledávala na Informačním systému rozhodnutí hlavního hygienika (Is RoHy) případně v lékárně či přímo u výrobce. Hodnocení bezpečnosti bylo provedeno dle systému...
Bezpečnost vybraných doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek I.
Rohlíková, Martina ; Pokladníková, Jitka (vedoucí práce) ; Marešová, Helena (oponent)
Bezpečnost vybraných doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek Přídatné látky se běžně vyskytují kromě potravin také v doplňcích stravy. Bezpečnost těchto látek zůstává otázkou. Cílem práce bylo zhodnotit bezpečnost nejprodávanější doplňků stravy v České republice za rok 2011 z pohledu přídatných i obsahových látek. Vzhledem k rozsáhlosti zkoumaných produktů jsem se zaměřila na produkty posilující kardiovaskulární systém s obsahem omega 3 mastných kyselin, česneku, koenzymu Q 10 a lecitinu. Jako zdroj informací o obsahu a přítomnosti přídatných látek byly použity data z Ministerstva zdravotnictví a informačního systému rozhodnutí hlavního hygienika (IS RoHy). Hodnocení bezpečnosti přídatných látek bylo prováděno na základě dostupné metodiky pro spotřebitele. Informace o nežádoucích účincích přídatných látek byly vyhledávány za využití informačních databází Martindale , Reprotox, AltMedDex, Drugdex, National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), IPCS INCHEM, PubMed databáze nezávislé komise JECFA Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Byla použita deskriptivní statistika. Z celkového počtu 97 přípravků bylo 5 přípravků hodnoceno jako bezpečných a 92 přípravků jako zdraví škodlivých. U některých přípravků byly zjištěny stejné nežádoucí účinky, které...
Účinnost a bezpečnost vybraných doplňků stravy
Smolíková, Kateřina ; Pokladníková, Jitka (vedoucí práce) ; Marešová, Helena (oponent)
Účinnost a bezpečnost vybraných doplňků stravy Katedra sociální a klinické farmacie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze Student: Kateřina Smolíková Vedoucí diplomové práce: PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D. Úvod: Trh s doplňky stravy zaznamenal v posledních letech znatelný rozmach a doplňky stravy se u některých lidí stávají součástí jejich každodenního života, což s sebou může přinášet i možná rizika. Cíl práce: Zjistit účinnost a rizika vybraných doplňků stravy s obsahem Vaccinium macrocarpon, Serenoa repens, Cimicifuga racemosa, Glycine max a Silybum marianum. Současně bylo cílem práce zhodnotit bezpečnost vybraných doplňků stravy z hlediska obsahu přídatných látek, zjistit možné nežádoucí účinky u zdraví škodlivých přídatných látek a porovnat je se zjištěnými nežádoucími účinky léčivých rostlin. Metodika: Účinnost a bezpečnost byla hodnocena na základě vědeckých studií. Bylo hodnoceno 5 skupin nejprodávanějších doplňků stravy v roce 2011. Seznam 100 nejprodávanějších doplňků stravy v České republice nám byl poskytnut jedním lékárenským řetězcem. Z nejprodávanějších doplňků stravy byl vypracován seznam nejčastěji se vyskytujících obsahových látek, který byl zaslán Ministerstvu zdravotnictví se žádostí o doplnění produktů se stejnou obsahovou látkou z aktuální...
Bezpečnost vybraných doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek IV.
Tížková, Jana ; Pokladníková, Jitka (vedoucí práce) ; Marešová, Helena (oponent)
DIPLOMOVÁ PRÁCE: Bezpečnost vybraných doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek KATEDRA SOCIÁLNÍ A KLINICKÉ FARMACIE, FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ, UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE AUTOR: Jana Tížková VEDOUCÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE: PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D. ÚVOD: Spotřeba doplňků stravy rok od roku narůstá. S rostoucí oblibou doplňků stravy ale také souvisí obavy z jejich možného nežádoucího působení, především vzhledem k použitým přídatným látkám. Rozhodla jsem se zmapovat bezpečnost doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek z důvodu nedostatečných informací o jejich potenciální škodlivosti. CÍL: Cílem je zhodnocení bezpečnosti nejprodávanějších doplňků stravy s podpůrným účinkem na imunitní systém z pohledu přítomnosti přídatných látek a analýza vlivu těch nejčastěji se vyskytujících rizikových přídatných látek na lidské zdraví. METODIKA: Seznam nejprodávanějších doplňků stravy byl získán z jednoho lékárenského řetězce. Data pocházejí z roku 2011. Z rozsáhlého seznamu doplňků stravy jsem vybrala pouze ty, které mají podpůrný účinek na imunitní systém. Jedná se o doplňky stravy s obsahem látek získaných z rostliny rodu Echinacea, druhu Echinacea angustifolia, pallida, purpurea, houby rodu Pleurotus, druhu Pleurotus ostreatus, dále s obsahem probiotik, mateří kašičky...
Potravinová aditiva rostlinného původu: analýza tradičního a konvenčního využití
Steiningerová, Kristýna ; Nový, Pavel (vedoucí práce) ; Hummelová, Jana (oponent)
Tato práce shrnuje poznatky týkající se konzervace potravin a konkrétně pak způsobů konzervace potravin pomocí potravinových aditiv přírodního a syntetického původu. Za účelem přežití a zabezpečení se ba horší časy bylo nezbytně nutné vymyslet metody uchování potravin, prodloužit jejich trvanlivost, ale především zabezpečit jejich zdravotní nezávadnost. V první části práce je shrnuta problematika spojená s konzervací potravin. Jsou zde popsány druhy tradičně používaných metod od počátků konzervace a dále jsou popsány přídatné látky neboli aditiva. Současně jsou zmiňovány tuzemské i zahraniční mezinárodní organizace zabývající se problematikou aditiv a v neposlední řadě jsou popisována možná rizika a jejich nežádoucí působení na lidské zdraví. Práce následně definuje konzervační látky a antioxidanty a popisuje jejich úlohu v potravinářském průmyslu. Důležitým bodem je rovněž snaha popsat látky přírodního původu jakožto vhodných alternativ syntetických aditiv. Na toto téma navazuje blok léčivých rostlin, zahrnující byliny a koření, používaných jako konzervační prostředky a aditiva s antioxidační aktivitou. Cílem práce bylo analyzovat rostliny tradičně používané ke konzervaci potravin. Nicméně uspokojivé záznamy, které by výslovně zmiňovaly tradiční používání rostlin ke konzervaci potravin, nebyly nalezeny, tudíž ani potvrzeny. Z tohoto důvodu byla k analýze vybrána skupina rostlin využívaných jako koření, které jsou po staletí používány při zpracování potravin. Ve vědeckých databázích pak byly vyhledávány záznamy o antimikrobiální a antioxidační aktivitě vybraných rostlin a dále o jejich testování v potravinových modelech. Výsledkem je přehled rostlin s prokázanými antibakteriálními a antioxidačními účinky in vitro studií zkoumající jejich možné využití při konzervaci potravin. Dále byly vytipované druhy s potencionálním konzervačním účinkem, které nebyly v potravinových modelech testovány, což otevírá prostor pro další možné zkoumání.
Polyfosfáty v masné výrobě
Březinová, Barbora
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou polyfosfátů (fosforečnanů) používaných v technologii masné výroby a jejich účinky na organismus člověka. První část práce je zaměřena na historii a postupný vývoj využívání polyfosfátů v masném průmyslu. Je zde vysvětleno, co jsou polyfosfáty, jaké jsou jejich vlastnosti a jaké funkce plní v potravinářství, zejména v masné výrobě. Ve druhé, hlavní části jsou popsány vlastnosti jednotlivých polyfosfátů, jejich charakteristika a účely, k jakým jsou v masném průmyslu využívány. V poslední části jsou popsány metody stanovení fosforečnanů v masných výrobcích, které nám pomáhají kontrolovat hladinu fosfátů ve finálních výrobcích.
Alergeny v potravinách
Vlková, Veronika
Tato bakalářská práce se zaměřuje na hlavní alergeny v potravinách, které jsou nebezpečné pro alergické jedince. V současné době je známo osm hlavních alergenních potravin, ale stále k nim přibývají další. Práce popisuje charakteristiku těchto alergenů, včetně jejich struktury a stability vůči různým vlivům. Je zmíněn i alergenní potenciál přídatných látek. Zahrnuje také informace o základních funkcích imunitního systému a jeho složek. Vysvětluje klasifikaci nepříznivých reakcí na potraviny a jejich základní mechanismy. Jedna kapitola je věnována projevům potravinové alergie, které se objeví po požití potravin obsahující alergeny. Dále uvádí problematiku zkřížené reakce a hlavní metody detekce potravinových alergenů. Vzhledem k závažnosti potravinových alergenů se vědci snaží o harmonizaci v oblasti detekce těchto alergenů po celém světě. Na závěr práce poskytuje informace o označování alergenů v potravinách.
Aditivní (přídatné) látky v potravinách a jejich vlastnosti
TYLOVÁ, Kristýna
Cílem této bakalářské práce je prohloubení znalostí o přídavných látkách v potravinách, technologický význam přídatných látek v potravinách, jejich vlastnosti a působení na lidské zdraví. Cílem bakalářské práce je také studium odborné a vědecké literatury k tématu: ?Aditivní (přídatné) látky v potravinách a jejich vlastnosti? a zpracování přehledu literatury. Dále v praktické části práce provedení a vyhodnocení dotazníkového šetření u experimentální skupiny vztahující se k tématu: ?Ověření a srovnání znalostí mezi mladší populací a starší populací o problematice aditivní (přídatné) látky v potravinách a jejich vlastnosti.?

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 24 záznamů.   předchozí11 - 20další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.