Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 148 záznamů.  začátekpředchozí104 - 113dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Způsoby stanovení a léčení celiakie
Valkus, Martin ; Omelková, Jiřina (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá způsoby stanovení a léčbou celiakie. Teoretická část zahrnuje základní seznámení s celiakií, její historií, prevalencí, etiopatogenezí a imunopatogenezí. Rozebírá možnosti diagnostiky. Dále se věnuje možnostem léčby, tedy bezlepkové dietě. Zmiňuje legislativu České republiky a Evropské unie. Srovnává finanční nákladnost bezlepkové diety a běžné stravy. V experimentální části byly srovnány metody PCR, ELISA a nepřímou imunofluorescenci pro stanovení genetické predispozice a protilátek při celiakii (hlavně byl kladen důraz na srovnání protilátek proti gliadinu a deamidovanému gliadinu ve třídách IgA a IgG).
Monitoring konzumace cereálních výrobků u vzorku české populace
Vlachová, Martina ; Hurtová, Jana (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá průzkumem konzumace cereálních výrobků a stanovením některých jejich obsahových látek. V teoretické části je uveden přehled cereálních výrobků a jejich běžné složení. V experimentální části byly u vybraných výrobků stanoveny celkové polyfenoly, celkové flavonoidy a antioxidační aktivita ve vybraných výrobcích. Nejvyšší obsah těchto aktivních látek byl zaznamenán u výrobků příchutě čokoládové či výrobků obsahujících ovoce typu lesní směs. V další části bylo zpracováno 161 vyplněných spotřebitelských dotazníků, ze kterých vyplynuly znalosti vzorku populace o cereálních výrobcích, nákupní zvyklosti a preference jednotlivých výrobků u dotazovaných.
Vzdělávací moduly v poradensko terapeutickém procesu pro pacienty s celiakií
MARTINCOVÁ, Natálie
V této práci jsem se zaměřila na zpracování vybraných vzdělávacích modulů pro pacienty s celiakií. Tyto moduly již byly navrženy v distribučních maticích. Do praktické části své práce jsem si vybrala deset modulů, zaměřených na všeobecné informace o bezlepkové dietě. Tyto moduly jsem dále zpracovala a následně z nich vytvořila edukační brožuru, která bude využitelná především pro pacienty s celiakií.
Stravovací zařízení pro turisty celiaky v regionu Hl. města Prahy
Kuncířová, Sabina ; Abrhám, Josef (vedoucí práce) ; Musílková, Hana (oponent)
Hlavním cílem této diplomové práce je analyzovat pražská stravovací zařízení, která ve své standardní nabídce poskytují i bezlepkové pokrmy pro celiaky. V teoretické části je vymezen pojem celiakie, historie onemocnění, symptomy a další. Jedním z cílů pratické části je návrh trhací mapy s vyznačenými podniky nabízející bezlepkové pokrmy. V závěrečné části byl proveden terénní výzkum mezi turisty, jestli mají o tuto bezplatnou mapu zájem.
Jídelníček u dítěte s celiakií
JUROSZOVÁ, Michaela
Cílem bakalářské práce s názvem Jídelníček u dítěte s celiakií je zmapování kvality dvoutýdenního jídelníčku u dětí s celiakií po stránce kvalitativní i kvantitativní. Především se jedná o sledování příjmu energie, bílkovin, tuků, sacharidů a v neposlední řadě také zhodnocení příjmu lepku. V teoretické části je vysvětlen pojem lepek a charakteristika onemocnění včetně jejích forem. Jsou zde popsány příznaky, diagnostika, komplikace a prevence tohoto onemocnění. Další kapitola vysvětluje co je to bezlepková dieta, které potraviny jsou bezlepkové nebo obsahují velmi male množství lepku a které jsou naopak nevhodné. Dále popisuje, jak je to s aditivy a se spornými potravinami. Praktická část bakalářské práce byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor tvoří 7 respondentů. Respondenti zapisovali veškeré zkonzumované jídlo po dobu 14-ti dnů do záznamového archu. Výsledky byly zpracovány v programu Nutriservis Profesional a porovnány s doporučeným denním příjmem energie, bílkovin, tuků a sacharidů. Bylo také sledováno, jaký typ potravin respondenti upřednostňují a jaká je skladba jejich jídelníčku. Celkový denní příjem lepku u každého respondenta byl vyhodnocen v internetové Databázi bezlepkových výrobků. Sběr dat je doplněn o dotazník vyplněný rodiči obsahující odpovědi na otázku stravování ve školních zařízeních a o dostupnosti bezlepkových výrobků na trhu. Výsledky výzkumu jsou prezentovány formou tabulek, kde je uveden i doporučený příjem pro jednotlivé živiny u daného respondenta. Z výsledků vyplývá, že většina dětí má dvojnásobně zvýšený příjem energie oproti doporučením, pouze dva respondenti mají nepatrně snížený příjem. Také příjem sacharidů má pět respondentů dvojnásobně zvýšený. Příjem tuků je naopak snížený v některých případech dokonce i o polovinu doporučených hodnot. Doporučenou maximální hodnotu pro příjem lepku nedosahuje většina ani z poloviny. Dostupnost bezlepkových výrobků v prodejní síti je podle všech rodičů dobrá, ale nepříjemnou skutečností zůstává, že zařízení společného stravování většinou nenabízí možnost bezlepkového stravování. Pouze dva respondenti se pravidelně a jeden občas v takovýchto zařízeních stravují.
Úloha sestry při dodržování dietních zásad u dospělých pacientů s celiakií
SUCHÁ, Iva
Tato bakalářská práce se zabývá edukací pacientů s celiakií.V této práci byly v rámci výzkumného šetření stanoveny následující dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit, jaká je informovanost u pacientů s celiakií sestrou. Druhým cílem bylo prozkoumat edukační metody a rozsah informací poskytovaných sestrou pacientovi v rámci edukace o bezlepkové dietě. V této práci byl zvolen kvalitativní výzkum s použitím techniky hloubkového anonymního rozhovoru. Výzkumný vzorek tvořilo 5 sester a 5 pacientů a 1 nutriční terapeutka. Šetření probíhalo na území hlavního města Prahy na ambulancích gastroenterologie, alergologicko-imunologických pracovištích a na oddělení klinické výživy. Podrobnou analýzou získaných dat od respondentů bylo vytvořeno 6 kategorií: využití edukačních metod z pohledu sester a pacientů, využití edukačních pomůcek z pohledu sester a pacientů, časový rozsah edukace z pohledu sester a pacientů, obsah edukace sestrou z pohledu pacienta, obsah edukace o bezlepkové dietě z pohledu pacienta, vzdělávání sester v oblasti celiakie.
Komparace vývoje ekonomických a sociálních aspektů bezlepkové diety v České a Slovenské republice v posledních 15 letech
Heráň, Jakub ; Prachař, Ondřej (vedoucí práce) ; Sunega, Petr (oponent)
Bakalářská práce se zabývá analýzou a komparací nastavení systému sociálního zabezpečení s ohledem na osoby trpící celiakií, dodržujících bezlepkovou dietu v České a Slovenské republice. Dle zjištěných závěrů lze tvrdit, že direktivní koncept Slovenska je nákladnější, složitější a s neblahými důsledky na trh s bezlepkovými potravinami a surovinami. Slovenský systém by s ohledem na výsledky analýzy a srovnání, mohl uvažovat o změnách po vzoru systému Českého. Český systém by se mohl do budoucna naopak zaměřit více na osoby trpící celiakií nad 26 let.
Segmentace trhu bezlepkových protravin
Gruberová, Anna ; Koudelka, Jan (vedoucí práce) ; Černá, Jitka (oponent)
Tato práce pojednává o trhu bezlepkových potravin. Popisuje hlavní hráče na trhu a také rozdílné druhy podniků, kterých se problematika bezlepkových potravin týká. Je kladen důraz na pochopení potřeb zákazníků, kteří nakupují bezlepkové výrobky, identifikuje chování, kterým se odlišují uvnitř tohoto segmentu a také chování, kterým se odlišují od běžných spotřebitelů. Dále odhaluje možné příležitosti a hrozby, které jsou na tomto trhu. Na základě zjištěných informací předvídá budoucí vývoj.
Primární, sekundární a terciální prevence u dětí s celiakií
PAPOUŠKOVÁ, Helena
Celiakie je chronické celoživotní onemocnění, charakterizované trvalou nesnášenlivostí lepku a typickými zánětlivými změnami sliznice tenkého střeva. Tyto změny vedou k porušenému vstřebávání všech živin, minerálů, vitaminů i vody. S první atakou onemocnění se setkáváme nejčastěji v dětském věku, protože tenké střevo bývá z důvodu přísunu další výživy značně zatíženo. Jedinou léčbou tohoto onemocnění je celoživotní bezlepková dieta. Diplomová práce s názvem Primární, sekundární a terciární prevence u dětí s celiakií se skládá ze dvou částí, z části teoretické, pro kterou byla použita odborná literatura a internetové zdroje a z části empirické, jež obsahuje samotné šetření s výsledky. Předmětem výzkumu této diplomové práce byla oblast onemocnění celiakií u dětí. V rámci výzkumného šetření byly stanoveny čtyři cíle. Prvním z cílů bylo zjistit, jak je poskytována primární, sekundární a terciární prevence v ambulancích PLDD v oblasti onemocnění celiakií u dětí. Dalším z úkolů bylo vysledovat, jaký přínos pro rodiče má edukace sestrou o režimových opatřeních u dětí s celiakií. Zabývali jsme se otázkou, jaký dopad má nemoc na život dítěte, jeho rodinu a společnost, kterou je obklopen. Také jsme zjišťovali, zda je respondenty využívána pomoc zvenčí, podpora státu, institucí, materiální podpora. V empirické části diplomové práce jsme použili metodu kvalitativního výzkumného šetření. Pro toto šetření byla zvolena metoda dotazování pomocí individuálních polostrukturovaných rozhovorů se dvěma soubory respondentů. První soubor tvořilo devět sester pracujících v ambulancích praktických lékařů pro děti a dorost, které mají v péči děti s celiakií. Druhý soubor respondentů tvořilo devět dětí s celiakií a jejich rodiče. Z výzkumného šetření vyplynulo, že nezbytné pro poskytování kvalitní péče je důležité pečlivé získání rodinné anamnézy, provedení preventivních prohlídek v daných intervalech, jejichž nedílnou součástí je sledování růstových parametrů a edukace o kojení a zařazování další výživy do stravy. Sledováním podezřelých symptomů jako je neprospívání, nevysvětlený úbytek tělesné hmotnosti, opožděný vývoj, bolesti břicha, opakované průjmy, zažívací obtíže, kožní vyrážky, záněty v dutině ústní, anémie může být včas odhaleno onemocnění celiakií. Sekundární prevence je vyjádřena činnostmi sester, jako jsou odběry biologického materiálu, edukace, doporučení, pomoc podpora. Edukace sester je zaměřena zejména na bezlepkovou dietu, přípravu bezlepkové stravy. Velký důraz je kladen na sledování rizikových faktorů, jako jsou autoimunitní onemocnění diabetes mellitus, Downův syndrom, onemocnění štítné žlázy, rodinné predispozice celiakie. Terciární prevence je zaměřena na podporu adaptace dítěte a jeho rodiny na chronické onemocnění, podporu normálního růstu, posuzování celkového stavu a předcházení komplikacím. Závěry poukazují na to, že největším problémem celiaků je finanční náročnost bezlepkové diety, v mnohém jsou také omezováni v oblasti stravování mimo domov. Finanční náročnost diety, ovlivňuje rodiny např. ve výběru dovolené. Je nutné, aby společnost v jejich okolí brala ohledy na jejich onemocnění, například jídelny a učitelé zajistili stravu, měli povědomí o dietních opatřeních. Dále z našeho výzkumného šetření vyplývá, že jen málo z rodin respondentů využívá možností finanční pomoci, obávají se negativního posouzení možnosti příspěvku, a z důvodu dostatečného finančního příjmu, nemají na finanční příspěvky nárok. Využívají zejména příspěvků od zdravotních pojišťoven. Na základě získaných informací byl vytvořen informativní leták pro rodiče dětí s celiakií. Výsledky výzkumu budou poskytnuty sestrám pracujícím v ambulancích praktických lékařům pro děti a dorost.
Hodnocení kvality bezlepkových potravin se zaměřením na pečivo
MARKO, Tomáš
Tématem této diplomové práce je hodnocení kvality bezlepkových potravin se zaměřením na pečivo. V teoretické části se práce zabývá onemocněním celiakií, jejími symptomy, formami i diagnostikou. Jsou zde popsány základní principy bezlepkové diety a dostupné potraviny. Dále jsou popsány základy senzorického hodnocení potravin. Praktická část je zaměřena na přípravu vzorků pečiva, podle navržených receptur, s ohledem na zlepšení nutriční hodnoty. Pečivo, vyrobené z této bezlepkové směsi s obohacením různého poměru rozdrcených lněných semínek, bylo hodnoceno pomocí vhodných metod senzorické analýzy. Z výsledků analýzy vyplývá, která směs je pro hodnotitele nejchutnější, a na základě získaných výsledků je navržena možnost pro rozšíření nabídky pečiva.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 148 záznamů.   začátekpředchozí104 - 113dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.