Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 661 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Úloha napěťově řízených vápníkových kanálů v tukových buňkách savců
Pěknicová, Zuzana ; Ryšková, Lucie (vedoucí práce) ; Vlachová, Viktorie (oponent)
Tukové buňky (adipocyty) představují významné regulátory tukové tkáně i celého organismu. Tyto buňky se aktivně podílejí na celotělové energetické homeostáze a změny v jejich funkci a metabolismu mají dalekosáhlý dopad na zdravotní stav jedince. Porozumění molekulárním mechanismům, které orchestrují správné fungování buněčných pochodů adipocytů, může signifikantně pomoci v léčbě řady onemocnění včetně obezity, diabetu II. typu a dalších. Nemalé úsilí je proto v současné době vynaloženo na výzkum různých signálních drah zapojených do života zdravého adipocytu. Vápník, respektive jeho aktivní forma Ca2+ , je esenciální nástroj buněčné transdukce signálu a spouští řadu biologicky významných procesů ve většině typech buněk včetně adipocytů. Tato bakalářská práce se zabývá regulací vápníkové homeostázy pomocí napětím ovládaných vápníkových kanálů, které se ukazují být v adipocytu aktivní, i přestože se obecně jedná o neexcitabilní tkáň. Práce shrnuje současné poznatky o typu, struktuře a funkci vápníkových kanálů a jejich působení na (pato)fyziologii adipocytu. Zahrnuty jsou i možné terapeutické přínosy založené na regulaci vybraných vápníkových kanálů jako potenciální cíle pro léčbu metabolických poruch.
Variabilita amylázového genu u člověka
Vosmíková, Veronika ; Černý, Viktor (vedoucí práce) ; Daňková, Pavlína (oponent)
Amyláza je enzym produkovaný u člověka v pankreatu a slinných žlázách, jehož funkcí je štěpení škrobu. Geny pro slinný izoenzym (AMY1) nacházející se na chromozomu 1p21.1 vykazují výraznou variabilitu v počtu kopií (CNV). Jejich počet pozitivně koreluje s výsledným množstvím produkovaného enzymu. Tato variabilita je pravděpodobně důsledkem pozitivní selekce v lidské evoluční historii a odráží zastoupení škrobu v potravě jednotlivých populací. Škrob přednatrávený slinnou α-amylázou je vstřebáván efektivněji, s vyšším ziskem energie v pozdějších fázích jeho metabolizace. Vyšší produkce α-amylázy tak mohla být jedním z faktorů rapidního zvětšování mozku u člověka a mnohem později i přechodu k zemědělství. Řadila by se tím mezi další známé evoluční změny v lidském genomu podmíněné subsistencí, vedoucí např. k laktázové perzistenci či pomalejší acetylaci xenobiotik. V současnosti se počet kopií a množství produkované α-amylázy může odrážet především na hladině glukózy v krvi, produkci inzulínu po příjmu potravy a na incidenci některých civilizačních onemocnění, jakými jsou např. obezita či diabetes II. typu. Sporný je vliv slinné α-amylázy na složení mikrobiomu, kardiovaskulární onemocnění a prozánětlivý profil jedince. Pokračující výzkum by mohl osvětlit podmínky přispívající ke vzniku zmíněných...
Stravovací návyky dospívajících, genderové rozdíly v přístupu ke stravování
Černíková, Lucie ; Kalinová, Nelly (vedoucí práce) ; Kaiserová, Iveta (oponent)
Bakalářská práce se zabývá stravovacími návyky dospívajících a jejich rozdíly v závislosti na pohlaví. S cílem zmapování jídelních zvyklostí bylo provedeno dotazníkové šetření mezi respondenty daného věkového rozmezí. Otázky byly sestaveny ze dvou oficiálních dotazníků. Prvním z nich byl The Adolescent Food Habit Checklist, který slouží k hodnocení stravovacích návyků u adolescentů. Druhá část sestávala ze Stunkardova Dotazníku jídelních zvyklostí, který se běžně používá v psychologické praxi a sleduje tři oblasti: restrikci, disinhibici a hlad. Ve výsledcích se nepotvrdilo, že by dívky měly zdravější stravovací návyky, větší tendence k restrikci nebo vykazovaly vyšší míru disinhibice v jídelním chování. Prokázalo se, že chlapci ve větší míře pociťují hlad. Pro potvrzení nebo vyvrácení těchto výsledků by bylo třeba dalšího výzkumu. klíčová slova: stravovací návyky, poruchy příjmu potravy, dospívající, adolescenti, restrikce, disinhibice, hlad, body image, obezita
Neurobiology of food addiction
Cíbiková, Sofia Anna ; Novotný, Jiří (vedoucí práce) ; Petríková, Ivana (oponent)
Táto práca sa zameriava na závislosť na jedle, a to najmä na jej neurobiologickú podstatu. Fakt, že vysoko spracované vysoko kalorické jedlo môže mať podobný efekt ako návykové látky je známy už desaťročia, avšak s rapídne stúpajúcou prevalenciou obezity v posledných rokoch sa čoraz viac výskumu venuje tejto problematike. Závislosť na jedle býva často spojená práve s obezitou, alebo poruchami príjmu potravy ako je záchvatové prejedanie, a prirodzene má negatívny vplyv na zdravie čím ďalej tým väčšieho množstva ľudí. Nadmerná konzumácia vysoko kalorického jedla spôsobuje zmeny v nervových dráhach v mozgu spojených najmä s dopamínom a systémom odmeny, vďaka čomu podobne ako návykové látky vedie k vzniku závislosti, ktorá sa prejavuje stratou kontroly nad konzumáciou, vybudovaním si tolerancie, či abstinenčnými príznakmi. Stres a rôzne psychické poruchy ako depresia či úzkosť bývajú často faktormi, ktoré prispievajú k vzniku tejto závislosti. Výzkum podobnosti závislosti na jedle so závislosťami na návykových látkach môže byť prospešný pre nájdenie vhodnej terapie. Najefektívnejšími sa zdajú byť metódy kognitívnej intervencie a psychoterapeutické metódy, naopak prísne diéty sa snahy o veľkú zmenu životného štýlu často prinášajú naopak negatívne výsledky. Kľúčové slová: závislosť na jedle, obezita,...
Hodnocení tělesného složení a tělesné zdatnosti pomocí testové baterie ALPHA
Husovská, Andrea ; Jandová, Soňa (vedoucí práce) ; Bunc, Václav (oponent)
PYedkládaná diplomová práce se zabývá vlivem tlesného slo ení na tlesnou zdatnost. Práce se zabývá problematikou zvyaující se prevalence obezity u dtí a dospívajících. Cílem práce je zhodnotit tlesnou zdatnost u dtí staraího akolního vku pomocí validizované testové baterie a zjistit souvislosti tlesné zdatnosti tchto dtí s jejich tlesným slo ením. Celkem bylo testováno 52 áko ve vku 12-14 let, z toho bylo 34 dívek a 18 chlapco. Pro zjiatní tlesné zdatnosti dtí a dospívajících jsme vyu ili modifikovanou testovou baterii Assessing levels of physical activity (ALPHA). Dále jsme pomocí dotazníkového aetYení zjistili antropometrické parametry dole ité pro zjiatní tlesného slo ení. Pro samotné mYení jsme vyu ili mYení tYí ko ních Yas, dynamometrii, Unifittest (6-60). Pro výpo et statistické významnosti rozdílo byl pou it F-test a pro výpo et vcné významnosti bylo spo ítáno Cohenovo d. Z výsledko vyplynulo, e dívky mly vyaaí mno ství podko ního tuku ne li chlapci. Rozdíl v tlesné hmotnosti a tlesné výace mezi dívkami a chlapci nebyl prokázán. Dívky ve srovnání s chlapci mají ni aí promrnou dobu, kterou tráví pohybovou aktivitou mimo tlesnou výchovu. Na závr mo eme konstatovat, e tlesné slo ení má velký vliv na tlesnou zdatnost u dtí staraího akolního vku. U dtí a...
Výživa jako jeden z nástrojů v terapii obezity
JEŘÁBKOVÁ, Simona
Tématem práce je "Výživa jako jeden z nástrojů v terapii obezity". Obezita snižuje kvalitu života a zkracuje jeho délku. Je proto důležité věnovat pozornost její prevenci a léčbě. Prvním cílem bakalářské práce bylo zmapovat změny stravování obézních jedinců v rámci nutriční intervence. Druhým cílem bylo zjistit vývoj hmotnosti obézních jedinců v rámci nutriční intervence. Výzkum byl uskutečněn na základě kvalitativní metody pomocí nutriční intervence a analýzou jídelníčků od vybraných respondentů. Jídelníčky byly propočítány pomocí aplikace Nutriservis. Výzkumný soubor tvořilo 8 obézních respondentů s BMI 30+ kg/m2, z nichž byli 3 muži a 5 žen ve věkovém rozmezí 33-62 let. Ze získaných dat vyplývá, že u většiny došlo ke změně stravovacích návyků, kromě 2 respondentů. Pěti respondentům se podařilo v důsledku změny stravování snížit tělesnou hmotnost, převážně tukovou tkáň. U ostatních 3 respondentů se nepodařilo snížit tělesnou hmotnost, naopak došlo k jejímu nárůstu, jelikož 2 respondenti nezměnili stravovací návyky a 1 respondent tvořil výjimku kvůli nezdravému nízkému energetickému příjmu. Nesprávné stravovací zvyklosti před nutriční intervencí byly u všech respondentů. Největším problémem byl nepravidelný a vysoký energetický příjem ve formě velkého množství tuků a jednoduchých sacharidů. Respondenti měli převážně nedostatek bílkovin a vlákniny v jídelníčku. Jídelníčky neobsahovaly žádné celozrnné výrobky, ryby, luštěniny ani čerstvou zeleninu. Ve velké míře se v jídelníčcích vyskytovaly zpracované potraviny, slazené plnotučné mléčné výrobky a slazené limonády, čaje nebo kávy. Největšími změnami po nutriční intervenci ve stravování bylo navýšení bílkovin, celozrnných výrobků a omezení slazených mléčných výrobků a sladkostí. Došlo k záměně plnotučných mléčných výrobků za nízkotučné varianty a také k navýšení neslazeného pitného režimu. Všichni respondenti si z nutriční intervence odnesli nové vědomosti o výživě a zásadách správného stravování. Úspěšní respondenti, kterým se podařilo snížit tělesnou hmotnost, podpořili své zdraví a snížili tak zdravotní komplikace spojené s obezitou.
Návrh na zavedení daně z cukru v České republice
Lamačová, Markéta ; Brychta, Karel (oponent) ; Semerád, Pavel (vedoucí práce)
Diplomová práce řeší problematiku zavedení daně z cukru v České republice a její zhodnocení z pohledu očekávané výnosnosti. Pozornost je věnována důvodům pro zdanění cukru a negativním dopadům na lidské zdraví. Při návrzích koncepčního rámce daně z cukru v podmínkách České republiky byly využity zkušenosti z vybraných států, ve kterých byla daň z cukru zavedena. Byla provedena analýza účinnosti a dopadů této daně. Výstupem práce je formulování návrhu de lege ferenda, jakým způsobem cukr zdaňovat v našich podmínkách. Současně jsou navržena opatření pro odstranění nedostatků, které se vyskytovaly ve vybraných státech.
Sledování příjmu vlákniny a bílkovin u obézních klientů nutriční poradny
Kekrtová, Magdaléna ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Weidenthalerová, Edita (oponent)
Epidemie obezity je stále velmi aktuální problém a vyžaduje komplexní terapii, která zahrnuje i nutriční poradenství. Z praktické zkušenosti bývá téma bílkovin a vlákniny s obézními klienty velmi časté a z hlediska zdrojů bílkovin často pozoruji jejich méně vhodný výběr. Vláknině nebývá připisována velká důležitost, a proto její dostatečný příjem nebývá optimální. V teoretické části bylo tedy cílem shrnout dosavadní poznání o obezitě, bílkovinách a vláknině. Výživa při obezitě je ovšem shrnutá komplexně, s přihlédnutím i k ostatním živinám, ale také k mikronutrientům nebo k pitnému režimu, který může mít s obezitou také významnou spojitost. Teoretické shrnutí obezity bylo shrnuto spíše okrajově a z hlediska postupů v léčbě je více přiblížena dieto-terapie, pohybová aktivita či psychoterapie. Není opomenutá ani důležitost nutričního terapeuta. Praktická část byla poměrně komplexní. Studie měla za cíl zhodnotit stravovací návyky (kvalitativně i kvantitativně se zaměřením zejména na bílkoviny a vlákninu), tělesné složení před a po nutriční intervenci a zhodnotit tak efekt terapie. Zároveň měla poskytnout informace o původních stravovacích zvyklostech obézních jedinců z hlediska kvantity i kvality, a to opět se zaměřením na bílkoviny a vlákninu. Navíc měla poskytnout informace o povědomí obézních...
Projekt intervenčního programu zaměřeného na prevenci obezity u dětí
Halouzková, Radana ; Blahutková, Marie (oponent) ; Peričková, Lucie (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřena na prevenci dětské obezity. Cílovou skupinou jsou děti staršího školního věku v rozmezí 11-15 let ve městě Vsetín. V první části bakalářské práce jsou uvedená teoretická východiska, která s danou problematikou souvisí. Druhá část se zabývá analýzou současného stavu vybraného města a třetí část se zabývá samotným návrhem intervenčního programu, který by napomohl prevenci dětské obezity.
Měření tloušťky kůže a podkožní tkáně v ultrazvukovém snímku v B-módu
Moldříková, Zuzana ; Štohanzlová, Petra (oponent) ; Šrámek, Jaromír (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se v první části zabývá teoretickým rozborem pojmů, které jsou potřebné k porozumění a navrhnutí algoritmu pro přímé měření tloušťky kůže a podkoží. Implementací algoritmu se zabývá druhá část práce. V šesti kapitolách jsou rozebrány pojmy jako kůže a podkožní tkáň, obezita, Body Composition Analysis, ultrazvuk, B-mód a základy zpracování obrazu, které jsou potřebné pro zpracování ultrazvukového obrazu a vytvoření samotného algoritmu. Sedmá kapitola obsahuje popis vlastní implementace algoritmu a popis jeho struktury. Rozebráno je také klinické ověření funkčnosti algoritmu na fantomu a několika dobrovolnících. Kapitola je uzavřena vyhodnocením a diskuzí získaných výsledků.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 661 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.