Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Metodika in vitro kultivace máku setého a produkce homozygotních materiálů pro šlechtitelské využití
Klíma, Miroslav ; Vyvadilová, Miroslava ; Kučera, Vratislav
„Metodika in vitro kultivace máku setého a produkce homozygotních materiálů pro šlechtitelské využití“ v první části zahrnuje několik variant přípravy a udržování výchozích donorových F1 rostlin s ohledem na kapacitní, prostorové a finanční možnosti uživatelů (šlechtitelů). Zohledňuje i způsob přípravy výchozích materiálů jarního a ozimého typu z hlediska jejich požadavků na přechod do generativní fáze. V další části jsou pak představeny základní techniky a metody popisující odběr explantátů, zakládání prašníkových kultur, regenerace prýtů a celistvých rostlin, převod do nesterilních podmínek, přemnožení, identifikaci a výběr dihaploidních materiálů pro další šlechtění. Rovněž je přiloženo i kompletní složení používaných kultivačních médií; klíčové fáze procedur jsou pro názornost dokumentovány obrazovou přílohou.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Metodika testování vlastností semen a klíčních rostlin na odolnost vůči fyzikálním stresorům pro selekci genetických zdrojů řepky ozimé: metodika pro praxi
Bláha, Ladislav ; Vyvadilová, Miroslava
Metodika je souhrnem laboratorních postupů pro testování rychlosti klíčení semen a vývoje klíčních rostlin za působení fyzikálních stresů. Umožňuje již na úrovni semen vyloučit rostlinné materiály (šlechtitelské materiály a odrůdy), které nesnášejí extrémní teploty a střídání teplot při klíčení a mají malou efektivnost využití vody. Bylo potvrzeno, že tyto genotypy mají nižší polní vzcházivost a pomalejší rozvoj kořenového systému s následky pro další průběh vegetace, zvláště pro úspěšné přezimování a jarní regeneraci. To vše jsou vlastnosti, které mají významný vliv na výnos. Metodiku lze využít pro selekci genetických zdrojů s tolerancí/odolností k abiotickým stresorům i u ostatních drobnosemenných plodin.
Plný text: Stáhnout plný textPDF

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.