Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Generalizace cestní sítě v topografických mapách
Vojtíšková, Zuzana ; Lysák, Jakub (vedoucí práce) ; Jindrák, Přemysl (oponent)
Generalizace cestní sítě v topografických mapách Abstrakt Stěžejním tématem práce je automatizace výběru prvků cestní sítě. Kromě stručného představení pojmu a objasnění jeho pozice v rámci procesu generalizace je rešeršní část věnována především metodám řešení výběru prvků, a to v české topografické praxi i ve světové odborné literatuře. Následující část práce popisuje data a nástroje použité během řešení práce. Stěžejní část je věnována vlastní metodice automatizace výběru prvků cestní sítě, včetně jejího podrobnějšího rozboru a testování její správnosti na vybraných územích. Klíčová slova: generalizace mapy, cestní síť, výběr cest, teorie grafů, ZABAGED, ArcGIS, Python, NetworkX
Vedení liniových objektů dopravní a říční sítě
Vojtíšková, Zuzana ; Šára, Pavel (vedoucí práce) ; Kufner, Jan (oponent)
Práce si klade za cíl popsat a zhodnotit vedení liniových objektů tvořících dopravní a říční síť. První část je věnována liniovým typům objektů vybraných českých a zahraničních databází, způsob jejich vedení je poté popsán a zhodnocen na příkladech databází českých. Praktické části zabývající se návrhem vedení říční a silniční sítě na konkrétním území předchází seznámení se s pojmy, jež s danou problematikou souvisí.
Možnost prodloužení úchovy čerstvého kuřecího masa pomocí silic enkapsulovaných do jílových nanočástic
Vojtíšková, Zuzana ; Klouček, Pavel (vedoucí práce) ; Fraňková, Adéla (oponent)
Tato diplomová práce má za cíl představit rostlinné silice jako účinné antimikrobiální látky vhodné pro konzervaci potravin, se zaměřením na údržnost masa. Maso je potravina, která díky vysokému obsahu živin, snadno podléhá mikrobiálnímu kažení. Kažení masa lze oddálit výběrem vhodné konzervační metody. V současné době jsou stále více využívány tzv. moderní konzervační metody, které se od klasických konzervačních zákroků liší především v šetrnosti k dané potravině. Za nadějnou metodu lze považovat konzervaci pomocí rostlinných silic. V experimentální části diplomové práce je hodnocen účinek silic enkapsulovaných do jílových nanočástic na údržnost čerstvého kuřecího masa. Pro účely experimentu byly použity tymiánová silice a silice ze saturejky ve dvou rozdílných koncentracích (silice:nanojíl - 1:5, 1:10 w/w). Kousky kuřecího masa (5 g) byly zaočkovány bakterií Salmonella enteritidis (ATCC 13076) a Escherichia coli (ATCC 25922) a následně obaleny v jílových nanočásticích s enkapsulovanou silicí. Takto ošetřené maso bylo skladováno při 4 °C a vyhodnocováno 1., 7. a 14. den skladování společně se třemi kontrolami. Vzorky kuřecího masa byly zkoumány z hlediska mikrobiologických parametrů, kdy byl hodnocen jejich inhibiční efekt proti patogenním bakteriím. Vzorky byly podrobeny také senzorické analýze, která měla stanovit případný vliv silic na organoleptické vlastnosti masa. Výsledky potvrdily antimikrobiální účinnost obou silic proti patogenním bakteriím. Tymiánová silice však vykazovala větší inhibiční účinek ve srovnání se silicí ze saturejky. U obou testovaných bakterií došlo vlivem přídavku tymiánové silice ke snížení jejich počtu o více jak 3,5 log KTJ.g-1 v porovnání s kontrolami. Méně příznivé výsledky byly zaznamenány v případě senzorické analýzy, neboť z hlediska organoleptických vlastností nebyly dané koncentrace silic hodnotiteli přijímány kladně. Ve vzorcích ošetřených silicemi tak převládala nežádoucí hořká a štiplavá chuť. Tato práce potvrdila antimikrobiální aktivitu silic tymiánu a saturejky, kterou lze využít při konzervaci čerstvého masa. Avšak reálné použití silic v potravinářství může být značně omezeno jejich vlivem na organoleptické vlastnosti produktu.
Dramaturg a dramaturgie
Vojtíšková, Zuzana ; Klíma, Miloslav (vedoucí práce) ; Šavlíková, Kateřina (oponent)
Magisterská diplomová práce si ve svém úvodu klade otázku: Kdo je dramaturg a co znamená dramaturgie v současném divadle, zvláště při vzniku inscenace? V první části jsou zachyceny teoretické názory a definice dramaturgie a dramaturga. Druhá část zpracovává konkrétní zkušenosti z práce na inscenaci Balada o velkém kostlivci v Divadle DISK, dále z práce na inscenaci Díra ve zdi v pražském Divadle Minor a do třetice z práce na inscenacích Prolhaný ovčák, O kouzelném jablíčku, Červená Karkulka a Slůně v divadle Lampion Kladno. Jednotlivé inscenace vznikaly v průběhu let 2005-2007. Praktické reflexe ukazují dramaturga v různých souvislostech a rolích, do kterých se při přípravě inscenace může dostat. Na základě vlastní zkušenosti jsem tedy dramaturga popsala jednak jako spolutvůrce inscenace, dále jako partnera režiséra a scénografa, za třetí jako spolutvůrce ve větším kolektivu, za čtvrté v roli autora textu, za páté jako oponenta dramatizovanému textu a v poslední řadě pouze v roli autora do programu. Tyto zkušenosti jsou vnímány vždy z pohledu volby textu a jeho přípravy s režisérem, dále z pohledu uvažování o výtvarné podobě inscenace a do třetice při spolupráci s herci během zkoušení inscenace. Práce je doplněna o odkazy na DVD sekvence a také fotografickou dokumentací i citací autentických poznámek a úryvků textů z doby vzniku jednotlivých inscenací.

Viz též: podobná jména autorů
1 Vojtíšková, Zdeňka
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.