Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Lingvistická charakteristika současné produkce kuchařských knih
Pošíková, Andrea ; Palkosková, Olga (vedoucí práce) ; Chejnová, Pavla (oponent)
v českém jazyce Diplomová práce na téma Lingvistická charakteristika současné produkce kuchařských knih obsahuje teoretické poznatky i praktické rozbory. V úvodních kapitolách jsou prezentovány definice základních pojmů, stručný vývoj historie českých kuchařských knih, který je podpořen představením nejdůležitějších osobností a publikací. Dále se práce zabývá přehledem jednotlivých částí receptů a jejích diachronních proměn, důležitými jazykovými prostředky popsanými na úrovních jednotlivých jazykových disciplín (stylistika, syntax, lexikologie, morfologie). Praktickou část práce tvoří mimo jiné komparace dvou kuchařských publikací vydaných v současnosti (po r. 1989) - Domácí kuchařky a Deníku Dity P. Díla byla záměrně vybírána tak, aby bylo možné prostřednictvím jazykových i nejazykových prostředků poukázat na odlišnosti. Práce se snaží obhájit názor, že přestože kuchařské recepty mají velmi výrazné distinktivní rysy, a tím se typicky odlišují od jiných žánrů, může být mezi nimi samotnými velký rozdíl. Pro větší konkretizaci je práce doplněna ilustrativním obrazovým materiálem.
Lingvistická charakteristika současné produkce kuchařských knih
Pošíková, Andrea ; Palkosková, Olga (vedoucí práce) ; Chejnová, Pavla (oponent)
v českém jazyce Diplomová práce na téma Lingvistická charakteristika současné produkce kuchařských knih obsahuje teoretické poznatky i praktické rozbory. V úvodních kapitolách jsou prezentovány definice základních pojmů, stručný vývoj historie českých kuchařských knih, který je podpořen představením nejdůležitějších osobností a publikací. Dále se práce zabývá přehledem jednotlivých částí receptů a jejích diachronních proměn, důležitými jazykovými prostředky popsanými na úrovních jednotlivých jazykových disciplín (stylistika, syntax, lexikologie, morfologie). Praktickou část práce tvoří mimo jiné komparace dvou kuchařských publikací vydaných v současnosti (po r. 1989) - Domácí kuchařky a Deníku Dity P. Díla byla záměrně vybírána tak, aby bylo možné prostřednictvím jazykových i nejazykových prostředků poukázat na odlišnosti. Práce se snaží obhájit názor, že přestože kuchařské recepty mají velmi výrazné distinktivní rysy, a tím se typicky odlišují od jiných žánrů, může být mezi nimi samotnými velký rozdíl. Pro větší konkretizaci je práce doplněna ilustrativním obrazovým materiálem.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.