Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Sustainable development in selected types of tourism in Andalusia
Osvaldová, Daniela ; Indrová, Jarmila (vedoucí práce) ; Kondrashov, Alexey (oponent)
Diplomová práce se zabývá udržitelným cestovním ruchem v největším španělském regionu - Andalusii. Předmětem zkoumání jsou dva druhy cestovního ruchu, a to rekreační cestovní ruch a golfová turistika. Cestovní ruch je klíčovým a strategickým elementem andaluské ekonomiky, který však v důsledku vyčerpání tradičního modelu začal od 80. let stagnovat a do popředí se dostala potřeba chránit životní prostředí. Masový charakter cestovního ruchu způsobil vyčerpání vzácných zdrojů v destinacích, problémy s urbanizací turistických center, sezónní výkyvy a negativní dopady na životní prostředí. Práce se proto zabývá možnostmi uplatňování nástrojů udržitelného cestovního ruchu v regionu. Její součástí je analýza dokumentů z této oblasti, konkrétně Plánu na ochranu životního prostředí Andalusie do roku 2017, Agendě 21 pro Andalusii, Obecnímu plánu udržitelného cestovního ruchu Andalusie 2008 - 2011. V návrhové části práci jsou zhodnoceny jednotlivé dokumenty v oblasti udržitelnosti pláží, které jsou předpokladem pro rozvoj rekreačního cestovního ruchu a také golfových hřišť, jejichž kvalita hraje důležitou roli při rozvoji golfové turistiky v regionu. Andaluské pobřeží je klíčovou oblastí pro uplatňování zásad udržitelného rozvoje a jedním z řešení je diverzifikace turistické nabídky na venkovský, sportovní, kulturní a kongresový cestovní ruch. Sezónní charakter rekreačního cestovního ruchu lze zmírnit prostřednictvím rozvoje a podpory golfové turistiky. Z provedené analýzy vyplynulo, že u rekreačního cestovního ruchu existuje potřeba novelizace legislativy na národní a regionální úrovni a místní úřady se musí snažit v aktivitách směrovaných na zpřístupnění pláží pro všechny segmenty cestovního ruchu, protože jejich skutečný stav a vybavení neodpovídá ideálnímu stavu naznačenému v strategiích a akčních plánech. Golfová turistika je prioritní oblastí rozvoje a je segmentem cestovního ruchu se strategickým a vysokým potenciálem. Výstavba golfových hřišť s sebou přináší i změnu krajinného rázu, poškozování přírodního a kulturního bohatství, snižování biodiverzity, neustálý tlak na zdroje - hlavně vodní a znečišťování půdy prostřednictvím nadměrného používání umělých hnojiv a pesticidů. I tyto nedostatky se však při dobrém plánování, lokalizování, výstavbě a řízení golfového hřiště dají minimalizovat nebo úplně odstranit. Důležitým nástrojem udržitelnosti jsou podobně jako u rekreačního cestovního ruchu iu golfové turistiky certifikáty kvality.
Gastronomy of Spain
Osvaldová, Daniela ; Mlejnková, Lena (vedoucí práce) ; Netková, Jarmila (oponent)
Cílem práce je poukázat na význam španělské gastronomie pro cestovní ruch země, a to nejen využitím vzájemné souvislosti gastronomie a cestovního ruchu, ale hlavně charakteristikou typických rysů španělské kuchyně a uvedením regionálních gastronomických odlišností, které přispívají k její diverzi. V teoretické části práce je popsaný vzájemný vztah mezi cestovním ruchem a gastronomií. Gastronomie je nejenom jedním ze základních elementů, které podepírají cestovní ruch Španělska, ale má svůj význam i pro průmyslové odvětví s ním spojeny. Jsou zmíněny základní geografické informace, historie země a samotná historie španělské gastronomie. Práce popisuje typické zvyky a tradice spojeny s jídlem. Důležité jsou i gastronomické odlišnosti jednotlivých autonomních oblastí a jejich typické pokrmy a produkty. Práce se zabývá i nejnovějšími trendy v španělské gastronomii, kterými je v současnosti nejvíc ovlivněna. Jde zejména o molekulární gastronomii, fusion jídla, slow food, showcooking. O propagaci španělské gastronomie v zahraničí se usiluje asociace Saborear Espaňa ("Ochutnejte Španělsko"), která chce dostat do povědomí turistů národní kuchyni, typické produkty a vinné stezky.

Viz též: podobná jména autorů
2 Osvaldová, Denisa
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.