Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Srovnání některých aspektů pracovního poměru a služebního poměru v České republice
Čadková, Zuzana ; Štefko, Martin (vedoucí práce) ; Vysokajová, Margerita (oponent)
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
Srovnání některých aspektů pracovního poměru a služebního poměru v České republice
Čadková, Zuzana ; Štefko, Martin (vedoucí práce) ; Vysokajová, Margerita (oponent)
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
Aktuální situace v oblasti zdrojů a příjmu Se u evropské populace
Půtová, Lucie ; Čadková, Zuzana (vedoucí práce) ; Křivská, Daniela (oponent)
Tato bakalářská práce je zaměřena na současná výživová doporučení a následný skutečný příjem selenu z potravy u obyvatel Evropy, rozdělených dle 6 -ti patřičných regionů. Především je zde řešena problematika zdrojů tohoto prvku a možným způsobům jeho suplementace. Součástí této práce je také identifikace areálů, u nichž se vyskytuje riziko nízkého příjmu selenu, a zároveň jsou zde řešeny důvody tohoto nedostatku. V úvodu práce je tedy charakterizován selen jakožto stopový biogenní prvek, který má nespočet fyzikálních a chemických vlastností, které ovlivňují organismus každého jedince. Selen může na člověka působit v mnoha směrech pozitivně, ale zároveň samozřejmě i svou toxicitou. Z tohoto důvodu byl v této studii věnován prostor i chorobám, které selen může při nedodržování doporučeného množství příjmu způsobovat. Výše příjmu selenu ve značné míře záleží především na jeho obsahu v půdě. Koncentrace selenu se proto liší dle geografických podmínek jednotlivých regionů, jimž byla věnována hlavní část práce. Každý region tak pochopitelně obsahuje rozdílné množství Se v půdě a následně tedy i v živočišných a rostlinných produktech. Dle mých poznatků ze studia odborné literatury, je však také velmi důležitá dostupnost určitých potravin, jako například ryb, které jsou na selen bohaté, a tak koncentraci selenu v denní stravě u několika států značně zvyšují. Dále zde byly vyzdviženy země, které příliš nedisponují potravinami na selen bohatými, a tak nadále hledají nejlepší možnou formu suplementace. Tato literární rešerše tedy uvádí celkové srovnání denního příjmu selenu konkrétních států na území Evropy. Výsledky prokázaly, že nejstabilnější příjem tohoto prvku se vyskytuje na území Jižní Evropy, kde se jedná především o státy přímořské a je zde velmi dobrá dostupnost již zmíněných rybích produktů. Naopak v Jihovýchodní Evropě je patrné, že vzhledem k nízkým finančním možnostem, deficit není řešen a tak se předpokládá, že může nastat opětovný pokles příjmu tohoto prvku ve stravě.
Metabolismus Se přijímaného savčím organismem ve formě Se-obohacené Brassica napus
Žíla, Ondřej ; Čadková, Zuzana (vedoucí práce) ; Václav, Václav (oponent)
Cílem diplomové práce bylo zjistit, zda jsou jednotlivé Se-speciace v savčím organismu ovlivněné formou přijatého selenu. Selen je významný esenciální mikronutrient pro člověka i zvířata. Hraje významnou roli v antioxidační ochraně organismu a také při přeměně hormonů štítné žlázy. Při našem experimentu byli laboratorní potkani kmene Wistar rozděleni do tří skupin a bylo jim podáváno krmivo se zdrojem selenu v podobě sóji, seleničitanu sodného a extrahovaného řepkového šrotu. Během čtyřtýdenního experimentu byla pokusným zvířatům odebírána moč a po skončení pokusu také krevní sérum. Celkové obsahy selenu se měřily pomocí ICP-MS, zatímco jednotlivé Se-speciace v moči a séru pomocí HPLC spřažené s ICP-MS. Ve vyloučené moči byly identifikovány speciace methylselenocystein (MeSeCys), trimethylselenium (TMSe) a selenocukry 1 a 3. V krevním séru byly naměřeny speciace TMSe, seleničitan, selenan a selenocukr 1. U skupiny krmené seleničitanem sodným byly naměřeny obecně vyšší hodnoty ve vyloučené moči, což může být způsobeno celkově vyšším příjmem a také anorganickou formou selenu s nižší vstřebatelností. Skupiny, které obdržely selen z rostlinných zdrojů, přijaly hned několik Se-sloučenin a u nich naměřené celkové obsahy Se-speciací, ani dynamika vylučování, se příliš nelišily. Navíc u skupiny s řepkou byla naměřena speciace selenocukr 2, která se u ostatních skupin neobjevila. Při přijímání selenu z rostlinných zdrojů tedy probíhá v savčím organismu odlišná biotransformace než při příjmu minerální soli. Původní hypotézu, že zastoupení Se-speciací je ovlivněné formou selenu podávaného v krmivu, jsme našimi výsledky potvrdili. Jelikož skupina krmená řepkou vykazovala podobné výsledky jako skupina krmená standartním krmivem se sójou, mohl by extrahovaný řepkový šrot sloužit jako dobrý zdroj při výživě hospodářských zvířat.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.