Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 20 záznamů.  předchozí11 - 20  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Chemická skladba druhů křídlatek
Hromádková, Z. ; Vrchotová, Naděžda ; Hirsch, J. ; Ebringerová, A. ; Šerá, Božena
Je prezentována charakteristika složení fenolických látek a polysacharidů tří druhů křídlatek.
Příspěvek ke studiu alelopatických vlastností netýkavek
Krejčová, J. ; Šerá, Božena ; Vrchotová, Naděžda ; Cvrčková, K.
Vodné a methanolické extrakty z netýkavek mají inhibiční vlastnosti na klíčení hořčice bílé.
Růstová inhibiční aktivita extraktů z rostlin rodu Reynoutria na larvách Spodoptera littoralis
Pavela, R. ; Vrchotová, Naděžda ; Šerá, Božena
Extrakty ze tří druhů křídlatek inhibovaly růst larev při všech použitých koncentracích.
Inhibice mutagenity působením šťáv a biologicky aktivních látek z brukvovité zeleniny
Mandelová, L. ; Lefnerová, D. ; Totušek, J. ; Tříska, Jan ; Vrchotová, Naděžda ; Houška, M. ; Strohalm, J.
Byla studována inhibice mutagenity zeleninových šťáv pomocí Amesova testu s použitím referenčního mutagenu aflatoxinu B1 a referenčního mutagenu IQ.
Distribuce kyseliny chlorogenové a hyperosidu v pohance seté
Kalinová, J. ; Vrchotová, Naděžda ; Tříska, Jan
Stanovení obsahu kyseliny chlorogenové a hyperosidu v jednotlivých částech pohanky a sledovaní změn jejich obsahu během vegetace. Porovnání obsahu sledovaných látek mezi odrůdami.
Ovocno-zeleninové šťávy konzervované vysokým tlakem
Houška, M. ; Strohalm, J. ; Totušek, J. ; Lefnerová, D. ; Tříska, Jan ; Vrchotová, Naděžda ; Gabrovská, D. ; Průchová, J. ; Gřesová, P. ; Loučková, K. ; Fiedlerová, V. ; Paulíčková, I. ; Winterová, R.
Byly vyvinuty ovocno/zeleninové šťávy pasterované vysokým tlakem a byly testovány na jejich antimutagenní aktivitu.
Quantitative and qualitative changes of phenolic compounds in alder leaf litter
Elhottová, Dana ; Vrchotová, Naděžda ; Tříska, Jan ; Krištůfek, Václav
Quantitative as well as qualitative changes of phenolic compounds were investigated in different decomposition stages (I-IV) of native alder leaf litter. The Folin-Ciocalteau method was applied for the determination of total phenolic compounds and the reserved phase HPLC for the determination of the phenolic acids. Both values decreased in dependence on stage of litter decomposition. The reduction of the total phenolic compounds and the phenolic acids was 20% and 50%, respectively, in the most decomposed litter (stage IV) in comparison with fresh litter (stage I, 100%). The ratio of free (simple extracted) and bound phenolic compounds (extracted after acid hydrolysis) in the group of total phenolic compounds and phenolic acids was determined. The characteristic feature of the fresh litter (stage I) was higher amount of the free phenolic acids as well as higher ratio of the free phenolic compounds to the bound ones. The following stage II was characterised by two times higher portion of free to bound total phenolic compounds in contrary to phenolic acids where the bound acids dominat ed over the free ones. Higher level of bound to free compounds in both observed phenolic groups was typical for the most decomposed litter samples (stage III and IV).In addition, the stage III and IV were characterised by new compounds, which were formed in the litter during its decomposition and were not detectable in the previous stages (I,II).
Distribuce polyaromatických uhlovodíků v jehlicích smrku ztepilého
Tříska, Jan ; Cudlín, Pavel ; Růžičková, Kamila ; Vrchotová, Naděžda
Distribuce Pau v jehličí je závislá na mnoha faktorech, jako je druh porostu, jeho hustota, expozice slunečnímu záření, ročník jehlic atd.
Vysoký tlak a potraviny
Houška, M. ; Strohalm, J. ; Kocurová, K. ; Totušek, J. ; Tříska, Jan ; Vrchotová, Naděžda ; Gabrovská, D. ; Poulíčková, I.
Šťávy ošetřené vysokým tlakem byly porovnávány po stránce chemického složení a antimutagenní aktivity s mraženými a pasterovanými šťávami

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 20 záznamů.   předchozí11 - 20  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
1 VRCHOTOVÁ, Nikola
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.