Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 

Warning: Requested record does not seem to exist.
Účinky chmele na růst podmíněně patogenních bakterií
Vaníček, Jiří ; Buchta, Vladimír (vedoucí práce) ; Jílek, Petr (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Autor: Jiří Vaníček Vedoucí diplomové práce: doc. RNDr. Vladimír Buchta, CSc. Odborný školitel: doc. MUDr. Pavel Čermák, CSc. Název práce: Účinky chmele na růst podmíněně patogenních bakterií Cíl práce: Cílem práce bylo stanovení citlivosti vybraných kmenů anaerobních bakterií (Bacteroides fragilis, Clostridium perfringens, Clostridium difficile) na látky izolované z chmelového extraktu (α-hořké kyseliny, β-hořké kyseliny, xanthohumol). Metoda: Ke stanovení minimální inhibiční koncentrace (MIC) anaerobních kmenů byla použita makrodiluční metoda v Schaedlerově bujonu, do kterého byly přidány izoláty z chmelového extraktu. Minimální baktericidní koncentrace (MBC) byla stanovena na Schaedlerově krevním agaru a na Columbia krevním agaru. Výsledky: Provedený výzkum prokázal inhibiční účinek všech studovaných extraktů proti testovaným kmenům bakterií. Naměřené koncentrace MIC a MBC se pohybovaly v rozmezích: α-hořké kyseliny 1024 -128 mg/l β-hořké kyseliny 527 - 4 mg/l xanthohumol 128 - 8 mg/l Závěr: U všech testovaným kmenů bakterií vykazoval xanthohumol nízké a stabilní hodnoty MIC a MBC. Z hořkých kyselin dosáhly nízkých MIC a MBC pouze β-hořké kyseliny a to pouze u kmenů C. difficile.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.