Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Využití přírodních antimikrobiálních látek a možnosti jejich aplikace
Dzurická, Lucia ; Byrtusová, Dana (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Táto bakalárska práca je zameraná na štúdium antimikrobiálneho účinku rastlinných zložiek v kombinácii s bakteriocínom a možnosťou vytvorenia enkapsulovaného preparátu použiteľného v potravinárskych a kozmetických výrobkoch. Bolo zvolených 5 rastlinných materiálov: acerola, škorica, klinček, pomarančová kôra a jakon. Ako vhodný bakteriocín bol vybraný nisín. Teoretická časť opisuje rastlinné zložky s antimikrobiálnym a antioxidačným účinkom, použité materiály rastlinného a živočíšneho pôvodu, možnosti zvýšenia antimikrobiálneho účinku a využitie prírodných antimikrobiálnych látok. V praktickej časti práce boli najprv vodné extrakty vybraných prírodných materiálov spektrofotometricky charakterizované na obsah celkových polyfenolov, flavonoidov a antioxidačných látok. Zo zvolených látok boli pripravené lipozómy a následne optimalizovaná príprava liposómových častíc obalených vrstvou chitosanu. Častice boli testované z hľadiska veľkosti, krátkodobej a dlhodobej stability, enkapsulačnej účinnosti a antioxidačnej aktivity. V ďalšom kroku bola sledovaná antimikrobiálna aktivita vybraných zložiek vo voľnej a enkapsulovanej forme proti štyrom kmeňom mikroorganizmov (Escherichia coli, Micrococcus luteus, Serratia marcescens a Candida glabrata). U extraktov v kombinácii s nisínom i u pripravených častíc bol pozorovaný predpokladaný synergizmus antimikrobiálnych aktivít.
Kombinované přípravky s enkapsulovanou antimikrobiální složkou
Kneblová, Kateřina ; Bendová, Agáta (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Předložená bakalářská práce se zabývá přípravou a charakterizací lipozomových nanočástic, které byly funkcionalizovány aktivní látkou a následně testovány pro svůj synergický účinek vůči mikroorganismům. V teoretické části byla zpracována literární rešerše zaměřená na přehled antimikrobiálních látek a na techniky enkapsulace. V experimentální části byla pro přípravu lipozomů využita metoda sonifikace. Do částic byli enkapsulovány přírodní a syntetické antimikrobiální látky. U takto připravených lipozomů byla stanovena velikost, stabilita, enkapsulační účinnost, antioxidační a antimikrobiální aktivita. Antimikrobiální aktivita byla stanovována na gramnegativním kmeni Esterichia coli, grampozitivním kmeni Micrococcus luteus a kvasince Candida glabrata. Následně byl pozorován synergický účinek aktivních látek, který byl prokázán jak při kombinaci syntetické aktivní látky s přírodní, tak i při kombinaci dvou přírodních aktivních látek. Synergický účinek enkapsulovaných látek se projevil po delší době, než tomu bylo při synerii čistých aktivních láek. Což by mohlo nalézt své uplatnění ve farmaceutickém průmyslu, při dodávání léčiv, či v potravinářském průmyslu při konzervačních procesech.
Využití přírodních antimikrobiálních látek a možnosti jejich aplikace
Dzurická, Lucia ; Byrtusová, Dana (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Táto bakalárska práca je zameraná na štúdium antimikrobiálneho účinku rastlinných zložiek v kombinácii s bakteriocínom a možnosťou vytvorenia enkapsulovaného preparátu použiteľného v potravinárskych a kozmetických výrobkoch. Bolo zvolených 5 rastlinných materiálov: acerola, škorica, klinček, pomarančová kôra a jakon. Ako vhodný bakteriocín bol vybraný nisín. Teoretická časť opisuje rastlinné zložky s antimikrobiálnym a antioxidačným účinkom, použité materiály rastlinného a živočíšneho pôvodu, možnosti zvýšenia antimikrobiálneho účinku a využitie prírodných antimikrobiálnych látok. V praktickej časti práce boli najprv vodné extrakty vybraných prírodných materiálov spektrofotometricky charakterizované na obsah celkových polyfenolov, flavonoidov a antioxidačných látok. Zo zvolených látok boli pripravené lipozómy a následne optimalizovaná príprava liposómových častíc obalených vrstvou chitosanu. Častice boli testované z hľadiska veľkosti, krátkodobej a dlhodobej stability, enkapsulačnej účinnosti a antioxidačnej aktivity. V ďalšom kroku bola sledovaná antimikrobiálna aktivita vybraných zložiek vo voľnej a enkapsulovanej forme proti štyrom kmeňom mikroorganizmov (Escherichia coli, Micrococcus luteus, Serratia marcescens a Candida glabrata). U extraktov v kombinácii s nisínom i u pripravených častíc bol pozorovaný predpokladaný synergizmus antimikrobiálnych aktivít.
Synergismus entomopatogenních hlístic a entomopatogenních hub
ŠILLEROVÁ, Tereza
Cílem této diplomové práce je studium možného synergistického efektu zvolených druhů entomopatogenních hlístic (Steinernema arenarium, Steinernema feltiae) a entomopatogenních hub (Beauveria bassiana, Isaria fumosorosea, Lecanicillium lecanii), kdy je teoreticky možné předpokládat navýšení jejich účinnosti při společné introdukci do prostředí. Součástí diplomové práce je vytvoření jednotné laboratorní metodiky, kterou by bylo možné standardně využívat při studiu tohoto interakčního systému.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.